איך נראה "הספנתעיר"? לילי לומדת בבית הספר את שירו של חיים נחמן ביאליק "קן ציפור" ומתבקשת לצייר ציור הקשור לשיר. סיפור יצירתי ומשעשע על המפגש התמים בין הילדים למילה הכתובה, תוך העמקת ההיכרות עם ח"נ ביאליק ועם יצירתו.
נוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
קְבוּצַת גִּיל: כִּתָּה ב'
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
איך נראה "הספנתעיר"? לילי לומדת בבית הספר את שירו של חיים נחמן ביאליק "קן ציפור" ומתבקשת לצייר ציור הקשור לשיר. כדי להצליח לצייר את ה"הספנתעיר" המסתורי המופיע בשיר, לילי כותבת מכתב למשורר הלאומי ואפילו מקבלת תשובה! סיפור יצירתי ומשעשע על המפגש התמים בין הילדים למילה הכתובה, תוך העמקת ההיכרות עם חיים נחמן ביאליק ועם יצירתו.
"לֹא הַבַּיְשָׁן לָמֵד"
(משנה, מסכת אבות ב', ה')
שאילת שאלות היא חלק משמעותי בלמידה. המסורת היהודית מעודדת אותנו, ילדים ומבוגרים כאחד, לשאול, ומייחסת לשאלות חשיבות מכרעת בהפנמה. כדאי להקשיב לשאלות של ילדים ולא תמיד צריך לתת את התשובה. לפעמים מספיק לעודד אותם לשאול וללוות אותם בחיפוש ובתהליך הגילוי העצמי.
בספר מכתב לביאליק לילי אינה מתביישת לשאול מה זה "הספנתעיר". ננסה ללכת בדרכיה ולשאול ולשאול…
סְרָטִים בְּעִקְבוֹת הַסִּפּוּר
עֳתָקִים שֶׁחֻלְּקוּ:
40,000
הוֹצָאָה לָאוֹר:
ידיעות ספרים
שְׁנַת חֲלֻקָּה:
תשע"ז 2016-2017
הִמְשִׁיכוּ לִקְרֹא עִם סְפָרִים בַּנּוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
האזינו לסיפור "מכתב לביאליק"
אנו מזמינים אתכם/ן להאזין להקלטה הקסומה של הסיפור "מכתב לביאליק", מאת: רינת פרימו | איורים: אבי עופר | הוצאת: ידיעות ספרים (כיתות ב')
יוצרים ומגישים – ירדן בר כוכבא – הלפרין ודידי שחר
מוזיקה ונגינה – טל בלכרוביץ'
פתיח – דידי שחר
מוכנים/ות? מת – חי – לים! ▶️
מכתב לביאליק
כל מי שקורא או שומע שיר יכול להחליט בעצמו על מה הוא מספר ואיך נראים הדברים...
ניצן כותבת ללילי: "כל מי שקורא או שומע שיר יכול להחליט בעצמו על מה הוא מספר ואיך נראים הדברים… תחשבי ותחליטי בעצמך איך נראה הספנתעיר". אפשר לפתוח דיון בכיתה ולשאול את התלמידים מה דעתם על התשובה של ניצן? מתי נכון להחליט בעצמנו ומתי יש תשובה אחת נכונה?
מכתב לביאליק
ניתן להאזין לשירים ולשיר ביחד
האם התלמידים מכירים את לחני השירים 'קן ציפור' ו'פסי בכינור'? ניתן להאזין לשירים ולשיר ביחד:
קן ציפור
מכתב לביאליק
לבקש מהתלמידים לחפש בבית בולים מעניינים
אפשר להסב את תשומת לב הילדים לבולים המופיעים בספר, ולהסביר להם מדוע מופיעה חותמת על הבולים. ניתן לבקש מהתלמידים לחפש בבית בולים מעניינים, ממדינות העולם, ולהציג אותם בכיתה. כדאי לשאול אם לאחד ההורים אוסף של בולים מיוחדים.
מכתב לביאליק
ביתו של חיים נחמן ביאליק נהפך למוזיאון ומוצעים בו סיורים מודרכים לתלמידים. פרטים באתר המוזיאון:
ביתו של חיים נחמן ביאליק נהפך למוזיאון ומוצעים בו סיורים מודרכים לתלמידים. פרטים באתר המוזיאון:
מכתב לביאליק
כאשר משהו אינו מובן לה, לילי לא מתביישת לשאול
כאשר משהו אינו מובן לה, לילי לא מתביישת לשאול. אתם יכולים לקרוא את הסיפור יחד ולבקש מהילדים לשאול על כל דבר שאינו ברור להם (מדוע ביאליק לא עונה למכתב? מה זה "המה הרחוב" ומה זה "מחולות"?). כדאי לעודד את הילדים לשאול ולשאול.
מכתב לביאליק
גם ילדיכם יכולים לנסח מכתב ולשלוח אותו בדואר
בעידן האינטרנט נדמה כי "אמנות כתיבת המכתבים" כמעט פסה לחלוטין מן העולם. בעקבות המכתב ששלחה לילי לביאליק, גם ילדיכם יכולים לנסח מכתב ולשלוח אותו בדואר. תוכלו לחשוב על סבא או סבתא או על אחד הדודים שברצונכם לשאול אותו שאלה או לכתוב לו מכתב. תוכלו לכתוב יחדיו את שאלתכם ולהוסיף מספר מילים, להכניס את המכתב לתוך מעטפה ולמלא את הפרטים, בדיוק כפי שעשתה לילי, ואז לצאת לטיול משותף אל תיבת הדואר ולשלשל את המעטפה. בוודאי גם ילדיכם יקבלו תשובה.
ניצן כותבת ללילי: "כל מי שקורא או שומע שיר יכול להחליט בעצמו על מה הוא מספר ואיך נראים הדברים… תחשבי ותחליטי בעצמך איך נראה הספנתעיר". אפשר לשאול את ילדיכם אם הם היו שמחים לקבל תשובה כזו? או מה הם היו כותבים ללילי לו היו מקבלים את מכתבה?
מכתב לביאליק
ביאליק כתב עוד שירים רבים לילדים
ביאליק כתב עוד שירים רבים לילדים, למשל "רוץ בן סוסי", "נד נד", "צילי וגילי" ועוד. תוכלו לחפש אותם בבית או בספרייה ולקרוא אותם יחד. אפשר לבחור כמה שירים אהובים, לצייר אותם לפי דמיונכם ולהכין אוסף שירי ביאליק אישי המאויר במו ידיכם.
מכתב לביאליק
בביקורכם הבא בתל אביב אתם מוזמנים לבקר בביתו של חיים נחמן ביאליק שנהפך למוזיאון
בביקורכם הבא בתל אביב אתם מוזמנים לבקר בביתו של חיים נחמן ביאליק שנהפך למוזיאון. עד אז תוכלו לגלוש לאתר הבית של המוזיאון ולהביט בביתו של המשורר הלאומי.
אנו מאחלים לכם קריאה מהנה ושיחה נעימה!
מכתב לביאליק
חיים נחמן ביאליק (1873–1936)
חיים נחמן ביאליק (1873–1936)
המשורר והסופר הלאומי חיים נחמן ביאליק עסק בפעילות ספרותית מגוונת: הוא כתב מסות, חיבר סיפורים, כתב שירים לילדים ולמבוגרים, תרגם יצירות קלאסיות לעברית, עיבד וערך אגדות ועוד. בין יצירותיו: "ספר האגדה" (אותו הוא ערך יחד עם י"ח רבניצקי), "ויהי היום", אוסף "שירים ופזמונות לילדים" ועוד.
במפעל חייו בנה ביאליק גשר בין העברית בת אלפי השנים לבין העברית המתחדשת בארץ ישראל והשפיע רבות על התרבות היהודית המודרנית. על אף שביאליק ורעייתו לא זכו להיות הורים לילדים, הוא כתב שירים רבים לילדים ונודע בחיבתו הרבה אליהם.
מכתב לביאליק