איש אחד הרוצה להגיע לעיר פוגש בצומת דרכים נערה וחתול בחיקה ושואל באיזו דרך כדאי לו ללכת. הנערה עונה תשובה מסתורית: "שתי הדרכים מוליכות אל העיר וחזרה. ראשונה – קצרה וארוכה, שנייה – ארוכה וקצרה." האיש אינו עוצר להקשיב להסבריה ובוחר בדרך הקצרה. לאחר שנתקל בקשיים, הוא חוזר על עקבותיו, מקשיב לנערה ומבין כי מי שמבקש לעצמו דרך ארוכה, זוכה בחוויות, ולכן טוב להצטייד בסבלנות, להקשיב ולמהר קצת פחות.
נוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
קְבוּצַת גִּיל: כִּתָּה ב'
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
אדם חכם הגיע לצומת דרכים; בעודו מתלבט באיזו דרך ללכת, הוא פגש ילד שהציע לו שתי דרכים אפשריות: דרך ארוכה-קצרה או דרך קצרה-ארוכה. החכם לא שאל את הילד איזו דרך עדיפה, יצא לדרך הקצרה וגילה מדוע היא גם ארוכה, ומדוע כמעט בלתי אפשרי לעבור בה. האיש נאלץ לחזור לאחור ולהכיר בכך שהחוכמה יכולה להימצא גם אצל ילד צעיר, שמבין כי לעתים הדרך הארוכה היא למעשה הקצרה מכולן.
החכם המעיד על סיפור המעשה הוא רבי יהושע בן חנניה (עירובין נג, ע”ב), וסיפורו מהווה השראה לספר "הדרך הארוכה", המציע לנו להקשיב, ללמוד מאחרים וגם ליהנות מהדרך!
רוצים לשחק עם הילדים לאחר הקריאה? הכנו עבורכם משחק בדיוק בשביל זה!
להורדה בגרסה צבעונית לחצו כאן
עֳתָקִים שֶׁחֻלְּקוּ:
53,800
הוֹצָאָה לָאוֹר:
תכלת
שְׁנַת חֲלֻקָּה:
תשפ"ב 2021-2022
הִמְשִׁיכוּ לִקְרֹא עִם סְפָרִים בַּנּוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
דרך ארוכה או קצרה? משחק מסלול להורדה
רוצים לשחק עם הילדים לאחר הקריאה?
הכנו עבורכם משחק בדיוק בשביל זה!
🖨️ מדפיסים
✂️ גוזרים
🎲 ומשחקים!
הדרך הארוכה
פינטרסט
פינטרסט – דרכים, משחקי כיוון ויצירות בדף הספר בפינטרסט של ספריית פיג'מה.
הדרך הארוכה
מפגש ושיחה
הטרמה לסיפור – תוכלו ליצור בכיתה שני מסלולים באורך שונה: מסלול קצר עם מכשולים, כמו כיסא או שולחן, ומסלול ארוך ללא מכשולים. התלמידים והתלמידות יתנסו בשתי הדרכים, ולאחר מכן תתקיים שיחה על הדרכים השונות: האם קרה לכם שחשבתם שמעשה שתעשו יהיה קל ופשוט והתברר לכם שהוא מסובך יותר? ואולי להפך? האם ניתן לדעת זאת מראש? כדאי לעמוד על כך שהדרך שאנחנו בוחרים בה יכולה להיות מפתיעה, קלה או קשה מכפי שחשבנו.
קריאת הסיפור – כדאי לעסוק בסיפור יותר מפעם אחת ולאחר הקריאה הראשונה לדון בכל פעם בנושא אחר.
הסיפור שלנו – מאחר שהסיפור מופשט וסמלי, כדאי לבקש מהתלמידות ומהתלמידים לתאר את תוכנו בדרכים מגוונות: לוודא שהם הבינו את מהלך הסיפור ולבקש מהם לספר אותו במילים שלהם, לצייר אותו או להמחיז אותו.
שיחה בעקבות הסיפור – תוכלו לשאול את התלמידים:
דרך ארוכה וקצרה – מה זו "דרך קצרה שהיא ארוכה"?
מה זו "דרך ארוכה שהיא קצרה"?
למה, לדעתכם, הנערה עונה כפי שהיא עונה?
מה למד האיש בסוף הסיפור? האם הוא כעס על הנערה, לדעתכם?
מה עדיף: לבחור בדרך ארוכה או בדרך קצרה? לפתור תרגילים קלים בחשבון או להתמודד גם עם המורכבים יותר? להתחיל לרוץ במהירות או לשמור כוחות ולרוץ לאט יותר?
אחרי הקריאה השנייה:
על פרשת דרכים – מה עושים כשמתלבטים ולא יודעים מה לעשות? למי פונים? איך מקבלים החלטה? כדאי לשוחח על כך בזוגות ולבקש מהתלמידים ומהתלמידות להציג את התובנות שלהם בדרך יצירתית: המְחזה, ציור, קומיקס או פנטומימה.
הקשבה – ניתן לשאול: מדוע, לדעתכם, האיש בחר בדרך הקצרה? אילו היה מקשיב לדברי הנערה עד סופם, במה היה בוחר, לדעתכם? כדאי לעמוד על כך שגם אם טועים, ניתן לתקן. אפשר להתנסות בתרגילי הקשבה [ר' בהמשך].
מהירות ואיטיות – האיש מיהר לדרכו. מתי אתם אוהבים להתנהל לאט ומתי מהר? כדאי להתנסות בתרגילים של הליכה איטית, של נשימה איטית ושל התבוננות איטית בסביבה ולאסוף חוויות ותובנות.
הדרך הארוכה
אנחנו מקשיבים
למה חשוב להקשיב למי שאנחנו מדברים איתו?
איך אנחנו מרגישים כשלא מקשיבים לנו?
כדאי לשוחח על כך עם התלמידים ועם התלמידות ולתרגל את האתגר והיתרון שבהקשבה לזולת:
תרגיל בזוגות – כל אחד ואחת מקשיבים בתורם לבן או בת הזוג המספרים על עצמם במשך דקה עד שתי דקות. רצוי לסייע בהכוונה: "ספרו על חלום שחלמתם", "ספרו על משחק שאתם אוהבים"… בסיום התלמידים והתלמידות משתפים את הכיתה בפרטים שהתחדשו להם מהסיפור.
תרגיל ציור גב אל גב – הזוגות יושבים גב אל גב, כאשר אחד מבני הזוג מתאר את הדרך לביתו, אך השני צריך מפה, ובן זוגו מצייר לו אותה. כדאי לעודד ביקורי בית הדדיים בעקבות ההתנסות. האם המפה סייעה בדרך?
תרגיל הקשבה לסיפור – המורה חוזרת ומקריאה סיפור מוכר ומשנה בו כמה מילים. התלמידים והתלמידות צריכים לזהות מה השתנה בעוד הספר מונח לפניהם.
הדרך הארוכה
מילים-מילים
אוצר מילים – במהלך קריאת הסיפור כדאי לתווך לתלמידים ולתלמידות מילים לא מוּכָּרוֹת, כגון "אתמולַיִים' ו"קיסוסית".
הכפלה – אפשר להתייחס לתופעה הלשונית של הכפלה: אתמוליים, חתוליים, נעליים, אופניים.
מילים מחוברות – בסיפור מופיעה המילה "כלבסוס", המורכבת משתי מילים: "כלב" ו"סוס". כדאי להדגים חיבור של שמות בעלי חיים ולהרחיב לנושאים נוספים, כמו מזון (גלידה ועוגה = עוגילידה), כלים וכדומה. אפשר לעודד את התלמידות והתלמידים ליצור מילים מחוברות משלהם ולאייר אותן.
הדרך הארוכה
מסלול חיצים
מניחים שורת חיצים על הרצפה באופן כזה שכל חץ מורה לכיוון אחר. התלמידות והתלמידים מתקדמים על פי הכיוון שהחיצים מורים אליהם. אפשר להוסיף לצד כל חץ תמונה של יד או של רגל, כך שבכל פעם מניעים איבר אחר לפי ההוראות. לאחר כל התקדמות מבקשים מהם לתאר מה הם "רואים" במקום החדש: הם יכולים לתאר משהו מהכיתה או לתאר דרך מדומיינת: "אני רואה את הרצפה" או "אני רואה הר ועליו ארמון".
משחקי מסלול נוספים בפינטרסט של ספריית פיג'מה.
הדרך הארוכה
ביטויים עם המילה "דרך"
אפשר להרחיב ולעסוק בביטויים שמשולבת בהם המילה "דרך": דרך ארץ, אצה לו הדרך, דרך אגב, דרך המלך, קפיצת הדרך.
תוכלו לעודד חקר של משמעות ביטויים ושימושם בשפה, בחיי היום-יום ובכתיבה. אפשר להכין תערוכה של התוצרים.
להעשרה – צירופים עם המילה "דרך", אתר מילוג
דרכים ושבילים בעברית, האקדמיה ללשון העברית
הדרך הארוכה
קשר עם קהילת הכיתה
משחק לוח להולכים בדרכים ארוכות וקצרות! סִרקו את הקוד ותגיעו למשחק לוח בהשראת הסיפור. כדאי לשתף את המשפחות ולעודד משחק משפחתי!
שיתוף משפחות עולים – משחק הלוח מתורגם לאמהרית ולרוסית. הצעות הפעילות למשפחות נמצאות בדף הספר "הדרך הארוכה" באתר ספריית פיג'מה באמהרית, ברוסית ובאנגלית.
הדרך הארוכה