השיר הנודע אשר מתאר את שמחת השבת ואת האהבה אליה, יצא לאור כספר ילדים מאויר ביוזמת ספריית פיג'מה. ההצעות להורים עוסקות בייחודה של השבת וממליצות להורים ולילדיהם לבחון ולהעריך את מה שמאפיין את השבת המשפחתית שלהם.
נוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
קְבוּצַת גִּיל: גַּנִּים צְעִירִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
"מה היה העולם חסר? מנוחה. באה שבת באה מנוחה" (רש"י לבראשית ב, ב)
שירו המפורסם של אהוד מנור – "מי אוהב את השבת" – מבטא את האהבה הגדולה שבני המשפחה רוחשים לשבת. בשיר מתואר הניגוד בין ששת ימי המעשה העמוסים במטלות – עבודה ולימודים, לבין יום השבת – שמאפשר לנו "לשבות", לעצור את המרוץ, לבלות בחיק משפחה וחברים ולשמוח יחד.
אהוד מנור (1941‑2005) – פזמונאי, מתרגם ואיש תקשורת – כתב ותרגם מאות שירים. נולד וגדל במושבה בנימינה, רבים משיריו מוקדשים למושבה ולבית הוריו. להקות וזמרים מפורסמים רבים ביצעו את יצירותיו: "אחי הצעיר יהודה", "בשנה הבאה", "הלוואי", "אין לי ארץ אחרת" ועוד שירים רבים. בשנת 1995 זכה אהוד מנור בפרס אקו"ם על מפעל חייו בפזמונאות, ובשנת 1998 זכה בפרס ישראל בתחום הזמר העברי.
עֳתָקִים שֶׁחֻלְּקוּ:
100,000
הוֹצָאָה לָאוֹר:
כנרת
שְׁנַת חֲלֻקָּה:
תשע"ג 2012-2013
הִמְשִׁיכוּ לִקְרֹא עִם סְפָרִים בַּנּוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
מה אתם אוהבים בשבת?
מה אתם אוהבים בשבת? האם מבוגרים וילדים אוהבים את אותם הדברים? עבור ילדי הגן יום השבת הוא (גם) היום בו משתבש המסלול המוכר: הם אינם מבקרים בגן, לא נפגשים איתך ועם חבריהם, לא משתתפים במפגש בוקר ולא אוכלים יחד ארוחת עשר. יש ילדים שעבורם יום זה מהנה ביותר, אך עבור אחרים שמתקשים להתרגל לשינויים ומעברים, יום שבת עשוי להיות יום לא קל. כדאי לקחת זאת בחשבון בשיחות עם הילדים בעקבות השיר.
האיורים של מנחם הלברשטט מבליטים את הניגודים הרבים בין יום השבת לבין שגרת ימי חול
האיורים של מנחם הלברשטט מבליטים את הניגודים הרבים בין יום השבת לבין שגרת ימי חול. כדאי להזמין את הילדים לעיין באיורים ולהבחין בפרטים שמייצגים את הפעילות בכל יום בשבוע. בהמשך ניתן להציע להם לצייר שני ציורים זה לצד זה: אחד שמייצג את השבת, השני של יום חול.
"בשבת אבי ישן עם העיתון שלו, ואמי אומרת כן הרבה יותר מלא..."
"בשבת אבי ישן עם העיתון שלו, ואמי אומרת כן הרבה יותר מלא…": שורות אלה בשיר יכולות לשמש פתיח לשיחה עם קבוצת ילדים על השבת במשפחות שלהם: מה עושה המשפחה שלהם בשבת? האם יש להם מנהגים מיוחדים, דברים שהם עושים רק בשבת? האם הם הולכים לבית הכנסת, מטיילים, נחים או מארחים? תוכלי לבקש מהורים וילדים לצייר יחד את מה שהם כמשפחה אוהבים בשבת, ולהציג את התמונות בלוח עם הכותרת "מי אוהב את השבת? אני, אתה ואת!"
הסתכלו היטב התמונה של שולחן השבת
הסתכלו היטב התמונה של שולחן השבת. בתמונה זו פרטים רבים ומגוונים, אפשר לעיין בה יחד עם הילדים ולהתייחס אליה כ"מדרש תמונה". האם מצאתם רמז באחת הצלחות לסיפור אחר ידוע על השבת? לחצו כאן לקרוא את הסיפור!
לבקש מכל משפחה לצלם את שולחן השבת שלהם
בעקבות התמונה בספר שמתארת את שולחן השבת, תוכלי לבקש מכל משפחה לצלם את שולחן השבת שלהם. אפשר לערוך תערוכת צילומים של שולחנות שבת.
ספר מתכונים של מאכלי שבת
אפשר להכין ספר מתכונים של מאכלי שבת, בשיתוף משפחות הגן. כל משפחה תתרום מתכון למאכל אותו הם אוכלים בשבת, ותוסיף ציור של הילד או תיאור של חוויה משפחתית.
קבלת שבת משותפת
תוכלי להזמין את ההורים לסדנא בנושא השבת, או לקבלת שבת משותפת עם הילדים. אל תשכחו לשיר יחד את השיר "מי אוהב את השבת"!
שיר הוא גם הזדמנות לרקוד!
שיר הוא גם הזדמנות לרקוד! תוכלו לחפש את התמונה שבה עדנה הפרה רוקדת, ולהמציא תנועות וריקוד שילוו את השיר.
פנטומימה שבת
אפשר לשחק משחק קבוצתי – "פנטומימה שבת": כל ילד בתורו ממחיז ללא מילים פעולה הקשורה לשבת (מנוחה, קידוש, קריאת ספר, שירה, משחק,…). יתר הקבוצה מנסה לנחש את הפעולה.
בשבת הציפורים שרות מרוב שמחה
"בשבת הציפורים שרות מרוב שמחה". אפשר לשאול את הילדים, האם רק בשבת הציפורים שרות מרוב שמחה? מעניין יהיה לשמוע (ואף לרשום ולהראות להורים) את תשובות הילדים. אולי בשבת יש לנו השקט והפניות להבחין יותר בשירתן? ניתן גם לפתח שיחה בנושא "שירת הבריאה"- איך כל חי/ יצור מהטבע אומר שירה? הילדים יכולים לשייך מילים לקולות של בעלי חיים (החמור – נוער, התרנגול – קורא , החתול – מילל וכו').
לבקש מהילדים לחפש בספר את התמונות של השעונים
תוכלי לבקש מהילדים לחפש בספר את התמונות של השעונים. האם באמת ימי החול ארוכים יותר מיום שבת? איך מסבירים את המשפט בשיר "יום ראשון שני שלישי, כל יום נמשך שנה"? יש האומרים : "כשנהנים- הזמן עובר מהר"…
ציון יום שישי כיום מיוחד במינו בגן שלהן
מגוון רעיונות שונים של גננות, לציון יום שישי כיום מיוחד במינו בגן שלהן:
ארגון שונה של הסביבה הפיזית של הגן
אפיית חלות או עוגה
ארוחת עשר מיוחדת וחגיגית
משחקים שונים, בהם משחקים רק ביום שישי
כלי שולחן מיוחדים ותחפושות שמעודדים שילוב "ארוחת שבת" בפינת הבית
"בגדי שבת" לבובות בפינה למשחק סוציו-דרמטי
חלוקת ילדי הגן ל"מארחים" ו"מתארחים", במקום אבא ואמא של שבת
הכנת שירון של שירי שבת של הגן, כולל פיוטים וניגונים
קלסר "השבת שלנו" עם ציון "התבלין המיוחד" של כל מפשחה, אשר נמסר כל שבוע לילד אחר למילוי ומוחזר לגן ביום ראשון
אירוח ילדי גן צמוד לקבלת שבת
מי אוהב את השבת
אלו שירי שבת אתם שרים בגן?
מי אוהב את השבת (בליווי הספר, כמובן!)
שלום עלייכם מלאכי השלום
החמה מראש האילנות הסתלקה (בואי הברוכה/ ח.נ ביאליק)
עוד מעט יירד אלינו יום שבת הטוב
נרות שבת, נרות שבת
לכה דודי לקראת כלה
הבה יחד כולנו יחד פני שבת נקבלה
כי אשמרה שבת, אל ישמרני
מה אתם אוהבים בשבת?
מה אתם אוהבים בשבת? האם אתם וילדיכם אוהבים את אותם הדברים? קריאה משותפת של השיר היא הזדמנות לשוחח עם ילדיכם על השבת במשפחה שלכם: על מנהגים המשותפים לכל בני המשפחה ועל העדפות אישיות. תוכלו להכין יחד אלבום תמונות וציורים "השבת שלנו", שבו יופיעו האנשים שאתם מבלים איתם בדרך כלל בשבת, ודברים שאתם אוהבים לעשות בשבת.
זדמנות לשיר את השיר עם ילדיכם
הספר מעניק הזדמנות לשיר את השיר עם ילדיכם, להתבונן באיורים ולענות על השאלה "מי אוהב את השבת?". אם אתם לא מכירים את המנגינה, אפשר לחפש להקליד בגוגל "מי אוהב את השבת דורית ראובני" ולהאזין לשיר.
להכין יחד לוח שבועי
האם ילדיכם מכירים את שמות ימי השבוע? תוכלו להכין יחד לוח שבועי. תנו לילדיכם לצייר ציור מיוחד שמסמל עבורם את השבת. את הלוח אפשר לתלות על הקיר או להצמיד למקרר, וכך ילדיכם יוכלו לעקוב ולדעת איזה יום היום וכמה ימים נותרו עד שבת.
שיר הוא גם הזדמנות לרקוד!
שיר הוא גם הזדמנות לרקוד! תוכלו לחפש את התמונה שבה עדנה הפרה רוקדת, ולהמציא תנועות וריקוד שילוו את השיר.
אילו שירי שבת נוספים אתם מכירים?
אילו שירי שבת נוספים אתם מכירים? האם אתם נוהגים לשיר זמירות סביב שולחן השבת? אפשר להכין עם ילדיכם שירון משפחתי לשירי שבת. אל תשכחו להשאיר כמה עמודים ריקים בסוף השירון – לשירים שעוד יצטרפו לאוסף המשפחתי בעתיד!
האיורים המיוחדים של מנחם הלברשטט
האיורים המיוחדים של מנחם הלברשטט משקפים את מילות השיר ואף מוסיפים עליהן. תוכלו להתבונן יחד בתמונות ולהשוות בין פעילות בני המשפחה בימי חול לפעילות בשבת. אפשר להציע לילדיכם לשים לב להבעות הפנים של הדמויות ולנסות לזהות לגלות איך הם מרגישים בכל עמוד.
ילדיכם בוודאי ישימו לב לדגים המופיעים באיורים השונים. בקשו מהם להראות לכם את תמונות הדגים. האם מצאתם את הדג המעופף?