מה עשה חוני כדי שירד גשם? האם אפשר ללמוד את כל התורה על רגל אחת? האם יש דרך ארוכה שהיא קצרה? מבחר אגדות חז"ל בעיבוד חדש לילדים, מתוך הספר "האגדות שלנו" מאת הסופרת שהם סמיט. היכרות עם דמויות מופת ועם סיפורים עם מוסר השכל, שעוברים מדור לדור ומעוררים גם היום מחשבה.
נוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
קְבוּצַת גִּיל: כִּתָּה ב'
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
"מעשה אבות סימן לבנים"
סיפורי חז"ל מלווים את העם היהודי שנים רבות. דרך הסיפורים אנו מתוודעים לדמויות מופת מהמורשת היהודית ויכולים להכיר את אורח חייהן וללמוד על האתגרים שעמדו בפניהם ועל הקשיים שאתם התמודדו.. הסיפורים עוסקים בנושאים מוסריים, דתיים, חברתיים וחינוכיים שמעסיקים בני אדם בכל מקום ובכל זמן, גם במאה ה- 21.
אנו מקווים שההיכרות עם האגדות תעורר אתכם למחשבה ולשיח. קריאה נעימה!
עֳתָקִים שֶׁחֻלְּקוּ:
40,000 | 1,500
הוֹצָאָה לָאוֹר:
דביר
שְׁנַת חֲלֻקָּה:
תשע"ז 2016-2017, תשע"ד 2013-2014
הִמְשִׁיכוּ לִקְרֹא עִם סְפָרִים בַּנּוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
"האגדות שלנו" הוא קובץ ובו עשרה סיפורים שונים.
"האגדות שלנו" הוא קובץ ובו עשרה סיפורים שונים. בטרם הצגת הספר בכיתה מומלץ לקחת אותו הביתה, לקרוא את כל הסיפורים, לעיין בהקדמה ובהערות בשוליים. כדאי לחשוב כיצד תרצו להציג את תוכן וצורת הספר לילדים, במה תרצו לעסוק בכיתה, ומה עדיף להשאיר לגילוי של הילדים עם הוריהם בבית.
להתחפש ולהמחיז אחד הסיפורים
על מנת להכניס את הילדים לאווירה של הסיפורים, אפשר להתחיל בהצגה כללית של אחת הדמויות. ניתן להתחפש ולהמחיז אחד הסיפורים, לפתוח בשיר או בפתגם, או להזכיר סיפור אחר שהילדים כבר מכירים אודות הדמות.
לקרוא יחד אחד הסיפורים
אפשר לקרוא יחד אחד הסיפורים, לעצור את הקריאה לפני נקודת המפנה של הסיפור (לפעמים יש יותר מאחת) ולבקש מהתלמידים להציע מה הם היו עושים במקרה המתואר (למשל, מה היו עושים במקום הלל הזקן אילו היו מגרשים אותם מבית המדרש, מה היו עושים במקום ר' חנינא בן דוסא אילו היו פוגשים באדם שהשאיר אצלם את התרנגולות וכו').
לבחור אחד הסיפורים ולהמחיז אותו יחד בכיתה
אפשר לבחור אחד הסיפורים ולהמחיז אותו יחד בכיתה. כדאי להיעזר בתחפושות ובאביזרים מתאימים (בדים, גלימות, כדים וכדומה). ניתן גם לשלב בהצגה תנועה ומוסיקה.
לחפש חיבורים בין הנושאים שעולים מהסיפורים לבין חוויות
כדאי לחפש חיבורים בין הנושאים שעולים מהסיפורים לבין חוויות מזמנות מהווי הילדים בכיתה. רצוי גם לקשר עם תכנים המועברים במסגרת תכנית "מפתח הל"ב".
לשוחח עם הילדים על חכמים ועל חוכמה.
הדמויות המתוארות בסיפורים נקראות חז"ל – חכמינו זיכרונם לברכה. תוכלו לשוחח עם הילדים על חכמים ועל חוכמה. לפי מה אנחנו קובעים שמישהו "חכם"? את מי אנחנו מחשיבים "חכמים" היום? האם אנחנו מכירים סוגים שונים של חוכמה?
לשאול את הילדים אם הם הופתעו מחלק מהסיפורים
האם הילדים נהנו מהסיפורים? האם הם הבינו את כולם? לעתים סיפורי חז"ל הם כמו חידות. במעט מילים הם עוסקים בנושאים גדולים, ולפעמים הסוף מפתיע. אפשר לשאול את הילדים אם הם הופתעו מחלק מהסיפורים, אם משהו הצחיק אותם, אלו מחשבות עלו בעקבות המעשיות של חז"ל?
יחד עם הילדים אפשר לקשט את הכיתה בפתגמים ואמרות מהסיפורים.
יחד עם הילדים אפשר לקשט את הכיתה בפתגמים ואמרות מהסיפורים.
להכיר לילדים גרסאות שונות לסיפורים שבספר
זו הזדמנות להכיר לילדים גרסאות שונות לסיפורים שבספר. תוכלו להביא לכיתה את ספר האגדה, את מקורות הסיפורים בתלמוד, קבצי אגדות אחרים ועוד. אפשר לבקש מהילדים לשאול את הוריהם אם גם הם הכירו את הסיפורים, ולחפש בבית או בספריה גרסאות שונות להביא לכיתה (למשל, הסדרה "כה עשו חכמינו" שליקטה יוכבד סגל, "חכמינו לימינו" של אורי אורבך…). אפשר לערוך תצוגה בכיתה ולהזמין את הילדים להשוות בין הגרסאות השונות.
לבקש מהילדים לבחור עם הוריהם איזה סיפור מתוך הספר היה חביב עליהם במיוחד
תוכלו לבקש מהילדים לבחור עם הוריהם איזה סיפור מתוך הספר היה חביב עליהם במיוחד וליצור ביחד, בעזרת חומרים וחפצים המצויים בבית, את אחת הסצנות המעניינות מתוך הסיפור או את אחת הדמויות המופיעות בו. את היצירות ניתן להעמיד בתערוכה בכיתה או במסדרון בית הספר תחת הכותרת "מעשה אבות סימן לבנים".
ערב פתגמים וסיפורים מימים עברו
בהשראת הספר אפשר לערוך "ערב פתגמים וסיפורים מימים עברו" להורים וילדים, כולל המחזת הסיפורים, יצירה בעקבותיהם, עיסוק בפתגמים ושירים.
לשוחח עם ילדיכם על חכמים ועל חוכמה
הדמויות המתוארות בסיפורים נקראות חז"ל – חכמינו זיכרונם לברכה. בעקבות הקריאה המשותפת תוכלו לשוחח עם ילדיכם על חכמים ועל חוכמה. לפי מה אנחנו קובעים שמישהו "חכם"? את מי אנחנו מחשיבים "חכמים" היום? האם אנחנו מכירים סוגים שונים של חוכמה?
האם הכרתם חלק מהסיפורים?
האם הכרתם חלק מהסיפורים? אם שמעתם אותם בילדותכם, תוכלו לשתף את ילדיכם ולספר להם מי סיפר לכם אותם ומה למדתם מהם. האם נהניתם מהסיפורים?
האם אתם מכירים גרסאות שונות לסיפורים שבספר
לסיפורים אחדים יש גרסאות שונות. האם אתם מכירים גרסאות שונות לסיפורים שבספר (מתוך ספר האגדה, מהתלמוד או ממקורות אחרים)? תוכלו לחפש את הסיפורים יחד ולהשוות ביניהם.
אגדות חז"ל ומדרשים עברו בקהילות ישראל מדור לדור
אגדות חז"ל ומדרשים עברו בקהילות ישראל מדור לדור, חלקם בכתב ואחרים בעל-פה. האם יש סיפור ששמעתם מסבא או מסבתא, סיפור שעבר במשפחה שלכם מדור לדור? אפשר להמשיך את שרשרת הדורות ולספר אותו לילדיכם.
תוכלו לשאול את ילדכם איזה סיפור מתוך הספר היה חביב עליו במיוחד
תוכלו לשאול את ילדכם איזה סיפור מתוך הספר היה חביב עליו במיוחד. יחד תוכלו לחשוב איזו משמעות יש לו בימינו. עם איזו דמות אתם מזדהים? כיצד הייתם מגיבים במקרה דומה?
לבחור את אחד הסיפורים ולהמחיז אותו.
אפשר לבחור את אחד הסיפורים ולהמחיז אותו. כדאי להיעזר בתחפושות ובאביזרים מתאימים (בדים, גלימות, כדים וכדומה).
ערב פתגמים וסיפורים מימים עברו"
האם אתם מכירים אגדות נוספות על הדמויות שנזכרו בספר? זו הזדמנות להעשיר את הילדים באמרות ידועות ובסיפורי חז"ל נוספים ולערוך "ערב פתגמים וסיפורים מימים עברו". אפשר להיעזר באתר האינטרנט "ספר האגדה לילדים", בספר המלא של שהם סמיט "האגדות שלנו" או בקובצי אגדות חז"ל אחרים, כגון הסדרה "כה עשו חכמינו" של יוכבד סגל, "חכמינו לימינו" של אורי אורבך, ועוד רבים נוספים.
אנו מאחלים לכם קריאה מהנה ושיחה נעימה!