סְּפָרִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
טיפ לקריאה
ספרים העוסקים במנהגים, סמלים ומאכלי חג מעשירים את חוויית החג ומסייעים לפתח ציפייה וסקרנות לקראתו. כדאי לקרוא את הספר עם הפעוטות גם במהלך החג, ואפילו אחריו – ולהיזכר יחד ברגעים היפים, במנגינות, בצבעים, בטעמים ובריחות.
מה? מה? תפוח אדמה!
מבשלים ונהנים ביחד
תוכלו לשוחח על מאכלים שאתם אוהבים להכין בבית ועל תהליך ההכנה – באילו מצרכים משתמשים? באילו כלים? מה עושים בכל שלב?
מה? מה? תפוח אדמה!
האזינו לשיר
האזינו לשיר "מה, מה? תפוח אדמה!" תוכלו להצטרף בשירה ובריקוד, ולהמציא תנועות משלכם.
מה? מה? תפוח אדמה!
מה באיורים
בכל קריאה חפשו פרטים מעניינים חדשים באיורים שבספר – איפה התוכי? מה הוא עושה בכל איור? מה עושים האבא והילדים? אילו פריטים ומצרכים יש על השולחן? ואילו חפצים אתם מזהים במטבח? אולי תמצאו אותם גם בבית ובמטבח שלכם.
מה? מה? תפוח אדמה!
מתכון ללביבות
מצרכים:
5 תפוחי אדמה
בצל גדול
2 ביצים
חצי כוס קמח
חצי כפית סוכר
כפית מלח
שמן לטיגון
הוראות הכנה:
1. קולפים ומגרדים את הבצל ותפוחי האדמה בפומפייה. סוחטים היטב את הנוזלים ומניחים בקערה.
2. מוסיפים לקערה את כל שאר המצרכים – ביצים, קמח סוכר ומלח (ועוד תבלינים אם רוצים), ומערבבים היטב.
3. מטגנים בזהירות בשמן חם את הלביבות (כף או כף וחצי לכל לביבה) עד להזהבה, משני הצדדים.
4. מניחים על נייר סופג, ובתיאבון!
מה? מה? תפוח אדמה!
שלב אחרי שלב
בזמן הכנת לביבות, או מאכל אהוב אחר, תוכלו לצלם את תהליך ההכנה. מהתמונות אפשר להכין אלבום קטן שיעזור לחזור על השלבים ועל שמות הפעולות והמצרכים.
מה? מה? תפוח אדמה!
מה? מה? תפוח אדמה!
על הספר
הספר "מה מה תפוח אדמה", על פי שירה האהוב של לאה נָאוֹר, מתאר את תהליך ההכנה של לביבות חנוכה. בספר יפְגשו הילדים בפעלים חדשים, ברכיבים מגוּוָנים ובכלי מטבח שונים. באמצעות חריזה שמחה וקצבית ואיורים עדינים וצבעוניים יגלו הפעוטות את החדווה וההנאה שבהכנה המשותפת של מאכל החג ויפַתחו ציפייה והתרגשות לקראת חנוכה.
מה? מה? תפוח אדמה!
טקס קבלת הספר, קריאה בקבוצות קטנות בשילוב תנועות ידיים
זהו הספר הראשון שמגיע השנה אל המעון, ומומלץ לחגוג עם הפעוטות את הוצאת הספרים מהארגז. תוכלו לחזור על כך עם קבלת כל אחד מהספרים. כך יֵדעו הפעוטות בוודאות: ספר הוא חגיגה!
איפה לקרוא? – כדאי למצוא פינה נעימה במעון ולקרוא לפעוטות את הספר בקבוצות קטנות שיאפשרו לכל אחד ואחת מרחב נעים ושקט להיכרות איתו.
מה? מה? תפוח אדמה!
שיחה ומפגש במעון
כדאי להתחיל בשאלות הבנה: "מה מכינים הילדים והאבא בספר? איפה הם נמצאים? איזו חיה מופיעה בספר? אילו כלים וחפצים יש במטבח? באיזה חג מכינים לביבות? מה יש על שולחן החג שבאיור?" ואז לעבור לשאלות המקשרות את הספר לחיי הפעוטות: "טעמתם פעם לביבות? איזה טעם יש להן? מה עוד אוכלים בחנוכה? אילו מאכלים אתם מכינים בבית? עם מי אתם מכינים מאכלים במטבח? מה כל אחד עושה אצלכם בבית כשמכינים מאכלים יחד?".
מה? מה? תפוח אדמה!
מצרכים, כלים ותנועות ידיים
תוכלו להמחיש לפעוטות את המתרחש בספר בעזרת מצרכים וכלים, כמו סינר, קערה, כף, פומפייה, מחבת, שמן וכמובן תפוח אדמה.
את הפעולות המוזכרות בספר כדאי ללוות בתנועות ידיים. הפעוטות יוכלו לחקות אותן וכך להצטרף לקריאה.
מה? מה? תפוח אדמה!
מתפוח אדמה ללביבה
תוכלו לעשות עם הפעוטות פעילות שמדגימה את התהליך שבו ירק טרי הופך למאכל. מומלץ לחלק את הפעוטות לקבוצות קטנות ולהושיב אותם סביב שולחן. אפשר לתת להם להתנסות בחיתוך של תפוח אדמה מבושל מראש (כדי שיהיה מרוכך) באמצעות סכיני פלסטיק ולהדגים להם את הפעולות השונות תוך שִיוּם הכלים והפעולה: "עם קולפן מקלפים", "בעזרת פומפייה מרסקים".
אפשר גם להתייחס להבדל בין תפוח אדמה מבושל לתפוח אדמה לא מבושל ולבדוק עם הפעוטות אילו ירקות מצריכים בישול לפני האכילה ואילו לא.
מה? מה? תפוח אדמה!
שילוב הספר בחיי היום-יום במעון
בעקבות הספר אפשר להציע לפעוטות "להכין לביבות" בפינת הבית או בחצר, ואפילו "לטגן" אותן בעצמם במחבת הפלסטיק.
במהלך ארוחת הצוהריים תוכלו לשאול: "האם אחד המאכלים שאנחנו אוכלים היום, למשל הלביבות, עשוי מתפוחי אדמה?" או "האם האוכל חם כמו לביבה?".
אפשר גם להשתמש בצירוף "מה מה?" ולהציג באמצעותו מאכלים שונים: "מה מה? עגבנייה אדומה", "מה מה? לחם עם גבינה", או להשתמש בו כשקוראים לפעוטות לחזור מהחצר: "מה מה? חוזרים אל הכיתה", "מה מה? מתחילה הארוחה".
מה? מה? תפוח אדמה!
שיתוף הורים ולוח "מבשלים יחד"
מומלץ לספר להורים על תוכנית ספריית פיג'מה לקטנטנים, לעדכן אותם בכל פעם שספר נמצא בדרך הביתה ולעודד אותם לקרוא את העמוד האחרון שבו הצעות לפעילות וטיפים לקריאה.
כדאי לשתף אותם במידע על התוכנית באמצעות הסרטון מהי ספריית פיג'מה לקטנטנים.
תוכלו לשלוח להורים תמונות מהפעילות, להזמין אותם לשלוח תמונות שלהם ושל ילדיהם מכינים מאכלים יחד בבית ולהכין לוח תמונות "מבשלים יחד".
מה? מה? תפוח אדמה!
שיר
באמצעות סריקת הקוד תוכלו להשמיע את השיר "מה מה תפוח אדמה", לרקוד, לשיר וליהנות.
(את השיר מבצעים ישראל גוריון, נירה עדי, צ'ומפי ואֵֵינְְשֵֵם בתוכנית "שלוש, ארבע, חמש וחצי".)
מה? מה? תפוח אדמה!
ספר חנוכה נוסף וסרטון
הספר חג מדליק מאת לאה נאור עוסק גם הוא בחנוכה.
הסרטון חוגגים עם הקטנטנים ייתן לכם השראה ורעיונות להעצמת חוויית החג בקרב הפעוטות.
מה? מה? תפוח אדמה!
טיפ לקריאה
"אני רוצה לבד!" – פעוטות רוצים להרגיש גדולים ועצמאים כמו המבוגרים. בקריאת ספר אפשר לשתף את הפעוטות ולחזק בהם את התחושה שהם מסוגלים: הם יכולים להחזיק את הספר, להפוך את הדף, להצביע, לומר מילים שהם מזהים ואפילו לקרוא לכם או לבובה את הספר.
חלה לשבת
שִׂיחָה וּמִפְגָּשׁ בַּמָּעוֹן
טיפ לקריאה במעון
הפעוטות חולקים בכל כך הרבה דברים במעון, וכעת לכל אחד ספר משלו! כדאי לשבת עם הפעוטות בקבוצות קטנות ולחלק לכל אחד את העותק שלו, לאפשר להם לדפדף בספר ולהתבונן בתמונות, לראות מה מסקרן אותם ולהתייחס לתגובות שלהם.
שיחה
כדאי להתחיל בהתייחסות לתמונות שבספר: איפה הילדים? מה יש על השולחן? כיצד הילדים מנקים את המעון?
לקראת שבת
מה עושים במעון שלנו ביום שישי? כיצד חוגגים לקראת שבת? אֵילו שירים שרים לכבוד שבת?
קצת סבלנות
המְתָנת הפעוטות לחלה התופחת היא הזדמנות לדבר על סבלנות: איך מחכים בסבלנות עד שהבצק יתפח? קל או קשה לחכות? מתי עוד אנחנו מחכים?
חלה לשבת
מֵהַסֵּפֶר אֶל חַיֵּי הַיּוֹם-יוֹם בַּמָּעוֹן
בחיי היום-יום במעון יש המון רגעים שאפשר להשתמש בהם בדוגמאות מהספר ולעורר אצל הפעוטות הזדהות: "הפעוטות בספר ניקו את הגן לקראת שבת. בואו נסדר גם אנחנו את החצר לכבוד סוף היום"; "עוד מעט האוכל יגיע אל השולחן. נחכה לו בסבלנות כמו שמחכים שהבצק של החלה יתפח".
חלה לשבת
הֲכָנַת סֵפֶר תְּמוּנוֹת מֵחַיֵּי הַמָּעוֹן
תוכלו לצלם את הפעוטות במהלך הכנת החלות במעון וההכנות לקבלת שבת וליצור ספרון מיוחד משלכם עם שמות הפעוטות. תוכלו גם להכין לוח שבת ולתלות אותו בכיתת המעון.
עוד אלבומים – אפשר להכין אלבום עם תצלומים של הכנת מתכון או של פעילות יצירה. התמונות והסיפור יסייעו לפעוטות להבין את השלבים השונים שבדרך ויאפשרו לנהל שיחה על כך.
חלה לשבת
הֲכָנַת חַלָּה
הכנת חלה עם הפעוטות היא הזדמנות נהדרת ללמוד ולהתפתח. באמצעות התפקידים השונים הם יכולים להתנסות במוטוריקה גסה, כמו ערבוב, או במוטוריקה עדינה, כמו לישה, להרגיש גדולים ועצמאיים ולפעול יחד בשיתוף פעולה. אחרי ההכנה כדאי לעשות תיהלוך: לחזור על כל השלבים שהיו ולסייע בפיתוח חשיבה תהליכית, לדוגמה: "בהתחלה לקחנו קערה גדולה ושפכנו לתוכה את ה____."
חלה לשבת
הַמְחָשׁוֹת
תוכלו להמחיש את תהליך הכנת החלה בזמן הקריאה באמצעות תנועות הידיים הנִלוות את הפעולות השונות, למשל: מזיגה, ערבוב ולישה. תוכלו להשתמש גם בחפצים וברכיבים אמיתיים, כמו: קערה, ביצים, קמח ושמן, להדגים כיצד הם נראים במציאות, לחזור על שמותיהם, להחביא אותם בתוך קופסה או מתחת למטפחת ולהוציא בכל פעם פריט אחר.
חלה לשבת
שִׁתּוּף הוֹרִים
ספר חדש הוא הזדמנות נהדרת להראות להורים את המתרחש במעון. תוכלו לשלוח להם תמונות מהפעילות שערכתן בעקבות הספר וכמובן לעדכן שהספר בדרך הביתה.
חלה לשבת
סֵפֶר לְשַׁבָּת
הספר אמבטיה לשבתיה מאת ע. הִלל שחולק בשנת תשפ"א עוסק גם הוא בהכנות לשבת. תוכלו לצרף אותו לפינת הספר.
חלה לשבת
איך חוגגים עם קטנטנים
בסרטון איך חוגגים עם קטנטנים תמצאו עצות שיסייעו לכן לשלב ספרים בחוויית החג.
חלה לשבת
שיחה – מה בתמונה?
תוכלו להתבונן יחד בתמונות ולשוחח על הפרטים שבהן. אפשר לשאול: איפה הילדה? מה עושים הפעוטות? איפה נמצא המטאטא? היכן החלה? תוכלו לחזור אל תמונה שהבטתם בה מפעם לפעם, ומי יודע – אולי יתגלו פרטים נוספים
חלה לשבת
מכינים מאכל ביחד
בעזרת התמונות שבספר אפשר לראות את תהליך הכנת החלה ולהבין את השלבים השונים שבו. תוכלו להכין יחד מאכל ולצלם את תהליך ההכנה. כך תוכלו להיזכר בהכנה, להביט יחד בתצלומים ולהתגאות בתוצר הטעים.
מתכון לחלה
לבצק:
1 קילו קמח
½ כוס סוכר
2 כפות שמרים
2 כוסות מים פושרים
½כוס שמן
2 ביצים (לבחירה, אפשר גם בלי ביצים (
1 כף מלח
ביצה למריחה או מעט שמן
שלבי ההכנה:
- מערבבים את הקמח, הסוכר והשמרים בקערה גדולה.
- מוסיפים את שאר הרכיבים ולשים היטב כ-10 דקות עד שהבצק נעשה גמיש ורך.
- מכסים את הקערה במגבת או בשקית ניילון ומניחים לבצק לתפוח עד שהוא מכפיל את נפחו.
- מכינים חלות מהבצק – אפשר להכין חלות קטנות או חלות גדולות. אפשר למרוח את החלה בביצה או בשמן בעזרת מברשת.
- אופים בתנור בחום בינוני במשך כחצי שעה, עד שהחלה מזהיבה.
בתיאבון!
חלה לשבת
מחמם את הלב
הקריאה בספר מציעה היכרות של הפעוטות עם הביטוי "חם בלב". תוכלו לספר להם מה מחמם את ליבכם בחג או בכלל. חיוכים, קריאה משותפת בספר, חיבוק? כדאי לשאול – מה גורם לילד או לילדה שלכם להרגיש חום בלב, ואיך אפשר לחמם לב של מישהו אחר.
חג מדליק
הכנסת אורחים
חנוכה הוא חג של אירוח ושל הכנסת אורחים: כדאי לשתף את הפעוטות באירוח: לתכנן במשותף כיצד תקבלו את פני האורחים, כיצד תפתחו להם יחד את הדלת ותברכו אותם במילים חמימות, ובאילו מאכלי חג תכבדו אותם.
אפשר להכין יחד שלט "ברוכים הבאים" ולקשט אותו. להצעה לשלט "ברוכים הבאים" – חפשו בדף הספר באתר או בפינטרסט של ספריית פיג'מה "חג מדליק".
חג מדליק
בימים ההם בזמן הזה
איך חגגתם אַתֶּם ההורים ביַלדוּת? תוכלו להתבונן יחד בתמונות מהאלבום ולספר לילדיכם על חוויות וזיכרונות שלכם מחג החנוכה.
איורים וסיפורים
כדאי להתבונן יחד באיורי הספר, לחפש את סמלי החג – סביבונים, חנוכייה, סופגניות – ולשוחח על חוויות החג של הפעוטות, אם לקראת מסיבת חנוכה מתוכננת או לאחריה ואם לקראת הדלקת נר או מפגש משפחתי במהלך החג.
חג מדליק
היכן הנר?
היכן מתחבא נר החנוכה? – במשחק "חם-קר" ימצאו הילדים נר שהחבאתם בבית, באמצעות המילים "חם" ו-"קר": כאשר הפעוט או הפעוטה מתקרבים בחיפושיהם לנר, מכוונים אותם במילה "חם" ומעודדים אותם להמשיך ולחפש: "אתם מתקרבים, חם מאוד, מתחמם…!" . כאשר הם מתרחקים ממקום המחבוא, אומרים את המילה "קר" וממשיכים לעודד, ואם צריך מציעים רמז ועזרה.
חג מדליק
לקראת חג החנוכה
קריאה בספר מאפשרת הכנה מרעננת לחג תוך שימת דגש על חום הלב, על הכנסת אורחים, על אור הנרות ועל האור שבלב. כדאי להכיר לפעוטות את המושג "חום הלב" – אילו דברים מחממים את לב הפעוטות: חיבוק ונשיקה? מפגש עם בני משפחה?
חג מדליק
התבוננות באיורים
האיורים מחממי הלב של רעיה קרס ממחישים את הסיפור ומביעים את תחושות השמחה, החום והנועם שבבית. כדאי להתבונן באיורים, לחוש את האווירה שעולה מהם ולהתעכב על הדמויות ועל רגשותיהן – איזה מבין האיורים אהוב על הפעוטות חנוכה משפחתי במיוחד?
חג מדליק
האור שבי
חג החנוכה הוא הזדמנות לחזק נקודות אור – תכונה, התנהגות או יכולת – שיש בכל אחד ואחת. לצוות המעון – תוכלו לשבת יחד ולנהל סבב תשובות לשאלה "מהו האור שבי?". כדאי ליצור לוח משותף. לילדי המעון – תוכלו לספר לכל פעוט בדרך פשוטה ומובנת מה טוב בו, לכתוב זאת על גבי בריסטול בצורת נר, לקשט את הנר ולהציג אותו לפני כיתת המעון והמשפחה.
חג מדליק
יוצרים לקראת חג האוּרים
נרות חנוכה הם השראה ליצירות בצבעים חמים: אדום, יוצרים לקראת חג האוּרים כתום, צהוב, או חום. אפשר, למשל, ליצור בצבעי ידיים בגוונים אלו כשברקע מתנגנת מנגינה “חמה", שמחה וקופצנית. אפשר גם לחלק לפעוטות נייר צלופן בצבעי האש כדי להתבונן דרכו במה שסביבם – איך העולם נראה כשמתבוננים בו כך.
חג מדליק
משחקים "אור וחושך", "חום וקור"
אוהבים את המשחק "ים–יבשה"? אפשר להתאים אותו לחנוכה: צרו על הרצפה מעגל גדול בעזרת חבל והגדירו את השטח שבתוך המעגל כאור ואת כל מה שבחוץ כחושך. כשתגידו "אור" – על הפעוטות לקפוץ פנימה, וכשתגידו "חושך" – עליהם לקפוץ החוצה. תוכלו לשחק באופן דומה גם באמצעות אמירת המילים "חום" ו"קור".
חג מדליק
משוחחים לאחר החג
חג החנוכה עבר, ומה עכשיו? מומלץ לעבד את החוויות שהפעוטות חוו: איך היה החג? עם מי חגגתם? מה אכלתם? איך הרגשתם? תוכלו לבקש מההורים לשלוח תמונות מאירועי החג ולהיעזר בהן במהלך השיחה. כחלק מעיבוד חוויות החג כדאי לשוב ולקרוא את הסיפור ולהתבונן באיורים. חוויית הקריאה תהיה שונה אחרי שהפעוטות חוו את החג בעצמם.
חג מדליק
תערוכה חקלאי
סביב הספר ניתן להקים בגן תערוכה חקלאית בה יוצגו פירות שבעת המינים ודרך גידולם. לצד הפירות הטריים אפשר להכין עם הילדים דגמים מחומרים שונים ולעטר את התערוכה בתמונות נוף.
האם אתם מכירים עובדי אדמה? אולי אחד מהורי הגן או קרובים של הילדים חקלאים? כדאי להזמין אותם לשיחה בגן!
אפשר לבקש מהילדים וההורים לחפש במכולת את הפירות השונים ולגלות את מגוון המוצרים שמפיקים מהם.
הספר מזמן חגיגה משפחתית משותפת לרגל ט"ו בשבט! כדאי להזמין את ההורים לחגיגת טעמים ומנהגים: אפשר להכין יחד ספר מתכונים של קהילת הגן, ולשמוע על מאכלים ומסורת ייחודית של כל משפחה. מומלץ לשיר יחד משירי הארץ הטובה.
שבעת המינים
חיטה
חיטה: בעקבות הסיפור, אפשר לדון עם הילדים על המושג: "עמל": עבור מה כדאי לעבוד קשה? כדאי לשמוע סיפורים ודוגמאות מהילדים. אפשר להכין הצגה עם הילדים על השלבים השונים בהכנת הלחם.
שבעת המינים
שעורה
שעורה: שירו הנפלא של מתתיהו שלם, "שיבולת בשדה", מתאים מאד ללמידה משותפת על ספירת העומר, ואף לריקודי עם בגן בחגיגות הביכורים לקראת שבועות. כדאי להציג לילדים תמונות של שדות השיבולים המאפיינות כל כך את נופי ארצנו.
שבעת המינים
גפן
גפן: הסיפור על הגפן והיין מזכיר את הביטוי: "אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו". כדאי לשוחח עם הילדים: מה משמעות הביטוי? האם אתם מכירים סיפורים נוספים עם אותו המסר, לדוגמה "תאכל מעיל תאכל" מאת רונית חכם?
שבעת המינים
תאנה
תאנה: בחיבור לנושא השנתי: שומרים על האחדות, שומרים על הייחודיות: הסיפור על שמה של תאנה מזמן שיח בנושא: השם שלי. כדאי לשלוח את הילדים למשימת חקר בבית: מדוע קיבלתי את שמי? ואיזו משמעות יש לו בעיניי? האם מסתתר סיפור מאחורי שם המשפחה? לוח קיר עם תמונות ותשובות הילדים יאגד את הסיפורים המשפחתיים לסיפור המשותף של קהילת הגן.
שבעת המינים
רימון
רימון: הרימון, פרי מלכותי הנחשב לסמל היופי, מופיע ברצפות פסיפס ברחבי הארץ. כדאי להציג לילדים תמונות של רצפת פסיפס מעוטרת רימונים מבית הכנסת העתיק בציפורי. אפשר להכין עם הילדים יצירה של פסיפס רימון בהדבקה של אבנים קטנות או אפילו פיסות נייר מרובעות.
שבעת המינים
זית
זית: השיר "מנורה וענפי זית" מרמז לסמל מדינת ישראל, ומתאים במיוחד ליום העצמאות: סמל המחבר בין נבואת הנביא זכריה, התבליט את המנורה משער טיטוס ברומא, ומביע את הפלא שבשיבת ציון. קישור ללחן השיר כאן. הילדים שיתבוננו באיור של השיר מקרוב יזהו בו את סמל המדינה. אפשר לשאול אותם, איזו משמעות יש לכך שהילדים באיור בונים את הסמל בעצמם?
שבעת המינים
תמר
תמר: בסיפורו של לוין קיפניס "סכך לסוכה", הילד בונה בעצמו סוכה ומחפש את הסכך המתאים ביותר. קיפניס מתבונן בילדים במבט מלא הערכה ואמונה באומץ ליבם וביכולתם להיות עצמאיים. כדאי להכין רשימה עם ילדי הגן: במה אתם עצמאיים? מה אתם אוהבים לעשות לגמרי בעצמכם?
שבעת המינים