מעשייה חיננית שבה הנסיכה ג'בטה נשלחת למשימה ולומדת שיעור חשוב על יחסים שבין אדם לאדם ובין אדם לפרי עמלו. הסיפור מדגים בהומור את החשיבות של דרך ארץ ושל התחשבות בזולת וממחיש את המאמץ הרב הכרוך בהכנת כיכר לחם, כפי שמשתקף בביטוי "עובד אדמתו ישׂבע לחם".
נוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
קְבוּצַת גִּיל: כִּתָּה ב'
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
יְגִיעַ כַּפֶּיךָ כִּי תֹאכֵל, אַשְׁרֶיךָ וְטוֹב לָךְ (תהלים קכ"ח, ב)
בחיפוש אחר "כיכר הלחם האמיתית" לומדת הנסיכה ג'בטה להעריך מאמץ ועבודה קשה ואף ליהנות מהם. הפסוק מסֵפר תהילים מדגיש את הסיפוק שחש אדם האוכל מפרי עמלו. כולנו מכירים את התחושה הטובה כאשר אנחנו מתאמצים ומשיגים משהו במו ידינו.
"המוציא לחם מן הארץ" – מהחיטה אל הלחם
הלחם הוא מרכיב חשוב בתפריט בני האדם באזורנו. כדי לסמל את חשיבותו קבעו חכמים ברכה מיוחדת שמברכים לפני אכילת לחם: "המוציא לחם מן הארץ". קיימת גם מסורת לנהוג כבוד בלחם, להשתדל לא להשחית ולא לזרוק אוכל בכלל, ולחם בפרט.
עֳתָקִים שֶׁחֻלְּקוּ:
40,000 | 1,500
הוֹצָאָה לָאוֹר:
הקיבוץ המאוחד
שְׁנַת חֲלֻקָּה:
תשע"ז 2016-2017, תשע"ד 2013-2014
הִמְשִׁיכוּ לִקְרֹא עִם סְפָרִים בַּנּוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
לבקש מהילדים לשאול את ההורים ואת סבא וסבתא, אילו דברים - שכיום אפשר לקנות מוכנים - הם נהגו להכין במו ידיהם וכיצד עשו זאת
הנסיכה ג'בטה הייתה רגילה לקבל מן המוכן את כל מה שחפצה, ולא חשבה על העבודה המושקעת בהכנה של הדברים. אפשר לבקש מהילדים לשאול את ההורים ואת סבא וסבתא, אילו דברים – שכיום אפשר לקנות מוכנים – הם נהגו להכין במו ידיהם וכיצד עשו זאת, ולספר על כך בכיתה.
חשוב יחד עם התלמידים על האנשים סביבכם שפועלים כדי להקל על החיים של כולנו
בסוף הסיפור למדה הנסיכה להעריך את עמלם של עובדי האדמה ואת תרומתם לחייה, ואף למדה להודות להם. תוכלו לחשוב יחד עם התלמידים על האנשים סביבכם שפועלים כדי להקל על החיים של כולנו. אפשר לבקש מכל תלמיד לכתוב מכתב תודה לאחד מהאנשים האלה (שרת בית הספר, נהג ההסעה, המאבטח בכניסה לבית הספר וכו'), ואם הם רוצים – גם למסור את המכתב לאותו אדם.
לתת לתלמידים לסדר את התמונות לפי סדר הכנת הלחם – משלב הזריעה ועד למוצר המוגמר.
"כל כיכר מתחילה בגרגיר": אפשר לעבור עם התלמידים על השלבים השונים בהכנת לחם, לציין את בעלי התפקידים השונים המשתתפים בתהליך, ולהציג בפניהם תמונות של כל אחד מהשלבים. תוכלו לתת לתלמידים לסדר את התמונות לפי סדר הכנת הלחם – משלב הזריעה ועד למוצר המוגמר.
אפשר גם לאפות לחם ג'בטה!
תוכלו להביא כמה שיבולים לכיתה, לחלק לתלמידים ולבקש מהם למולל את השיבולת, להפריד ממנה את הגרגרים ולבסוף לטחון אותם לקמח בעזרת מכתש ועלי. אם יש הזדמנות – אפשר גם לאפות לחם ג'בטה!
לערוך עם הכיתה ביקור במאפייה
אפשר לערוך עם הכיתה ביקור במאפייה , שם יוכלו התלמידים לצפות בתהליך הייצור ולקבל עליו הסבר, ואף להכיר את בעלי המלאכה.
לערוך סעודה מהמאכלים שהכינו
אפשר לבקש מהתלמידים להכין מאכל יחד עם ההורים בבית ולהביא לכיתה, ולערוך סעודה מהמאכלים שהכינו. תוכלו לבקש מכל תלמיד שיכתוב את המתכון למאכל שהכין, ובו יפרט את שלבי ההכנה. את המתכונים אפשר לאגד לספר מתכונים כיתתי, להדפיס ולחלק לכל תלמיד.
להקים בכיתה תערוכה שתיקרא "תוצרת בית"
התלמידים יכולים להכין עם ההורים ולהביא לכיתה כל דבר שאפשר ליצור לבד בבית: תחפושות, בגדים, תכשיטים, צעצועים וכו'. אפשר להקים בכיתה תערוכה שתיקרא "תוצרת בית", ולהזמין אליה את בני המשפחה. ליד כל מוצג בתערוכה יהיה דף המפרט את החומרים ממנו הוא עשוי ואת שלבי הכנתו.
הנסיכה לא רצתה לאכזב את אביה אך קיוותה שתוכל להיענות לבקשתו ללא מאמץ
הנסיכה לא רצתה לאכזב את אביה אך קיוותה שתוכל להיענות לבקשתו ללא מאמץ. לבסוף היא התגברה על הקשיים והצליחה במשימה. אפשר לשוחח עם התלמידים: למה לדעתם המלך לא היה מרוצה מכיכרות הלחם המוכנות שהביאה הנסיכה? מה מיוחד בכיכר הלחם "האמיתית"? תוכלו לשתף את הילדים בניסיון החיים שלכם ולשאול אותם אם קרה להם מקרה שבו השיגו דבר שהיה חשוב לאחר יגיעה, מאמץ, או ניסיונות חוזרים.
לבקש מהתלמידים לספר על חברים שלהם, ועל מקרים בהם שיתוף פעולה עם חבר הפך משימה ליעילה ונעימה יותר
במהלך המסע משיגה הנסיכה כיכר לחם, וגם רוכשת חבר! אפשר לשוחח עם התלמידים על החברוּת בין אֵש לבין הנסיכה, ולהשוות אותה ליחסי הנסיכה עם אנשים אחרים בסיפור. אפשר לבקש מהתלמידים לספר על חברים שלהם, ועל מקרים בהם שיתוף פעולה עם חבר הפך משימה ליעילה ונעימה יותר.
לקרוא עם הילדים את אגדת "השועל והלחם" ולערוך השוואה בין שני הסיפורים.
אפשר לקרוא עם הילדים את אגדת "השועל והלחם" ולערוך השוואה בין שני הסיפורים.
קישור להצגה הנסיכה והלחם
להלן קישור להצגה הנסיכה והלחם, בה מופיע מחבר הסיפור. גם אתם יכולים להמחיז את הסיפור בכיתה.
כיצד "מוציאים לחם מן הארץ"
"כל כיכר מתחילה בגרגיר": אפשר לשאול את ילדיכם, כיצד "מוציאים לחם מן הארץ"? אילו כוחות טבע עזרו לחיטה ולשאר החומרים לצמוח? מה צריך האדם לעשות כדי להפוך חיטה ללחם?
להכין "ארוחה אמיתית", ארוחה מעשה ידיכם מההתחלה ועד הסוף, כולל הגשה ופינוי.
אפשר להציע לילדיכם לחשוב על חמישה מאכלים אהובים. האם הם יודעים ממה הם מורכבים וכיצד מכינים אותם? יחד תוכלו להכין "ארוחה אמיתית", ארוחה מעשה ידיכם מההתחלה ועד הסוף, כולל הגשה ופינוי. האם הרגשתם סיפוק מהמאמץ ומהתהליך?
למה לדעתם המלך לא היה מרוצה מכיכרות הלחם המוכנות שהביאה הנסיכה?
הנסיכה לא רצתה לאכזב את אביה אך קיוותה שתוכל להיענות לבקשתו ללא מאמץ. לבסוף היא התגברה על הקשיים והצליחה במשימה. אפשר לשוחח עם ילדיכם: למה לדעתם המלך לא היה מרוצה מכיכרות הלחם המוכנות שהביאה הנסיכה? מה מיוחד בכיכר הלחם "האמיתית"? האם קרה לכם מקרה שבו השגתם דבר שהיה חשוב לכם לאחר יגיעה, מאמץ, או ניסיונות חוזרים? תוכלו לשתף את ילדיכם בחוויה ובתחושות.
הילדים בתורם יכולים להתבונן בידיים שלכם ולנחש מה הן עשו היום
המלך באגט התבונן בידיה של הנסיכה כדי לבחון אם היא הביאה לו את כיכר הלחם האמיתית. גם אתם יכולים להתבונן בידיים של ילדיכם, ולנסות לנחש מה הידיים עשו היום. הילדים בתורם יכולים להתבונן בידיים שלכם ולנחש מה הן עשו היום. כפות הידיים של ילדים ושל הוריהם דומות אלו לאלו, אבל גם שונות. תוכלו להשוות אותן, ולשים לב לקווים ש"מצוירים" עליהן. האם יש לכם אותם קווים?
למנות את כל האנשים שעזרו לנו במהלך היום
בסוף הסיפור למדה הנסיכה להעריך את עמלם של עובדי האדמה ואת תרומתם לחייה, ואף למדה להודות להם. תוכלו לחשוב יחד עם ילדיכם על האנשים סביבכם שפועלים כדי להקל על החיים של כולנו. אפשר לנסות למנות את כל האנשים שעזרו לנו במהלך היום (למשל מנקי הרחובות, מאבטחים, נהגי אוטובוס, אנשי אחזקת בניינים, ועוד).
לשחק ב"משחק התודה"
אפשר לשחק ב"משחק התודה". אחד מבני המשפחה פותח במלים: "אני רוצה לומר תודה ל …", ומסַפר על דבר טוב שהזולת עשה למענו. זה עשוי להיות כל דבר – קטן או גדול, מתמשך או חד-פעמי. הבא אחריו משלים את המשפט כרצונו, וכך הלאה. אפשר לערוך סבב משפחתי של תודה בארוחת הערב או לפני השינה.
במהלך המסע משיגה הנסיכה כיכר לחם, וגם רוכשת חבר!
במהלך המסע משיגה הנסיכה כיכר לחם, וגם רוכשת חבר! אפשר לשוחח עם ילדיכם על החברוּת בין אֵש לבין הנסיכה, ולהשוות אותה ליחסי הנסיכה עם אנשים אחרים בסיפור. תוכלו לספר על חברים שלכם ולשתף זה את זה בחוויות.
אנו מאחלים לכם קריאה מהנה ושיחה נעימה!
מתכון ללחמניות ג'בטה
מתכון ללחמניות ג'בטה
מרכיבים:
4 כוסות קמח
40 גרם שמרים
1 כפית סוכר
כפית וחצי מלח
כוס וחצי מים פושרים
1/4 כוס שמן זית
אופן ההכנה:
ממיסים את השמרים במים הפושרים, מוסיפים את הסוכר ומניחים לבלילה לתפוח.
מניחים בקערה את הקמח והשמרים המותססים, מוסיפים מלח ושמן זית ולשׁים עד לקבלת בצק אחיד.
מכסים ומניחים לבצק לתפוח במשך כשעתיים.
מעצבים לחמניות ומניחים בתבנית עם נייר אפייה או קמח תירס (למניעת דביקוּת). מניחים לתפיחה נוספת במשך כשלושים דקות.
אופים בתנור 25-30 דקות, בחום של 220 מעלות.
בתיאבון!