חַגִּים וְיָמִים מְיֻחָדִים
שבועות
חג השבועות, הלא הוא גם חג הקציר, חג הביכורים וחג מתן תורה, הוא הזדמנות נהדרת לעסוק בחיבור לחקלאות ולארץ ישאל ולהכיר את המסורת היהודית. עם מגוון ספרים בנושא שבעת המינים, בית המקדש ומנהגי החג, תוכלו להיכנס לרוח החג בחגיגיות ובשמחה!
סְּפָרִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
בין פסח לחג השבועות
הספר מחולק לגנים בימים שבין פסח לחג השבועות. זו הזדמנות לחיבורים רבים עם נושאים שנלמדים בימים אלה, למשל: עבודת אדמה, גידול חיטה ותהליך הכנת לחם, בית המקדש, עלייה לרגל, ירושלים ועוד.
תערוכת ציורים
אפשר לבקש מהילדים לדפדף בספר ולחפש את כל מה שהאחים עושים יחד. אֵילו פעילויות משותפות הילדים עושים בגן? תוכלי לערוך תערוכת ציורים ותצלומים של עשייה יחד בבית ובגן. ניתן לשתף את ההורים בפעילות ולבקש מהילדים להביא דוגמאות לשיתוף פעולה ולוויתור בחיק המשפחה.
עבודת החקלאי.
בשפה העברית יש פעלים רבים המתארים את עבודת החקלאי. האם הילדים מכירים אותם ואת משמעותם? אפשר להתבונן באיורים של עבודת השדה ולהמחיש את הפעולות השונות בתנועות.
האחים בסיפור
האחים בסיפור מבינים כי לא תמיד חלוקה שווה היא החלוקה הצודקת, ולכן כל אחד מבקש לוותר למען אחיו. מושגים של צדק והוגנות מעסיקים ילדים רבים. אפשר להיעזר בסיפור ולהוסיף דוגמאות מחיי הגן כדי להדגים כיצד חלוקת ”שווה בשווה“ אינה תמיד החלוקה הצודקת. רצוי לשוחח על הצרכים השונים של ילדי הגן ולוודא שכל אחד מקבל את מה שהוא צריך, גם אם מה שהוא מקבל לא בדיוק כמו מה שילדים אחרים מקבלים.
להמחיז את הסיפור
אפשר להכין תחפושות ואביזרים ולהמחיז את הסיפור. ניתן להזמין את ההורים למפגש משפחות )באם ניתן ובכפוף להנחיות( שבו הילדים יעלו את ההצגה, יכינו יחד מאפים ולחמים ויחגגו את אחוות האחים השוררת בקהילת הגן שלכם.
”לכל אחד יש עיר ושמה ירושלים“
”לכל אחד יש עיר ושמה ירושלים“ )נתן יונתן(: האגדה מספרת כי בית המקדש בירושלים נבנה במקום המפגש של שני האחים. בעקבות הקריאה אפשר לחפש תמונות של ירושלים ולשיר יחד משירי ירושלים.
לחפש את כל מה שהאחים עושים יחד
אפשר לדפדף בספר ולחפש את כל מה שהאחים עושים יחד. נסו לחשוב עם ילדיכם: אילו דברים בבית שלכם נעים יותר וקל יותר לעשות יחד, בשיתוף פעולה?
בשפה העברית יש מילים רבות שמתארות את עבודת החקלאי
בשפה העברית יש מילים רבות שמתארות את עבודת החקלאי. האם ילדיכם מכירים את שמות כל הפעולות? אפשר להתבונן באיורים של עבודת השדה ולהמחיש את הפעולות השונות בתנועות ידיים.
כל אח בסיפור מתחשב בשני ומוותר
כל אח בסיפור מתחשב בשני ומוותר על החלק שלו מבלי שהתבקש לעשות זאת. ניתן לערוך יחד רשימה מצוירת ובה דוגמאות למעשים המעידים על ויתור ועזרה בתוך המשפחה שלכם.
הפתעה משמחת
כמו האחים בסיפור, גם אתם יכולים להכין הפתעה משמחת לילדיכם במהלך הלילה, שתקבל את פניהם כשיתעוררו בבוקר. בהמשך, ילדיכם עשויים להפתיע גם אתכם!
לשוחח על הצרכים השונים של בני המשפחה
האחים בסיפור מבינים כי לא תמיד חלוקה שווה היא החלוקה הצודקת, ולכן כל אחד מבקש לוותר למען אחיו. אפשר לשוחח על הצרכים השונים של בני המשפחה שלכם ולהבטיח לילדיכם כי גם הם יקבלו את מה שהם צריכים, גם אם זה לא תואם בדיוק את מה שמקבלים אחיהם.
ירושלים
"לכל אחד יש עיר ושמה ירושלים" )נתן יונתן(: האגדה מספרת כי בית המקדש בירושלים נבנה במקום המפגש של שני האחים. בעקבות הקריאה אפשר לחפש תמונות של ירושלים, לשיר יחד משירי ירושלים ולספר לילדיכם על "ירושלים שלכם".
תערוכה חקלאי
סביב הספר ניתן להקים בגן תערוכה חקלאית בה יוצגו פירות שבעת המינים ודרך גידולם. לצד הפירות הטריים אפשר להכין עם הילדים דגמים מחומרים שונים ולעטר את התערוכה בתמונות נוף.
האם אתם מכירים עובדי אדמה? אולי אחד מהורי הגן או קרובים של הילדים חקלאים? כדאי להזמין אותם לשיחה בגן!
אפשר לבקש מהילדים וההורים לחפש במכולת את הפירות השונים ולגלות את מגוון המוצרים שמפיקים מהם.
הספר מזמן חגיגה משפחתית משותפת לרגל ט"ו בשבט! כדאי להזמין את ההורים לחגיגת טעמים ומנהגים: אפשר להכין יחד ספר מתכונים של קהילת הגן, ולשמוע על מאכלים ומסורת ייחודית של כל משפחה. מומלץ לשיר יחד משירי הארץ הטובה.
חיטה
חיטה: בעקבות הסיפור, אפשר לדון עם הילדים על המושג: "עמל": עבור מה כדאי לעבוד קשה? כדאי לשמוע סיפורים ודוגמאות מהילדים. אפשר להכין הצגה עם הילדים על השלבים השונים בהכנת הלחם.
שעורה
שעורה: שירו הנפלא של מתתיהו שלם, "שיבולת בשדה", מתאים מאד ללמידה משותפת על ספירת העומר, ואף לריקודי עם בגן בחגיגות הביכורים לקראת שבועות. כדאי להציג לילדים תמונות של שדות השיבולים המאפיינות כל כך את נופי ארצנו.
גפן
גפן: הסיפור על הגפן והיין מזכיר את הביטוי: "אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו". כדאי לשוחח עם הילדים: מה משמעות הביטוי? האם אתם מכירים סיפורים נוספים עם אותו המסר, לדוגמה "תאכל מעיל תאכל" מאת רונית חכם?
תאנה
תאנה: בחיבור לנושא השנתי: שומרים על האחדות, שומרים על הייחודיות: הסיפור על שמה של תאנה מזמן שיח בנושא: השם שלי. כדאי לשלוח את הילדים למשימת חקר בבית: מדוע קיבלתי את שמי? ואיזו משמעות יש לו בעיניי? האם מסתתר סיפור מאחורי שם המשפחה? לוח קיר עם תמונות ותשובות הילדים יאגד את הסיפורים המשפחתיים לסיפור המשותף של קהילת הגן.
רימון
רימון: הרימון, פרי מלכותי הנחשב לסמל היופי, מופיע ברצפות פסיפס ברחבי הארץ. כדאי להציג לילדים תמונות של רצפת פסיפס מעוטרת רימונים מבית הכנסת העתיק בציפורי. אפשר להכין עם הילדים יצירה של פסיפס רימון בהדבקה של אבנים קטנות או אפילו פיסות נייר מרובעות.
זית
זית: השיר "מנורה וענפי זית" מרמז לסמל מדינת ישראל, ומתאים במיוחד ליום העצמאות: סמל המחבר בין נבואת הנביא זכריה, התבליט את המנורה משער טיטוס ברומא, ומביע את הפלא שבשיבת ציון. קישור ללחן השיר כאן. הילדים שיתבוננו באיור של השיר מקרוב יזהו בו את סמל המדינה. אפשר לשאול אותם, איזו משמעות יש לכך שהילדים באיור בונים את הסמל בעצמם?
תמר
תמר: בסיפורו של לוין קיפניס "סכך לסוכה", הילד בונה בעצמו סוכה ומחפש את הסכך המתאים ביותר. קיפניס מתבונן בילדים במבט מלא הערכה ואמונה באומץ ליבם וביכולתם להיות עצמאיים. כדאי להכין רשימה עם ילדי הגן: במה אתם עצמאיים? מה אתם אוהבים לעשות לגמרי בעצמכם?
קהילת הגן שלי
בעקבות הספר אפשר להכין ספר מתכונים וסיפורים של קהילת הגן שלך. בכל חג במהלך השנה ניתן להוסיף לאוגדן עוד דפים: סיפורי חגים של הילדים, מנהגי משפחות, מתכונים של הגן ושל הבית, צילומים של פעילות בגן סביב החגים ועוד. כאשר מתאים, כדאי לשתף גם סבים ולהזמין אותם להכין מאכלים עם הילדים בגן. בסוף השנה כל ילד יקבל עותק שלו של ספר החגים של הגן, בהשראת "טעם של חג", כמזכרת.
חוויות מהשטח
אורנית דהאן גננת גן נוגה באשדוד סיפרה שהילדים קיבלו משימה הביתה. היה עליהם לבחור אחד מהחגים היהודיים ולצרף לו מתכון שאותו הם נוהגים להכין בביתם והכנו מזה ספרון מתכונים של הגן.
משתפת הגננת תמנע רז מגן שקד בקיבוץ הזורע: "ביקשתי מההורים שכל משפחה תכתוב לנו את המתכון של האוכל שהכי אהוב על המשפחה ותכין אותו לכל ילדי הגן. כך יצרנו מחברת מתכונים של הגן וגם טעמנו את כל המאכלים הטעימים של המשפחות. היה מצוין!"
לנעמה ערבה אבנד, גננת גן קשת בירושלים יש בגן ילד שאבא שלו שף ובעל מסעדה ולשמחת כולם הוא נענה להזמנתה להגיע לגן, ולספר על העבודה שלו. האבא הביא לכל הילדים כובעי טבח והילדים נהנו מאוד להכין איתו ספינג' (עוגות מרוקאיות).
בגן שקד בקיבוץ גשר הזיו שיתפה הגננת אור בובי סגל את משפחות ילדי הגן בפעילות הבאה: "כל משפחה קיבלה דף לכתיבת מתכון משפחתי מאחד החגים וכן חוויה שזכורה להם. הדפסנו וערכנו את כל המתכונים המשפחתיים, כרכנו אותם והגשנו ספר מכובד הכולל את מתכוני משפחות הגן לחגים. המשפחות קיבלו את הספר ביום המשפחה."
הגננת הילה גלבנדורף מגן סביונים בקריית ביאליק מספרת: הספר "טעם של חג" הגיע לקראת חג החנוכה. הילדים הכינו בגן בעזרת המתכון שבספר לביבות תפוחי אדמה וסיפרו שבבית הכינו לביבות עם ההורים. לאחר מכן הקראנו את הסיפור "נר דולק מנר" ולמדנו על נתינה.
כתבה לנו הגננת טובה גיגי מגן שיבלים בעין השלושה: " טעם של חג, איזה ספר נפלא. תודה!!! הכנו את הלביבות בגן עם המתכון האורייני של הספר, עוד לפני שהצגנו אותו. במסיבת החנוכה שלנו עם ההורים, לאחר הדלקת הנר הראשון בחנוכייה, הזמנתי את המשפחות ל"טעם של חג". עברנו וחילקנו באופו אישי את הספר לכל ילד כשמאחוריו יושב ההורה הפעיל, הקדשתי אותו באופו אישי, לעיני הילד רשמתי את שמו ואיחלתי לו הנאה מרובה עם הספר, החבר החדש לימים ארוכים. סיפרתי את הסיפור בפני הקהל הגדול בזמן שעיינו בו, חוויה מרוממת וחגיגית. אכן, "כל זמן שהנר דולק אפשר עוד לתקן", סיפור אידי מרגש וחם. הילדים יצאו מהמסיבה העליזה עם הסביבון ודמי החנוכה והחשוב מכול הספר, חבר חדש וערכי. תודה!"
נעמה ערבה אבנד וילדי גן קשת בירושלים התכבדו בביקור של שף: "הזמנתי לגן אבא של אחד הילדים שהוא שף ובעל מסעדה .הוא סיפר על העבודה שלו, הביא לכל הילדים כובעי טבח והכין עם הילדים ספינג'."
ואילו ילדי גן שקד מקיבוץ גשר הזיו, בראשות הגננת אור בובי סגל, הפיקו ספר מתכונים של משפחות הגן: "כל משפחה קיבלה דף לכתיבת מתכון משפחתי מאחד החגים וכן חוויה שזכורה להם. הדפסנו וערכנו את כל המתכונים המשפחתיים, כרכנו אותם והגשנו ספר מכובד הכולל את מתכוני משפחות הגן לחגים. המשפחות קיבלו את הספר ביום המשפחה".
וילדי גן לכיש ברמת בית שמש הביאו את מטעמי הבית לגן. כתבה לנו הגננת נאוה אדמוני: "הכנו בגן את רולדת הפירות לכבוד טו בשבט. בעקבות המתכונים הילדים הכינו עם הוריהם בבית תבשיל שהם בחרו והביאו לגן".
הגננת מורן עוזיהו, גן דרור מושב יתד: "ספר מדהים. קראנו הרבה מהסיפורים. המחזנו ובעיקר לקחנו את הסיפור ליום המשפחה. הכנו ספר מתכונים: כל משפחה הביאה מתכון וגם כתבה על ההווי המשפחתי סביב בישול בפרט ופעילות משותפת בכלל".
להמחיז יחד את הסיפור
אתם יכולים להמחיז יחד את הסיפור. כדאי לנסות לדמיין את ההמולה, את המראות ואת ההתרחשויות בסביבה.
להתבונן לבד באיורים של יוסי אבולעפיה
כדאי לאפשר לילדים להתבונן לבד באיורים של יוסי אבולעפיה. האם משהו הצחיק אותם באיורים? האם ילדי הגן מזהים את כל הדברים שמצאו האנשים באיורים? אפשר לחפש באיורים חפצים בלתי מוכרים (למשל: מנורת שמן, קסת ודיו, נבל), ולשאול את הילדים למה הדברים דומים ולפרש אותם לילדים.
גילויים ארכיאולוגיים
אנחנו לא באמת יודעים איך חיו האנשים לפני אלפי שנים, אך גילויים ארכיאולוגיים מסייעים לנו לדמיין את אורח חייהם. נסו להשוות את האווירה של ירושלים בתקופת בית-המקדש עם המציאות היום (כלי תחבורה, לבוש, אוכל וכדומה).
בהשארת הסיפור
בהשארת הסיפור ולקראת יום ירושלים וחג שבועות, ניתן לקשט את הגן ברוח תקופת בית-המקדש.
להזכיר לילדים חפצים שאבדו לילדים
אפשר להזכיר לילדים חפצים שאבדו לילדים, ואם מתאים – לספר להם על חפץ אהוב שפעם אבד לך. האם האבדה נמצאה? איך הרגשתם כשגיליתם שהחפץ חסר, או כשמצאתם אותו? כדאי לאפשר לילדים להעלות רעיונות שיסייעו להם לשמור על חפצים שחשובים להם, ולשתף אותם בדרכים שבהן אנו שומרים על חפצינו.
"משחק הסימנים"
המשנה מנחה את מי שאיבד דבר-מה לתאר אותו על פי סימנים מזהים ייחודיים לו כדי לקבלו חזרה. אפשר לשחק יחד את "משחק הסימנים": בזמן שאחד הילדים עוזב את החדר, חבריו בוחרים חפץ שנמצא בגן. עם חזרתו לחדר, הילד מנסה לנחש מהו החפץ המוסתר, תוך תיאור החפץ על פי סימנים מזהים.
לשוחח עם הילדים על שמירת חפצים
כדאי לשוחח עם הילדים על שמירת חפצים, וגם ללמד אותם כי גם היום יש מקומות שאליהם מביאים אנשים דברים שמצאו (למשל, למשטרה או למחלקות אבדות ומציאות במקומות ציבוריים). אפשר להציע לילדים והורים לטייל בעיר ולחפש מודעות על חפצים או בעלי חיים שאבדו או נמצאו. האם מצוינים במודעות סימנים מזהים, פרטי קשר, תמונה? תוכלי לבקש מהם לצלם או לתאר את המודעות. בגן הילדים יכולים להכין שלטים לדוגמה, עם תיאורים של חפצים שאבדו או נמצאו.
להרחיב את הסיפור
תוכלו להרחיב את הסיפור ולספר לילדים על אבן הטוען, מעין "אגף מציאות" מתקופת הבית השני. ומה קורה אצלך בגן? האם יש לכם ארגז מציאות או דרך אחרת להשיב חפצים אבודים? אפשר להעתיק את מנהג אבן הטוען לגן, ולקבוע מקום מרכזי בו יוכלו ילדים להכריז על מציאות ולחפש חפצים אבודים.
להציע למשפחות לבקר במוזיאון או באתר ארכיאולוגי
בעקבות הסיפור על פעמון הזהב כדאי להציע למשפחות לבקר במוזיאון או באתר ארכיאולוגי. ואם מתאים, אפשר גם לבקר בירושלים ולהשוות אותה עם תיאורי העיר בסיפור.
להמחיז יחד עם הילדים את הסיפור
בעזרת תחפושות פשוטות אתם יכולים להמחיז יחד עם הילדים את הסיפור. כדאי לנסות לדמיין את ההמולה, את המראות ואת ההתרחשויות בסביבה.
להתבונן באיורים של יוסי אבולעפיה
תוכלו להתבונן באיורים של יוסי אבולעפיה וליהנות מהם יחד. האם משהו הצחיק אתכם באיורים? האם ילדיכם מזהים את כל הדברים שמצאו האנשים באיורים? אפשר לחפש באיורים חפצים בלתי מוכרים (למשל: מנורת שמן, קסת ודיו, נבל), לשאול את הילדים למה הדברים דומים ולפרש אותם לילדיכם.
תקופת בית-המקדש
אנחנו לא באמת יודעים איך חיו האנשים בתקופת בית-המקדש, אך גילויים ארכיאולוגיים מסייעים לנו לדמיין את אורח חייהם. נסו להשוות את האווירה של ירושלים בתקופת בית-המקדש עם המציאות היום (כלי תחבורה, לבוש, אוכל וכדומה).
להיזכר יחד בחפץ אהוב שאבד לילדיכם
נסו להיזכר יחד בחפץ אהוב שאבד לילדיכם ואולי גם לכם. האם האבדה נמצאה? האם אתם זוכרים מה הרגשתם כשגיליתם שהחפץ חסר, או כשמצאתם אותו? כדאי לאפשר לילדים להעלות רעיונות שיסייעו להם לשמור על חפצים שחשובים להם, ולשתף אותם בדרכים שבהן אנו שומרים על חפצינו.
לשחק יחד את "משחק הסימנים"
המשנה מנחה את מי שאיבד דבר-מה לתאר אותו על פי סימנים מזהים ייחודיים לו כדי לקבלו חזרה. אפשר לשחק יחד את "משחק הסימנים": משתתף אחד עוצם עיניים, והמשתתף האחר בוחר חפץ קטן ומסתיר אותו. הוא מתאר את החפץ על פי סימנים מזהים, ועל המשתתף שעוצם את עיניו לנחש מהו החפץ שהוסתר.
להרחיב את הסיפור
תוכלו להרחיב את הסיפור ולספר לילדים על אבן הטוען, מעין "אגף מציאות" מתקופת הבית השני. אפשר לשוחח עם ילדיכם על שמירת חפצים, וגם ללמד אותם כי גם היום יש מקומות שאליהם מביאים אנשים דברים שמצאו (למשל, למשטרה או למחלקות אבדות ומציאות במקומות ציבוריים).
לבקר במוזיאון או באתר ארכיאולוגי
בעקבות הסיפור על פעמון הזהב כדאי לבקר במוזיאון או באתר ארכיאולוגי. גם אתם יכולים להמציא סיפורים מאחורי הגילויים השונים! אפשר גם לבקר בירושלים ולהשוות אותה עם תיאורי העיר בסיפור.