סְּפָרִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
טיפ לקריאה
ספרים העוסקים במנהגים, סמלים ומאכלי חג מעשירים את חוויית החג ומסייעים לפתח ציפייה וסקרנות לקראתו. כדאי לקרוא את הספר עם הפעוטות גם במהלך החג, ואפילו אחריו – ולהיזכר יחד ברגעים היפים, במנגינות, בצבעים, בטעמים ובריחות.
מה? מה? תפוח אדמה!
מבשלים ונהנים ביחד
תוכלו לשוחח על מאכלים שאתם אוהבים להכין בבית ועל תהליך ההכנה – באילו מצרכים משתמשים? באילו כלים? מה עושים בכל שלב?
מה? מה? תפוח אדמה!
האזינו לשיר
האזינו לשיר "מה, מה? תפוח אדמה!" תוכלו להצטרף בשירה ובריקוד, ולהמציא תנועות משלכם.
מה? מה? תפוח אדמה!
מה באיורים
בכל קריאה חפשו פרטים מעניינים חדשים באיורים שבספר – איפה התוכי? מה הוא עושה בכל איור? מה עושים האבא והילדים? אילו פריטים ומצרכים יש על השולחן? ואילו חפצים אתם מזהים במטבח? אולי תמצאו אותם גם בבית ובמטבח שלכם.
מה? מה? תפוח אדמה!
מתכון ללביבות
מצרכים:
5 תפוחי אדמה
בצל גדול
2 ביצים
חצי כוס קמח
חצי כפית סוכר
כפית מלח
שמן לטיגון
הוראות הכנה:
1. קולפים ומגרדים את הבצל ותפוחי האדמה בפומפייה. סוחטים היטב את הנוזלים ומניחים בקערה.
2. מוסיפים לקערה את כל שאר המצרכים – ביצים, קמח סוכר ומלח (ועוד תבלינים אם רוצים), ומערבבים היטב.
3. מטגנים בזהירות בשמן חם את הלביבות (כף או כף וחצי לכל לביבה) עד להזהבה, משני הצדדים.
4. מניחים על נייר סופג, ובתיאבון!
מה? מה? תפוח אדמה!
שלב אחרי שלב
בזמן הכנת לביבות, או מאכל אהוב אחר, תוכלו לצלם את תהליך ההכנה. מהתמונות אפשר להכין אלבום קטן שיעזור לחזור על השלבים ועל שמות הפעולות והמצרכים.
מה? מה? תפוח אדמה!
מה? מה? תפוח אדמה!
על הספר
הספר "מה מה תפוח אדמה", על פי שירה האהוב של לאה נָאוֹר, מתאר את תהליך ההכנה של לביבות חנוכה. בספר יפְגשו הילדים בפעלים חדשים, ברכיבים מגוּוָנים ובכלי מטבח שונים. באמצעות חריזה שמחה וקצבית ואיורים עדינים וצבעוניים יגלו הפעוטות את החדווה וההנאה שבהכנה המשותפת של מאכל החג ויפַתחו ציפייה והתרגשות לקראת חנוכה.
מה? מה? תפוח אדמה!
טקס קבלת הספר, קריאה בקבוצות קטנות בשילוב תנועות ידיים
זהו הספר הראשון שמגיע השנה אל המעון, ומומלץ לחגוג עם הפעוטות את הוצאת הספרים מהארגז. תוכלו לחזור על כך עם קבלת כל אחד מהספרים. כך יֵדעו הפעוטות בוודאות: ספר הוא חגיגה!
איפה לקרוא? – כדאי למצוא פינה נעימה במעון ולקרוא לפעוטות את הספר בקבוצות קטנות שיאפשרו לכל אחד ואחת מרחב נעים ושקט להיכרות איתו.
מה? מה? תפוח אדמה!
שיחה ומפגש במעון
כדאי להתחיל בשאלות הבנה: "מה מכינים הילדים והאבא בספר? איפה הם נמצאים? איזו חיה מופיעה בספר? אילו כלים וחפצים יש במטבח? באיזה חג מכינים לביבות? מה יש על שולחן החג שבאיור?" ואז לעבור לשאלות המקשרות את הספר לחיי הפעוטות: "טעמתם פעם לביבות? איזה טעם יש להן? מה עוד אוכלים בחנוכה? אילו מאכלים אתם מכינים בבית? עם מי אתם מכינים מאכלים במטבח? מה כל אחד עושה אצלכם בבית כשמכינים מאכלים יחד?".
מה? מה? תפוח אדמה!
מצרכים, כלים ותנועות ידיים
תוכלו להמחיש לפעוטות את המתרחש בספר בעזרת מצרכים וכלים, כמו סינר, קערה, כף, פומפייה, מחבת, שמן וכמובן תפוח אדמה.
את הפעולות המוזכרות בספר כדאי ללוות בתנועות ידיים. הפעוטות יוכלו לחקות אותן וכך להצטרף לקריאה.
מה? מה? תפוח אדמה!
מתפוח אדמה ללביבה
תוכלו לעשות עם הפעוטות פעילות שמדגימה את התהליך שבו ירק טרי הופך למאכל. מומלץ לחלק את הפעוטות לקבוצות קטנות ולהושיב אותם סביב שולחן. אפשר לתת להם להתנסות בחיתוך של תפוח אדמה מבושל מראש (כדי שיהיה מרוכך) באמצעות סכיני פלסטיק ולהדגים להם את הפעולות השונות תוך שִיוּם הכלים והפעולה: "עם קולפן מקלפים", "בעזרת פומפייה מרסקים".
אפשר גם להתייחס להבדל בין תפוח אדמה מבושל לתפוח אדמה לא מבושל ולבדוק עם הפעוטות אילו ירקות מצריכים בישול לפני האכילה ואילו לא.
מה? מה? תפוח אדמה!
שילוב הספר בחיי היום-יום במעון
בעקבות הספר אפשר להציע לפעוטות "להכין לביבות" בפינת הבית או בחצר, ואפילו "לטגן" אותן בעצמם במחבת הפלסטיק.
במהלך ארוחת הצוהריים תוכלו לשאול: "האם אחד המאכלים שאנחנו אוכלים היום, למשל הלביבות, עשוי מתפוחי אדמה?" או "האם האוכל חם כמו לביבה?".
אפשר גם להשתמש בצירוף "מה מה?" ולהציג באמצעותו מאכלים שונים: "מה מה? עגבנייה אדומה", "מה מה? לחם עם גבינה", או להשתמש בו כשקוראים לפעוטות לחזור מהחצר: "מה מה? חוזרים אל הכיתה", "מה מה? מתחילה הארוחה".
מה? מה? תפוח אדמה!
שיתוף הורים ולוח "מבשלים יחד"
מומלץ לספר להורים על תוכנית ספריית פיג'מה לקטנטנים, לעדכן אותם בכל פעם שספר נמצא בדרך הביתה ולעודד אותם לקרוא את העמוד האחרון שבו הצעות לפעילות וטיפים לקריאה.
כדאי לשתף אותם במידע על התוכנית באמצעות הסרטון מהי ספריית פיג'מה לקטנטנים.
תוכלו לשלוח להורים תמונות מהפעילות, להזמין אותם לשלוח תמונות שלהם ושל ילדיהם מכינים מאכלים יחד בבית ולהכין לוח תמונות "מבשלים יחד".
מה? מה? תפוח אדמה!
שיר
באמצעות סריקת הקוד תוכלו להשמיע את השיר "מה מה תפוח אדמה", לרקוד, לשיר וליהנות.
(את השיר מבצעים ישראל גוריון, נירה עדי, צ'ומפי ואֵֵינְְשֵֵם בתוכנית "שלוש, ארבע, חמש וחצי".)
מה? מה? תפוח אדמה!
ספר חנוכה נוסף וסרטון
הספר חג מדליק מאת לאה נאור עוסק גם הוא בחנוכה.
הסרטון חוגגים עם הקטנטנים ייתן לכם השראה ורעיונות להעצמת חוויית החג בקרב הפעוטות.
מה? מה? תפוח אדמה!
לכבוד החנוכה, משחק קלפים לכל המשפחה!
נשיקה של חנוכה
מדור לדור
סיפור חנוכה הוא סיפור שעובר מדור לדור. האם יש לכם סיפורים, שירים או מאכלים שעוברים אצלכם במשפחה? לאחר הדלקת נרות החג תוכלו לספר על חגיגות החנוכה כשאתם ההורים הייתם ילדים, ולהוסיף ולספר זה לזה סיפורים ששמעתם במשפחה, לשיר שיר משפחתי נושן או להכין יחד מאכל אהוב.
נשיקה של חנוכה
מעבירים אהבה🕯️
בזמן הדלקת נרות החנוכה הביטו כיצד הם מעבירים אור מנר אחד לשני. כמו נרות החג, גם אתם יכולים להעביר אהבה במשפחה: עומדים בשורה ומעבירים מאחד לשנייה "אור" של אהבה בדמות חיבוק, נשיקה או מילה טובה. אם מתחשק – אפשר לערוך כמה סבבים שבכל אחד מהם ממציאים דרך חדשה לבטא באמצעותה אהבה ולהעביר אותה למישהו אחר מהמשפחה.
נשיקה של חנוכה
תנועה – מרוץ הנרות
המשחק דומה למרוץ שליחים, כאשר הנר הוא החפץ שעובר בין בנות ובני הבית: בכל פעם אחד מבני הבית רץ עם הנר עד לנקודה מוסכמת, שם מחכה לו בן משפחה נוסף, מקבל את הנר ורץ הלאה כדי להעביר לבן המשפחה הבא בתור. אפשר לבחור מסלול מעגלי שבו משחקים סביב-סביב עד שמתעייפים, ואפשר לבחור מסלול שמסתיים בנקודה שנקבעה מראש. העברתם את הנר? – כל הכבוד! אפשר להעביר ביניכם כריות וכוסות שתייה ולנוח יחד…
נשיקה של חנוכה
ברכה מדליקה
חג החנוכה הוא הזדמנות להעניק שמחה ואור לקרובים, לשכנים ולבני המשפחה: תוכלו להכין ברכת חג בצורת נר ולכתוב יחד מילות ברכה שיאירו את החג ויחממו את הלב של מי שיקבל אותן.
הצעות ליצירה ולהכנת כרטיסי חג בפינטרסט של ספריית פיג'מה.
נשיקה של חנוכה
שיח רגשי
ילדים וילדות צעירים מתקשים לעתים לחלוק. שיח רגשי מתווך יכול לסייע להם ללמוד לחלוק ולהפנים את ערך הנתינה. תוכלו לשאול:
🕯️ למה הַשַׁמָּשׁ לא רצה להדליק את הנר? ממה הוא חשש?
🕯️ האם גם אתם חוששים לתת דברים לאחרים?
🕯️ איך, לדעתכם, הרגיש הַשַׁמָּשׁ אחרי שהנר נדלק?
🕯️ איך אתם מרגישים כאשר מעניקים לכם דברים?
🕯️ איך אתם מרגישים כשאתם מעניקים לאחרים ומשמחים אותם?
בעקבות האיורים
🕯️ מה ההבדל בין מראה השכונה בתחילת הסיפור ובין המראה שבסופו?
🕯️ כיצד הָעמידה של השַׁמָּשׁ השתנתה לאורך הסיפור?
🕯️ האיורים לאורך כל הספר מביעים נתינה מסוגים שונים. נעקוב אחריהם עם הילדים והילדות וננחה אותם להתבונן כיצד מתוארים הנר הנותן והנר המקבל: מהי הבעת הפנים? כיצד כל אחד מהם מרגיש?
נשיקה של חנוכה
מעגל של נתינה
מה אפשר להעביר לחבר, והוא לעולם לא ייגמר? 🕯️ תוכלו לשבת במעגל ובכל סבב להעביר דבר שכדאי לתת לחברים ולקבל מהם: מחמאה🕯️, חיוך🕯️, סיפור🕯️ בדיחה🕯️ או לחיצת יד🕯️. כל ילד או ילדה ישַׂמחו את מי שיושב מימינם עד שיסתיים הסבב ויוכרז הדבר הטוב הבא.
בעקבות הפעילות תוכלו לשוחח על הדברים שאפשר לתת לחבר והם אינם נגמרים לעולם.
נשיקה של חנוכה
ניצני אוריינות
חריזה – לאורך הסיפור השתמשה הסופרת בחריזה סופית שעניינה צלילים זהים בסופי מילים המופיעות בסוף הטור. לאחר הקראת הסיפור נציע לילדים לאתר את החרוזים. ניתן להציע להם להכין משחקי קלפים המבוססים על החרוזים בשיר.
הצליל "שְׁ" – צליל זה מופיע שוב ושוב בסיפור. בעמ' 12, למשל: דרש/ שַׁמָּשׁ/ אש/התעקש… אפשר להקריא את הפִּסקה ולבקש מהילדים והילדות לנסות להבחין בצליל החוזר על עצמו ובאות שי"ן.
בהמשך יוכלו ילדות וילדי הגן להציע מילים נוספות שבהן הצליל "שְׁ" מורגש.
משחק תנועה – הילדים והילדות עומדים בשורה ומאזינים למילים שנאמרות להם. כאשר הם שומעים מילה הכוללת את הצליל "שְׁ", הם מתקדמים בקפיצה, כך עד שהם מגיעים אל היעד.
נשיקה של חנוכה
מעבירים נר מנר
בעקבות ההאנשה של הנרות אפשר ליצור חנוכיות אנושיות. בקשו מילדי וילדות הגן להתחלק לקבוצות של שמונה וליצור בגופם חנוכייה עם שמונה "נרות". הילד שייבחר לתפקיד השַׁמַָשׁ "ידליק את הנרות" האנושיים בדרכים מגוונות כמו טפיחה על הגב או מילת קסם. כל "נר" ש"יידלק" יניע את גופו בדרך שיבחר כדי להמחיש את תנועת השלהבת.
🕯️🕯️🕯️🕯️🕯️🕯️🕯️🕯️
נשיקה של חנוכה
רגע של פיוט
ניתן להשמיע לילדים את הפיוט "אור הנר" מאתר "בואו לגני". הפיוט נכתב על פי דבריו של הרב אברהם יצחק הכהן קוק, ועניינו ההכרה באור האישי הייחודי והפצתו לטובת הקהילה כולה.
לאחר השמעת הפיוט אפשר לשוחח עם הילדים על האור הייחודי להם, המתבטא בתכונות חיוביות וביכולות, ולעלות הצעות לתרומה לקהילה – כל אחד ואחת בעזרת האור המיוחד לו.
נשיקה של חנוכה
העשרה
עלון מקוון לחג החנוכה באתר האגף לחינוך קדם-יסודי
ניסוי מדעי לחנוכה – איך להדליק נר כבוי מְעַשֵּׁן, מכון דוידסון
חנוכה – מידע על החג והצעות ליצירה בעקבות הנרות – אתר הלו"ז העברי
נשיקה של חנוכה
רגע קהילתי
הסיפור מזמן נתינה לקהילה: בעזרת הילדות והילדים אפשר למפות צרכים של הקהילה במרחבי החיים של הגן ולבדוק כיצד אנו יכולים לתרום לקהילה שלנו.
להשראה צְפו בשני סרטוני גננט המציגים את סיפורם של שני גנים שמצאו דרך להעניק לקהילה הסובבת.
נשיקה של חנוכה
קשר עם קהילת הגן
הספר מזמן פעילות משפחתית לחנוכה סביב סיפורים משפחתיים על החג ועל זיכרונות הילדות של ההורים או המְחזה ושיתוף המשפחות בהצגת הסיפור.
נשיקה של חנוכה
🕯️לתת אהבה🕯️
השַׁמָּשׁ מבין כי "אין סופית הלהבה, היא דומה לאהבה". ומה אתם חושבים – האם האהבה יכולה להמשיך ולגדול כמו להבה גם לאחר שמעניקים ממנה לאחרים? האם יש לנו מספיק אהבה עבור כל מי שאנו אוהבים?
נשיקה של חנוכה
סימני חג הפסח
האם ילדיכם יכולים למצוא באיורים את סימני חג הפסח? תוכלו לבקש מהם להצביע על ארבע הכוסות, המצה, ההגדה של פסח והיין. אפשר גם לחפש באיורים רמזים לבוא האביב – הבגדים הקצרים, הפריחה והשמיים הבהירים.
איך יודעים שבא אביב?
האם אתם מכירים את הלחן של השיר?
האם אתם מכירים את הלחן של השיר? תוכלו לשיר ביחד ולרקוד במעגל
איך יודעים שבא אביב?
עונת האביב מזמינה אותנו לצאת החוצה וליהנות מהטבע
עונת האביב מזמינה אותנו לצאת החוצה וליהנות מהטבע. איפה אתם אוהבים לטייל? תוכלו לקחת איתכם את הספר, לצאת לטיול בסביבת הבית ולחפש יחד את סימני חג האביב.
איך יודעים שבא אביב?
תוכלו להכין יחד 'משקפת אביב' ולהביט דרכה סביב
תוכלו להכין יחד 'משקפת אביב' ולהביט דרכה סביב סביב. מקשטים שני גלילי נייר טואלט ריקים במדבקות ובצבעים ומדביקים אותם זה לזה לאורכם. מה אתם רואים דרך המשקפת?
איך יודעים שבא אביב?
מה נשתנה בבית שלכם לקראת חג הפסח?
מה נשתנה בבית שלכם לקראת חג הפסח? גם ילדים צעירים יכולים להשתתף בהכנות לחג ובליל הסדר עצמו. כדאי להזמין אותם לעזור לערוך את שולחן החג, לשיר שירי חג, לשאול את ארבע הקושיות, וכמובן לחפש את האפיקומן!
איך יודעים שבא אביב?
דתיה בן דור כתבה שירים וסיפורים
דתיה בן דור כתבה שירים וסיפורים רבים ואהובים לגיל הרך. כדאי לחפש אותם בבית או בספרייה ולקרוא אותם יחד.
איך יודעים שבא אביב?
מילים ואיורים - לקרוא יחד
אפשר להתחיל בהיכרות עם המילים, לעבור להצגת האיורים ולבסוף לשלב את המילים עם המנגינה. אפשר לבחור גם בסדר הפוך; העיקר הוא ליהנות ממילים וממנגינה גם יחד!
כדאי לקרוא את הספר בקבוצות קטנות ולאפשר לילדים לעיין מקרוב באיורים.
איך יודעים שבא אביב?
אביב הגיע - איך יודעים שבא אביב? מתבוננים באיורים ומחפשים
- פרחים – היכן מופיעים בספר פרחים? מה צבעם? מה הקשר בין פריחה לאביב?
- ילדים – אילו בגדים הילדים לובשים? מה הילדים עושים כאשר הם מחוץ לבית ?
- פרפר – חפשו את הפרפר בין דפי הספר. את מי הפרפר פוגש?
איך יודעים שבא אביב?
פסח בא - מה הם סימני החג? היכן נוכל לפגוש אותם בספר?
- פרחים – היכן מופיעים בספר פרחים? מה צבעם? מה הקשר בין פריחה לאביב?
- ילדים – אילו בגדים הילדים לובשים? מה הילדים עושים כאשר הם מחוץ לבית ?
- פרפר – חפשו את הפרפר בין דפי הספר. את מי הפרפר פוגש?
איך יודעים שבא אביב?
שרים ומנגנים יחד
- לשיר ולנגן – ניתן להדגיש את החריזה בעזרת הקשה על משולש או על פעמונית בסוף כל משפט. בהמשך אפשר לחלק לפעוטות כלֵי הקשה ולצרף אותם לנגינה.
- להאזין כדאי להאזין לשיר "איך יודעים שבא אביב?" מתוך התוכנית "מה פתאום" ולרקוד לצליליו.
- לשלב תנועה – מומלץ לצרף תנועות חוזרות למילים חוזרות בשיר.
איך יודעים שבא אביב?
מה קורה באביב? כדאי לצאת החוצה, להביט סביב-סביב:
- אילו בגדים אנו לובשים באביב?
- מה צבע השמיים? האם חם או קר?
- אילו בעלי חיים אנו פוגשים בחצר? שימו לב לבעלי החיים הקטנים, כמו הפרפר או הנמלה.
- אילו צמחים פורחים ומה צבעם? האם על העצים צומחים עלים?
איך יודעים שבא אביב?
היכרות עם סמלי החג
חג הפסח הוא חג רב-חושי: אנו אוכלים מהמרור ומהמצות, שותים יין, שרים ומספרים את סיפור יציאת מצרים. יש שמסובבים את המצות סביב הראש.
- סלסילה לחג: כדאי למלא בהדרגה את הסלסילה בסמלי החג המופיעים בספר תוך שימת דגש בהתנסות החושית: בטעם, במרקם, בריח, בצבע.
- שיתוף משפחות: כהכנה לסדר הפסח שייערך בבית ניתן לבקש מההורים להביא למעון גביעים, מצות, הגדות שונות וכיסוי למצות או לאפיקומן.
- משפחות מטיילות: לאחר החופשה עודדי את ההורים להביא תצלומים מחופשת הפסח המלווים בתיאור קצר. באופן זה יוכלו הפעוטות לשתף בחוויותיהם ולעבד את חוויות החג.
- מחרוזת שירי פסח: בשיר מוזכרים שלושה שירי חג: "איך יודעים שבא אביב?", "שמחה רבה" ו"אביב הגיע פסח בא". אפשר להכין חוברת עם שירי חג נוספים שנלמדו במעון.
- משפחה מזמרת: ההורים והפעוטות ישמחו לשיר יחד מתוך החוברת במסיבה או במהלך חגיגות החג בבית. אפשר לקשט אותה ולשמור אותה לשימוש בשנה הבאה.
- גם אנחנו מתכוננים לפסח בעזרת ה"ידיים החרוצות" של ילדי המעון: הפעוטות יכולים להשתתף בניקיונות ובהכנות לפסח וכך לפתח תחושת יכולת ועצמאות.
איך יודעים שבא אביב?
תערוכה חקלאי
סביב הספר ניתן להקים בגן תערוכה חקלאית בה יוצגו פירות שבעת המינים ודרך גידולם. לצד הפירות הטריים אפשר להכין עם הילדים דגמים מחומרים שונים ולעטר את התערוכה בתמונות נוף.
האם אתם מכירים עובדי אדמה? אולי אחד מהורי הגן או קרובים של הילדים חקלאים? כדאי להזמין אותם לשיחה בגן!
אפשר לבקש מהילדים וההורים לחפש במכולת את הפירות השונים ולגלות את מגוון המוצרים שמפיקים מהם.
הספר מזמן חגיגה משפחתית משותפת לרגל ט"ו בשבט! כדאי להזמין את ההורים לחגיגת טעמים ומנהגים: אפשר להכין יחד ספר מתכונים של קהילת הגן, ולשמוע על מאכלים ומסורת ייחודית של כל משפחה. מומלץ לשיר יחד משירי הארץ הטובה.
שבעת המינים
חיטה
חיטה: בעקבות הסיפור, אפשר לדון עם הילדים על המושג: "עמל": עבור מה כדאי לעבוד קשה? כדאי לשמוע סיפורים ודוגמאות מהילדים. אפשר להכין הצגה עם הילדים על השלבים השונים בהכנת הלחם.
שבעת המינים
שעורה
שעורה: שירו הנפלא של מתתיהו שלם, "שיבולת בשדה", מתאים מאד ללמידה משותפת על ספירת העומר, ואף לריקודי עם בגן בחגיגות הביכורים לקראת שבועות. כדאי להציג לילדים תמונות של שדות השיבולים המאפיינות כל כך את נופי ארצנו.
שבעת המינים
גפן
גפן: הסיפור על הגפן והיין מזכיר את הביטוי: "אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו". כדאי לשוחח עם הילדים: מה משמעות הביטוי? האם אתם מכירים סיפורים נוספים עם אותו המסר, לדוגמה "תאכל מעיל תאכל" מאת רונית חכם?
שבעת המינים
תאנה
תאנה: בחיבור לנושא השנתי: שומרים על האחדות, שומרים על הייחודיות: הסיפור על שמה של תאנה מזמן שיח בנושא: השם שלי. כדאי לשלוח את הילדים למשימת חקר בבית: מדוע קיבלתי את שמי? ואיזו משמעות יש לו בעיניי? האם מסתתר סיפור מאחורי שם המשפחה? לוח קיר עם תמונות ותשובות הילדים יאגד את הסיפורים המשפחתיים לסיפור המשותף של קהילת הגן.
שבעת המינים
רימון
רימון: הרימון, פרי מלכותי הנחשב לסמל היופי, מופיע ברצפות פסיפס ברחבי הארץ. כדאי להציג לילדים תמונות של רצפת פסיפס מעוטרת רימונים מבית הכנסת העתיק בציפורי. אפשר להכין עם הילדים יצירה של פסיפס רימון בהדבקה של אבנים קטנות או אפילו פיסות נייר מרובעות.
שבעת המינים
זית
זית: השיר "מנורה וענפי זית" מרמז לסמל מדינת ישראל, ומתאים במיוחד ליום העצמאות: סמל המחבר בין נבואת הנביא זכריה, התבליט את המנורה משער טיטוס ברומא, ומביע את הפלא שבשיבת ציון. קישור ללחן השיר כאן. הילדים שיתבוננו באיור של השיר מקרוב יזהו בו את סמל המדינה. אפשר לשאול אותם, איזו משמעות יש לכך שהילדים באיור בונים את הסמל בעצמם?
שבעת המינים
תמר
תמר: בסיפורו של לוין קיפניס "סכך לסוכה", הילד בונה בעצמו סוכה ומחפש את הסכך המתאים ביותר. קיפניס מתבונן בילדים במבט מלא הערכה ואמונה באומץ ליבם וביכולתם להיות עצמאיים. כדאי להכין רשימה עם ילדי הגן: במה אתם עצמאיים? מה אתם אוהבים לעשות לגמרי בעצמכם?
שבעת המינים