בזמן שהאנשים סביבו ממהרים ממקום למקום, מבחין ילד קטן בציפור פצועה עם כנף שבורה. סיפור נוגע ללב ומלא תקווה, העוסק בצער בעלי חיים, אמפתיה וחמלה דרך העיניים והמעשים של ילד.
נוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
קְבוּצַת גִּיל: גַּנִּים צְעִירִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
בזמן שהאנשים סביבו ממהרים ממקום למקום, מבחין ילד קטן בציפור עם כנף שבורה. סיפור נוגע ללב ומלא תקווה, העוסק בכבוד לבעלי חיים, באמפתיה ובחמלה דרך עיניו ומעשיו של ילד.
צער בעלי חיים
"צער בעלי חיים" הוא ביטוי שפירושו איסור לפגוע בבעלי החיים שסביבנו וברשותנו או לצער אותם שלא לצורך. מהאיסור נובעת החובה לנהוג בהם בכבוד וברגישות. מצוות רבות במסורת היהודית אוסרות לצער בעלי חיים או לפגוע בהם, אחרות מנחות אותנו כיצד לנהוג בכבוד בבעלי החיים שסביבנו, למשל החובה להאכיל את בעל החיים שברשותנו לפני שאנחנו אוכלים. הסיפור "איך לרפא כנף שבורה" מרחיב את הביטוי 'צער בעלי חיים" ועוסק ביכולת שלנו לסייע ולהועיל לבעל חיים שזקוק לעזרה.
בשנים הראשונות לחיים מתפתחות יכולות האמפתיה והחמלה של ילדים צעירים, ולהורים תפקיד חשוב מאוד בטיפוח יכולות אלו. אנו מקווים שהסיפור על ביל והציפור הפצועה והשיח בעקבותיו בנושא של "צער בעלי חיים" יסייעו לכם לעורר אצל ילדיכם אמפתיה לבעלי חיים ולהנחות אותם כיצד אפשר ליישם אותה . קריאה מהנה!
עֳתָקִים שֶׁחֻלְּקוּ:
110,000
הוֹצָאָה לָאוֹר:
כנרת
שְׁנַת חֲלֻקָּה:
תשע"ד 2013-2014
הִמְשִׁיכוּ לִקְרֹא עִם סְפָרִים בַּנּוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
האיורים בספר גדולים ותופסים את רוב המרחב בדף
האיורים בספר גדולים ותופסים את רוב המרחב בדף. היחס בין תמונה לטקסט מחייב אותנו להמתין יותר זמן בכל עמוד, כדי לאפשר לילדים (ולנו!) לגלות את פרטי האיורים.
העניק לילדים הזדמנויות חוזרות "לקרוא" את האיורים
כדאי להעניק לילדים הזדמנויות חוזרות "לקרוא" את האיורים ולספר את הסיפור על-פי רצף התמונות.
לשוחח עם הילדים ולהעלות דוגמאות מחיי הגן.
כמו ביל, ילדים רבים שמים לב לפרטים שאנחנו, המבוגרים, לא רואים. אפשר לשוחח עם הילדים ולהעלות דוגמאות מחיי הגן. תוכלו לשאול אותם למה לדעתם הם רואים דברים שאנחנו לא, ואיך הם מרגישים כשזה קורה?
לשוחח עם הילדים על התפקיד של ההורים של ביל בסיפור
כדאי לשוחח עם הילדים על התפקיד של ההורים של ביל בסיפור. אפשר לשאול: אלו דברים הילדים עושים בכוחות עצמם, ומתי נדרשת התערבות או עזרת מבוגר? כדאי להעלות דוגמאות מחיי הגן והבית.
למידה אודות ציפורים
הסיפור מזמן למידה אודות ציפורים. בנוסף לספרי מדע, מידע רב נמצא באתרי אינטרנט, למשל http://www.yardbirds.org.il/. אפשר לערוך יחד רשימה של שאלות על דברים שמעניין את הילדים לדעת על ציפורים. אם מתאים לכן תוכלו לבקר עם הילדים במרכז לצפרות או בגן החיות. ניתן גם להמליץ למשפחות לבקר בחנות לחיות מחמד.
האם יש לכם פינת חי או חוג טבע בגן?
האם יש לכם פינת חי או חוג טבע בגן? האם אחד מהורי הגן מכיר את העולם של ציפורים? אפשר להזמין אדם מבחוץ להסביר לילדים מה אוכלות ציפורים, כיצד מטפלים בהן, באילו מצבים מביאים אותן לרופא וטרינר ועוד.
אפשר להרחיב את הנושא ל"צער בעלי חיים" ולדבר על הטיפול בבעלי חיים שונים.
אפשר להרחיב את הנושא ל"צער בעלי חיים" ולדבר על הטיפול בבעלי חיים שונים.
לעיין בעמוד בסיפור שבו ביל משחרר את הציפור
כדאי לעיין בעמוד בסיפור שבו ביל משחרר את הציפור. אפשר לשאול את הילדים: איך לדעתם הרגיש ביל בשחרור הציפור? לו יכלה הציפור לדבר, מה היא היתה מספרת לחברותיה אחרי שהחלימה וחזרה אליהן? אפשר להמחיז את השיחה בין הציפור לחברותיה בעזרת בובות.
להכין מתקן להאכלת ציפורים לחצר הגן
קל להכין מתקן להאכלת ציפורים לחצר הגן: לוקחים בקבוק גדול וריק, שוטפים אותו היטב וגוזרים באחד מצדדיו פתח גדול. תולים אותו על עמוד או על עץ בחצר ומניחים בו פירות חתוכים, גרעינים ופירורי לחם. כדאי להתבונן מרחוק (ובשקט!) ולצפות בציפורים שבאות לאכול ממנו.
לעודד ילדים צעירים לגלות אמפתיה וחמלה כלפי בעלי חיים
חשוב מאוד לעודד ילדים צעירים לגלות אמפתיה וחמלה כלפי בעלי חיים, אך גם להסביר להם שלא תמיד צריך להתערב. זו הזדמנות להסביר שאם הם מטיילים בחוץ ורואים גוזל או חתלתול, אסור לגעת בו. אולי אמא שלו בסביבה והיא תחזור אליו בקרוב.
"לקרוא" את האיורים
ילדיכם יכולים "לקרוא" את האיורים ולספר לכם את הסיפור על-פי רצף התמונות. אפשר לשאול אותם: למה לדעתם רק הילד שם לב לציפור הפצועה?
נסו לעיין יחד בתמונות ולגלות כיצד ביל והוריו מטפלים בציפור הפצועה
בוב גרהם הוסיף לאיורים פרטים נוספים, שאינם מופיעים בסיפור עצמו. נסו לעיין יחד בתמונות ולגלות כיצד ביל והוריו מטפלים בציפור הפצועה. מה עושה כל אחד מהדמויות?
לערוך יחד רשימה של שאלות על דברים שמעניין אתכם לדעת על ציפורים
אפשר לערוך יחד רשימה של שאלות על דברים שמעניין אתכם לדעת על ציפורים. אפשר לחפש תשובות בספרי מידע או באינטרנט, או לבקר בחנות לחיות מחמד, במרכז לצפרות או בגן החיות. במקומות האלה בוודאי ישמחו להסביר לילדיכם מה אוכלות ציפורים, כיצד מטפלים בהן, באילו מצבים מביאים אותן לרופא וטרינר ועוד.
להמחיז את השיחה בין הציפור לחברותיה בעזרת בובות
כדאי לעיין בעמוד בסיפור שבו ביל משחרר את הציפור. אפשר לחשוב עם ילדיכם: איך הרגיש ביל בשחרור הציפור? לו יכלה הציפור לדבר, מה היא היתה מספרת לחברותיה אחרי שהחלימה וחזרה אליהן? אפשר להמחיז את השיחה בין הציפור לחברותיה בעזרת בובות.
כיצד נוכל אנחנו לעזור לציפורים?
כיצד נוכל אנחנו לעזור לציפורים? קל להכין מתקן להאכלת ציפורים: לוקחים בקבוק גדול וריק, שוטפים אותו היטב וגוזרים באחד מצדדיו פתח גדול. תולים אותו במרפסת או על עץ בקרבת הבית ומניחים בו פירות חתוכים, גרעינים ופירורי לחם. כדאי להתבונן מרחוק (ובשקט!) ולצפות בציפורים שבאות לאכול ממנו.
לעודד ילדים צעירים לגלות אמפתיה וחמלה כלפי בעלי חיים
חשוב מאוד לעודד ילדים צעירים לגלות אמפתיה וחמלה כלפי בעלי חיים, אך גם להסביר להם שלא תמיד צריך להתערב. זו הזדמנות להסביר לילדיכם שאם הם מטיילים בחוץ ורואים גוזל או חתלתול, אסור לגעת בו. אולי אמא שלו בסביבה והיא תחזור אליו בקרוב.