סבא, נכד וחמור יוצאים לדרך. סבא רוכב על גב החמור, והנכד הולך לצדו. דבר זה אינו מוצא חן בעיני עוברי אורח, והם מציעים לשניים דרכים שונות להתהלך יחדיו. בסופו של דבר, כדי להתאים את עצמם לכל הדעות, סבא והנכד מרכיבים את החמור על כתפיהם!
נוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
קְבוּצַת גִּיל: גַּנִּים צְעִירִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
סבא, נכד וחמור יוצאים לדרך. סבא רוכב על גב החמור, והנכד הולך לצדו. דבר זה אינו מוצא חן בעיני עוברי אורח, והם מציעים לשניים דרכים שונות להתהלך יחדיו. בסופו של דבר, כדי להתאים את עצמם לכל הדעות, סבא והנכד מרכיבים את החמור על כתפיהם!
הסופר הידוע, אוריאל אופק, עיבד בחרוזים מעשייה עממית, שמדגימה בצורה משעשעת את הקושי לרַצות את כולם. בעקבות הקריאה נצחק יחד מהסיפור ומבדיחות נוספות לקראת חג הפורים, שהרי "משנכנס אדר מרבין בשמחה". כמו כן, נלמד את הפתגם: "סוף מעשה במחשבה תחילה".
"עד דלא ידע": צחוק והומור
מה מצחיק אותנו? בדרך כלל דברים שכל אחד מכיר, המוצגים מזווית ראייה שונה ומפתיעה. ילדים צוחקים מִדברים שקורים להם או לחבריהם ומהיפוך סדר העולם המוכר להם.
חג פורים הוא יום אחד בשנה שבו אנו חוגגים את ההיפוך וכל חמור נישא על כתפיים.
הומור פותח לנו מרחב של חשיבה יצירתית ומשוחררת. הוא משמש דרך מהנה ללמוד, להסתכל על עצמנו וגם לתקן טעויות בצורה נעימה.
בסיפורנו, על כל צעד ושעל מעבירים ביקורת על הסבא ועל הנכד. הם מתמודדים איתה באופן אבסורדי עד שלא ברור מי כאן "החמור"…
סְרָטִים בְּעִקְבוֹת הַסִּפּוּר
עֳתָקִים שֶׁחֻלְּקוּ:
60,000
הוֹצָאָה לָאוֹר:
עופר
שְׁנַת חֲלֻקָּה:
תשע"ב 2011-2012
הִמְשִׁיכוּ לִקְרֹא עִם סְפָרִים בַּנּוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
סוֹף מַעֲשֶׂה בְּמַחֲשָׁבָה תְּחִלָּה
"סוֹף מַעֲשֶׂה בְּמַחֲשָׁבָה תְּחִלָּה" יכול ללמד אותנו: קודם לחשוב ולתכנן ורק אחר כך לעשות. מי שיודע לאן הוא רוצה להגיע, יהיה נתון לפחות הפרעות בדרך. האם אפשר להיענות לכל הצעה שאנו מקבלים? ואיך נדע לבחור את העצה שתהיה טובה עבורנו?
סבא נכד וחמור
לאפשר לילדים לדפדף בעותקים של הספר
לאיורים של המאייר אבי כץ טעם של מקום אחר וזמן אחר, כראוי לעלילת הסיפור. בטרם קריאת הסיפור, כדאי לאפשר לילדים לדפדף בעותקים של הספר. מה ניתן להבין מהעלילה וההקשר, מהתבוננות בלבד בציורים? הילדים בוודאי גם ישימו לב שבכל עמוד כפולה מופיעים בעל חיים מכל הסוגים. הציעי לילדים לחפש את החיות בכל עמוד. לאחר הקריאה אפשר לשאול אותם, מה לדעתם חושבות החיות על הנעשה?
סבא נכד וחמור
עלילת הסיפור פשוטה ומתאימה מאד להמחשה
עלילת הסיפור פשוטה ומתאימה מאד להמחשה. מומלץ להכין תחפושות של הדמויות בסיפור: סבא, סבתה, נכד, השכנים… וכמובן החמור! תוכלו להזמין את הילדים להמחיז את העלילה, כולל סחיבה על הגב בצורה של "שק קמח". אל תשכחו להעניק הזדמנויות רבות להמחזה, כדי שכולם יזכו לצחוקים ואף אחד לא יישאר החמור….
סבא נכד וחמור
הזדמנות מופלאה להתייחס בגן להומור ולאבסורד
חג פורים הבא אלינו לטובה הוא הזדמנות מופלאה להתייחס בגן להומור ולאבסורד. האם יש ספרים נוספים בספריית הגן, בהם מסרים חשובים מועברים לקוראים בדרך משעשעת? תוכלו להעמיד תערוכה של ספרים מצחיקים, ספרי בדיחות וכד', וגם לבקש מהילדים להעשיר את התערוכה עם ספרים מהבית.
סבא נכד וחמור
הומור כדי להתמודד עם מצבים קשים
כל אחד נעזר מדי פעם בהומור כדי להתמודד עם מצבים קשים, וחוש הומור הוא חלק אינטגרלי מ"ארגז הכלים" של כל מחנכת לגיל הרך! (איך לא?) בעקבות הסיפור, את מוזמנת לחשוב על הדרכים השונות בהן את מעבירה מסרים חינוכיים לילדי הגן. האם גם את נעזרת בהומור? מתי, ובאיזו מצבים? האם יש ילדים בקבוצה שעבורם התייחסות הומוריסטית מועילה יותר מנזיפה או הסברים?
סבא נכד וחמור
ה"הומור היהודי"
ה"הומור היהודי" המפורסם הוא חלק מהמורשת המשותפת שלנו. אלה בדיחות שמספרים יהודים ליהודים, ועל מה? על דברים שקרו ליהודים כמובן! אמנם, לא פעם מספרות הבדיחות על קשיים, אך עושות זאת מתוך חמלה והזדהות עם מה שאנשים עוברים בחייהם. הרשלה, ג'וחא וחכמי חלם מלווים את העם היהודי. תוכלו לספר לילדי הגן אודות הדמויות הללו.
כאן
תמצאו בדיחות וסיפורי חלם מאת ח"נ ביאליק.
סבא נכד וחמור
לשוחח עם ילדי הגן: מי מכיר אותנו וכדאי לשמוע לעצתו?
כל מי שעובר בדרך נותן לסבא ולנכד עצות והם מתבלבלים מאד. אך בסוף היום אומר סבא: "לא נוכל להשביע את רצון כל וכל". זו הזדמנות יפה לשוחח עם ילדי הגן: מי מכיר אותנו וכדאי לשמוע לעצתו? דעתו של מי אמורה להשפיע עלינו פחות, ומי יותר? מה עלינו לעשות אם חבר מציע לנו לעשות משהו שלא נראה לנו נכון?
סבא נכד וחמור
להלן קישור לשיר ברוסית
בשיר-סיפור "סבא נכד וחמור" עיבד סופר הילדים הידוע
אוריאל אופק מעשייה שמופיעה במסורת של עמים רבים מסביב לעולם. הסיפור מופיע באוסף משלי אזופוס, בסיפורי ג'וחא, במקומות רחוקים כגון קמבודיה ופורטוגל, ואפילו בשיר ברוסית מאת סמואל מרשק שהולחן והפך לשיר ידוע מאד ברוסיה!
האם יש ילדים ממוצא רוסי בגן שלך? אם כן, אולי אחד ההורים או הסבים מכיר את השיר ברוסית ויסכים לבוא לגן ולשיר אותו בפני הילדים!
מילות השיר ברוסית:
"Мельник, мальчик и осел"
Восточная сказка
Мельник на ослике ехал верхом.
Мальчик за мельником плелся пешком.
— Глянь-ка, — толкует досужий народ,
Дедушка едет, а мальчик идет!
Где это видано? Где это слыхано?
Дедушка едет, а мальчик идет!
Дедушка быстро слезает с седла.
Внука сажает верхом на осла.
— Ишь ты! — вдогонку кричит пешеход.
— Маленький едет, а старый идет!
Где это видано? Где это слыхано?
Маленький едет, а старый идет!
Мельник и мальчик садятся вдвоем
Оба на ослике едут верхом.
— Фу ты! — смеется другой пешеход.
— Деда и внука скотина везет!
Где это видано? Где это слыхано?
Деда и внука скотина везет'
Дедушка с внуком плетутся пешком,
Ослик на дедушке едет верхом.
— Тьфу ты! — хохочет народ у ворот.
— Старый осел молодого везет!
Где это видано? Где это слыхано?
Старый осел Молодого везет!
סבא נכד וחמור
הומור יהודי
הומור יהודי
"ההומור היהודי" המפורסם הוא הומור עצמי. אלה בדיחות שיהודים מספרים ליהודים, ועל מה? על דברים שקרו ליהודים, כמובן! אמנם, לא פעם הבדיחות מספרות על קשיים, אך זאת מתוך חמלה והזדהות עם מה שאנשים עוברים בחייהם. הרש'לה, ג'וחא וחכמי חלם מלווים את העם היהודי ומעלים חיוך על השפתיים גם בימים קשים.
יש לכם בדיחה לספר לנו? שלחו אלינו את הבדיחות שלכם!
סבא נכד וחמור
בחרו חפץ והשתמשו בו בדרך שונה מן השימוש המקורי שלו
במקום לרכוב על החמור, הסבא והנכד מרכיבים את החמור על הכתפיים! בחרו חפץ והשתמשו בו בדרך שונה מן השימוש המקורי שלו. הניחו בְּקופסה חפצים שהילדים מכירים. כל אחד מהמשתתפים ייקח חפץ וישתמש בו באופן שונה מן השימוש המקורי שלו.
סבא נכד וחמור
סוֹף מַעֲשֶׂה בְּמַחְשָׁבָה תְּחִלָּה
סוֹף מַעֲשֶׂה בְּמַחְשָׁבָה תְּחִלָּה
"סוֹף מַעֲשֶׂה בְּמַחְשָׁבָה תְּחִלָּה" הוא ביטוי מתוך הפיוט "לְכָה דוֹדִי" שכתב רבי שלמה אֶלְקַבֵּץ בצפת לפני כ-400 שנה. בפיוט מסופר שהאל ברא את העולם בשישה ימים מתוך מחשבה שהשבת תגיע בסוף השבוע ותהיה פִּסגת הבריאה.
הביטוי "סוֹף מַעֲשֶׂה בְּמַחְשָׁבָה תְּחִלָּה" יכול ללמד אותנו כמה דברים: קודם לחשוב ולתכנן ורק אחר כך לעשות; מי שיודע לאן הוא רוצה להגיע, יהיה נתון לפחות הפרעות בדרך; אם אפשר להיענות לכל הצעה שאנו מקבלים; איך נדע לבחור את העצה שתהיה טובה עבורנו.
סבא נכד וחמור
לא נוכל להשביע את רצון כול וכול
כל מי שעובר בדרך נותן לסבא ולנכד עצות, והשניים מתבלבלים מאוד, אך בסוף היום אומר סבא: "לא נוכל להשביע את רצון כול וכול." אפשר לשוחח עם הילדים ולדון בשאלות הבאות: מי מכיר אותנו וכדאי לשמוע בעצתו? דעתו של מי אמורה להשפיע עלינו פחות? מתי עלינו "לעמוד על שלנו" ולא להיגרר בעקבות עצות של חברים?
סבא נכד וחמור