כשלהקת תרנגולים חוזרת מהמסע לחיפוש מזון, הולך בעקבותיה שועל רעב. כיצד הצילה דווקא התרנגולת הנכה את כל חבריה? סיפור קלסי מאת המשורר הלאומי חיים נחמן ביאליק.
נוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
קְבוּצַת גִּיל: גַּנִּים צְעִירִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
להקת תרנגולים רעבים יוצאת לחפש מזון. בדרכה חזרה אל הלול אורב להם שועל רעב וערמומי! הסיפור המחורז מתאר כיצד תושייתה של תרנגולת אחת חלשה ופיסחת מצילה את הלהקה כולה. הסיפור מאפשר לנו להתוודע ליצירתו של ח"נ ביאליק ולחשוב יחד על יכולתו של כל אחד למצוא את נקודות החוזק שלו ולסייע לאחרים.
"אֵין לְךָ אָדָם שֶׁאֵין לוֹ שָׁעָה" – גם חלש יכול להיות חזק
חולשתה של התרנגולת נראית לעין: היא צולעת והולכת לאט. אם נשפוט אותה רק לפי מצבה הפיזי, נראה בה חלשה ונזקקת. אך אם נשים לב גם לתכונות האופי שלה, נגלה כי היא אמיצה ובעלת תושייה, ובזכותה חזרו כל התרנגולים בשלום לביתם.
במִשְׁנָה (מסכת אבות, ד ג) כתוב: אַל תְּהִי בָז לְכָל אָדָם, […] שֶׁאֵין לְךָ אָדָם שֶׁאֵין לוֹ שָׁעָה. חז"ל מלמדים אותנו לא לזלזל באף אחד, כי לכל אדם יהיה זמן שבו הוא יֵדע לעשות את הדבר הנכון. לאנשים מִגבלות שונות, ולמרות זאת ניתנת לכל אחד הזדמנות בחיים לעשות מעשים גדולים וחשובים.
חיים נחמן ביאליק (1934-1873) – המשורר הלאומי
ח"נ ביאליק, מגדולי היוצרים העבריים בעת החדשה, השפיע רבות על התרבות היהודית המודרנית. הסיפור "התרנגולים והשועל" פורסם לראשונה בספר "שירים ופזמונות לילדים" שראה אור בשנת 1933. ביאליק כתב סיפורים ושירים לילדים ולמבוגרים, רבות מיצירותיו תורגמו לשפות שונות ורבים משיריו הולחנו. במפעל חייו בנה גשר בין העברית בת אלפי השנים לבין העברית המתחדשת בארץ ישראל.
סְרָטִים בְּעִקְבוֹת הַסִּפּוּר
איך להפוך למשפחה של קוראים?
עֳתָקִים שֶׁחֻלְּקוּ:
3,000 | 60,000 | 46,500
הוֹצָאָה לָאוֹר:
הקיבוץ המאוחד
שְׁנַת חֲלֻקָּה:
תשע"ח 2017-2018, תשע"ב 2011-2012, תש"ע 2009-2010
הִמְשִׁיכוּ לִקְרֹא עִם סְפָרִים בַּנּוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
הסיפור כתוב בלשון התנ"ך ובתוכו מילים ותחביר זרים לשפה של היום
הסיפור כתוב בלשון התנ"ך ובתוכו מילים ותחביר זרים לשפה של היום. כדאי לחפש את המילון בסוף הסיפור. אפשר להפוך את המילים החדשות למשחק זיכרון.
התלמידים יכולים להמחיז ואף לדקלם את הסיפור
התלמידים יכולים להמחיז ואף לדקלם את הסיפור. תוכלו להזמין את ההורים למפגש חגיגי סביב הסיפור לכבוד שבוע הספר וחודש הקריאה, בו תציגו את הסיפור ותחגגו יחד את השפה העברית והשורשים שלנו. במפגש תוכלו להכיר להורים את קלפי השיחה בסוף הספר ולשחק אותו יחד.
אפשר לצלם בהגדלה את כרטיסיות המשחק המצורף בסוף הספר
אפשר לצלם בהגדלה את כרטיסיות המשחק המצורף בסוף הספר, להדביק על שמיניות בריסטול ולהכין גרסה נוחה לשימוש התלמידים. ניתן לשחק בזוגות, בקבוצות קטנות ואפילו מול כל הכיתה.
האיורים של יוסי אבולעפיה משעשעים ומוסיפים פרטים רבים שאינם מוזכרים בסיפור
האיורים של יוסי אבולעפיה משעשעים ומוסיפים פרטים רבים שאינם מוזכרים בסיפור. כדאי לאפשר לתלמידים לדפדף בספר ולעיין מקרוב באיורים. האם הם מצאו את התולעת בכל עמוד? מה מצחיק אותם, מה אינו שייך לסיפור? מתי התרנגולת הפיסחת נראית חלושה ומתי מלאת כוח?
אין לך אדם שאין לו שעה
הסבירו לילדים את הביטוי "אין לך אדם שאין לו שעה". מתי חסרון יכול להפוך ליתרון? מתי דבר שלא חשבנו שיכול להביא תועלת פתאום מציל את המצב? תוכלו להיזכר יחד בדוגמאות מחיי הכיתה.
אילו מוגבלויות מכירים ילדי הכיתה
בתוך חברת התרנגולים התרנגולת הגיבורה היא בעלת מוגבלות, היא צולעת ומתקשה לעמוד בקצב של השאר. אילו מוגבלויות מכירים ילדי הכיתה? באילו אמצעים מנסה החברה להקל על מוגבלויות? ניתן להזכיר ולשוחח על חניית נכים, תרגום לשפת הסימנים, זמזמים ליד רמזורים עבור העיוורים ועוד. בתורה קיים ציווי שלא לנצל את חולשתו של אדם בעל מוגבלות, ניתן ללמד את הילדים "לֹא תְקַלֵּל חֵרֵשׁ וְלִפְנֵי עִוֵּר לֹא תִתֵּן מִכְשֹׁל" (ויקרא פרק י"ט פסוק י"ד).
תנו לילדים להוביל זה את זה דרך מסלול מכשולים בכיתה ובחצר בית הספר, כאשר עיניו של הילד המובל מכוסות במטפחת
תנו לילדים להוביל זה את זה דרך מסלול מכשולים בכיתה ובחצר בית הספר, כאשר עיניו של הילד המובל מכוסות במטפחת. על הילד המוביל לנהוג בעדינות כלפי חברו, ולשים לב למגבלות שלו. על הילד שעיניו מכוסות, לבקש עזרה בצורה נעימה אך ברורה. לבסוף ניתן לשוחח כיצד נכון להציע, לבקש, לתת ולקבל עזרה.
משחקים רבים קשורים לזנב
בסיפור רוצה השועל "לזנב", לפגוע בזנב המחנה. התרנגולת החכמה אומרת לו כי הוא עצמו יאבד את זנבו. משחקים רבים קשורים לזנב: לקשור בלון ל"זנב" ולפוצץ אותו, לקשור נר ולהשחיל אותו בבקבוק וכן הלאה.
"התרנגולים והשועל" גדוש בהפתעות
"התרנגולים והשועל" גדוש בהפתעות: השועל מפתיע את התרנגולים, התשובה של התרנגולת מפתיעה את השועל, במפתיע השועל לא ערמומי והתרנגולת דווקא כן, וכמובן, המשחק בסוף הוא עוד הפתעה משמחת. כדי לעודד את ההורים ליטול חלק מהספר ומהמשחק אפשר להכין עם התלמידים קופסא מקושטת לאכסון משחק הקלפים. כשהילדים מביאים הביתה את הספר יחד עם המשחק הם יפתיעו את הוריהם בהבנתם את הסיפור, בהיכרותם עם מילים חדשות ובשיתוף המשחק עם בני המשפחה.
נסו לעקוב יחד אחר האיורים ולחפש תמונות מצחיקות
האיורים של יוסי אבולעפיה מפרשים את הסיפור ומוסיפים לו פרטים משעשעים. נסו לעקוב יחד אחר האיורים ולחפש תמונות מצחיקות )כדאי לחפש את התולעת שמסתתרת בכל עמוד בספר(. תוכלו לבקש מהילדים לספר את הסיפור במילים שלהם.
הסיפור כתוב בלשון התנ"ך
הסיפור כתוב בלשון התנ"ך, ובתוכו מילים ותחביר זרים לשפה של היום. בעזרת האיורים והמילון יוכלו ילדיכם להבין את עלילת הסיפור ואת המילים הלא מוכרות. לאחר שתקראו את הספר כמה פעמים, תוכלו לבחור פסקה אהובה ולנסות לדקלם אותה בעל־פה.
להקת התרנגולים אינה מודעת לכך שחברתם הצילה אותם
להקת התרנגולים אינה מודעת לכך שחברתם הצילה אותם. אפשר להמציא שיחה בין התרנגולת הפיסחת לבין חבריה, שבה היא מספרת להם על המפגש שלה עם השועל. תוכלו להמחיז את השיחה, להציג אותה בעזרת תיאטרון בובות או לכתוב יחד סיפור המשך.
האם אתם מכירים אדם עם מגבלה גופנית, או מגבלה שאינה נראית לעין
האם אתם מכירים אדם עם מגבלה גופנית, או מגבלה שאינה נראית לעין כמו רגישות ללקטוז או לחיטה? שוחחו עם ילדיכם על דרכים שיכולות לסייע למי שמתמודד עם קושי בתנועה, בשמיעה או בראייה. חפשו בסביבתכם הקרובה דוגמאות לכך )חניה לנכים, שימוש בשפת סימנים, סימון מספרי קומות במעלית בכתב ברייל, ועוד(. גם שטרות כסף מותאמים לאנשים שמתקשים בראייה. התבוננו בשני שטרות כסף של סכומים שונים. עצמו עיניים, מששו את השטרות וגלו את הסימן הבולט שבעזרתו אנשים כבדי ראייה ׳קוראים׳ את השטרות ומבדילים ביניהם.
משחק ׳פותחים בשיחה׳
משחק ׳פותחים בשיחה׳: בעמודים הבאים כרטיסיות לשיחה משפחתית בעקבות הסיפור. אתם מוזמנים לגזור את הכרטיסיות ולהכין להן קופסה מקושטת. את המשחק אפשר לשחק ליד שולחן האוכל, בנסיעה משפחתית או בכל זמן אחר. אנו מקווים שהשאלות יזמנו לכם זמן משפחתי מהנה ואיכותי.
על שפת הסימנים תוכלו לקרוא כאן.
על שפת הסימנים תוכלו לקרוא כאן.
https://he.wikipedia.org/wiki/שפת_סימנים
נסו ללמוד מספר תנועות בשפת הסימנים מכאן ולשלב אותם בשיחה ביניכם במהלך היום.
http://www.signpedia.org/
עוד על נגישות תוכלו לקרוא באתר נגישות ישראל
http://www.aisrael.org/?CategoryID=845
מאמר של יעל דר על הספר תוכלו לקרוא כאן
מאמר של יעל דר על הספר תוכלו לקרוא כאן
http://www.haaretz.co.il/literature/1.1020815
חיים נחמן ביאליק
עוד על חיים נחמן ביאליק ועל יצירתו תוכלו לקרוא בקצרה כאן
http://lib.cet.ac.il/Pages/item.asp?item=5519
ובאריכות כאן
https://he.wikipedia.org/wiki/חיים_נחמן_ביאליק
על חיים נחמן ביאליק באתר דף דף
http://www.dafdaf.co.il/Details.asp?MenuID=2&SubMenuID=144&PageID=1678&Ot=