מהי הדרך להשפיע על אחרים? עיבוד חדש ומאויר להפליא של אגדת העם המוכרת על המאבק בין השמש לרוח. סיפור שממחיש כיצד נוכל להשיג את רצוננו במאור פנים, בדרכי נועם ובחום.
נוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
קְבוּצַת גִּיל: גַּנִּים בּוֹגְרִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
רוח הצפון והשמש / כתב ואייר בריאן וילדסמית
הורים יקרים,
הסיפור על רוח הצפון והשמש הוא משל עתיק, המופיע במשלי איזופוס ובמשלי לה-פונטיין. כדרכם של משלים, הוא עוסק בשאלות הנוגעות לכל אחד מאיתנו, קטנים כגדולים.
עוד מימי התנ"ך שימשו משלים במסורת היהודית, כמו בתרבויות רבות בעולם, והיה להם תפקיד חשוב בהעברת מסרים חברתיים ומוסריים בדרך נעימה ומעוררת מחשבה.
"כי לא בכח יגבר איש" (שמואל א, ב, ט)
מהי הדרך הטובה להשפיע על אחרים ולהשיג את רצוננו? לפעמים נדמה ששימוש בכוח ישיג את המטרה, אולם לעיתים התוקפנות גורמת לאדם האחר דווקא להתבצר בשלו ולהתנגד לכל שינוי או שיתוף פעולה. הפסוק בספר שמואל מלמד אותנו על מגבלות הכוח ועל יתרונות השימוש במאור פנים, בעדינות ובחום.
עֳתָקִים שֶׁחֻלְּקוּ:
118,500
הוֹצָאָה לָאוֹר:
מ' מזרחי
שְׁנַת חֲלֻקָּה:
תשע"ז 2016-2017
הִמְשִׁיכוּ לִקְרֹא עִם סְפָרִים בַּנּוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
הסיפור חי מאד וקל להמחזה
הסיפור חי מאד וקל להמחזה. יחד עם הסייעת תוכלו להציג את המשל. גם כשאת מקריאה אותו בקול תוכלי לספר אותו תוך תנועה וקולות דרמטיים. הילדים יכולים להכין כתרים שמסמלים את השמש והרוח, ותוכלי להוסיף תחפושות ואביזרים שיעודדו את שילוב הסיפור במשחק הסוציו-דרמטי של הילדים (גלימה, כתר של שמש, מאוורר, ועוד).
רוח הצפון והשמש
איך לדעתם תנהג השמש ומה תעשה הרוח באותו המצב?
ניתן להציג בפני ילדים מצבים יומיומיים ולשאול אותם איך לדעתם תנהג השמש ומה תעשה הרוח באותו המצב? (למשל, ילד רוצה להתנדנד אבל ילדה אחרת תפסה את הנדנדה לפניו; ילדה רוצה לשבת ליד אבא אבל אחותה הקטנה כבר יושבת במקום; ילד מבקש להקיש בפטיש וחברו רוצה לקרוא ספר בשקט.) תוכלי לבקש מהילדים להעלות דוגמאות מחיי הגן והבית שבהן נעזרו ב"שכנוע העדין של השמש" והשיגו את מבוקשם.
רוח הצפון והשמש
להתבונן באיורים ולתאר איך נראה יום סוער ואיך נראה יום קיץ בהיר?
תוכלי לבקש מהילדים להתבונן באיורים ולתאר איך נראה יום סוער ואיך נראה יום קיץ בהיר? אפשר לתת לילדים דף מחולק לשני חלקים ולבקש מהם לצייר או לתאר באמצעות פלסטלינה יום חורף לעומת יום קיץ. מעניין לתלות את היצירות ולנסות לנחש איזה ציור מייצג איזו עונה.
רוח הצפון והשמש
תוכלו להמציא משחק תנועה
תוכלו להמציא משחק תנועה: כשמכריזים "רוח הצפון" על הילדים ללכת כמו רוח עזה ולהשמיע קולות של רוח, כשאומרים "שמש" הולכים יחד כמו האנשים ביום השמש. תוכלי להוסיף מוזיקה מתאימה, הבעות פנים, לחבוש כובע צמר או כובע מצחייה, לחבוש משקפי שמש ועוד.
רוח הצפון והשמש
ללמד את הילדים ביטויים הקשורים לנעימות של השמש והחום
אפשר ללמד את הילדים ביטויים הקשורים לנעימות של השמש והחום, למשל "מחמם את הלב", "לב חם", "מאור פנים" ועוד. הילדים יכולים לנסות להמציא ביטויים משלהם או פתגם שמסכם את המסר של הסיפור ולקשט אותם. השתמשו במוח, לא בכוח!
רוח הצפון והשמש
אפשר להכין עם הילדים שבשבות לתלייה בחצר הגן ובבית.
אפשר להכין עם הילדים שבשבות לתלייה בחצר הגן ובבית.
רוח הצפון והשמש
קשה לראות את הרוח, אבל נוכל להרגיש את השפעתה.
קשה לראות את הרוח, אבל נוכל להרגיש את השפעתה. תוכלו לעיין יחד באיורים המיוחדים של הספר, ולחפש את הסימנים לכך שהרוח נושבת. האם עתה, בזמן קריאת הסיפור, נושבת הרוח בחוץ? כדאי להסתכל מבעד החלון ולבדוק כיצד "נראית" הרוח.
רוח הצפון והשמש