הילדים מתפלאים, אבא חושש, סבתא מפקפקת, אבל אפרת הקטנה חדורת אמונה. היא לא נותנת לקולות מבחוץ לערער את ביטחונה וממשיכה לטפל בגוזל הקטן שמצאה עד שהוא חזק מספיק לפרושׂ כנפיים ולעוף. סיפור על ילדה קטנה שעושה מעשה גדול.
נוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
אכפתיות והתחשבותאמפתיהבעלי חיים וטבעצער בעלי חיים
קְבוּצַת גִּיל: גַּנִּים צְעִירִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
כולנו זקוקים לחסד
[כולנו זקוקים לחסד, נתן זך, הקיבוץ המאוחד ספריית פועלים]
אפרת מוצאת גוזל קטן הזקוק לחסד ולטיפול אוהב כדי שיוכל לגדול ולפרוש כנפיים. כנגד כל העצות והספקנות שסביבה, היא מגדלת את הגוזל הקטן באהבה ובמסירות, ובזכותה הוא הופך לבסוף לציפור שעפה בביטחון ובשמחה.
סיפור על חסד, על טיפול מסור ועל צמיחה וגדילה של ילדה וגוזל.
סְרָטִים בְּעִקְבוֹת הַסִּפּוּר
הוֹצָאָה לָאוֹר:
כנרת
שְׁנַת חֲלֻקָּה:
תשפ״ד 2023-2024
הִמְשִׁיכוּ לִקְרֹא עִם סְפָרִים בַּנּוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
טיפ לקריאה משפחתית
קריאה משותפת בספר יכולה לעורר בילדים מחשבות רגשות ותחושות: כמו הגוזל, הם יכולים לחוש קטנים ושבריריים; וכמו אפרת, הם עלולים להרגיש שלא מבינים אותם, או להיות נחושים להמשיך ולעשות את מה שנכון בעיניהם. כדאי לשבת יחד קרוב, וללוות את הקריאה במגע מלטף ומרגיע: המגע מקרב בין הילדים להורים ומחזק אצל הילדים את האמונה שיש מי שתומך בהם וקשוב לרגשות שהספר מעלה בהם.
קוטן בוטן
שיחה: לגדול
קוטן בוטן גדל, ואפרת, שמגלה עצמאות ואחריות, גדלה גם היא. תוכלו לשוחח ולשאול את הילדים במה הם גדולים ואחראים יותר משהיו בעבר – האם, למשל, הם מטפלים בבעל חיים? מבצעים פעולות בעצמם? עוזרים בבית ולחברים? תמיד כדאי להזכיר לילדים תחומים שבהם אתם, ההורים, רואים שהם התפתחו וגדלו, וכך לתת לילדים הרגשה טובה ולחזק את תחושת הביטחון שלהם.
קוטן בוטן
קוטן בוטן
כשהלב נפתח ומתרחב
חמלה ואמפתיה – כמו בספר, החיים מזמנים לילדים הזדמנויות להבעת אמפתיה ולהענקת יחס חומל ; יכולות החשובות להתפתחותם החברתית והרגשית.
אחריות – הילדים גדלים ומתנסים בבית ובגן בלקיחת אחריות כמו בטיפול בבעלי חיים, טיפוח גינה, תורנויות ותפקידים, וכך הם חשים שהם גדולים, מסוגלים ובעלי ערך.
קוטן בוטן
קוראים את הספר
הטרמה – לפני הקריאה כדאי לשאול את הילדים: מה ההבדל בין גוזל לציפור? ולהסביר שגוזל הוא כמו התינוק של הציפור. כשהוא נולד הוא עוד לא עצמאי והוא צריך שיאכילו אותו ושישמרו עליו.
תוכלו להראות תמונה של גוזל של ציפור דרור, הציפור שבסיפור.
כדאי לקרוא את הספר בקבוצות קטנות כשלכל ילד וילדה עותק משלהם, כך הם יוכלו לעקוב אחרי העלילה והאיורים.
היכרות עם מילות מפתח – בספר מופיעות מילים בעברית "גבוהה". אפשר לבחור מראש כמה מילים: "כדי סדק", "פת", "מכמיר", "מזלפת" ולשלב אותן בפעילות שמדגימה את משמעותן, בטרם הקריאה.
שימוש בתנועות גוף ומחוות ידיים יכול גם לעזור להבין מילים חדשות: במילה "מצטנף" תוכלו לכווץ את הגוף ולחבק אותו עם הידיים.
קוטן בוטן
דיון ושיח רגשי
הבנת הרצף הסיפורי – תוכלו לשאול: מה עושה אפרת? איך היא מטפלת בקוטן בוטן? מה חשבו החברים והמשפחה שלה על כך שהיא מטפלת בו? מה קרה בסוף הסיפור? למה החתול מחכה?
הבעת דעה – למה לדעתכם אפרת החליטה לטפל בגוזל? מה דעתכם על ההחלטה שלה? למה המשפחה של אפרת חשבה שזה רעיון לא טוב? למה אבא התכוון כשאמר שלאפרת "יישבר הלב"? אם הגוזל היה יכול לדבר מה הוא היה אומר לדעתכם?
שיח רגשי המחבר לחייהם של הילדים – מה הרגישה לדעתכם אפרת כלפי הגוזל? איך הרגיש הגוזל כשאפרת טיפלה בו? האם טיפלתם פעם בבעל חיים בבובה או באח קטן? יש לכם בעל חיים בבית? איך הרגשתם כשטיפלתם בו? מה לדעתכם הרגישה אפרת כשהגוזל גזל והפך לעצמאי?
קוטן בוטן
מטפלים בציפור – משחק סוציו דרמטי
עזרת בובה של ציפור או אפרוח אפשר להתנסות דרך במשחק סוציו-דרמטי המתאר טיפול ודאגה לבעל חיים.
אפשר "להאכיל", לעודד, לעקוב אחר הגדילה – ומה עוד?
להעשרה – אגודת צער בעלי חיים בישראל, האתר לילדים
קוטן בוטן
מכירים ציפורים
בעקבות הספר אפשר ללמוד על ציפורים שונות שיש בסביבת הגן: תוכלו לצאת לצפות בציפורים ולהיעזר בתמונות ובמקורות מידע על מנת לאפיין את התכונות של כל ציפור. אפשר גם ללמוד על חלקי הציפור השונים ולחפש אותם באיורים שבספר.
להעשרה –
פינת ציפורים בחצר הגן
זיהוי ציפורים במראה ובקול, המרכז לטיפוח ציפורי הבר
קוטן בוטן
כשמוצאים גוזל פצוע
כאשר מוצאים גוזל או חיה פצועה ישנם ארגונים שונים שיכולים לסייע בטיפול. במידה ויש עמותה או ארגון בעלי חיים בקרבת מקום אפשר לספר על כך לילדים ואף ליזום מפגש או ביקור.
להעשרה – מה עושים כשמוצאים גוזל נטוש מתוך אתר רשות הטבע והגנים
קוטן בוטן