סְּפָרִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
האזינו לסיפור "המפוחית"
אנו מזמינים אתכם/ן להאזין להקלטה הקסומה של הסיפור "המפוחית", מאת: תמר מאיר | איורים: יעל אלברט | הוצאת: כתר (כיתות ב')
יוצרים ומגישים – ירדן בר כוכבא – הלפרין ודידי שחר
מוזיקה ונגינה – טל בלכרוביץ'
פתיח – דידי שחר
מפוחיות: גיא דגן
מוכנים/ות? מת – חי – לים!
המפוחית
איך מתעודדים?
"גם בזמנים קשים מאוד – שמולק יכול לסמוך על המפוחיות שלו" – ומה עוזר לכם ברגעים קשים? תוכלו לשוחח ולשתף ברעיונות לעידוד כשקשה או עצוב: זו יכולה להיות מנגינה, חלום או אולי חיבוק ממישהו אהוב.
המפוחית
מוזיקה – פעימות של לב וזיכרון
אילו מנגינות אהובות עליכם? כדאי לחפש ולהאזין ביחד למנגינות שנעים לכם לשמוע כשאתם עצובים או שמחים, מנגינות של בוקר, או כאלה שעוזרות להירדם. אפשר ליצור פסקול משפחתי של מנגינות אהובות ולהאזין לו כשמתחשק.
המפוחית
קופסת חלומות
שמולק מניח את השיניים שנשרו בקופסה ואוסף אותן. גם אתם יכולים להכין קופסה, לקשט אותה ולהניח בה חפצים היקרים לליבכם, כמו אוצרות שמצאתם, או ציורים של חלומות שתרצו לממש בעתיד.
המפוחית
דְּמוּיוֹתֵיהֶם שֶׁל יאנוּש קוֹרְצָ'אק וְשֶׁל סְטֶפַנְיָה וִילְצִ'ינְסְקָה
בית היתומים של יאנוש קורצ'אק וסטפה וילצ'ינסקה פעל שנים רבות לפני מלחמת העולם השנייה והיה מרכז חינוכי עשיר ומפותח שהשפעתו על החינוך נמשכת גם בימינו.
"לילד זכות לרצות… זכות להתפתח ולהבשיל, ולאחַר שהבשיל, להניב פירות."
[יאנוש קורצ'אק, "רגעים חינוכיים", כתבים, כרך א, "יד ושם", "הקיבוץ המאוחד" ו"בית לוחמי הגטאות", 1996, עמ' 119]
במרכז הספר עומד מסעו של ילד להגשמת חלומו. ההתמדה והנחישות שהוא מגלה לצד תמיכתם של מבוגרים מיטיבים מסייעות לו בהגשמתו.
להעשרה למורה – על דמותו של יאנוש קורצ'אק ועל משנתו החינוכית, משרד החינוך דמותה של סטפה וילצ'ינסקה ובית היתומים – סרטון "מורשת"-"בית עדוּת" סטפה וילצ'נסקה – המכון החינוכי הישראלי ע"ש יאנוש קורצ'אק.
שיתוף ההורים – כדאי ליידע את ההורים על קבלת הספר, לספר להם במה הוא עוסק – מסעו של ילד להגשמת חלומו – לשתף אותם בנעשה בכיתה ולעדכן אותם שהספר בדרכו הביתה.
הערה – בשל גילם של הילדים כדאי להתמקד בעולמו של הגיבור ולהימנע מלעסוק ביתמות, בשואה ובסופו הטרגי של בית היתומים; נושאים אלה נלמדים בכיתות גבוהות יותר, עם התבגרותם של הילדים.
בחירה – כדאי לבחור ממגוון הפעילויות את אלה המתאימות למורה ולכיתה.
המפוחית
כּוֹחוֹ שֶׁל חֲלוֹם
"גם בזמנים קשים מאוד – שמולק יכול לסמוך על המפוחית שלו" – היכולות והחוסן ששמולק מגלה מסייעים לו להתמודד עם אתגרי החיים, מעוררים הזדהות איתו ומהווים השראה:
הצבת מטרות, התמדה ונחישות מסייעות בפיתוח חוסן וביצירת משמעות. דמות מבוגר משמעותי ומיטיב – מבוגר שמאזין לילדים, מכבד את חלומותיהם ותומך בהם.
מוזיקה לנפש – למוזיקה כוח מרפא, מרגיע ומשמח. היא נותנת ביטוי לרגשות ומעודדת תנועה.
דחיית סיפוקים – בדומה לשמולק, שחסך כסף כדי לקנות מפוחית, ילדים לומדים לדחות סיפוקים בחיי היום-יום, בכיתה, עם חברים או בבית.
המפוחית
לפני הקריאה
מידע מקדים – בית יתומים – כדאי לתווך לתלמידים את המושג ולספר כי בית היתומים שבסיפור היה מקום שגדלו בו ילדים שלא היו להם הורים, אבל יאנוש, סטפה וכל צוות העובדים דאגו להם לבגדים, לאוכל, לעזרה בלימודים, לחיבוק ולעידוד וחינכו את הילדים לאחריות, לעזרה בתחזוקת הבית ולערבות הדדית בין גדולים לצעירים מהם. מומלץ להציג בפני התלמידים את הדיוקנאות של המחנכים ושל שמולק כדי לתת תוקף לפן ההיסטורי של הסיפור.
דיוקן שמואל גוגול
הטרמה – אפשר להשמיע לתלמידים נעימת מפוחית ולשאול אותם: האם אתם מזהים את כלי הנגינה? איך הכלי הזה נראֶה לדעתכם? אילו תחושות מעוררת בכם המוזיקה הזו? אפשר גם להראות להם תמונה של מפוחית או מפוחית אמיתית ולהתנסות בנשיפה.
קריאה ראשונה – כדאי לקרוא את הסיפור בקבוצות קטנות, כשלכל תלמיד עותק אישי משלו. כך יתאפשר לכל אחד לעקוב אחר הדמויות ולהבין אילו חלקים בסיפור מתרחשים במציאות ואילו בדמיון.
אפשרויות לקריאת הספר: קריאה רציפה בשני חלקים בשל אורכו. כדאי לקרוא עד החלק שבו שמולק חולם על מפוחית משלו, אך אינו יודע כיצד ישיג את הכסף. כאן תוכלו לעצור ולנהל דיון ניבוי: מה, לדעתכם, יעשה שמולק? ולמוחרת כדאי להיזכר בְּסיפור המעשה עד כה בהשתתפות התלמידים. לאחר הקריאה תוכלו לשאול שאלות הבנה – מה רצה שמולק ומדוע? היכן הוא חי? מי היה יאנוש קורצ'אק? ומי הייתה סטפה וליצ'נסקה? מה עשה שמולק למען הגשמת החלום שלו?
שיח רגשי – אילו רגשות עלו בכם כששמולק חלם על מפוחית? האם חשבתם שיצליח להגשים את חלומו? מדוע? מה הרגשתם כאשר הוא קיבל שתי מפוחיות? מדוע, לדעתכם, הוא קיבל שתי מפוחיות? אילו רגשות מעלה בכם הספר?
"שמולק ממשיך לחלום" – הַזמינו את התלמידים להתבונן באיור ושאלו: איך מרגיש שמולק ולמה? איך שמולק הרגיש, לדעתכם, עד שהצליח לחסוך מספיק כסף?
המפוחית
מדברים על הספר
קשר לחיי הילדים – איך אתם מרגישים כשאתם ממתינים למשהו שאתם מאוד רוצים? האם תרצו לשתף בחלום מיוחד שיש לכם? האם אתם מנגנים? אילו עוד תחביבים יש לכם?
נפלה לי שן – חוויית נפילת השיניים מאפיינת את גיל הילדים. אפשר לשאול: איך אתם מרגישים כשמתנדנדת לכם שן? האם יש מנהג מיוחד בבית סביב שיניים שנפלו?
המפוחית
לְהַרְגִּישׁ אֶת הַמּוּזִיקָה
"הוא מנגן כשהוא שמח, הוא מנגן כשהוא עצוב, הוא מנגן לעצמו, הוא מנגן לאחרים. הוא מנגן כשטוב, הוא מנגן אפילו כשרע." תוכלו לכתוב את המשפט על הלוח ולהזמין את התלמידים לחפש אותו בספר. אפשר לשוחח ולשאול: מהי רואה שמולק במוזיקה? איך היא משפיעה עליו? איך היא משפיעה על מצב הרוח שלו? איך זה בא לידי ביטוי בכתוב ובאיור?
מוזיקה כהשראה – אפשר להשמיע לילדים מוזיקה בסגנונות שונים ולתת להם לצייר בזמן ההאזנה. אפשר גם לייחד זמן להאזנה דוממת ולבדוק יחד אילו תחושות מעוררת בהם ההאזנה, ואם הם מעוניינים להמשיך ולשלב מוזיקה בשגרת היום בכיתה.
שיתוף במנגינה אהובה – אפשר להזמין בכל בוקר תלמיד או תלמידה שישמיעו לכיתה שיר בעל משמעות עבורם ויספרו מדוע בחרו בשיר זה.
המפוחית
מֵחֲלוֹם לִמְצִיאוּת
בהשראת שמולק, הזמינו את התלמידים לחשוב על חלום שיש להם והגשמתו תלויה בהם – משהו חדש שהם רוצים ללמוד או להכין (ולא חלום שהגשמתו אינה תלויה בהם, למשל, שיקנו להם משהו).
הזמינו אותם לצייר או לכתוב על דף את החלום ומסביבו את הדברים שכדאי, לדעתם, לעשות בשביל להגשים אותו.
תיבת חלומות – אפשר להכין יחד תיבת חלומות שניתן לקחת הביתה ולהציע לתלמידים לרשום בתוכה את החלומות שלהם.
אפשרות נוספת היא לערוך בכיתה תהליך ארוך טווח ולבדוק מדי פעם אם החלום לקראת הגשמתו, אם הוא כבר התגשם, ואולי אם הילדים מעוניינים להחליף אותו בחלום חדש. כדאי לשתף בזוגות או בקבוצות קטנות.
המפוחית
שיחה – מתגעגעים
איך מרגישים געגוע? האם התגעגעתם פעם, ולמי? – הספר הוא הזדמנות לשיחה משותפת ולשיתוף שלכם, הורים וילדים, בחוויות הגעגוע והציפייה למישהו שיחזור.
בלה וזוזו
מה זה להתגעגע?
פופיק מתגעגע לאבא שלו, ואוהד מכיר את ההרגשה. הם משתפים בתחושות, וחושבים מה אפשר לעשות כשמתגעגעים. בסריקת הקוד תוכלו לצפות בהם ולקבל עצות טובות למתגעגעים.
בלה וזוזו
בואו להכין תיבת געגוע!
הזמן לא עובר כשמתגעגעים? – אפשר להכין קופסה ובה דברים שיכולים להעביר את הזמן ולהשכיח מעט את הגעגוע. תוכלו לשים בתוכה תצלומים משותפים, חומרי יצירה להכנת מתנה או ציור למי שעתיד לחזור.
בלה וזוזו
משחק – איך עובר הזמן?
דקה יכולה לעבור מהר מאוד, או כמעט לא לזוז. רוצים לנסות? – כוונו שעון עֶצר לדקה, בחרו פעילות, ועשו אותה במשך דקה שלמה: קפיצה על רגל אחת, ישיבה במקום, איסוף חפצים שמתחילים באות ג' – באיזו פעילות הזמן עבר מהר? באיזו לאט?
בלה וזוזו
בלה וזוזו
מפגש ושיחה
האיורים היפים בסיפור מביעים רגש באופן עדין, ובמינימליות. הקִרבה והגעגוע עולים מהם כבר בהתחלה. האם התלמידים והתלמידות יבחינו ברגש שהספר מעביר עוד בטרם הקריאה בו?
לפני הקריאה – כדאי להציג כמה מהאיורים הראשונים בספר כשהטקסט מוסתר ולשאול: מה אתם רואים ברצף האיורים הראשונים? (חיבוק, מזוודה, מבט עצוב) איזה רגש מבטאים איורים אלו?
כעת אפשר לקרוא יחד את הספר.
לאחר הקריאה – תוכלו לשוחח על הסיפור, על הרגשות העולים ממנו ועל נקודת החיבור לעולמם של הילדות והילדים.
שיחה – ניתן לשאול: מה, לדעתכם, הרגישה בלה כשזוזו נסעה? מדוע לא התחשק לה לעשות את הדברים שהיא אוהבת לעשות בדרך כלל? מה זה "להתגעגע"? איך התמודדה בלה עם הגעגוע?
קשר – בסיפור לא מצוין טיב הקשר בין בלה לזוזו. אפשר לשאול את התלמידים: מי הן, לדעתכם, בלה וזוזו? האם הן אחיות? קרובות משפחה? חברות? ואולי אם ובת?
להישאר לבד? – מהסיפור ניתן להסיק שבלה נשארה לבדה. הדבר עלול לעורר אי-נוחות ואף בהלה אצל ילדים וילדות. ייתכן שהיו איתה דמויות נוספות, אך הגעגועים מופנים אל זוזו. כדאי לעודד את הילדים לשער אם בלה נותרה לבדה.
כדאי גם לשאול אותם עם מי הם נמצאים כשההורים נוסעים לכמה ימים, ולנהל שיחה בעניין.
געגועים – חיבור לעולם האישי – האם גם לכם קרה שהתגעגעתם? מה הרגשתם אז בגוף? אילו רגשות נוספים עולים בשעת געגוע? האם אפשר להתגעגע גם בפרק זמן קצר? באיזו דרך בחרתם להתמודד עם הגעגוע? האם, לדעתכם, רק ילדים מתגעגעים?
ספר נוסף על געגוע – מחלת הגעגועים של סולי מאת נורית זרחי. ניתן להקריא את שני הסיפורים ולהשוות בין דרכי ההתמודדות עם הגעגוע בכל ספר. אפשר לייצר מסלול ספרותי.
בלה וזוזו
ומה בכיתתנו?
"הבטחתי שאחזור" – הספר אומנם מתאר פרידה וגעגוע, אך גם שיבה הביתה והבטחה שקוימה.
קשר של אמון – ילדים זקוקים לאמון ולביטחון, וכחלק מזה הם רוצים שהבטחות שהובטחו להם יקוימו. בשלב זה של ראשית דרכם בבית הספר הם מתנסים בקשרי חברות ובקשרים חדשים עם מבוגרים משמעותיים (מורים), קשרים שהולכים ומשתכללים. האמון משמש בסיס לקשר אישי רב-משמעות, ומכאן חשיבותו בעולמם החברתי, שכן קשרים אמיצים המבוססים על אמון מעלים את תחושת הביטחון והשייכוּת לקבוצה ומביאים איתם רווחה נפשית, שמחה, שיתופי פעולה ותחושת ביטחון אישי וקבוצתי.
הסיפור "בלה וזוזו" יכול לשמש כלי לעידוד יחסי אמון הדדיים בכיתה:
שיחה: ניתן להדגיש בשיח משותף את האמון שרכשו בלה וזוזו זו לזו, אך קודם כול, כדאי לתווך לתלמידים את המושג "אמון" דרך הזדהות עם הדמויות ובהסתמך על הסיפור.
ניתן להציג את יחסי האמון בספר ולהדגיש אותם. כדאי
לבקש מהתלמידים לחזור לסיפור ולמצוא הוכחות לכך שבלה האמינה בזוזו וסמכה עליה:
בלה אומנם התגעגעה לזוזו, אך היו לה הידיעה והביטחון שזוזו אכן תחזור: "היא ידעה שזוזו צריכה לחזור עוד מעט, עוד קצת". זוזו הבטיחה לבלה שהיא תחזור ועמדה בהבטחתה: "ולחשה לבלה באוזן – הבטחתי שאחזור".
הבטחה ותחושת ביטחון – נוכל לשאול: מדוע חשוב, לדעתכם, לקיים הבטחה בין חברים? מה ההרגשה כשמישהו מבטיח משהו, ולא מקיים? באילו מקרים אנחנו צריכים להרגיש שאנחנו בוטחים זה בזה בכיתה? אולי כשאנחנו נעדרים מהלימודים ומצפים שחבר או חברה יביאו לנו שיעורים?
מאגר אמון בכיתה – מתשובות התלמידים אפשר ליצור יחד מאגר של פעולות המבוססות על אמון ולהיעזר בהן במהלך השנה.
מה יקרה בעתיד – תוכלו להעלות שאלות על המשך קורותיהן של בלה וזוזו: איך בלה תגיב כשתתעורר ותראה את זוזו? כיצד יבלו יחד את היום? מה יקרה בפעם הבאה שזוזו תצא לחופשה? כיצד בלה תתמודד לדעתכם,? מה היא תעשה? ומה יקרה כשבלה תצא לחופשה וזוזו תישאר?
אפשר לחזור אל הספר שוב ושוב בכל הזדמנות שנראה צורך בחיזוק אמון או בבנייתו – למשל, בכל פעם שנרצה לחזק קיום הבטחות או הסכמים, או בהסתגלות מחודשת אחרי חופשה ארוכה.
התמודדות עם געגוע – כדאי לשאול את הילדים: האם חוויתם געגוע? מתי? איך התמודדתם? האם יש משהו בספר שמוצא חן בעיניכם ותעשו בפעם הבאה שתחושו געגועים?
הספר מהנה לקריאה, ותמיד אפשר לחזור ולקרוא בו פשוט כדי לחמם את הלב.
בלה וזוזו
מילים ומשמעות
המילים בסיפור מעוצבות באופן ייחודי המותאם למשמעות המילה ולרוח הסיפור. כדאי להתעכב על כך יחד: המילה "געגוע", למשל, נכתבת כגל שנמשך מעמוד אחד לשני בצבע שונה ובגודל שונה של אותיות. תוכלו לשאול: מה הקשר בין עיצוב המילה לרגש שהיא מביעה? מדוע, לדעתכם, המילים בחלק מהעמודים מעוצבות בהדרגה, כמו מדרגות?
בלה וזוזו
יצירה - כמו המון געגועים
דברים יפים צומחים מתוך החסר – בלה מתמודדת עם הגעגוע באמצעות עשייה ויצירה. היא לא היחידה: איסוף, יצירה ואומנות הם דרכים להבעת רגשות ולהתמודדות עם געגוע או עם חֶסר אחר בחיים.
יצירה – אפשר להניח מגוון צבעים ולבקש מהתלמידים והתלמידות לנסות ולצייר את רגש הגעגוע כראות עיניהם:
איזה צבע תבחרו לתיאור הרגש? האם תציירו משהו מוחשי או משהו מופשט?
אפשר לאתגר את התלמידים ולבקש מהם לבחור על פי רצונם את החומר ואת הדרך שבהם ירצו לבטא את הגעגוע.
בלה וזוזו
משחקי אמון
המשחק נועד להעמיק את האמון בין התלמידים והתלמידות ולייצר תחושת הדדיות וביטחון: התלמידים נחלקים לזוגות – עיניו של האחד גלויות, ועיניו של השני מכוסות. בכל סבב של המשחק אחד מוביל את השני במסלול, בעוד המוּבל לא רואה וצריך לסמוך על ההוראות של המוביל. בכל סבב מתחלפים בתפקידים.
תוכלו ליצור יחד עם התלמידות והתלמידים מסלול בכיתה או בחצר ולתכנן יחד את כשהם שותפים לקביעת המסלול.
לאחר הפעילות כדאי לנהל שיחה – איך הייתה ההרגשה כמובילים? ואיך היא הייתה כמוּבלים? האם חששתם? מדוע? האם נתתם אמון לאורך כל הדרך, בחלקה או בכלל לא? האם הרגשתם שנותנים בכם אמון?
בלה וזוזו
עניין של זמן
תחושת הזמן בספר אינה זהה לזמן שמורה השעון, כי ככה זה כשמתגעגעים. בעקבות הספר תוכלו להתנסות בכיתה בתחושה דומה ולשוחח: מתי מרגישים שהזמן עובר מהר? ומתי מרגישים שהזמן לא זז?
תרגיל – דקה היא דקה – תוכלו לבחון את יחסיות הזמן במגוון התנסויות שכולן נמשכות דקה, למשל, דקה מבלי לעשות ולומר דבר, דקה בהאזנה לשיר, דקה בתנועה ובתזוזה של הגוף.
בלה וזוזו
עידוד קריאה משפחתית
כדאי ליידע את המשפחות שהספר הגיע ושהוא מדבר על משפחה ועל געגוע. כדאי לשתף בפעילויות שבכיתה, לעודד לסרוק את קוד ה-QR ולקבל רעיונות לדברים שאפשר לעשות כשמתגעגעים.
בלה וזוזו
מה ניתן לעשות לאחר הקריאה המשותפת
מה ניתן לעשות לאחר הקריאה המשותפת? המון! מיני הדרכה על הספר "בלה וזוזו" לצוות הכיתה לצפייה.
בלה וזוזו
דרך ארוכה או קצרה? משחק מסלול להורדה
רוצים לשחק עם הילדים לאחר הקריאה?
הכנו עבורכם משחק בדיוק בשביל זה!
🖨️ מדפיסים
✂️ גוזרים
🎲 ומשחקים!
הדרך הארוכה
עצות טובות
מה עושים כשמתלבטים ולא יודעים מה לעשות? ממי אתם שמחים לקבל עצה? ממי קשה לכם לקבל אותה, ומדוע? – לפעמים עצות טובות באות באופן בלתי צפוי: תוכלו לשוחח על כך עם ילדיכם, להיזכר בפעמים בהן הקשבתם לעצות ולשתף בדברים שלמדתם מאנשים מבוגרים וצעירים.
הדרך הארוכה
ליהנות מהדרך
יצאתם לדרך והיא ארוכה? אולי משעממת? – אפשר לשחק במהלך הנסיעה: תוכלו לספור את השלטים בדרך, לזהות אותיות מוכרות, לגלות שינויים בסביבה בעקבות עונות השנה, לשיר שירים אהובים, וגם… להתבונן בדרך וליהנות מדברים שעד עכשיו לא שמתם לב לקיומם.
הדרך הארוכה
ללמוד מכל אדם
מה יכולים ילדים ללמד מבוגרים? ומה מבוגרים יכולים ללמד ילדים? – כדאי שתשתפו זה את זה בידע שלכם, ותוכלו להתנסות בו יחד: אפשר ללמד משחק, שיר, ריקוד, לשתף בידע על ספורט, בעל חיים או כל תחום אחר. לימדתם? למדתם? עכשיו החליפו תפקידים.
הדרך הארוכה
משחק – איך מגיעים?
איך מגיעים ממקום למקום בעזרת הקשבה? עמדו בפתח החדר בעיניים עצומות ובקשו מבני המשפחה להוביל אתכם בבטחה למקום אחר בבית, בעזרת הוראות. תוכלו להמשיך ולשחק במשחק לוח שיצרנו עבורכם, בעקבות הספר.
הדרך הארוכה
פינטרסט
פינטרסט – דרכים, משחקי כיוון ויצירות בדף הספר בפינטרסט של ספריית פיג'מה.
הדרך הארוכה
מפגש ושיחה
הטרמה לסיפור – תוכלו ליצור בכיתה שני מסלולים באורך שונה: מסלול קצר עם מכשולים, כמו כיסא או שולחן, ומסלול ארוך ללא מכשולים. התלמידים והתלמידות יתנסו בשתי הדרכים, ולאחר מכן תתקיים שיחה על הדרכים השונות: האם קרה לכם שחשבתם שמעשה שתעשו יהיה קל ופשוט והתברר לכם שהוא מסובך יותר? ואולי להפך? האם ניתן לדעת זאת מראש? כדאי לעמוד על כך שהדרך שאנחנו בוחרים בה יכולה להיות מפתיעה, קלה או קשה מכפי שחשבנו.
קריאת הסיפור – כדאי לעסוק בסיפור יותר מפעם אחת ולאחר הקריאה הראשונה לדון בכל פעם בנושא אחר.
הסיפור שלנו – מאחר שהסיפור מופשט וסמלי, כדאי לבקש מהתלמידות ומהתלמידים לתאר את תוכנו בדרכים מגוונות: לוודא שהם הבינו את מהלך הסיפור ולבקש מהם לספר אותו במילים שלהם, לצייר אותו או להמחיז אותו.
שיחה בעקבות הסיפור – תוכלו לשאול את התלמידים:
דרך ארוכה וקצרה – מה זו "דרך קצרה שהיא ארוכה"?
מה זו "דרך ארוכה שהיא קצרה"?
למה, לדעתכם, הנערה עונה כפי שהיא עונה?
מה למד האיש בסוף הסיפור? האם הוא כעס על הנערה, לדעתכם?
מה עדיף: לבחור בדרך ארוכה או בדרך קצרה? לפתור תרגילים קלים בחשבון או להתמודד גם עם המורכבים יותר? להתחיל לרוץ במהירות או לשמור כוחות ולרוץ לאט יותר?
אחרי הקריאה השנייה:
על פרשת דרכים – מה עושים כשמתלבטים ולא יודעים מה לעשות? למי פונים? איך מקבלים החלטה? כדאי לשוחח על כך בזוגות ולבקש מהתלמידים ומהתלמידות להציג את התובנות שלהם בדרך יצירתית: המְחזה, ציור, קומיקס או פנטומימה.
הקשבה – ניתן לשאול: מדוע, לדעתכם, האיש בחר בדרך הקצרה? אילו היה מקשיב לדברי הנערה עד סופם, במה היה בוחר, לדעתכם? כדאי לעמוד על כך שגם אם טועים, ניתן לתקן. אפשר להתנסות בתרגילי הקשבה [ר' בהמשך].
מהירות ואיטיות – האיש מיהר לדרכו. מתי אתם אוהבים להתנהל לאט ומתי מהר? כדאי להתנסות בתרגילים של הליכה איטית, של נשימה איטית ושל התבוננות איטית בסביבה ולאסוף חוויות ותובנות.
הדרך הארוכה
אנחנו מקשיבים
למה חשוב להקשיב למי שאנחנו מדברים איתו?
איך אנחנו מרגישים כשלא מקשיבים לנו?
כדאי לשוחח על כך עם התלמידים ועם התלמידות ולתרגל את האתגר והיתרון שבהקשבה לזולת:
תרגיל בזוגות – כל אחד ואחת מקשיבים בתורם לבן או בת הזוג המספרים על עצמם במשך דקה עד שתי דקות. רצוי לסייע בהכוונה: "ספרו על חלום שחלמתם", "ספרו על משחק שאתם אוהבים"… בסיום התלמידים והתלמידות משתפים את הכיתה בפרטים שהתחדשו להם מהסיפור.
תרגיל ציור גב אל גב – הזוגות יושבים גב אל גב, כאשר אחד מבני הזוג מתאר את הדרך לביתו, אך השני צריך מפה, ובן זוגו מצייר לו אותה. כדאי לעודד ביקורי בית הדדיים בעקבות ההתנסות. האם המפה סייעה בדרך?
תרגיל הקשבה לסיפור – המורה חוזרת ומקריאה סיפור מוכר ומשנה בו כמה מילים. התלמידים והתלמידות צריכים לזהות מה השתנה בעוד הספר מונח לפניהם.
הדרך הארוכה
המשך לסיפור
בסוף הסיפור האיש יצא לדרך הארוכה. מה הוא פגש בה? על מה הוא חשב בדרך? תוכלו לבקש מהתלמידים ומהתלמידות לכתוב המשך לסיפור ולהוסיף איור או תצלום. אפשר ליצור דגם תלת-ממדי של שתי הדרכים: אחת קצרה ומרובת מכשולים כמו בסיפור, ואחרת ארוכה כיד הדמיון.
הדרך הארוכה
מילים-מילים
אוצר מילים – במהלך קריאת הסיפור כדאי לתווך לתלמידים ולתלמידות מילים לא מוּכָּרוֹת, כגון "אתמולַיִים' ו"קיסוסית".
הכפלה – אפשר להתייחס לתופעה הלשונית של הכפלה: אתמוליים, חתוליים, נעליים, אופניים.
מילים מחוברות – בסיפור מופיעה המילה "כלבסוס", המורכבת משתי מילים: "כלב" ו"סוס". כדאי להדגים חיבור של שמות בעלי חיים ולהרחיב לנושאים נוספים, כמו מזון (גלידה ועוגה = עוגילידה), כלים וכדומה. אפשר לעודד את התלמידות והתלמידים ליצור מילים מחוברות משלהם ולאייר אותן.
הדרך הארוכה
מסלול חיצים
מניחים שורת חיצים על הרצפה באופן כזה שכל חץ מורה לכיוון אחר. התלמידות והתלמידים מתקדמים על פי הכיוון שהחיצים מורים אליהם. אפשר להוסיף לצד כל חץ תמונה של יד או של רגל, כך שבכל פעם מניעים איבר אחר לפי ההוראות. לאחר כל התקדמות מבקשים מהם לתאר מה הם "רואים" במקום החדש: הם יכולים לתאר משהו מהכיתה או לתאר דרך מדומיינת: "אני רואה את הרצפה" או "אני רואה הר ועליו ארמון".
משחקי מסלול נוספים בפינטרסט של ספריית פיג'מה.
הדרך הארוכה
ביטויים עם המילה "דרך"
אפשר להרחיב ולעסוק בביטויים שמשולבת בהם המילה "דרך": דרך ארץ, אצה לו הדרך, דרך אגב, דרך המלך, קפיצת הדרך.
תוכלו לעודד חקר של משמעות ביטויים ושימושם בשפה, בחיי היום-יום ובכתיבה. אפשר להכין תערוכה של התוצרים.
להעשרה – צירופים עם המילה "דרך", אתר מילוג
דרכים ושבילים בעברית, האקדמיה ללשון העברית
הדרך הארוכה
קשר עם קהילת הכיתה
משחק לוח להולכים בדרכים ארוכות וקצרות! סִרקו את הקוד ותגיעו למשחק לוח בהשראת הסיפור. כדאי לשתף את המשפחות ולעודד משחק משפחתי!
שיתוף משפחות עולים – משחק הלוח מתורגם לאמהרית ולרוסית. הצעות הפעילות למשפחות נמצאות בדף הספר "הדרך הארוכה" באתר ספריית פיג'מה באמהרית, ברוסית ובאנגלית.
הדרך הארוכה
יש לכם קופסה? יש לכם משחק!
יש לכם קופסה? יש לכם משחק! צפו בסרטון וגלו איך להכין משחק קופסה מתוק מדברים שיש בכל בית, בעקבות הספר "המתנה" מאת אַנְיֵיס לָרוֹשׁ!
המתנה
מתנות מבני המשפחה
בתום הקריאה תוכלו לשוחח על המעשה שעשה מיכאל: מדוע, לדעתכם, הוא רצה לתת לאימא שלו מתנה? מה בני המשפחה מעניקים זה לזה? ומה הייתם רוצים לקבל מבני המשפחה? האם אלו מתנות שהם חפצים כמו צעצועים למשל, או שישנן "מתנות" של התנהגות, קשר וחברות שהייתם רוצים לתת ולקבל?
המתנה
מתבוננים באיורים
האיורים המיוחדים שבספר צבועים חלקם בשחור-לבן וחלקם בצבע. כדאי להתבונן בהם עם ילדיכם ולגלות: מה האיורים שהמאייר בחר לצבוע? למה לדעתכם המאייר צבע דווקא את הפריטים האלו? האם הייתם בוחרים לצבוע פריט אחר?
המתנה
יצירה ומשחק - מה בקופסה?
אנו הקוראים איננו יודעים איזו מתנה מכילה הקופסה שנתן מיכאל לאמו. אולי הסיפור רוצה לרמוז לנו שעצם הנתינה היא העיקר. אבל… מי לא היה רוצה לדעת מה יש שם בפנים? תוכלו להכין קופסת מתנה באמצעות קופסה שתקשטו ותעטפו בנייר. הקופסה יכולה לשמש אתכם למשחק "מה מרשרש בקופסה": אוספים פריטים "מרעישים" ומניחים בכל פעם פריט בקופסה. נותנים לכל אחד מהמשתתפים לנענע את הקופסה, להקשיב לרעש ולנחש מהו הפריט.
המתנה
הַמַתַנָה שבהַמְתנָה
מיכאל חיכה בסבלנות לאירוע אך עבור ילדים וילדות רבים ההמתנה היא אתגר לא פשוט. תוכלו לחוות בבית חוויות משותפות שיש בהן מרכיב של המְתנה: הכנת מאכלים מבצק שמרים, אפיית עוגיות וגם… משחקים בהם יש להמתין ולחכות כמו התבוננות זה בזה עד שמישהו יזוז. כמה סבלנות יש לכם?
המתנה
מפגש ושיחה בגן
סיום הסיפור מפתיע, שכן מרבית הקוראים לא מעלים על דעתם שהמתנה מיועדת לאימא. תוכלו לעודד את הילדים לנחש מהי המתנה לדעתם ולשאול: כיצד אתם יכולים לשמח את ההורים? את מי עוד הייתם רוצים לשמח ואיך? באמצעות הרעיונות שעולים בגן ניתן לצאת ולשמח אנשים בגן ומחוצה לו.
ומה יקרה אחר כך? – אפשר להציע לילדים לחבר המשך לסיפור ולאייר אותו. כדאי לשאול שאלות המעודדות יצירתיות ופיתוח רגשי: כיצד מיכאל הרגיש? כיצד הרגישה אימו? מה אמרה או עשתה אימא?
המתנה
איך מעבירים את הזמן עד ש...?
מיכאל הצליח להמתין ולחכות לרגע המתאים, אולם ההמתנה והציפייה עלולות להיות מאתגרות. כדאי לשוחח עם ילדי הגן על מצבים דומים שצריך להמתין להם, כמו מסיבה, חג אהוב או פרח שיפרח, ולחשוב איך מרגישים בזמן ההמתנה. אפשר להכין יחד קופסה שבה ישימו הילדים והילדות פריטים והצעות שיכולים לעזור ברגעים של ציפייה.
העשרה – מתכננים את השבוע בעזרת יומן – ילדי גן רימון בירושלים
על תפיסת הזמן אצל הילד בגן – פרופ' חוה תובל
עבודה עם ילדי הגן על לוח שנה דיגיטלי – באתר "דע גן"
המתנה
יוצרים בעקבות איורים
ציור בהחסרה – המאיירת השתמשה בטכניקה של ציור בעיפרון ומחיקה. ניתן להפנות את תשומת ליבם של הילדים לטכניקה זו ולאפשר להם התנסות בצביעה בעיפרון ושימוש במחק.
שחור-לבן וצבעי יסוד – בהשראת האיורים תוכלו לתת לילדים לצייר בשחור ובלבן ולבקש מהם לבחור פריט שיצבעו בצבעי היסוד.
המתנה
הצגה בשתיים
את וחברת צוות נוספת תוכלו להציג לפני הילדים פעולות שונות שכל אחת מכן עושה, למשל אחת מרכיבה פאזל והשנייה מזמינה אותה לשחק בחצר, אחת מלבישה בובה והשנייה רוצה להשכיב אותה לישון, אחת מציירת והשנייה מנגבת את השולחן. אפשר לשאול את הילדים: האם ניתן לעשות את הדברים האלה באותו הזמן? הילדים יענו במקהלה: "לא!"
לא בדיוק באותו הזמן
איורים מצחיקים
כדאי לאפשר לילדים לדפדף בספר ולהתבונן מקרוב באיורים. מה הפוך? מה לא ייתכן בכל תמונה? האם האיורים מצחיקים את הילדים?
לא בדיוק באותו הזמן
עומדים על הראש
סבתא בסיפור אוהבת לעמוד על הראש. אפשר לתרגל עם הילדים תנועות גוף מצחיקות: לזחול על ארבע; לשכב על הרצפה, להישען על הידיים ולנסות להרים רגל אחת; להושיט יד אחת קדימה ושנייה אחורה; ללכת לאחור…
לא בדיוק באותו הזמן
ארוחת שבת של הבובות
בעזרת כלי פלסטיק וצעצועים תוכלו לערוך יחד סעודת שבת לבובות. כדאי לשאול את הילדים: את מי נזמין? מה יאכלו הבובות? איך נערוך את השולחן? מה אפשר לעשות בזמן הארוחה? מה קשה לעשות בדיוק באותו הזמן?
לא בדיוק באותו הזמן
קבלת שבת עם ההורים
בעמוד האחרון בספר מופיעה המשפחה בזמן ארוחת שבת משותפת. אפשר להזמין את ההורים לקבלת שבת במעון, לאפות יחד חלות, לשיר שירי שבת, לצחוק יחד ובסיום לחלק לילדים את הספר.
לא בדיוק באותו הזמן
כדאי לדפדף יחד בספר:
כדאי לדפדף יחד בספר: האם משהו בציורים הצחיק אתכם? אפשר לבקש מילדיכם לזהות בציורים את הפעולות של בני המשפחה.
לא בדיוק באותו הזמן
בסוף הספר המשפחה מתכנסת לארוחת שבת משותפת. האם ילדיכם מזהים את בני המשפחה שיושבים סביב השולחן בסיפור? תוכלו לבקש מהם להצביע על הדמויות ולהיזכר בפעולות שכל אחד מהם אוהב לעשות.
לא בדיוק באותו הזמן
סעודת שבת לבובות
בעזרת כלי פלסטיק וצעצועים תוכלו לערוך יחד סעודת שבת לבובות. כדאי לשאול את ילדיכם: את מי נזמין? מה יאכלו הבובות? מה אפשר לעשות בזמן הארוחה? ומה לא נכון לעשות בזמן הארוחה?
לא בדיוק באותו הזמן
לנסות לעשות דברים שונים באותו הזמן
תוכלו לנסות לעשות דברים שונים באותו הזמן, למשל לשיר ולשחק בכדור, להתקלח ולהקשיב לסיפור, לסדר את הצעצועים ולמחוא כפיים. האם הצלחתם?
לא בדיוק באותו הזמן
לשוחח עם ילדיכם
תוכלו לשוחח עם ילדיכם: מי הם בני המשפחה שלכם? מתי אתם מתכנסים לארוחה משותפת? מה אתם עושים בשבת?
לא בדיוק באותו הזמן
תמונה מספרת
תמונה מספרת: ילדיכם יכולים לחפש באיורים פרטים שאינם מוזכרים בסיפור. האם הם מצאו את החתול והציפור? מה עושים בעלי החיים בכל עמוד?
העננים אמרו לי
מה לובשים בחורף?
מה לובשים בחורף? תוכלו לגשת יחד לארון ולחפש בו בגדים לחורף: גופיות, כפפות, גרביים, מגפיים, מטרייה. תוכלו לשחק יחד משחק שבו אתם עוצמים עיניים, אומרים שם של פריט לבוש וסופרים עד עשר. האם ילדיכם מספיקים ללבוש את הפריט לפני שאתם פוקחים עיניים?
העננים אמרו לי
חזאים צעירים
חזאים צעירים: מגיל צעיר ילדים יכולים לעקוב אחר מזג האוויר. לקראת היציאה מהבית אפשר לבקש מהם להסתכל על השמיים ולדווח לכם – האם רואים שמש או עננים? האם כדאי ללבוש מעיל, האם צריך לקחת מטרייה?
העננים אמרו לי
מלבישים את הבובות לחורף
מלבישים את הבובות לחורף: האם גם לדובי ולבובות של ילדיכם יש מעיל, כובע, צעיף? תוכלו לחפש בדים או בגדי תינוקות משומשים ולעזור גם לבובות להתכונן לחורף הגשום.
העננים אמרו לי
מציירים חורף על החלונות
מציירים חורף על החלונות: בימים קרים וגשומים אפשר לצייר על אדי הקור שמופיעים על חלונות הבית. תוכלו לצייר עננים ולהזמין את הילדים לסמן באצבע את טיפות הגשם. אפשר להוסיף שלוליות ואולי אפילו מטרייה. כדאי לחזור לחלון אחרי שעה, מה קרה לציור?
העננים אמרו לי
משחקים לימים גשומים
משחקים לימים גשומים: לוקחים קופסת נעליים ומכניסים לתוכה הפתעות קטנות כמו מדבקות, צבעים מיוחדים, מְכל להפרחת בועות סבון ועוד. את הקופסה מטמינים, ופותחים אותה רק בימים גשומים!
העננים אמרו לי
אוהבים את הגשם ואת הקור?
אוהבים את הגשם ואת הקור? גם בימי החורף אפשר לצאת לטייל בחוץ! תוכלו להתבונן בעננים ולגלות למה הם דומים. האם אפשר לראות בהם פרצוף של אדם או של חיה? אולי יתמזל מזלכם וגם על ראשכם יִפלו טיפות של גשם? בשעת הטיול אתם יכולים לשוחח – מה כיף ומה פחות נעים לכם בחורף? איזה ריח יש לאוויר? איך העצים נראים בחורף? תוכלו לאסוף עלי שלכת, לקפוץ בשלוליות ולהרגיש את הרוח הנושבת.
העננים אמרו לי
תוכלי להכין 'ענן אומר' כאביזר המחשה לסיפור
תוכלי להכין 'ענן אומר' כאביזר המחשה לסיפור. על זוג כפפות או גרביים מדביקים צמר גפן או אקרילן. על הענן מדביקים עיניים ופה, גורבים על היד והענן יכול להפוך לאורח קבוע בימי גשם. אפשר גם להכין עם הילדים כפפות עננים, בעזרתן הם יספרו את הסיפור ואותן הם ייקחו הביתה יחד עם הספר.
העננים אמרו לי
כדאי לקרוא את הספר בקבוצות קטנות ולאפשר לילדים להביט באיורים היפים
כדאי לקרוא את הספר בקבוצות קטנות ולאפשר לילדים להביט באיורים היפים. בקשי מהילדים לחפש את העננים ופריטי לבוש מיוחדים לחורף של הילד. אילו חיות מופיעות בסיפור ומה הן עושות? מה עושה אמא לאורך הסיפור?
העננים אמרו לי
ריקוד הגשם
ריקוד הגשם: אפשר ליצור גשם שאינו מרטיב ולשמוח בו בתוך הגן. מחברים אל מטריה פסי ניילון שקופים וארוכים, עליהם מדביקים טיפות נייר כחולות. את עומדת באמצע ומחזיקה גבוה את המטריה, כל ילד מחזיק פס גשם ורוקדים יחד לצלילי שירי גשם.
העננים אמרו לי
אפשר להכין עם הילדים כלי לאיסוף מי גשם
אפשר להכין עם הילדים כלי לאיסוף מי גשם. מקשטים יחד בקבוק פלסטיק או דלי ומעמידים אותו במקום פתוח בחצר. הילדים יכולים לעקוב אחר הצטברות המים ולבדוק כמה זמן לוקח לו להתמלא.
העננים אמרו לי
ילדים רבים מצפים לגשם ומתאכזבים כשהוא לא בא
ילדים רבים מצפים לגשם ומתאכזבים כשהוא לא בא. קריאת הסיפור עשויה לסייע לך לחזק את התמודדות הילדים עם שינויים בתכניות, עם אכזבות, תסכולים ודברים שאינם נמצאים בשליטתנו.
העננים אמרו לי
האם אתם מכירים סיפורים נוספים על גשם
האם אתם מכירים סיפורים נוספים על גשם, למשל "מגפיים" מאת מרים רות, או "שלולי" מאת מירה מאיר? תוכלי לבקש מההורים לחפש בבית ספרים על גשם ולקרוא אותם יחד במעון. {רעיונות לפעילות סביב "מגפיים" ו"שלולי" באתר של ספריית פיג'מה}
העננים אמרו לי
האם הילדים יודעים ללבוש מעיל לבד?
האם הילדים יודעים ללבוש מעיל לבד? למדו אותם להניח את המעיל על הרצפה כשהפתח של הצווארון קרוב אליהם, השרוולים פרושים לצדדים והחזית (החלק הפתוח) פונה לכיוון התקרה. מכניסים את הידיים לשרוולים, מרימים אותן בתנופה, המעיל מתרומם מעל לראש ונוחת על הגב.
העננים אמרו לי
דובשן ואמא עושים כל מיני דברים יחד
דובשן ואמא עושים כל מיני דברים יחד. בעזרתך, ילדי הגן יוכלו להכין ספרונים אישיים בסגנון "אמא ואני", ולצייר את כל הדברים שהם אוהבים לעשות עם אמא (ואבא!). הספרונים יהיו מתנה יפה להורים לרגל יום המשפחה (ל' בשבט).
אמא ואני
כיבוד הורים
כיבוד הורים: זו הזדמנות יפה ללמד את הילדים את הדיבר החמישי ולקשר אותו עם חייהם. אפשר להתחיל בדיון בעקבות הסיפור על ההתחשבות של דובשני באמא, ובהמשך להרחיב את השיחה לעיסוק בכיבוד והתחשבות בהורים, באחרים, בחברים, ובכלל בזולת. תוכלי גם להסב את תשומת לבם של הילדים למילים "כבוד" ו"כיבוד", ולשוחח על הדרכים השונות בהן אנחנו מכבדים אחרים.
אמא ואני
להסב את תשומת לבם של הילדים לדרכים בהן דובשן "עוזר לאמא" בסיפור
אפשר להסב את תשומת לבם של הילדים לדרכים בהן דובשן "עוזר לאמא" בסיפור. מתי הוא עוזר לה בעבודות שלה, מתי הוא עוזר מיוזמתו? דרך האיורים בספר אפשר גם לראות אלו ניסיונות מוצלחים יותר, ואלו פחות! תוכלו להציע לילדי הגן לקחת דוגמה מדובשן ולהפתיע את אמא ואבא בעזרה יזומה, למשל בסידור הצעצועים שלהם בלי שמבקשים, בשמירה על שקט כשההורים נחים, במשחק עם התינוק כדי שאמא תוכל להכין ארוחת ערב… כל ילד וההפתעה שלו! עבור הילדים זוהי הזדמנות להרגיש כי זקוקים להם, והם בעלי מסוגלות ויכולת לסייע. עבור ההורים זו שמחה וגאווה!
אמא ואני
בסיפור יש מספר התייחסויות לזמן
בסיפור יש מספר התייחסויות לזמן, למשל "היא דיברה שעות בטלפון", "עוד רגע, דובשני", וגם "אני מבטיחה לך, תן לי דקה." עד כמה ילדי הגן מבינים את המשמעות של מושגים אלה? לרוב הילדים הצעירים עדיין אין תפיסת זמן במובן של דקות ושעות. זו הזדמנות להקשיב לדיבור שלנו כגננות, וגם להמציא דרכים נוספות לעזור לילדים למדוד זמן. (למשל, "כשנגמור לסדר את השולחנות תוכלו לצאת לחצר", או "אחרי שנשקרא יחד שני ספרים, נאכל ארוחת עשר".)
אמא ואני
הכנת שעון חול
הכנת שעון חול: הילדים יכולים להכין ולקשט שעוני חול משני בקבובי פלסטיק, חול ומשפך. ( כאן
תמצאו הוראות פשוטות להכנת שעוני חול עם ילדי הגן.) כשהשעון מוכן, מדדו בעזרת שעון כמה דקות לוקח לחול להישפך מבקבוק אחד לשני וחשבו יחד אלו פעולות אפשר לעשות בזמן הקצוב הזה. זו יכולה להיות פעילות מהנה להורים וילדים, בסדנא לקראת יום המשפחה (עם קישור לספר החודש, כמובן!).
אמא ואני
סבלנות
סבלנות: על דובשן להיות סבלני ולהעסיק את עצמו בזמן שאמא מסיימת את המטלות שלה. גם הספר האחרון של ספריית פיג'מה, "סבלנותו של הלל", התייחס לסבלנות. זו הזדמנות לשוחח עם הילדים: מהי סבלנות? מתי אנו מתבקשים להיות סבלניים, לחכות, להתאפק, לדחות את הרצונות שלנו לטובת אחרים וכד'? מתי קשה לנו להיות סבלניים, וכיצד נוכל להשתפר? מומלץ להבליט את הניסיונות של הילדים הצעירים ולהמציא משחקים שמעודדים ומטפחים סבלנות.
אמא ואני
לעבור עם ילדיכם על האיורים שבספר ולספר בעזרתם את הסיפור במילים שלכם
דובשן ואמא עושים כל מיני דברים יחד. תוכלו לעבור עם ילדיכם על האיורים שבספר ולספר בעזרתם את הסיפור במילים שלכם. תוכלו להזמין את ילדיכם לספר את הסיפור מנקודת המבט של דובשן הקטן, ואילו אתם תספרו מה עובר על אמא דובה. בסוף, יהיה נחמד להזמין את ילדיכם לבחור פעילות משותפת אחת המתוארת בספר, ולעשות אותה( או פעילות דומה) איתכם.
אמא ואני
כיבוד הורים
כיבוד הורים: זו הזדמנות טובה לפתח שיחה שבה תתארו לילדכם כיצד אתם מכבדים או כיבדתם את הוריכם, וכיצד הם, כילדים צעירים, מכבדים אתכם.
אמא ואני
דובשן עוזר לאמא בעבודות גינון ובמטבח
דובשן עוזר לאמא בעבודות גינון ובמטבח. גם ילדיכם יכולים לכבד אתכם ולעזור בבית. למשל: להוציא מן המקרר את המצרכים לארוחת הערב, למיין גרביים, או לנקות משטחים במטלית לחה וסבון…. עבור הילדים זוהי הזדמנות להרגיש שזקוקים להם ושהם מסוגלים ויכולים לסייע.
אמא ואני
כמו דובשן, הרבה ילדים אוהבים להכין "הפתעה" להורים ולהפגין את עצמאותם
כמו דובשן, הרבה ילדים אוהבים להכין "הפתעה" להורים ולהפגין את עצמאותם: להתלבש לבד, להתרחץ לבד, לאסוף ולסדר את המשחקים. וכפי שנהגה אמא של דובשן, גם אתם ההורים מוזמנים להתפעל מהרצון הטוב של ילדיכם, לעודד אותם – ולהכין עבורם הפתעה קטנה משלכם!
אמא ואני
שעון סבלנות
שעון סבלנות: ילדים עשויים להיות סבלניים יותר כשהם יודעים מתי "זמן הסבלנות" שלהם יסתיים. אפשר להעזר בשעון מעורר או בשעון חול שיסמנו לילד מתי ה"זמן" מסתיים. ואפשר לתכנן מה תעשו יחד כאשר הוא יסתיים.
אמא ואני
ילדים צעירים רבים מתקשים להעלות רעיונות מה לעשות לבד
ילדים צעירים רבים מתקשים להעלות רעיונות מה לעשות לבד. לקראת מצבים כאלה אפשר להכין אלבום "אני יכולה – אני יכול – בעצמי" שיהיה בו אוסף של דפים המתארים פעילות עצמאית אפשרית (אפשר להיעזר בשומרני דפים). כל דף יכיל פעילות אפשרית, שתוצג בציור, בתמונה וכו'. הפעילות בכל דף תתואר גם במילים: "אני יכולה לצבוע", "אני יכול לגזור", "אני יכולה להשקות עציצים", ועוד. עיון באלבום יסייע לילדים בבחירת הפעילות, ולאחריה נוכל לומר להם כמו אמא דובה: "אוי ילדוני שלי, אתה כל כך מוכשר"!
אמא ואני
להכיר לילדים את הלל
"סבלנותו של הלל" מבוסס על סיפור תלמודי. בנוסף למסר הערכי הטמון בסיפור, הוא מפגיש את הילדים עם דמות מופת ידועה מהמקורות. לפני שאתן קוראות את הספר עם הילדים רצוי להכיר לילדים את הלל. אפשר ללבוש בגדים מהתקופה ההיא (גלבייה, מצנפת או תרבוש על הראש…) ולהציג את עצמכן כהלל הזקן, תוך ציון מיהו הלל, התקופה ההיסטורית ופרטים נוספים שיכניסו את הילדים לאווירה.
סבלנותו של הלל הזקן
למה בחר המאייר לצייר את הזבוב
המאייר שי צ'רקה הוסיף לאיוריו תמונה של זבוב בכל עמוד. הילדים בוודאי ישימו לב לזבוב, וזו הזדמנות יפה להרחיב: למה בחר המאייר לצייר את הזבוב? מה תפקידו בסיפור? אילו הילדים היו מתבקשים לצייר חיה מעצבנת, מה היו בוחרים? אפשר לבקש מהילדים לספר את הסיפור מנקודת מבטו של הזבוב.
סבלנותו של הלל הזקן
להרחיב בשיחה
כדי להוציא את הלל משלוותו בחר האיש לפנות אליו ברגע מאוד לא מתאים: עת ההכנות לשבת. תוכלו להרחיב בשיחה: למה הלל מתרחץ לקראת שבת? האם לילדי הגן פעולות מיוחדות שהם עושים לקראת שבת, או בהזדמנויות מיוחדות אחרות? תוכלו גם להתייחס לקושי במתן תשומת לב לאחרים כשעסוקים ולשאול את הילדים: האם יש זמנים שלא כדאי לפנות אליהם בשאלות או לבקש מהם דברים? האם הילדים יודעים מתי לא מתאים לפנות אליכן בשאלות (למשל, כשאתן מזמינות את כל הילדים למפגש, או משוחחות עם אחד ההורים)?
סבלנותו של הלל הזקן
להמחיז את הסיפור
כדאי לעודד את הילדים להמחיז את הסיפור, במשחק שלהם בפינה למשחק סוציו-דרמטי וכהצגה פורמלית בפני הקבוצה (ואולי גם ההורים!). דאגו לזמינות של תחפושות ואביזרים קשורים לסיפור ולתקופה. אפשר לעטוף את הראש של "הלל" במגבת גדולה ולצרף גיגית ואביזרי אמבטיה. "החבר" יחפש את הלל, יקרא לו וימציא שאלות מוזרות. הילדים מוזמנים לבחור שאלות נוספות, ולראות כיצד הלל מצליח לשמור על קור רוח. נשמח להעלות תמונות מההצגות שלכם באתר האינטרנט של ספריית פיג'מה –
http://pj.crunchcart.com/
סבלנותו של הלל הזקן
לשוחח על התחשבות הדדית וכללי דיבור בגן
בסיפור מגיע אדם אל הלל ומתגרה בו. לפעמים סיפור על דמויות רחוקות מימים עברו יכול לסייע לילדים לדבר על סוגיות רגישות בחייהם. קריאה משותפת בסיפור היא הזדמנות לשוחח עמם על התחשבות הדדית וכללי דיבור בגן, ולשמוע מהם איך הם יודעים שילד מנסה להתגרות בילד אחר, ומה עושים כשזה קורה.
סבלנותו של הלל הזקן
קשה לכעוס ונוח לרצות
הלל היה איש מופת אשר ידע לשלוט בכעס. גם ילדי הגן לומדים לשלוט בכעס, אם כי לא תמיד מצליחים. תוכלו להסביר לילדים את הפתגם מפרקי אבות "קשה לכעוס ונוח לרצות" תוך חיבור לחיי הילדים, ולבקש מהם להציג את הפתגם בציורים של מצבים מחיי היומיום שלהם.
סבלנותו של הלל הזקן
זה לא תמיד קל לשלוט ברגשות
זה לא תמיד קל לשלוט ברגשות. הסיפור מעניק הזדמנות להיזכר בספרים נוספים העוסקים בכעס, ולנהל לשיחה פתוחה עם הילדים על רגשות וביטויים לרגשות. יחד עם הילדים תוכלו לדפדף בספר ולחפש את הפנים הכועסות והפנים השלוות של הדמויות. אפשר לשחק משחק עם הילדים, בו אחד הילדים מבטא רגש בהבעת פנים בלבד, ועל חבריו לנסות לנחש את הרגש.
סבלנותו של הלל הזקן
שימו לב לזבוב שמלווה את הסיפור
שימו לב לזבוב שמלווה את הסיפור: גם הוא מנסה מאוד להרגיז, ובדרך כלל גם מצליח. נסו לספר עם הילדים את הסיפור מנקודת מבטו של הזבוב.
סבלנותו של הלל הזקן
האם יש זמנים שלא כדאי לפנות אל ילדיכם בשאלות או לבקש מהם דברים?
כדי להוציא את הלל משלוותו בחר האיש לפנות אליו ברגע מאוד לא מתאים: עת ההכנות לשבת. האם יש זמנים שלא כדאי לפנות אל ילדיכם בשאלות או לבקש מהם דברים? האם ילדיכם יודעים מתי לא מתאים לפנות אליכם בשאלות? תוכלו להמחיז את הסיפור עם ילדיכם. אפשר לעטוף את הראש של "הלל" במגבת גדולה ולצרף גיגית ואביזרי אמבטיה. "החבר" יחפש את הלל, יקרא לו וימציא שאלות מוזרות משלו. אתם מוזמנים לצלם את ההצגה ולשלוח את התמונות לאתר של ספריית פיג'מה – http://pj.crunchcart.com/
סבלנותו של הלל הזקן
התמודדות עם התגרות מוכרת כמעט לכל הילדים
בסיפור מגיע אדם אל הלל ומתגרה בו. התמודדות עם התגרות מוכרת כמעט לכל הילדים. קריאה משותפת בסיפור היא הזדמנות לשוחח עמם ולשמוע מהם איך הם יודעים שילד מנסה להתגרות בילד אחר, ומה עושים כשזה קורה.
סבלנותו של הלל הזקן
הכנת קצף אמבטיה
הכנת קצף אמבטיה, שאפילו להלל לא היה: לוקחים חתיכת סבון ישנה ומגרדים אותה בעזרת פומפיה לתוך קערה. מוסיפים מים חמים ומקציפים במערבל עד לקבלת קצף סמיך. אפשר להוסיף כמה טיפות צבע מאכל לקצף. הילדים ייהנו להתרחץ עם הקצף המיוחד.
סבלנותו של הלל הזקן
להכין עם ילדיכם בובה של הלל
הלל היה איש מופת אשר ידע לשלוט בכעס. מה עוזר לנו להתגבר על הכעס? תוכלו להכין עם ילדיכם בובה של הלל. הילדים יוכלו להתייעץ עם הבובה ולספר לה מה עוזר להם להתגבר על כעס. את הבובה מכינים מגרב ישן, שעליו מציירים או מדביקים שתי עיניים, שיער לבן מצמר גפן ואפשר גם כובע. מכניסים לתוך הגרב את היד, וכך הבובה יכולה גם לענות על שאלות הילדים או ההורים ולספר סיפורים. זו הזדמנות גם בשבילכם לשתף את ילדיכם בדרכים שעוזרות לכם להתמודד עם כעס כאשר הוא מתעורר.
סבלנותו של הלל הזקן
האם ילדי הגן אוהבים את הגשם?
האם ילדי הגן אוהבים את הגשם? האם את אוהבת את הגשם? בעקבות הסיפור אפשר לשוחח עם הילדים: האם, בדומה לצפריר, הם נהנים מהגשם? למה? מי זקוק לגשם?
מגפיים
תערוכה של סיפורים
אפשר לערוך תערוכה של סיפורים, שירים ואגדות בנושא הגשם ולקשט את הפינה בחפצים מתאימים (מגפיים, מטריות, ציורי ילדים).
מגפיים
מרים רות כתבה ספרים רבים שמוכרים לילדים
מרים רות כתבה ספרים רבים שמוכרים לילדים, לדוגמה "מעשה בחמישה בלונים", "תירס חם", "הבית של יעל" ועוד. אפשר להכיר לילדים את הדמות והיצירות של מרים רות ולבקש מהם לחפש בבית או בספרייה ספרים נוספים שלה. אפשר להציע לילדים להביא את הספרים לגן לתצוגה.
מגפיים
אמא! מתי כבר יבוא הגשם?
צפריר שואל, "אמא! מתי כבר יבוא הגשם?" כמו ילדים רבים גם צפריר מצפה לגשם ומתקשה לחכות. הציעו לילדים לשים לב לשינויים במזג האוויר שמבשרים על בוא עונת הגשמים (למשל: ציפורים נודדות, היום מתקצר, השמים מתכסים בעננים). זו גם הזדמנות לשוחח על דברים שנמצאים בשליטתנו לעומת אחרים שלא.
מגפיים
להעצים את יכולות הילדים ולהיזכר בדברים שהם יכולים לעשות היום
"צפריר היה עוד קטן בחורף שעבר": זו הזדמנות להעצים את יכולות הילדים ולהיזכר בדברים שהם יכולים לעשות היום, ולא יכלו לעשות בחורף שעבר. אפשר לבקש מההורים לרשום דבר אחד שמציין את גדילת ילדיהם מאז החורף שעבר ולהציג את ההישגים וסימני ההתפתחות בפני כולם.
מגפיים
לערוך תורנות בקרב הילדים
ילדי הגן יכולים להיות שותפים לציפייה ולמעקב אחר הגשם. תוכלי לערוך תורנות בקרב הילדים, ובה בתחילת מפגש בוקר מידי יום יוצא ילד אחר לחצר ומדווח לקבוצה מהו מזג האוויר. בעקבות הדיווח אפשר להכין לוח מעקב בגן. בתום העונה ניתן לספור יחד את הימים שבהם ירדו גשמי ברכה.
מגפיים
להכין כלים לאיסוף מי גשם
הילדים יכולים להכין כלים לאיסוף מי גשם. חותכים בקבוק פלסטיק ומסירים את החלק העליון שלו. (היזהרו לא להיחתך מהשוליים החדים!) את הכלים לוקחים הילדים הביתה למעקב אחר הגשם בקרבת הבית. כדאי להכין כלי נוסף ולמקם אותו בחצר הגן. כאשר הבקבוק מתמלא יכולים הילדים להחליט כקבוצה כיצד להשתמש במים שהצטברו.
מגפיים
לשתף את קהילת הגן או גופים חיצוניים ביוזמה שתספק בגדי חורף למשפחות שידן אינה משגת.
בעקבות הסיפור אפשר לשתף את קהילת הגן או גופים חיצוניים ביוזמה שתספק בגדי חורף למשפחות שידן אינה משגת.
מגפיים
הם אוהבים את הגשם? למה? מי זקוק לגשם, מי נהנה ממנו?
האם אתם אוהבים את הגשם? בעקבות הסיפור אפשר לשוחח עם ילדיכם: האם, בדומה לצפריר, הם אוהבים את הגשם? למה? מי זקוק לגשם, מי נהנה ממנו?האם אתם מכירים עוד סיפורים, שירים ואגדות בנושא הגשם? תוכלו להתכרבל יחד בפינה חמה של הבית ולספר סיפורי גשם.
מגפיים
אמא! מתי כבר יבוא הגשם?
צפריר שואל, "אמא! מתי כבר יבוא הגשם?" כמו ילדים רבים גם צפריר מצפה לגשם ומתקשה לחכות. הציעו לילדיכם לשים לב לשינויים במזג האוויר שמבשרים על בוא עונת הגשמים (למשל: ציפורים נודדות, היום מתקצר, השמים מתכסים בעננים) אפשר גם לשוחח על דברים שנמצאים בשליטתנו לעומת אחרים שלא.
מגפיים
צפריר היה עוד קטן בחורף שעבר
"צפריר היה עוד קטן בחורף שעבר": אפשר להיזכר בדברים שילדיכם יכולים לעשות היום, ולא יכלו לעשות בחורף שעבר. ניתן לבדוק אם הנעליים, הבגדים והמגפיים של החורף שעבר מתאימים לילדיכם ולהפנות את תשומת לבם לגדילה ולצמיחה שלהם.
מגפיים
להכין יחד לוח מעקב
ילדיכם יכולים להיות שותפים לציפייה ולמעקב אחר הגשם. אפשר להכין יחד לוח מעקב. כל ערב בחודשי החורף מציינים בציור אם ירד גשם באותו יום. בתום העונה ניתן לספור יחד את הימים שבהם ירדו גשמי ברכה.
מגפיים
להכין יחד כלי לאיסוף מי גשם
אפשר להכין יחד כלי לאיסוף מי גשם. חותכים בקבוק פלסטיק ומסירים את החלק העליון שלו (היזהרו לא להיחתך מהשוליים החדים!). ממקמים את הבקבוק הריק בשטח פתוח מחוץ לבית או תולים אותו עם חוט ברזל מחוץ לחלון. כמה זמן לוקח לו להתמלא? ילדיכם יכולים לעקוב אחר הצטברות המים בבקבוק ולהחליט כיצד להשתמש במים שהצטברו.
מגפיים
לצאת לטיול שלוליות
גם אתם יכולים לצאת לטיול שלוליות, ממש כמו צפריר ומשפחתו. אל תשכחו להצטייד במגפיים ומטרייה!
מגפיים
להכין קופסת רעיונות למשחק
תוכלו להכין קופסת רעיונות למשחק ולבילוי בימים גשומים. מבקשים מהילדים לקשט קופסת נעליים ריקה. בתוך הקופסה אפשר לשמור הפתעות קטנות כמו מדבקות, צבעים, גולות, מיכל להפרחת בועות סבון , וגם פתקים מצוירים עם רעיונות לפעילות משפחתית ליום גשום (שעשועי מילים, קריאת ספרים, בישול ואפייה ועוד). את הקופסה מטמינים, ופותחים אותה רק בימים גשומים!
מגפיים
להכין תחפושות או כתרים
תוכלי להכין תחפושות או כתרים שיסמנו את החיות השונות ולבקש מהילדים להמחיז את העלילה. המילים בסיפור פשוטות והמשפטים חוזרים על עצמם, ומהר מאד יוכלו הילדים לדקלם את הטקסט. כדאי גם להציע להם להמחיז את הסיפור בפנטומימה, עם תנועות ידיים והבעות פנים וללא דיבור.
העכבר והתפוח
להעניק לילדים את עותקי הספרים ולהזמין אותם להתבונן באיורים
כדאי להעניק לילדים את עותקי הספרים ולהזמין אותם להתבונן באיורים. האם הם מזהים את כל החיות? האם הם יכולים למצוא את התפוח לאורך הסיפור? בעקבות האיורים הילדים יכולים להכין חותמות בצורת תפוח:
לוקחים גלילי נייר טואלט ריקים ומקפלים את העיגול כך שתיווצר צורה של תפוח. את החותמת הילדים מוזמנים לטבול בצלוחיות עם צבעי גואש ולהחתים להנאתם. רוצים להוסיף עלה בראש התפוח? אפשר לצאת לחצר לקטוף עלה ולהדביק אותו על היצירה או לצייר עלה בעצמכם.
העכבר והתפוח
מהי סבלנות?
העכבר מבין שתהליך הבשלת פרי לוקח זמן ועלינו להמתין בסבלנות. זו הזדמנות לשוחח עם הילדים: מהי סבלנות? מתי אנו מתבקשים להיות סבלניים, לחכות, להתאפק, לדחות את הרצונות שלנו לטובת אחרים? מתי קשה לנו להיות סבלניים, וכיצד נוכל להשתפר?
העכבר והתפוח
לספר לילדים על פרי בוסר ועל טעמו המריר
אפשר לנסות ולדמיין את טעמו של התפוח לפני שהוא נשר. תוכלי לספר לילדים על פרי בוסר ועל טעמו המריר, ולחשוב ביחד על דוגמאות נוספות למצבים בהם הסבלנות משתלמת וחוסר סבלנות מזיק. (מה יקרה לעוגה שנוציא אותה מהתנור לפני שהיא אפויה? איזה טעם יש לבננה ירקרקה?)
העכבר והתפוח
לחשוב יחד על המשך לסיפור
בסוף הסיפור העכבר אוכל את התפוח בתאבון. תוכלו לחשוב יחד על המשך לסיפור: איך יגיבו החיות האחרות אם הן יראו את העכבר? הילדים יכולים לצייר המשך לסיפור.
העכבר והתפוח
להכין עם הילדים שעוני חול
אפשר להכין עם הילדים שעוני חול, כדי לסייע להם להתאזר בסבלנות גם בבית – למשל, בהמתנה לאימא שתתפנה או לתור שלהם לשחק במחשב.
חומרים: 2 בקבוקים קטנים ריקים שווים בגודלם, חולק דק ומסונן, פקק מאחד הבקבוקים מנוקב, נייר דבק.
הכנה: ממלאים בקבוק אחד בחול עד האמצע, סוגרים את הבקבוק בפקק המנוקב.
הופכים את הבקבוק הריק ומצמידים אותו לבקבוק עם החול. מחברים את שני הבקבוקים היטב בעזרת נייר דבק חזק.
שעון החול מוכן! כמה זמן לוקח לחול להישפך מבקבוק לבקבוק?
העכבר והתפוח
לערוך "סעודת תפוחים"
בעקבות הסיפור תוכלו לערוך "סעודת תפוחים" בגן עם מאכלים שונים מתפוח: מיץ תפוחים, ריבת תפוחים, עוגת תפוחים או תפוחים אפויים בתנור. זו הזדמנות לשתף את ההורים ולבקש מהם להביא לגן מתכונים או מצרכים.
העכבר והתפוח
לדפדף בספר וליהנות יחד מהאיורים המיוחדים
כדאי לדפדף בספר וליהנות יחד מהאיורים המיוחדים. האם מצאתם את התפוח בכל עמוד? חלק מן העצמים ומבעלי החיים נשארים קבועים במקומם, ואחרים – נמצאים בתנועה. מי קבוע במקומו? מי בתנועה?
העכבר והתפוח
האם שמתם לב שהעכבר מחייך כמעט לכל אורך הדרך?
האם שמתם לב שהעכבר מחייך כמעט לכל אורך הדרך? מה לדעתכם הוא מרגיש בזמן שהוא מחכה בסבלנות?
העכבר והתפוח
תוכלו לבחור בובות שיְיַצגו את החיות בסיפור ולהמחיז אותו בפני בני משפחה וחברים.
תוכלו לבחור בובות שיְיַצגו את החיות בסיפור ולהמחיז אותו בפני בני משפחה וחברים.
העכבר והתפוח
תוכלו לשתף את ילדיכם ולספר על משהו שהגעתם אליו אחרי המתנה ארוכה
לכל אחד קשה לפעמים לחכות בסבלנות, למשל בתור לקופה בסופרמרקט או בתוך פקק תנועה בכביש. תוכלו לשתף את ילדיכם ולספר על משהו שהגעתם אליו אחרי המתנה ארוכה. מה היתה ה"מתנה" שחיכתה לכם בסוף?
העכבר והתפוח
לסמן על שעון-מחוגים כמה זמן צריך עוד לחכות
ילדים רבים מתקשים לחכות לאימא שתתפנה או לתור שלהם לשחק במחשב. אפשר לסמן על שעון-מחוגים כמה זמן צריך עוד לחכות. ילדים עשויים להיות סבלניים יותר כשהם יודעים מתי "זמן הסבלנות" שלהם יסתיים.
העכבר והתפוח
ריבת תפוחים
אתם מוזמנים לחגור סינר ולהכין ביחד ריבת תפוחים.
מצרכים:
1 קילו תפוחי עץ ירוקים
½ קילו סוכר
1 מקל קינמון
1 לימון
קולפים את התפוחים בעזרת קולפן ומוציאים את הליבה. חותכים את התפוחים לקוביות. מבשלים בסיר את התפוחים, הסוכר ומקל הקינמון על אש קטנה כשעה (צריך סבלנות!). בסיום הבישול מוסיפים מעט לימון סחוט.
העכבר והתפוח
לבקש מהילדים לשאול את ההורים ואת סבא וסבתא, אילו דברים - שכיום אפשר לקנות מוכנים - הם נהגו להכין במו ידיהם וכיצד עשו זאת
הנסיכה ג'בטה הייתה רגילה לקבל מן המוכן את כל מה שחפצה, ולא חשבה על העבודה המושקעת בהכנה של הדברים. אפשר לבקש מהילדים לשאול את ההורים ואת סבא וסבתא, אילו דברים – שכיום אפשר לקנות מוכנים – הם נהגו להכין במו ידיהם וכיצד עשו זאת, ולספר על כך בכיתה.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
חשוב יחד עם התלמידים על האנשים סביבכם שפועלים כדי להקל על החיים של כולנו
בסוף הסיפור למדה הנסיכה להעריך את עמלם של עובדי האדמה ואת תרומתם לחייה, ואף למדה להודות להם. תוכלו לחשוב יחד עם התלמידים על האנשים סביבכם שפועלים כדי להקל על החיים של כולנו. אפשר לבקש מכל תלמיד לכתוב מכתב תודה לאחד מהאנשים האלה (שרת בית הספר, נהג ההסעה, המאבטח בכניסה לבית הספר וכו'), ואם הם רוצים – גם למסור את המכתב לאותו אדם.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
לתת לתלמידים לסדר את התמונות לפי סדר הכנת הלחם – משלב הזריעה ועד למוצר המוגמר.
"כל כיכר מתחילה בגרגיר": אפשר לעבור עם התלמידים על השלבים השונים בהכנת לחם, לציין את בעלי התפקידים השונים המשתתפים בתהליך, ולהציג בפניהם תמונות של כל אחד מהשלבים. תוכלו לתת לתלמידים לסדר את התמונות לפי סדר הכנת הלחם – משלב הזריעה ועד למוצר המוגמר.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
אפשר גם לאפות לחם ג'בטה!
תוכלו להביא כמה שיבולים לכיתה, לחלק לתלמידים ולבקש מהם למולל את השיבולת, להפריד ממנה את הגרגרים ולבסוף לטחון אותם לקמח בעזרת מכתש ועלי. אם יש הזדמנות – אפשר גם לאפות לחם ג'בטה!
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
לערוך עם הכיתה ביקור במאפייה
אפשר לערוך עם הכיתה ביקור במאפייה , שם יוכלו התלמידים לצפות בתהליך הייצור ולקבל עליו הסבר, ואף להכיר את בעלי המלאכה.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
לערוך סעודה מהמאכלים שהכינו
אפשר לבקש מהתלמידים להכין מאכל יחד עם ההורים בבית ולהביא לכיתה, ולערוך סעודה מהמאכלים שהכינו. תוכלו לבקש מכל תלמיד שיכתוב את המתכון למאכל שהכין, ובו יפרט את שלבי ההכנה. את המתכונים אפשר לאגד לספר מתכונים כיתתי, להדפיס ולחלק לכל תלמיד.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
להקים בכיתה תערוכה שתיקרא "תוצרת בית"
התלמידים יכולים להכין עם ההורים ולהביא לכיתה כל דבר שאפשר ליצור לבד בבית: תחפושות, בגדים, תכשיטים, צעצועים וכו'. אפשר להקים בכיתה תערוכה שתיקרא "תוצרת בית", ולהזמין אליה את בני המשפחה. ליד כל מוצג בתערוכה יהיה דף המפרט את החומרים ממנו הוא עשוי ואת שלבי הכנתו.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
הנסיכה לא רצתה לאכזב את אביה אך קיוותה שתוכל להיענות לבקשתו ללא מאמץ
הנסיכה לא רצתה לאכזב את אביה אך קיוותה שתוכל להיענות לבקשתו ללא מאמץ. לבסוף היא התגברה על הקשיים והצליחה במשימה. אפשר לשוחח עם התלמידים: למה לדעתם המלך לא היה מרוצה מכיכרות הלחם המוכנות שהביאה הנסיכה? מה מיוחד בכיכר הלחם "האמיתית"? תוכלו לשתף את הילדים בניסיון החיים שלכם ולשאול אותם אם קרה להם מקרה שבו השיגו דבר שהיה חשוב לאחר יגיעה, מאמץ, או ניסיונות חוזרים.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
לבקש מהתלמידים לספר על חברים שלהם, ועל מקרים בהם שיתוף פעולה עם חבר הפך משימה ליעילה ונעימה יותר
במהלך המסע משיגה הנסיכה כיכר לחם, וגם רוכשת חבר! אפשר לשוחח עם התלמידים על החברוּת בין אֵש לבין הנסיכה, ולהשוות אותה ליחסי הנסיכה עם אנשים אחרים בסיפור. אפשר לבקש מהתלמידים לספר על חברים שלהם, ועל מקרים בהם שיתוף פעולה עם חבר הפך משימה ליעילה ונעימה יותר.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
לקרוא עם הילדים את אגדת "השועל והלחם" ולערוך השוואה בין שני הסיפורים.
אפשר לקרוא עם הילדים את אגדת "השועל והלחם" ולערוך השוואה בין שני הסיפורים.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
קישור להצגה הנסיכה והלחם
להלן קישור להצגה הנסיכה והלחם, בה מופיע מחבר הסיפור. גם אתם יכולים להמחיז את הסיפור בכיתה.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
כיצד "מוציאים לחם מן הארץ"
"כל כיכר מתחילה בגרגיר": אפשר לשאול את ילדיכם, כיצד "מוציאים לחם מן הארץ"? אילו כוחות טבע עזרו לחיטה ולשאר החומרים לצמוח? מה צריך האדם לעשות כדי להפוך חיטה ללחם?
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
להכין "ארוחה אמיתית", ארוחה מעשה ידיכם מההתחלה ועד הסוף, כולל הגשה ופינוי.
אפשר להציע לילדיכם לחשוב על חמישה מאכלים אהובים. האם הם יודעים ממה הם מורכבים וכיצד מכינים אותם? יחד תוכלו להכין "ארוחה אמיתית", ארוחה מעשה ידיכם מההתחלה ועד הסוף, כולל הגשה ופינוי. האם הרגשתם סיפוק מהמאמץ ומהתהליך?
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
למה לדעתם המלך לא היה מרוצה מכיכרות הלחם המוכנות שהביאה הנסיכה?
הנסיכה לא רצתה לאכזב את אביה אך קיוותה שתוכל להיענות לבקשתו ללא מאמץ. לבסוף היא התגברה על הקשיים והצליחה במשימה. אפשר לשוחח עם ילדיכם: למה לדעתם המלך לא היה מרוצה מכיכרות הלחם המוכנות שהביאה הנסיכה? מה מיוחד בכיכר הלחם "האמיתית"? האם קרה לכם מקרה שבו השגתם דבר שהיה חשוב לכם לאחר יגיעה, מאמץ, או ניסיונות חוזרים? תוכלו לשתף את ילדיכם בחוויה ובתחושות.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
הילדים בתורם יכולים להתבונן בידיים שלכם ולנחש מה הן עשו היום
המלך באגט התבונן בידיה של הנסיכה כדי לבחון אם היא הביאה לו את כיכר הלחם האמיתית. גם אתם יכולים להתבונן בידיים של ילדיכם, ולנסות לנחש מה הידיים עשו היום. הילדים בתורם יכולים להתבונן בידיים שלכם ולנחש מה הן עשו היום. כפות הידיים של ילדים ושל הוריהם דומות אלו לאלו, אבל גם שונות. תוכלו להשוות אותן, ולשים לב לקווים ש"מצוירים" עליהן. האם יש לכם אותם קווים?
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
למנות את כל האנשים שעזרו לנו במהלך היום
בסוף הסיפור למדה הנסיכה להעריך את עמלם של עובדי האדמה ואת תרומתם לחייה, ואף למדה להודות להם. תוכלו לחשוב יחד עם ילדיכם על האנשים סביבכם שפועלים כדי להקל על החיים של כולנו. אפשר לנסות למנות את כל האנשים שעזרו לנו במהלך היום (למשל מנקי הרחובות, מאבטחים, נהגי אוטובוס, אנשי אחזקת בניינים, ועוד).
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
לשחק ב"משחק התודה"
אפשר לשחק ב"משחק התודה". אחד מבני המשפחה פותח במלים: "אני רוצה לומר תודה ל …", ומסַפר על דבר טוב שהזולת עשה למענו. זה עשוי להיות כל דבר – קטן או גדול, מתמשך או חד-פעמי. הבא אחריו משלים את המשפט כרצונו, וכך הלאה. אפשר לערוך סבב משפחתי של תודה בארוחת הערב או לפני השינה.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
במהלך המסע משיגה הנסיכה כיכר לחם, וגם רוכשת חבר!
במהלך המסע משיגה הנסיכה כיכר לחם, וגם רוכשת חבר! אפשר לשוחח עם ילדיכם על החברוּת בין אֵש לבין הנסיכה, ולהשוות אותה ליחסי הנסיכה עם אנשים אחרים בסיפור. תוכלו לספר על חברים שלכם ולשתף זה את זה בחוויות.
אנו מאחלים לכם קריאה מהנה ושיחה נעימה!
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
מתכון ללחמניות ג'בטה
מתכון ללחמניות ג'בטה
מרכיבים:
4 כוסות קמח
40 גרם שמרים
1 כפית סוכר
כפית וחצי מלח
כוס וחצי מים פושרים
1/4 כוס שמן זית
אופן ההכנה:
ממיסים את השמרים במים הפושרים, מוסיפים את הסוכר ומניחים לבלילה לתפוח.
מניחים בקערה את הקמח והשמרים המותססים, מוסיפים מלח ושמן זית ולשׁים עד לקבלת בצק אחיד.
מכסים ומניחים לבצק לתפוח במשך כשעתיים.
מעצבים לחמניות ומניחים בתבנית עם נייר אפייה או קמח תירס (למניעת דביקוּת). מניחים לתפיחה נוספת במשך כשלושים דקות.
אופים בתנור 25-30 דקות, בחום של 220 מעלות.
בתיאבון!
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית