ברוז? ארנב!
מאת: איימי קראוס רוזנטל וטום ליכטנהֶלד איורים: איימי קראוס רוזנטל וטום ליכטנהֶלד
מה רואים בתמונה? האם זה ארנב, או ברווז? תלוי איך מסתכלים. ספר משעשע שמדגים נקודות מבט שונות והפרשנות שנותנים אנשים לאותה מציאות.
נוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
קְבוּצַת גִּיל: גַּנִּים צְעִירִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
מה רואים בתמונה? האם זה ארנב, או ברווז? תלוי איך מסתכלים. הספר מדגים איך אפשר לראות אותה מציאות מנקודות מבט שונות, וכיצד אנשים מפרשים באופן שונה את מה שהם רואים.
"בשלושה דברים אדם משתנה [שונה] מחברו: בקול, במראה ובדעת" (סנהדרין דף ל"ח עמוד א)
החיים מזמנים לכל אחד מאיתנו מצבים של מחלוקת ואי-הסכמה. מציאת הדרך לחיות בשלום עם דעות שונות היא אתגר גדול. לפעמים אנחנו כל כך בטוחים שהצדק עמנו, ומתוך כך מבטלים את דעתו של הזולת. לעיתים כשאחרים אינם מסכימים איתנו (בייחוד אם הם צעירים מאיתנו), אנחנו חושבים שהם פשוט אינם מבינים או שאינם יודעים, ומנסים בכל כוחנו לשכנע אותם בטעותם. חשוב לזכור שאם עוצרים לרגע ומסתכלים מזווית אחרת, אפשר למצוא עוד נקודות מבט חדשות ומעניינות.
הסיפור הפשוט והמשעשע "ברווז! ארנב!" מדגים את הקלות שבה ניתן לראות אותו דבר מזוויות שונות, ולהסיק מסקנות שונות. היכולת לראות את המציאות דרך העיניים של האחר מאפשרת לנו לשקול שוב את עמדתנו ולהתייחס לדעות של חברינו בהבנה ובאמפתיה.
עֳתָקִים שֶׁחֻלְּקוּ:
110,000
הוֹצָאָה לָאוֹר:
הקיבוץ המאוחד
שְׁנַת חֲלֻקָּה:
תשע"ד 2013-2014
הִמְשִׁיכוּ לִקְרֹא עִם סְפָרִים בַּנּוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
להציג לילדים את כריכת הספר
כדאי להציג לילדים את כריכת הספר ולשאול אותם: איזו חיה רואים בתמונה – ברווז או ארנב? האם כולם ראו אותה חיה? אפשר לבקש מהילדים לנסות להסביר לחבריהם כיצד לזהות את הברווז או הארנב. האם הצליחו לשכנע את חבריהם? אילו הייתם צריכים להכריע כקבוצה, מה הייתם קובעים: האם זה ברווז או ארנב? האם ההכרעה הקבוצתית חשובה או משמעותית?
אפשר לילדים לקרוא את הספר יחד בזוגות
כדאי לאפשר לילדים לקרוא את הספר יחד בזוגות, ללא התיווך שלך, ולהשתעשע בו. האם הספר הצחיק את הילדים? האם הוא הצחיק אותך?
מה מסתתר בקשקוש
האם אפשר לראות משהו שאחרים אינם רואים, או שאינם מפרשים כמוך? אפשר לשחק "מה מסתתר בקשקוש": הילדים מתחלקים לזוגות. כל אחד בתורו משרבט ציור מופשט, ועל המשתתף השני לזהות בתוך התמונה דמות או עצם מוּכּרים, להוסיף פרטים חסרים ולצבוע אותם בצבע.
שיעור באיור - ברוז וארנב!
ברוז? ארנב? למדו לצייר גם ברוז וגם ארנב – יחד עם נעם נדב!
איך לצייר ברוז:
איך לצייר ארנב:
מגוון שיעורים באיור עם נעם נדב בעמוד היוטיוב שלנו, לצפייה לחצו >>
איך משכנעים מישהו להסתכל על המציאות דרך העיניים שלנו?
בסוף הסיפור מתחלפות נקודות המבט. מי שקודם לכן ראה ברווז מאמין עכשיו שזהו ארנב, ולהפך. אפשר לשוחח עם הילדים, להזכיר להם חוויות משותפות ולשתף אותך בניסיון החיים שלכם: האם פעם שיניתם את דעתכם בעקבות זווית הראייה של האחר? איך משכנעים מישהו להסתכל על המציאות דרך העיניים שלנו?
ליצור צלליות ידיים בצורה של ארנב (או ברווז!)
אפשר ליצור צלליות ידיים בצורה של ארנב (או ברווז!): מחשיכים את החדר ומאירים קיר אחד בפנס או במנורת קריאה חזקה. ממקמים את הידיים ליד מקור האור ויוצרים באמצעות האצבעות צורה של חיה. האם ניתן לזהות את החיה לפי הצלליות שעל הקיר? האם זהו ארנב או ברווז? בהמשך תוכלו ליצור חיות נוספות בעזרת כפות הידיים.
לצאת החוצה ולהביט בשמיים: מה רואים בעננים?
בכריכה הפנימית של הספר מצוירים עננים. האם הילדים מזהים צורה של חיה בתוך העננים? אפשר לצאת החוצה ולהביט בשמיים: מה רואים בעננים?
איך מרגישים כשהאחר אינו מצליח (או אינו מוכן) לראות את מה שאנחנו רואים?
איך מרגישים כשהאחר אינו מצליח (או אינו מוכן) לראות את מה שאנחנו רואים? תוכלו להציג לילדים תמונות של תעתועי ראייה או אשליות אופטיות, ולבקש מהם לספר מה הם רואים. שתי דוגמאות נודעות לתמונות "מבלבלות" הן תמונת האישה הזקנה והעלמה, והתמונה של כוס היין ושני הפרצופים.
תעתועי ראייה של חיות
הידעתם? סיפור הילדים "ברווז! ארנב!" מבוסס על תעתוע ראייה שצייר פסיכולוג אמריקני בשם ג'וסף ג'סטרו ב- 1899, ופרסם במאמר מדעי על הקשר בין המוח לבין ראייה. מאז פורסמו תמונות נוספות של ברווז-ארנב, כמו זו, וכן תעתועי ראייה של חיות אחרות כמו חמור-כלב ים, וברבור-סנאי .
איזו חיה ראיתם – ברווז או ארנב?
כשקראתם לראשונה את הספר, איזו חיה ראיתם – ברווז או ארנב? האם גם ילדיכם ראו את הדברים באותו אופן? האם הצלחתם בקלות לראות בכל פעם את בעל החיים באופן אחר? אילו הייתם צריכים להכריע, מה הייתם קובעים: האם זה ברווז או ארנב?
האם אפשר לראות משהו שאחרים אינם רואים, או שאינם מפרשים כמוך?
האם אפשר לראות משהו שאחרים אינם רואים, או שאינם מפרשים כמוך? אפשר לשחק "מה מסתתר בקשקוש": כל אחד בתורו מצייר ציור מופשט, ועל המשתתף השני לזהות בתוך התמונה דמות או עצם מוּכּרים, להוסיף פרטים חסרים ולצבוע אותם בצבע.
להציג לילדיכם תמונות של אשליות אופטיות
איך מרגישים כשהאחר אינו מצליח (או אינו מוכן) לראות את מה שאנחנו רואים? תוכלו להציג לילדיכם תמונות של אשליות אופטיות ולבקש מהם לספר מה הם רואים. שתי דוגמאות נודעות לתמונות "מבלבלות" הן תמונת האישה הזקנה והעלמה, והתמונה של כוס היין ושני הפרצופים (ניתן למוצאן באינטרנט אם תחפשו "תעתועי ראיה") – מה אתם רואים כשאתם מביטים בתמונות?
האם פעם שיניתם את דעתכם בעקבות זווית הראייה של האחר?
בסוף הסיפור מתחלפות נקודות המבט. מי שקודם לכן ראה ברווז מאמין עכשיו שזהו ארנב, ולהפך. האם פעם שיניתם את דעתכם בעקבות זווית הראייה של האחר? איך משכנעים מישהו להסתכל על המציאות דרך העיניים שלנו?
ליצור צלליות ידיים בצורה של ארנב (או ברווז!)
אפשר ליצור צלליות ידיים בצורה של ארנב (או ברווז!): מחשיכים את החדר ומאירים קיר אחד בפנס או במנורת קריאה חזקה. ממקמים את הידיים ליד מקור האור ויוצרים באמצעות האצבעות צורה של חיה. האם ניתן לזהות את החיה לפי הצלליות שעל הקיר? האם זהו ארנב או ברווז? בהמשך תוכלו ליצור חיות נוספות בעזרת כפות הידיים.
מה רואים בעננים?
בכריכה הפנימית של הספר מצוירים עננים. האם זיהיתם צורה של חיה בתוך העננים? אפשר לצאת החוצה ולהביט בשמיים: מה רואים בעננים?