אם זה לא ארגז, אז מה זה? הספר, שכולו שיחה בין המציאות לדמיון, מזמין את המבוגרים להציץ לעולמם הנסתר של הילדים וליצור איתם את כל העולם מהדבר הפשוט ביותר.
נוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
דמיון וחלוםיצירתיות ויזמותמיחזורפורים
קְבוּצַת גִּיל: גַּנִּים צְעִירִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
לפעמים השאלה הפשוטה ביותר פותחת צוהר לעולם מלא דמיון ויצירתיות!
"זה לא ארגז" הוא ספר שכולו שיחה-משחק בין המציאות לדמיון, המקנה לקוראים הזדמנות לשיר שיר הלל לדמיון התמים שבאמצעותו ילדים מוצאים אוצרות בתוך ארגז חום פשוט.
"כשם שפרצופיהן שונים כך דעותיהן שונות" (על פי ברכות נח ע"א)
חז"ל כותבים, כי כפי שלכל אדם יש מראֶה ופנים שונים משל חברו, כך גם לכל אדם יש הסתכלות אחרת במציאות והבנה אחרת שלה. קביעה זו של חז"ל מקבלת משנה תוקף כאשר מתייחסים לתפיסת ילדים את העולם. הספר "זה לא ארגז" מאפשר דו-שיח בין מבוגר לילד ומזמין את כולנו להיכנס לעולם המופלא והדמיוני של הילדים.
סְרָטִים בְּעִקְבוֹת הַסִּפּוּר
עֳתָקִים שֶׁחֻלְּקוּ:
138,000
הוֹצָאָה לָאוֹר:
הכורסא
שְׁנַת חֲלֻקָּה:
תשע"ח 2017-2018
הִמְשִׁיכוּ לִקְרֹא עִם סְפָרִים בַּנּוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
ליצור תמונות "זה לא עיגול/זה לא משולש"
בעקבות הסיפור הילדים יכולים ליצור תמונות "זה לא עיגול/זה לא משולש". הילדים יכולים לבחור דף עליו מצוירת צורה גיאומטרית ולהשלים את הציור כיד הדמיון. את היצירות המגוונות ניתן להציג על לוח בגן.
מה אפשר ליצור מפקעת צמר?
מה אפשר ליצור מפקעת צמר? יושבים במעגל ומגלגלים את הצמר בין הילדים. כל ילד מעלה רעיון למה הופך הצמר (למשל, נחש, זנב, חבל קפיצה, פרח, כדור…).
להציב באמצע החדר חפצים שונים ולדמיין שימושים שונים
תוכלי להציב באמצע החדר חפצים שונים ולדמיין שימושים שונים (מטאטא יכול להפוך למיקרופון, עפרון למברשת שיער וכד'). כל ילד בתורו בוחר חפץ ובאמצעות פנטומימה מדמיין מהו, האם חבריו הצליחו לנחש למה הפך החפץ שבחר?
לחלק את הילדים לקבוצות
את יכולה לחלק את הילדים לקבוצות, כל קבוצה מקבלת ארגז עץ ריק נמוך ומעלה רעיונות מה ניתן לעשות עם ארגז בגן, למשל להפוך אותו לכוננית ספרים לספריה, מקום לאחסון צעצועים או תחפושות, אדנית לשתילת צמחים בגינה… הילדים יכולים לצבוע ולקשט את הארגזים ולחדש את פנים הגן.
ניתן להציב קופסאות, ארגזים וחפצים שונים בחצר
ניתן להציב קופסאות, ארגזים וחפצים שונים בחצר ולארגן פינת גרוטאות אליה יכולים הילדים לגשת ולהמציא מתקנים ומכונות במהלך היום.
אפשר להזמין את ההורים והילדים לסדנת מיחזו
אפשר להזמין את ההורים והילדים לסדנת מיחזור בגן בה כל משפחה תכין יצירה אחרת מקופסת נעליים. (ניתן גם לבקש מהמשפחות להכין את היצירות בבית, ולהביא אותן לגן.) את היצירות תוכלי להציג בתערוכת "מחוץ לקופסא" בגן.
אפשר להסתכל מסביב ולחשוב, כמה אנו משקיעות במשחקים מוכנים ו"סגורים"
בוודאי שמת לב שלפעמים האריזה מעניינת יותר מהמתנה בתוכה! אפשר להסתכל מסביב ולחשוב, כמה אנו משקיעות במשחקים מוכנים ו"סגורים". בעקבות הספר אפשר להעלים מפינת הבית חלק מהאביזרים ולהחליף אותם בחפצים פשוטים. האם ההחלפה שינתה את המשחק הסוציו-דרמטי של הילדים?
ספרים נוספים
אילו ספרים נוספים מכירים הילדים שעוסקים בדמיון? תוכלו לחפש בספריית הגן את "הבית של יעל", "אהרון והעפרון הסגול", "ברווז! ארנב!" (חולק לפני מספר שנים בספריית פיג'מה) ולקרוא אותם יחד.
מציאות ודמיון
מציאות ודמיון: בספר מיוחד זה האיורים מספרים את עיקר הסיפור, ובלעדיהם העלילה אינה מובנת. כדאי לדפדף יחד בספר ולבקש מילדיכם לתאר במילים למה הארגז הופך בכל עמוד. תוכלו לשוחח על דמיון ומציאות ולשתף את ילדיכם בדעתכם. האם לדעתכם הארנבון חושב שהארגז הוא באמת חללית, רובוט או פסגת הר?
צבעוני או שחור-לבן?
צבעוני או שחור-לבן? כדאי להתבונן באיורים ולשים לב באילו צבעים מצוירים הדפים שבהם מדברים עם הארנבון, ובאילו צבעים מצוירים העמודים שבהם הארנבון מופיע. אפשר לשאול את ילדיכם מדוע, לדעתם, בחרה המאיירת לצבוע את הדפים כך.
מציירים ציור משותף
מציירים ציור משותף: אתם יכולים לצייר מלבן על דף ריק ולבקש מילדיכם להמשיך את הציור ולהפוך אותו למשהו אחר. האם הצלחתם לנחש מה הם ציירו? כדאי להתחלף בתפקידים, כך שבכל פעם אחד יצייר צורה, והשני יהפוך אותה למשהו אחר.
זה ארגז? זה לא ארגז?
זה ארגז? זה לא ארגז? אפשר להביא ארגז ריק מהמכולת הקרובה, להחליט יחד למה יהפוך הארגז שלכם, לגזור, לצבוע ולהמציא משחק פרי דמיונכם וידיכם.
כולנו היינו פעם ילדים
כולנו היינו פעם ילדים: ילדים רבים ממציאים משחקי דמיון. האם הספר מזכיר לכם משחק או צעצוע דמיוני מילדותכם? תוכלו לשתף בכך את ילדיכם.
משחק הדמיון
משחק הדמיון: אפשר לשבת על השטיח זה מול זה ולשחק משחק דמיוני: כל אחד יציג בתורו בפנטומימה מה הוא "מחזיק" ביד (פטיש, חיפושית, טלפון, חתול, תינוק…), והמשתתף השני ינסה לנחש מהו אותו חפץ. בשלב הבא "העבירו" את החפץ למשתתף הבא והמשיכו במשחק הדמיון והניחושים.