סְּפָרִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
טיפ לקריאה
ספרים העוסקים במנהגים, סמלים ומאכלי חג מעשירים את חוויית החג ומסייעים לפתח ציפייה וסקרנות לקראתו. כדאי לקרוא את הספר עם הפעוטות גם במהלך החג, ואפילו אחריו – ולהיזכר יחד ברגעים היפים, במנגינות, בצבעים, בטעמים ובריחות.
מה? מה? תפוח אדמה!
מבשלים ונהנים ביחד
תוכלו לשוחח על מאכלים שאתם אוהבים להכין בבית ועל תהליך ההכנה – באילו מצרכים משתמשים? באילו כלים? מה עושים בכל שלב?
מה? מה? תפוח אדמה!
האזינו לשיר
האזינו לשיר "מה, מה? תפוח אדמה!" תוכלו להצטרף בשירה ובריקוד, ולהמציא תנועות משלכם.
מה? מה? תפוח אדמה!
מה באיורים
בכל קריאה חפשו פרטים מעניינים חדשים באיורים שבספר – איפה התוכי? מה הוא עושה בכל איור? מה עושים האבא והילדים? אילו פריטים ומצרכים יש על השולחן? ואילו חפצים אתם מזהים במטבח? אולי תמצאו אותם גם בבית ובמטבח שלכם.
מה? מה? תפוח אדמה!
מתכון ללביבות
מצרכים:
5 תפוחי אדמה
בצל גדול
2 ביצים
חצי כוס קמח
חצי כפית סוכר
כפית מלח
שמן לטיגון
הוראות הכנה:
1. קולפים ומגרדים את הבצל ותפוחי האדמה בפומפייה. סוחטים היטב את הנוזלים ומניחים בקערה.
2. מוסיפים לקערה את כל שאר המצרכים – ביצים, קמח סוכר ומלח (ועוד תבלינים אם רוצים), ומערבבים היטב.
3. מטגנים בזהירות בשמן חם את הלביבות (כף או כף וחצי לכל לביבה) עד להזהבה, משני הצדדים.
4. מניחים על נייר סופג, ובתיאבון!
מה? מה? תפוח אדמה!
שלב אחרי שלב
בזמן הכנת לביבות, או מאכל אהוב אחר, תוכלו לצלם את תהליך ההכנה. מהתמונות אפשר להכין אלבום קטן שיעזור לחזור על השלבים ועל שמות הפעולות והמצרכים.
מה? מה? תפוח אדמה!
מה? מה? תפוח אדמה!
על הספר
הספר "מה מה תפוח אדמה", על פי שירה האהוב של לאה נָאוֹר, מתאר את תהליך ההכנה של לביבות חנוכה. בספר יפְגשו הילדים בפעלים חדשים, ברכיבים מגוּוָנים ובכלי מטבח שונים. באמצעות חריזה שמחה וקצבית ואיורים עדינים וצבעוניים יגלו הפעוטות את החדווה וההנאה שבהכנה המשותפת של מאכל החג ויפַתחו ציפייה והתרגשות לקראת חנוכה.
מה? מה? תפוח אדמה!
טקס קבלת הספר, קריאה בקבוצות קטנות בשילוב תנועות ידיים
זהו הספר הראשון שמגיע השנה אל המעון, ומומלץ לחגוג עם הפעוטות את הוצאת הספרים מהארגז. תוכלו לחזור על כך עם קבלת כל אחד מהספרים. כך יֵדעו הפעוטות בוודאות: ספר הוא חגיגה!
איפה לקרוא? – כדאי למצוא פינה נעימה במעון ולקרוא לפעוטות את הספר בקבוצות קטנות שיאפשרו לכל אחד ואחת מרחב נעים ושקט להיכרות איתו.
מה? מה? תפוח אדמה!
שיחה ומפגש במעון
כדאי להתחיל בשאלות הבנה: "מה מכינים הילדים והאבא בספר? איפה הם נמצאים? איזו חיה מופיעה בספר? אילו כלים וחפצים יש במטבח? באיזה חג מכינים לביבות? מה יש על שולחן החג שבאיור?" ואז לעבור לשאלות המקשרות את הספר לחיי הפעוטות: "טעמתם פעם לביבות? איזה טעם יש להן? מה עוד אוכלים בחנוכה? אילו מאכלים אתם מכינים בבית? עם מי אתם מכינים מאכלים במטבח? מה כל אחד עושה אצלכם בבית כשמכינים מאכלים יחד?".
מה? מה? תפוח אדמה!
מצרכים, כלים ותנועות ידיים
תוכלו להמחיש לפעוטות את המתרחש בספר בעזרת מצרכים וכלים, כמו סינר, קערה, כף, פומפייה, מחבת, שמן וכמובן תפוח אדמה.
את הפעולות המוזכרות בספר כדאי ללוות בתנועות ידיים. הפעוטות יוכלו לחקות אותן וכך להצטרף לקריאה.
מה? מה? תפוח אדמה!
מתפוח אדמה ללביבה
תוכלו לעשות עם הפעוטות פעילות שמדגימה את התהליך שבו ירק טרי הופך למאכל. מומלץ לחלק את הפעוטות לקבוצות קטנות ולהושיב אותם סביב שולחן. אפשר לתת להם להתנסות בחיתוך של תפוח אדמה מבושל מראש (כדי שיהיה מרוכך) באמצעות סכיני פלסטיק ולהדגים להם את הפעולות השונות תוך שִיוּם הכלים והפעולה: "עם קולפן מקלפים", "בעזרת פומפייה מרסקים".
אפשר גם להתייחס להבדל בין תפוח אדמה מבושל לתפוח אדמה לא מבושל ולבדוק עם הפעוטות אילו ירקות מצריכים בישול לפני האכילה ואילו לא.
מה? מה? תפוח אדמה!
שילוב הספר בחיי היום-יום במעון
בעקבות הספר אפשר להציע לפעוטות "להכין לביבות" בפינת הבית או בחצר, ואפילו "לטגן" אותן בעצמם במחבת הפלסטיק.
במהלך ארוחת הצוהריים תוכלו לשאול: "האם אחד המאכלים שאנחנו אוכלים היום, למשל הלביבות, עשוי מתפוחי אדמה?" או "האם האוכל חם כמו לביבה?".
אפשר גם להשתמש בצירוף "מה מה?" ולהציג באמצעותו מאכלים שונים: "מה מה? עגבנייה אדומה", "מה מה? לחם עם גבינה", או להשתמש בו כשקוראים לפעוטות לחזור מהחצר: "מה מה? חוזרים אל הכיתה", "מה מה? מתחילה הארוחה".
מה? מה? תפוח אדמה!
שיתוף הורים ולוח "מבשלים יחד"
מומלץ לספר להורים על תוכנית ספריית פיג'מה לקטנטנים, לעדכן אותם בכל פעם שספר נמצא בדרך הביתה ולעודד אותם לקרוא את העמוד האחרון שבו הצעות לפעילות וטיפים לקריאה.
כדאי לשתף אותם במידע על התוכנית באמצעות הסרטון מהי ספריית פיג'מה לקטנטנים.
תוכלו לשלוח להורים תמונות מהפעילות, להזמין אותם לשלוח תמונות שלהם ושל ילדיהם מכינים מאכלים יחד בבית ולהכין לוח תמונות "מבשלים יחד".
מה? מה? תפוח אדמה!
שיר
באמצעות סריקת הקוד תוכלו להשמיע את השיר "מה מה תפוח אדמה", לרקוד, לשיר וליהנות.
(את השיר מבצעים ישראל גוריון, נירה עדי, צ'ומפי ואֵֵינְְשֵֵם בתוכנית "שלוש, ארבע, חמש וחצי".)
מה? מה? תפוח אדמה!
ספר חנוכה נוסף וסרטון
הספר חג מדליק מאת לאה נאור עוסק גם הוא בחנוכה.
הסרטון חוגגים עם הקטנטנים ייתן לכם השראה ורעיונות להעצמת חוויית החג בקרב הפעוטות.
מה? מה? תפוח אדמה!
שירים לכל עת
הספר הוא מתנה שיכולה ללוות אתכם כמשפחה לאורך כל השנה: בימי חג ובשינויי עונות, עם בוא הסתיו ולקראת חגיגת יום הולדת. בכל פעם תוכלו לבחור שיר המתאים לעונה או לחג שבפתח, לקרוא ביחד, להביט באיורים, לשיר ולחגוג.
אני בחגים ובעונות
שירים ואיורים
קִראו יחד את השירים והתבוננו באיורים. אֵילו איורים מושכים את תשומת הלב של הילדים?
אפשר לבחון יחד מה רואים באיור ואֵילו פרטים מופיעים בו.
אני בחגים ובעונות
מילים ומנגינות
רבים מהשירים בספר הולחנו. תוכלו לקחת תוף מִריָם, כפות עץ או מִכסים של סירים, וללוות את השירה בנגינה ובריקוד. לאחר שהילדים יכירו את השירים, תוכלו לשחק במשחק ניחושים: הַתחילו לזמזם את המנגינה והַציעו לילדים לנחש את ההמשך ולהצטרף אליכם.
אני בחגים ובעונות
מה מסתתר באיור
פותחים את הספר באופן מקרי או בשיר אהוב, וכל אחד בתורו מציין פריט שאותו שאר המשתתפים מנסים? למצוא באיור: היכן מצויר בית עם גג אדום? איפה מופיע רימון, והיכן נמצאים הליצנים?
אני בחגים ובעונות
מפגש ושיחה במעון
שרים יחד בחגים ובעונות
הספר "אני בחגים ובעונות" הוא ספר הכולל שירים על חגים, על עונות, על מסיבות ועל אירועים מיוחדים. הוא יכול ללוות את העשייה במעון לאורך כל השנה, גם לאחר שהספרים חולקו למשפחות: באמצעות העותקים שבכיתה אפשר לקרוא ולשיר שיר המתאר את החורף, את יום ההולדת או את חג השבועות בליווי תנועות, כלי נגינה ואביזרים מתאימים.
איך לקרוא שיר? – כדאי לבחור שירים הקשורים לתקופת השנה הרלוונטית: ימי הקיץ, קבלת השבת, חג הפסח… מומלץ לחזור על השירים כמה וכמה פעמים, בהתחלה לקרוא אותם ולהתייחס לאיורים ולאחר מכן לצרף את המנגינה. הפעוטות נהנים לחזור על שיר מוכר שוב ושוב. חזרה כזו עוזרת להם ללמוד בהנאה.
אני בחגים ובעונות
מתבוננים באיורים
התבוננות באיורים היא חלק מקריאת השיר. כדאי לשבת עם הפעוטות בקבוצה, כך שכל אחד ואחת מחזיקים בידם עותק של הספר.
הַזמינו אותם להתבונן באיורים ובקשו מהם לספר מה קורה בהם.
תוכלו לשאול על פרטים באיור: היכן הציפור? מה הילדים מחזיקים? ולאחר מכן לפנות לשאלות שקשורות לתוכן: למה הילדים רוקדים? למה המשפחה קוראת בספר? האם הילדה שמחה? למה?
אני בחגים ובעונות
שיר וחוויה
בעקבות השירים תוכלו לעשות פעילויות חווייתיות עם הפעוטות:
השיר "הרוח השובב" מאת דתיה בן דור – יוצרים רוח ליד חפצים קלים, כמו מטפחת, דפים או בגד, על ידי נפנוף בקרטון, הפעלת מאוורר או נשיפת אוויר מהפה.
השיר "ביכורים" מאת פניה בֶּרְגְשְׁטֵין – בוחרים מה להכניס לסל הביכורים ומקשטים אותו בחומרים מהטבע, כמו עלים או פרחים.
השיר "קרטיב" מאת נעמי בן גור – מכינים יחד קרטיבים, מכניסים למקפיא של הגן ולמוחרת מלקקים יחד!
בזמן הפעילויות אפשר להשמיע את השירים ברקע.
אני בחגים ובעונות
ספר השירים שלנו
תוכלו להכין במעון אוסף שירים אהובים שאותו יהיה ניתן להעניק כמתנת סוף שנה. תוכלו לכלול בו שירים אהובים שאתם שרים לקראת שבת, לקראת החגים ובחיי היום-יום במעון.
תוכלו לתת לפעוטות לקשט את עמודי השירים ולהדביק תמונות של הילדים והילדות.
ניתן לצרף לָאוסף את פסקול השירים להנאת הפעוטות ובני המשפחה.
אני בחגים ובעונות
המחשה
כל שיר ניתן להמחשה באמצעות תנועות, חפצים או תמונות:
השיר "זרת לשלום" מאת רפאל סַפּוֹרְטָה: הפעוטות מרימים את הזרת ועושים "שולם שולם לעולם".
השיר "ליצנים" מאת אהרון שֶׁפי – רוקדים בעליזות לצלילי השיר. בבית השני מאיטים את קצב הריקוד כדי להמחיש כמה קשה לרקוד אחרי זלילת אוזני המן.
אני בחגים ובעונות
קשר עם הבית
מומלץ להודיע למשפחות על הספר החדש שהגיע, ועל כך שהוא יכול לשמש את המשפחה כולה לאורך השנה ובשנים הבאות. כדאי גם לשלוח תמונות מהקריאה המשותפת ומפעילויות בעקבות השירים. אפשר לצרף קישורים לשירים כדי שהמשפחות יוכלו לשיר יחד וליהנות.
קשר עם משפחות עולים – מומלץ לצרף למשפחות העולים פסקול של השירים, ואפשר לשקול פגישות משותפות של לימוד שירים.
אני בחגים ובעונות
דבורה עומר
הסופרת דבורה עומר (1932-2013) כתבה עשרות ספרים וסיפורים לפעוטות, לילדים ולבני הנעורים. היא החלה לכתוב כילדה והמשיכה לכתוב בבגרותה: "כשהפכתי למורה, התחלתי לכתוב לילדים ומאז פרסמתי ספרים רבים". לאחריו כתבה עומר ספרים היסטוריים לילדים, שעסקו בגיבורי הישוב העברי וכן ספרי הרפתקאות, דמיון, אגדות, בדיחות, וספרים על אתגרים בחיי ילדים ומתבגרים. דבורה עומר זכתה בפרסים רבים לספרות ולספרות ילדים, ובשנת 2006 היא קיבלה את פרס ישראל על תרומתה לתרבות הישראלית.
הסביבון הגדול
משוחחים
בימי חג החנוכה נפגשים הורים וילדים, משפחות וחברים, בבית וגן וחוגגים יחד את חג האורות. לאחר הדלקת נרות החג תוכלו לספר על חגיגות החנוכה כשאתם ההורים הייתם ילדים, ולהוסיף ולספר זה לזה סיפורים ששמעתם במשפחה, לשיר שיר משפחתי נושן, או להכין יחד מאכל אהוב.
הסביבון הגדול
קופסת סתרים
רוצים קופסת סתרים משלכם? תוכלו לקחת קופסה מקרטון, לקשט אותה ולהחביא בה חפצים אהובים. מי יכול לנחש מה החבאתם? ומה החביאו שאר בני המשפחה בקופסה?
הסביבון הגדול
משחקים מחבואים
בעקבות הסיפור אפשר לשחק מחבואים ולחפש זה את זו. אפשר גם להחביא סביבון במקומות שונים בבית ולהכין חידות, חיצים או רמזים אחרים שיעזרו לגלות היכן הוא מסתתר.
הסביבון הגדול
כולנו סביבונים
כשהנרות דולקים לידנו וכשריח הסופגניות נישא באויר תוכלו להיות סביבונים בעצמכם. אפשר להיות 'סביבון צב' ולהסתובב לאט, אפשר להיות 'סביבון מטוס' – להסתובב ולפרוס ידיים לצדדים, אפשר להיות 'סביבון דוב' ולהסתובב בכבדות. ומה עוד?
הסביבון הגדול
הסביבון הגדול
מפגש ושיחה בגן
כהטרמה לסיפור כדאי להביא לגן סביבונים מסוגים שונים ולתאר מה מיוחד בכל אחד מהם.
במהלך ההקראה מומלץ להמחיש את גודלו של הסביבון, להדגים בפנטומימה כיצד כשלוחצים על האות נ' הסביבון נפתח, וכך הלאה בנוגע למתואר בסיפור.
עוצרים ושואלים:
מה היה הסוד של גיל?
איפה הסביבון יכול להיות?
למה גיל לא לקח את הסביבון למסיבה?
בעקבות הסיפור אפשר לשוחח על הנושאים הבאים:
ניסים ונפלאות – מה זה נס? איזה נס קרה לכם? איזה נס הייתם רוצים שיקרה לכם? כדאי לקשר את השיחה לחג החנוכה ולניסים שקרו בו.
להעשרה – כל יום קורה לי נס קטן
קופסה משלנו – מה הייתם רוצים להחביא בקופסה כזו?
בית מארח – גיל הזמין את הילדים לראות את החתולים בביתו. זו הזדמנות לעודד וליזום ביקורים משותפים של חברות וחברים זה אצל זה אחר הצוהריים.
הסביבון הגדול
בעלי חיים
בעלי חיים – תוכלו להזמין את הילדים לשוחח על חיות מחמד: האם הם מגדלים חיית מחמד? איזו? האם היו רוצים לגדל חיית מחמד מסוימת? איזו חיה היו רוצים לגדל ולמה? כיצד נטפח ונאהב את חיות המחמד? לְמה חשוב לשים לב כשמגדלים חיית מחמד? כיצד נשמור על חיית המחמד?
אם אפשרי, הביאו לגן חיות מחמד כדי שיהיה ניתן לטפל בהן, ללטף אותן, לראות מה הן אוהבות לאכול, מה הן אוהבות לעשות במשך היום ועוד.
הסביבון הגדול
והמקום הכי מתאים הוא...
"המקום הכי מתאים להיוולד בו בחנוכה הוא… סביבון". ומה המקום הכי מתאים להיוולד בו בחגים אחרים? בקיץ? ביום מעונן? תוכלו להשתעשע עם הילדים ותוך כדי כך לחזור על המושגים השונים הקשורים לחגים, לעונות או לתקופות שונות.
הסביבון הגדול
מי אני ומה שמי?
כיצד הייתם רוצים לקרוא לחתלתולים שנולדו בחנוכה? האם ישנם ילדים וילדות שנולדו בחג? אם כן, האם יש קשר בין שמותיהם לחג? ומה משמעות השמות של יתר החברים והחברות בגן?
הסביבון הגדול
כאן נולדתי
הסיפור מְזַמן שיחה על לידה וינקות: איפה כל אחד ואחת נולדו?
קשר עם המשפחה – תוכלו לבקש מבני המשפחה להביא תמונה של ילדם או ילדתם בזמן שהיו תינוקות וליצור לוח ינקות משותף.
הסביבון הגדול
סביבונים מסתובבים
פעילויות סביבונים:
תנועה – סביבונים אנושיים – מתנועעים בחלל הגן ומתאימים את התנועות להכרזת הגננת: סביבון מטוס, סביבון צב או סביבון קפיץ.
מיון סביבונים – מביאים סביבונים מהבית וממיינים אותם לפי גודל, צורה, צבע ועוד.
מה מתחבא פה? יוצרים סביבון קופסה ומחביאים בתוכו פריטים נבחרים. ניתן לבקש מכל אחד ואחת להחביא פריט משלהם בסביבון וליצור משחק ניחושים בקבוצות קטנות: מה מתחבא בסביבון שלי? ומה מתחבא בשלך?
להעשרה –
הסביבון הגדול
מה מתחיל במה... מתחיל במה?
על פאותיו של הסביבון רשומות האותיות נ', ג', ה' ו-פ', שהן האות הראשונה במילים "נס גדול היה פה". אפשר לבדוק אילו משמות הילדים והילדות מתחילים באותיות אלו. כדאי לבקש למצוא מילים נוספות שמתחילות בצליל האותיות האלה.
אפשר לשיר את השיר "מה מתחיל במָ" שכתבה דתיה בן-דור ולאחר מכן לשנות לצליל של אות אחרת מהסביבון ולבקש מהילדים לציין מילים שפותחות באותו צליל. ניתן להכין סביבון שפאותיו נפתחות ולהציע לילדים ולילדות לצייר או לכתוב מילים שמתחילות באותיות הסביבון ו"להטמין" אותן בתוכו.
הסביבון הגדול
דבורה עומר
מומלץ לספר לילדים על הסופרת דבורה עומר, שכתבה סיפורים רבים לילדים.
במסגרת ספריית פיג'מה חולקו הספרים הבאים פרי עטה:
בן ציון והסביבון הראשון, סבלנותו של הלל הזקן, התבלין החסר.
להעשרה – כל עוד ילדים ישראלים קוראים עברית, דבורה עומר תישאר איתנו.
הסביבון הגדול
קשר עם קהילת הגן
משחק קלפים לחנוכה! סִרקו את הקוד, צפו בסרטון ועודדו את המשפחות לצפות בסרטון עם הילדים ולשחק במשחק החנוכה שהכנו במיוחד בשבילם!
הסביבון הגדול
מחמם את הלב
הקריאה בספר מציעה היכרות של הפעוטות עם הביטוי "חם בלב". תוכלו לספר להם מה מחמם את ליבכם בחג או בכלל. חיוכים, קריאה משותפת בספר, חיבוק? כדאי לשאול – מה גורם לילד או לילדה שלכם להרגיש חום בלב, ואיך אפשר לחמם לב של מישהו אחר.
חג מדליק
הכנסת אורחים
חנוכה הוא חג של אירוח ושל הכנסת אורחים: כדאי לשתף את הפעוטות באירוח: לתכנן במשותף כיצד תקבלו את פני האורחים, כיצד תפתחו להם יחד את הדלת ותברכו אותם במילים חמימות, ובאילו מאכלי חג תכבדו אותם.
אפשר להכין יחד שלט "ברוכים הבאים" ולקשט אותו. להצעה לשלט "ברוכים הבאים" – חפשו בדף הספר באתר או בפינטרסט של ספריית פיג'מה "חג מדליק".
חג מדליק
בימים ההם בזמן הזה
איך חגגתם אַתֶּם ההורים ביַלדוּת? תוכלו להתבונן יחד בתמונות מהאלבום ולספר לילדיכם על חוויות וזיכרונות שלכם מחג החנוכה.
איורים וסיפורים
כדאי להתבונן יחד באיורי הספר, לחפש את סמלי החג – סביבונים, חנוכייה, סופגניות – ולשוחח על חוויות החג של הפעוטות, אם לקראת מסיבת חנוכה מתוכננת או לאחריה ואם לקראת הדלקת נר או מפגש משפחתי במהלך החג.
חג מדליק
היכן הנר?
היכן מתחבא נר החנוכה? – במשחק "חם-קר" ימצאו הילדים נר שהחבאתם בבית, באמצעות המילים "חם" ו-"קר": כאשר הפעוט או הפעוטה מתקרבים בחיפושיהם לנר, מכוונים אותם במילה "חם" ומעודדים אותם להמשיך ולחפש: "אתם מתקרבים, חם מאוד, מתחמם…!" . כאשר הם מתרחקים ממקום המחבוא, אומרים את המילה "קר" וממשיכים לעודד, ואם צריך מציעים רמז ועזרה.
חג מדליק
לקראת חג החנוכה
קריאה בספר מאפשרת הכנה מרעננת לחג תוך שימת דגש על חום הלב, על הכנסת אורחים, על אור הנרות ועל האור שבלב. כדאי להכיר לפעוטות את המושג "חום הלב" – אילו דברים מחממים את לב הפעוטות: חיבוק ונשיקה? מפגש עם בני משפחה?
חג מדליק
התבוננות באיורים
האיורים מחממי הלב של רעיה קרס ממחישים את הסיפור ומביעים את תחושות השמחה, החום והנועם שבבית. כדאי להתבונן באיורים, לחוש את האווירה שעולה מהם ולהתעכב על הדמויות ועל רגשותיהן – איזה מבין האיורים אהוב על הפעוטות חנוכה משפחתי במיוחד?
חג מדליק
האור שבי
חג החנוכה הוא הזדמנות לחזק נקודות אור – תכונה, התנהגות או יכולת – שיש בכל אחד ואחת. לצוות המעון – תוכלו לשבת יחד ולנהל סבב תשובות לשאלה "מהו האור שבי?". כדאי ליצור לוח משותף. לילדי המעון – תוכלו לספר לכל פעוט בדרך פשוטה ומובנת מה טוב בו, לכתוב זאת על גבי בריסטול בצורת נר, לקשט את הנר ולהציג אותו לפני כיתת המעון והמשפחה.
חג מדליק
יוצרים לקראת חג האוּרים
נרות חנוכה הם השראה ליצירות בצבעים חמים: אדום, יוצרים לקראת חג האוּרים כתום, צהוב, או חום. אפשר, למשל, ליצור בצבעי ידיים בגוונים אלו כשברקע מתנגנת מנגינה “חמה", שמחה וקופצנית. אפשר גם לחלק לפעוטות נייר צלופן בצבעי האש כדי להתבונן דרכו במה שסביבם – איך העולם נראה כשמתבוננים בו כך.
חג מדליק
משחקים "אור וחושך", "חום וקור"
אוהבים את המשחק "ים–יבשה"? אפשר להתאים אותו לחנוכה: צרו על הרצפה מעגל גדול בעזרת חבל והגדירו את השטח שבתוך המעגל כאור ואת כל מה שבחוץ כחושך. כשתגידו "אור" – על הפעוטות לקפוץ פנימה, וכשתגידו "חושך" – עליהם לקפוץ החוצה. תוכלו לשחק באופן דומה גם באמצעות אמירת המילים "חום" ו"קור".
חג מדליק
משוחחים לאחר החג
חג החנוכה עבר, ומה עכשיו? מומלץ לעבד את החוויות שהפעוטות חוו: איך היה החג? עם מי חגגתם? מה אכלתם? איך הרגשתם? תוכלו לבקש מההורים לשלוח תמונות מאירועי החג ולהיעזר בהן במהלך השיחה. כחלק מעיבוד חוויות החג כדאי לשוב ולקרוא את הסיפור ולהתבונן באיורים. חוויית הקריאה תהיה שונה אחרי שהפעוטות חוו את החג בעצמם.
חג מדליק
לכבוד החנוכה, משחק קלפים לכל המשפחה!
נשיקה של חנוכה
מדור לדור
סיפור חנוכה הוא סיפור שעובר מדור לדור. האם יש לכם סיפורים, שירים או מאכלים שעוברים אצלכם במשפחה? לאחר הדלקת נרות החג תוכלו לספר על חגיגות החנוכה כשאתם ההורים הייתם ילדים, ולהוסיף ולספר זה לזה סיפורים ששמעתם במשפחה, לשיר שיר משפחתי נושן או להכין יחד מאכל אהוב.
נשיקה של חנוכה
מעבירים אהבה
בזמן הדלקת נרות החנוכה הביטו כיצד הם מעבירים אור מנר אחד לשני. כמו נרות החג, גם אתם יכולים להעביר אהבה במשפחה: עומדים בשורה ומעבירים מאחד לשנייה "אור" של אהבה בדמות חיבוק, נשיקה או מילה טובה. אם מתחשק – אפשר לערוך כמה סבבים שבכל אחד מהם ממציאים דרך חדשה לבטא באמצעותה אהבה ולהעביר אותה למישהו אחר מהמשפחה.
נשיקה של חנוכה
תנועה – מרוץ הנרות
המשחק דומה למרוץ שליחים, כאשר הנר הוא החפץ שעובר בין בנות ובני הבית: בכל פעם אחד מבני הבית רץ עם הנר עד לנקודה מוסכמת, שם מחכה לו בן משפחה נוסף, מקבל את הנר ורץ הלאה כדי להעביר לבן המשפחה הבא בתור. אפשר לבחור מסלול מעגלי שבו משחקים סביב-סביב עד שמתעייפים, ואפשר לבחור מסלול שמסתיים בנקודה שנקבעה מראש. העברתם את הנר? – כל הכבוד! אפשר להעביר ביניכם כריות וכוסות שתייה ולנוח יחד…
נשיקה של חנוכה
ברכה מדליקה
חג החנוכה הוא הזדמנות להעניק שמחה ואור לקרובים, לשכנים ולבני המשפחה: תוכלו להכין ברכת חג בצורת נר ולכתוב יחד מילות ברכה שיאירו את החג ויחממו את הלב של מי שיקבל אותן.
הצעות ליצירה ולהכנת כרטיסי חג בפינטרסט של ספריית פיג'מה.
נשיקה של חנוכה
שיח רגשי
ילדים וילדות צעירים מתקשים לעתים לחלוק. שיח רגשי מתווך יכול לסייע להם ללמוד לחלוק ולהפנים את ערך הנתינה. תוכלו לשאול:
למה הַשַׁמָּשׁ לא רצה להדליק את הנר? ממה הוא חשש?
האם גם אתם חוששים לתת דברים לאחרים?
איך, לדעתכם, הרגיש הַשַׁמָּשׁ אחרי שהנר נדלק?
איך אתם מרגישים כאשר מעניקים לכם דברים?
איך אתם מרגישים כשאתם מעניקים לאחרים ומשמחים אותם?
בעקבות האיורים
מה ההבדל בין מראה השכונה בתחילת הסיפור ובין המראה שבסופו?
כיצד הָעמידה של השַׁמָּשׁ השתנתה לאורך הסיפור?
האיורים לאורך כל הספר מביעים נתינה מסוגים שונים. נעקוב אחריהם עם הילדים והילדות וננחה אותם להתבונן כיצד מתוארים הנר הנותן והנר המקבל: מהי הבעת הפנים? כיצד כל אחד מהם מרגיש?
נשיקה של חנוכה
מעגל של נתינה -
מה אפשר להעביר לחבר, והוא לעולם לא ייגמר? תוכלו לשבת במעגל ובכל סבב להעביר דבר שכדאי לתת לחברים ולקבל מהם: מחמאה, חיוך, סיפור בדיחה או לחיצת יד. כל ילד או ילדה ישַׂמחו את מי שיושב מימינם עד שיסתיים הסבב ויוכרז הדבר הטוב הבא.
בעקבות הפעילות תוכלו לשוחח על הדברים שאפשר לתת לחבר והם אינם נגמרים לעולם.
נשיקה של חנוכה
מעבירים נר מנר -
בעקבות ההאנשה של הנרות אפשר ליצור חנוכיות אנושיות. בקשו מילדי וילדות הגן להתחלק לקבוצות של שמונה וליצור בגופם חנוכייה עם שמונה "נרות". הילד שייבחר לתפקיד השַׁמַָשׁ "ידליק את הנרות" האנושיים בדרכים מגוונות כמו טפיחה על הגב או מילת קסם. כל "נר" ש"יידלק" יניע את גופו בדרך שיבחר כדי להמחיש את תנועת השלהבת.
נשיקה של חנוכה
ניצני אוריינות -
חריזה – לאורך הסיפור השתמשה הסופרת בחריזה סופית שעניינה צלילים זהים בסופי מילים המופיעות בסוף הטור. לאחר הקראת הסיפור נציע לילדים לאתר את החרוזים. ניתן להציע להם להכין משחקי קלפים המבוססים על החרוזים בשיר.
הצליל "שְׁ" – צליל זה מופיע שוב ושוב בסיפור. בעמ' 12, למשל: דרש/ שַׁמָּשׁ/ אש/התעקש… אפשר להקריא את הפִּסקה ולבקש מהילדים והילדות לנסות להבחין בצליל החוזר על עצמו ובאות שי"ן.
בהמשך יוכלו ילדות וילדי הגן להציע מילים נוספות שבהן הצליל "שְׁ" מורגש.
משחק תנועה – הילדים והילדות עומדים בשורה ומאזינים למילים שנאמרות להם. כאשר הם שומעים מילה הכוללת את הצליל "שְׁ", הם מתקדמים בקפיצה, כך עד שהם מגיעים אל היעד.
נשיקה של חנוכה
רגע של פיוט -
ניתן להשמיע לילדים את הפיוט "אור הנר" מאתר "בואו לגני". הפיוט נכתב על פי דבריו של הרב אברהם יצחק הכהן קוק, ועניינו ההכרה באור האישי הייחודי והפצתו לטובת הקהילה כולה.
לאחר השמעת הפיוט אפשר לשוחח עם הילדים על האור הייחודי להם, המתבטא בתכונות חיוביות וביכולות, ולעלות הצעות לתרומה לקהילה – כל אחד ואחת בעזרת האור המיוחד לו.
נשיקה של חנוכה
העשרה
עלון מקוון לחג החנוכה באתר האגף לחינוך קדם-יסודי
ניסוי מדעי לחנוכה – איך להדליק נר כבוי מְעַשֵּׁן, מכון דוידסון
חנוכה – מידע על החג והצעות ליצירה בעקבות הנרות – אתר הלו"ז העברי
נשיקה של חנוכה
רגע קהילתי -
הסיפור מזמן נתינה לקהילה: בעזרת הילדות והילדים אפשר למפות צרכים של הקהילה במרחבי החיים של הגן ולבדוק כיצד אנו יכולים לתרום לקהילה שלנו.
להשראה צְפו בשני סרטוני גננט המציגים את סיפורם של שני גנים שמצאו דרך להעניק לקהילה הסובבת.
נשיקה של חנוכה
קשר עם קהילת הגן -
הספר מזמן פעילות משפחתית לחנוכה סביב סיפורים משפחתיים על החג ועל זיכרונות הילדות של ההורים או המְחזה ושיתוף המשפחות בהצגת הסיפור.
נשיקה של חנוכה
לתת אהבה
השַׁמָּשׁ מבין כי "אין סופית הלהבה, היא דומה לאהבה". ומה אתם חושבים – האם האהבה יכולה להמשיך ולגדול כמו להבה גם לאחר שמעניקים ממנה לאחרים? האם יש לנו מספיק אהבה עבור כל מי שאנו אוהבים?
נשיקה של חנוכה
תכנון הצגת הספר
כדאי לתכנן את הצגת הספר בגן, ולחשוב מתי ובאיזה מעמד לחלק לילדים את העותקים שלהם. האם מתאים לך לפתוח בסיפור על חג, או אולי על השבת? האם תרצי להמתין עם חלוקת הספר ולשלב אותו במפגש משפחתי לקראת ט"ו בשבט או יום המשפחה?
טעם של חג
ייחודיותו של הספר
חשוב להדגיש בפני ההורים שספר זה שונה מספרים אחרים שמחולקים בתכנית, ושאת והילדים תעסקו בו שוב ושוב במהלך השנה. רצוי להציע להורים שגם הם יחזרו לספר לקראת החגים שבדרך, כדי לקרוא במועדם את הסיפורים והמתכונים.
טעם של חג
היכרות עם הסיפורים
לצד המתכונים אוסף סיפורים הקשורים לחגי ישראל. חלק מהסיפורים עכשוויים, אחרים עיבודים למדרשים. כדאי להכיר מבעוד מועד את הסיפורים, כדי לקבוע כיצד לשלב את הספר בעשייה סביב החגים, ולחשוב אלו סיפורים תרצי לספר לילדים בהגיעכם לכל חג.
טעם של חג
מילים חגיגיות
כדאי לשים לב לטור המיוחד בצד כל דף, "מילים חגיגיות". הטור מיועד להעשרה שלך ושל ההורים, וחלקו מתאים גם לילדים. אנו מאמינים שהיכרותך עם ילדי הגן תסייע לך להחליט מתי וכיצד לתווך את המידע לילדים.
טעם של חג
שיתוף זיכרונות חגים
אם מתאים לך, תוכלי לשתף את ילדי הגן בזיכרונות חגים שלך. הילדים בוודאי ישמחו לשמוע ממך סיפורים "של פעם", ושיתוף מצדך עשוי גם לעודד הורים וסבים לשתף זיכרונות שלהם.
טעם של חג
שימו לב ♥️
כדאי להסב את תשומת לב ההורים לעמוד הראשון של הספר, בו מכתב להורים, ולדף האחרון, שם הוקצה מקום לרשום מתכון וסיפור או מנהג משפחתי.
טעם של חג
המתכונים של ילדי הגן
המתכונים שבספר פשוטים ומתאימים גם לילדים צעירים. בעקבות פיענוח הוראות ההכנה שבספר, ילדי הגן יכולים "לכתוב" בעצמם מתכונים שלהם.
טעם של חג
קהילת הגן שלי
בעקבות הספר אפשר להכין ספר מתכונים וסיפורים של קהילת הגן שלך. בכל חג במהלך השנה ניתן להוסיף לאוגדן עוד דפים: סיפורי חגים של הילדים, מנהגי משפחות, מתכונים של הגן ושל הבית, צילומים של פעילות בגן סביב החגים ועוד. כאשר מתאים, כדאי לשתף גם סבים ולהזמין אותם להכין מאכלים עם הילדים בגן. בסוף השנה כל ילד יקבל עותק שלו של ספר החגים של הגן, בהשראת "טעם של חג", כמזכרת.
טעם של חג
חוויות מהשטח
אורנית דהאן גננת גן נוגה באשדוד סיפרה שהילדים קיבלו משימה הביתה. היה עליהם לבחור אחד מהחגים היהודיים ולצרף לו מתכון שאותו הם נוהגים להכין בביתם והכנו מזה ספרון מתכונים של הגן.
משתפת הגננת תמנע רז מגן שקד בקיבוץ הזורע: "ביקשתי מההורים שכל משפחה תכתוב לנו את המתכון של האוכל שהכי אהוב על המשפחה ותכין אותו לכל ילדי הגן. כך יצרנו מחברת מתכונים של הגן וגם טעמנו את כל המאכלים הטעימים של המשפחות. היה מצוין!"
לנעמה ערבה אבנד, גננת גן קשת בירושלים יש בגן ילד שאבא שלו שף ובעל מסעדה ולשמחת כולם הוא נענה להזמנתה להגיע לגן, ולספר על העבודה שלו. האבא הביא לכל הילדים כובעי טבח והילדים נהנו מאוד להכין איתו ספינג' (עוגות מרוקאיות).
בגן שקד בקיבוץ גשר הזיו שיתפה הגננת אור בובי סגל את משפחות ילדי הגן בפעילות הבאה: "כל משפחה קיבלה דף לכתיבת מתכון משפחתי מאחד החגים וכן חוויה שזכורה להם. הדפסנו וערכנו את כל המתכונים המשפחתיים, כרכנו אותם והגשנו ספר מכובד הכולל את מתכוני משפחות הגן לחגים. המשפחות קיבלו את הספר ביום המשפחה."
הגננת הילה גלבנדורף מגן סביונים בקריית ביאליק מספרת: הספר "טעם של חג" הגיע לקראת חג החנוכה. הילדים הכינו בגן בעזרת המתכון שבספר לביבות תפוחי אדמה וסיפרו שבבית הכינו לביבות עם ההורים. לאחר מכן הקראנו את הסיפור "נר דולק מנר" ולמדנו על נתינה.
כתבה לנו הגננת טובה גיגי מגן שיבלים בעין השלושה: " טעם של חג, איזה ספר נפלא. תודה!!! הכנו את הלביבות בגן עם המתכון האורייני של הספר, עוד לפני שהצגנו אותו. במסיבת החנוכה שלנו עם ההורים, לאחר הדלקת הנר הראשון בחנוכייה, הזמנתי את המשפחות ל"טעם של חג". עברנו וחילקנו באופו אישי את הספר לכל ילד כשמאחוריו יושב ההורה הפעיל, הקדשתי אותו באופו אישי, לעיני הילד רשמתי את שמו ואיחלתי לו הנאה מרובה עם הספר, החבר החדש לימים ארוכים. סיפרתי את הסיפור בפני הקהל הגדול בזמן שעיינו בו, חוויה מרוממת וחגיגית. אכן, "כל זמן שהנר דולק אפשר עוד לתקן", סיפור אידי מרגש וחם. הילדים יצאו מהמסיבה העליזה עם הסביבון ודמי החנוכה והחשוב מכול הספר, חבר חדש וערכי. תודה!"
נעמה ערבה אבנד וילדי גן קשת בירושלים התכבדו בביקור של שף: "הזמנתי לגן אבא של אחד הילדים שהוא שף ובעל מסעדה .הוא סיפר על העבודה שלו, הביא לכל הילדים כובעי טבח והכין עם הילדים ספינג'."
ואילו ילדי גן שקד מקיבוץ גשר הזיו, בראשות הגננת אור בובי סגל, הפיקו ספר מתכונים של משפחות הגן: "כל משפחה קיבלה דף לכתיבת מתכון משפחתי מאחד החגים וכן חוויה שזכורה להם. הדפסנו וערכנו את כל המתכונים המשפחתיים, כרכנו אותם והגשנו ספר מכובד הכולל את מתכוני משפחות הגן לחגים. המשפחות קיבלו את הספר ביום המשפחה".
וילדי גן לכיש ברמת בית שמש הביאו את מטעמי הבית לגן. כתבה לנו הגננת נאוה אדמוני: "הכנו בגן את רולדת הפירות לכבוד טו בשבט. בעקבות המתכונים הילדים הכינו עם הוריהם בבית תבשיל שהם בחרו והביאו לגן".
הגננת מורן עוזיהו, גן דרור מושב יתד: "ספר מדהים. קראנו הרבה מהסיפורים. המחזנו ובעיקר לקחנו את הסיפור ליום המשפחה. הכנו ספר מתכונים: כל משפחה הביאה מתכון וגם כתבה על ההווי המשפחתי סביב בישול בפרט ופעילות משותפת בכלל".
טעם של חג
הזדמנות להרחיב ולספר לילדים על נחישותו וההתמדה בה חידש בן-יהודה את השפה העברית
בסיפור רמזים רבים לאישיותו של אליעזר בן-יהודה, ולאורח החיים של משפחתו. זו הזדמנות להרחיב ולספר לילדים על נחישותו וההתמדה בה חידש בן-יהודה את השפה העברית, להבליט את החוב שלנו כלפי מפעל חייו, וגם לתאר את החיים בבית משפחת בן-אליעזר.
בן ציון והסביבון הראשון
האם בקרב הורי הגן שלך יש הורים שיודעים לספר סיפורים?
"היה-היה": הסיפור מציג את אבא של נוני, ש"הוא מספר סיפורים מאין כמוהו". האם בקרב הורי הגן שלך יש הורים שיודעים לספר סיפורים? כדאי לשוחח על כך עם הילדים, אשר בוודאי ישמחו לשתף אותך ואת חבריהם ב"כישורים המיוחדים" של הוריהם! זו גם הזדמנות להכיר היבט אחר של ההורים – וייתכן שבעקבות הספר, אבא או אמא של אחד הילדים יסכים לבוא לגן ולספר סיפור לילדים, ממש כמו בספר של דבורה עומר.
בן ציון והסביבון הראשון
להמחיז את הסיפור עם ילדי הגן
תוכלי להמחיז את הסיפור עם ילדי הגן, עם דגש על הרגשות של בן-ציון לנוכח סירוב אביו לאפשר לו לשחק עם ילדים שאינם דוברי עברית.
בן ציון והסביבון הראשון
סביבון מעיגול צבעוני ועפרון.
דבורה, אמו של בן-ציון, הכינה סביבון מעיגול צבעוני ועפרון. צורת הסביבון המסורתי ("דריידל" ביידיש, מלשון "דרייען" – "לסובב") היא לא עיגול אלא ריבוע, עם אותיות על גב הסביבון: נ ג ה ש. האותיות מייצגות את הביטוי "נס גדול היה שם". הן גם רומזות על כללי המשחק ביידיש: נ ("נישט" – לא כלום), ה ("האלב" – חצי), ג ("גאנץ" – הכל), ש (שלעכט" – רע). בישראל החליפו את האות "ש" באות "פ", כדי לציין "נס גדול היה פה".
בן ציון והסביבון הראשון
תצוגת סביבונים
תוכלי לבקש מילדי הגן להביא לגן סביבונים שונים מהבית, לערוך תצוגת סביבונים ולשחק בהם בגן. לחצי כאן לקרוא הסבר למשחק הסביבון.
בן ציון והסביבון הראשון
הידעת?
הידעת? עלו מספר הצעות נוספות לתרגום המילה "דריידל", שלא נקלטו בעברית מודרנית: ביאליק קרא לו "כִּרְכָּר", מנדלי מוכר ספרים – "חזרזר", אברונין – "סוב סוב", ונמצא גם הכינוי "מגדל עוז", שמקורו אינו ידוע.
בן ציון והסביבון הראשון
חגיגה של נס תחיית השפה העברית!
הסיפור מזמין חגיגה של נס תחיית השפה העברית! תוכלי לעסוק באלף-בית העברי באפיית עוגיות בצורת אותיות, הכנת מגנטים להרכבת מילים, זיהוי כתבי-יד וגופנים ("פונטים") שונים, ועוד.
בן ציון והסביבון הראשון
"סביבון" לצעצוע שמסתובב
בן ציון המציא את המילה "סביבון" לצעצוע שמסתובב. גם ילדיכם יכולים להמציא שמות עבריים לצעצועים שלהם! נסו לחשוב יחד איך כדאי לכנות משחקים ביתיים כמו לגו, פליימוביל או דומינו – או כל משחק אחר שעדיין אין לו שם בעברית. נשמח אם תשלחו אלינו את הרעיונות שלכם!
בן ציון והסביבון הראשון
מילה חדשה
גם מבוגרים ממשיכים ללמוד מילים חדשות. אם קראתם או שמעתם מילה חדשה בעברית בזמן האחרון, תוכלו לשתף בה את הילדים ולשמוע מהם על מילים חדשות שלמדו.
בן ציון והסביבון הראשון
הצעצועים שאתם אהבתם לשחק בהם בילדותכם
הצעצועים שבן ציון שיחק בהם שונים מאלה שיש לילדינו היום. זו הזדמנות לספר לילדיכם על הצעצועים שאתם אהבתם לשחק בהם בילדותכם. תוכלו גם לתאר אילו סביבונים היו לכם, ואילו יש לכם היום.
בן ציון והסביבון הראשון
מכינים סביבון
מכינים סביבון: ממש כמו דבורה, אמו של בן ציון, אפשר להכין סביבון בבית. קחו תקליטור או הכינו עיגול מקרטון וצבעו אותו בצבעים יפים. נעצו עיפרון בחור במרכז, והרי לכם "הסביבון הראשון" שאיתו שיחק בן ציון.
בן ציון והסביבון הראשון
ערב משפחתי וליהנות יחד עם משחקים וצעצועים פשוטים
הסביבון הקטן הכניס הרבה אור ושמחה לחיים של בן ציון בזמנים של קושי ובדידות. עונת החורף מתאימה במיוחד לבילוי משפחתי בבית. ניתן לארגן ערב משפחתי וליהנות יחד עם משחקים וצעצועים פשוטים – כמו בתקופה של בן ציון בן יהודה.
בן ציון והסביבון הראשון