סְּפָרִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
טיפ לקריאה
לפעמים פעוטות מסרבים להצעה לקריאת ספר מסיבות שונות. כיצד בכל זאת נעניין אותם בספרים? תוכלו לעורר את סקרנותם אם תדפדפו בספר בעצמכם ותציינו פרטים שמושכים את העין או משעשעים אתכם. כדאי למקם את הספרים במקום נגיש וגלוי ולנסות למצוא את הזמן הנכון לקריאה, כאשר אתם וילדיכם פנויים לשבת יחד בנחת.
חתול זה לא כלב!
כשלא מקבלים מה שרוצים
איך לדעתכם הרגיש הילד כשקיבל חתול ולא כלב? קרה לכם שמאוד רציתם משהו וקיבלתם משהו אחר במקומו? מה אפשר לעשות כשלא מקבלים בדיוק את מה שרצינו?
חתול זה לא כלב!
חתול זה לא כלב!
תצפית על בעל חיים
בספר מגלה הילד את תכונותיו המיוחדות של החתול: קופץ אל הברכיים, מלקק, מסתמר ומגרגר. תוכלו להתבונן יחד בבעלי חיים בסביבתכם ולנסות לזהות תכונות ייחודיות לכל חיה – כיצד היא נעה? אֵילו קולות היא משמיעה? איך היא מגיבה לבני אדם?
חתול זה לא כלב!
לחקות ולנחֵש
הילד קיבל חתול בהפתעה – אֵילו עוד חיות מפתיעות אפשר "להכניס" הביתה? איך תנין יושב על ספה? כיצד נחש יזחל על השטיח? תוכלו לשחק משחק: אחד יחקה והשני ינחש.
חתול זה לא כלב!
טיפ לקריאה: להתיידד עם ספר
קריאת ספרים מגיל צעיר תורמת רבות להתפתחות הפעוטות. מומלץ להתחיל את הקריאה לאט־לאט ובהדרגה. בתחילה ניתן לפעוט להתחבר אל הספר בדרך שלו: להרגיש אותו, לפתוח ולסגור, להתבונן באיורים ולהסתקרן. אחר כך אפשר לקרוא: בכל יום נקרא קצת, בסבלנות ובנחת. יש פעוטות שיעדיפו לקרוא רק עמוד אחד, להכיר, להתרגל והנה – הספר הפך לחבר!
ילד קטן הלך לגן
למה לקרוא עם פעוטות?
צפו בסרטון למה לקרוא עם פעוטות? – המסביר על תרומתה העצומה של קריאת ספרים להתפתחותם של פעוטות.
ילד קטן הלך לגן
מה קורה בדרך
אפשר למצוא גילויים מעניינים אם רק נשים לב. תוכלו לשוחח על מה שאתם רואים בדרך, בהליכה או בנסיעה: "הנה מכונית אדומה!" "אני רואה עננים, ומה אתה רואה?" תוכלו גם לשתף את הפעוטות ולהחליף חוויות: "בדרך לעבודה ראיתי אישה מטיילת עם כלב, מה אתה ראית היום בדרך אל המעון או בחזרה?"
ילד קטן הלך לגן
טקס בוקר
כמו הילד בספר, גם פעוטות אוהבים טקסים שיוצרים שגרה קבועה, טקסים שמרגיעים ועוזרים להם להתחיל את היום בתחושה טובה ובשמחה. בבוקר תוכלו גם אתם לערוך טקס בוקר קטן משלכם – לדוגמה, אפשר לעודד את הפעוט להיפרד מדובי אהוב: "דובי, דובי, אני הולך לגן, שלום!" ואתם ההורים תענו בשם הדובי: "שלום, שלום וברכה! ודרך צלחה!"
ילד קטן הלך לגן
פוגשים חיות
בספר מופיעות חיות רבות. תוכלו להתבונן בהן יחד ולציין את שמותיהן, להשמיע את קולות בעלי החיים או לחקות את התנועות שלהם: לקרקר כמו תרנגול, לקפוץ כמו ארנבת, או לדהור ולצהול כמו סוס. תוכלו גם להתבונן באיורים שבעמוד האחרון, להסתיר בכל פעם את אחת החיות, להשמיע את הקול שהיא משמיעה או לחקות את התנועות שלה, ולבקש מהפעוט לנחש באיזו חיה מדובר.
ילד קטן הלך לגן
פינטרסט
שירים, יצירות בעלי חיים ועוד הפתעות מחכות לכם בפינטרסט של ספריית פיג'מה.
ילד קטן הלך לגן
על הספר
הספר עוזר לפעוטות להתמודד עם המעבר מהבית אל המעון: בכל בוקר הפעוטות מגיעים אליכן אל המעון ליום חדש. חלקם נפרדים בקלות וחלקם חווים קושי בשלב זה של היום. ספר זה נבחר להיות הספר הראשון של השנה במטרה להקל על הפעוטות בהסתגלות המחודשת למעון אחרי תקופת החגים וכן בשלבים נוספים של השנה של חזרה למעון לאחר חופשה, או בקשיי הפרדות שיכולים להופיע כך פתאום.
ילד קטן הלך לגן
שיחה ומפגש במעון
טיפ לקריאה במעון
ספר חדש הוא הזדמנות לחגיגה! כדי להעצים את ההתרגשות והשמחה על קבלת הספרים תוכלו לערוך טקס מיוחד לפתיחת הקופסא יחד עם הפעוטות .
להתיידד עם הספר – ספרים הם עולם, ואיך מגלים עולם חדש? לאט לאט ובסקרנות. כדאי לאפשר לפעוטות לחקור את הספר – לדפדף בעותק האישי שלהם, לפתוח ולסגור, לקרוא "בכאילו" או בכל אופן שבו הפעוט בוחר.
איפה לקרוא? – כדאי למצוא פינה נעימה במעון ולהקריא את הספר בקבוצות קטנות שתאפשר לפעוטות מרחב נעים ושקט להיכרות איתו.
שיחה
כדאי להתחיל בשאלות הבנה – "לאן הלך הילד?" "את מי הוא פגש בדרך?" ולהמשיך ולשאול על עולמם של הפעוטות: איך אתם מגיעים בבוקר אל המעון? במכונית? ברגל?מה אתם רואים בדרך? את מי פגשתם בדרך – ציפור, כלב, אולי איש או אישה? בביטוי במהלך היום-יום במעון.
ילד קטן הלך לגן
שלום וברכה! לאורך היום במעון
את הברכה "שלום וברכה ודרך צלחה" תוכלו לשלב בשגרת היום במעון: בבוקר כאשר אתן מקבלות את פני הפעוטות, במפגש או במעבר בין פעילויות: "בואו נצא אל החצר – שיהיה לנו שלום וברכה ודרך צלחה!"
ילד קטן הלך לגן
מסלול מוטורי
תוכלו לבנות מסלול מוטורי בכיתה, בג'ימבורי או בחצר, שמציג את הדרך למעון. כדאי לשלב במסלול בכל פעם בובת חיה אחרת ולעודד את הפעוטות לספר לה לאן הם הולכים, לברך אותה לשלום ואתן המטפלות תענו בשם הבובה בברכת "דרך צלחה". הפעוטות יכולים גם לחבוש כובע ולקחת את התיק האישי שלהם למסע.
ילד קטן הלך לגן
איורים
בספר איורים רכים וצבעוניים שמזמינים התבוננות. אפשר לשאול "את מי פגש הילד?" "מה עוד יש בתמונה?".
ילד קטן הלך לגן
פוגשים חיות
בספר בעלי חיים רבים המסקרנים פעוטות. תוכלו להתבונן באיורים שבעמוד האחרון, להסתיר בכל פעם את אחת החיות, להשמיע את הקול שהיא משמיעה או לחקות את התנועות שלה, ולתת לפעוט לנחש באיזו חיה מדובר.
פעילות זו מופיעה גם בהצעות להורים. היכרות מקדימה תגביר את העניין של הפעוטות בספר כשייקחו אותו הביתה ויכולה לסייע לחזק את הקשר בין הבית ובין המעון.
ילד קטן הלך לגן
שיתוף הורים
מומלץ לספר להורים על תוכנית ספריית פיג'מה לקטנטנים, ליידע אותם כשהספר בדרך הביתה ולעודד אותם לקרוא את העמוד האחרון שבו הצעות לפעילות וטיפים לקריאה.כדאי לשתף אותם במידע על התוכנית באמצעות הסרטון מהי ספרית פיג'מה לקטנטנים
ילד קטן הלך לגן
עוד ספר ושיר
הספר לאן לאן? לגן! מתאר שיגרת בוקר נעימה, חולק בספריית פיג'מה לקטנטנים.
אפשר לשלב את השיר אצא לי השוקה שגם בו פוגשים בחיות רבות .
ילד קטן הלך לגן
הַדְרָכָה קְצָרָה עַל הַסֵּפֶר
הספר הגיע למעון! איך כדאי לקרוא עם הפעוטות? ואיך לשלב את הספר בכיתה? תוכלו למצוא הצעות ממוקדות וקלות ליישום.
בוקר טוב!
לקרוא עם פעוטות
מהמיטה ועד המעון – איזה מסע! מרגע שנפקחות העיניים ועד הרגע שמגיעים למעון, קורים כל כך הרבה דברים: אפשר לפגוש את השמש הזורחת, את מברשת השיניים ואת האנשים שברחוב, ולברך אותם בברכת "בוקר טוב". הברכה היא טקס שעוזר לפעוט להתחיל יום חדש בביטחון, ברוגע ובשמחה – יום חדש התחיל בטוב!
בוקר טוב!
טיפ לקריאה: איך הופכים את הספר לחבר?
קריאת ספרים מגיל צעיר תורמת תרומה עצומה להתפתחותם של פעוטות; ההצעה שלנו היא להתחיל לאט-לאט, בהדרגה ובדרך המתאימה לפעוט: יש שירצו למשש את הספר, לפתוח ולסגור, או אפילו "לטעום" אותו. אחר כך אפשר לקרוא קצת, בסבלנות ובכיף: תוכלו להתחיל ולקרוא עמוד אחד, להתרגל, להוסיף עמודים, והנה – הספר הפך לחבר…!
בוקר טוב!
קוראים ביחד - "בוקר טוב"
בזמן הקריאה תוכלו להדגיש את המילים "בוקר טוב" בקול מיוחד ובתנועה של ברכת שלום, ולהזמין את הפעוט להצטרף, לעקוב אחרי הסיפור ולהיות שותף לקריאה. תוכלו ליצור טקס משלכם ולאחל "בוקר טוב": "בוקר טוב לכיסא שבמטבח!", "בוקר טוב לעץ שבדרך!", "בוקר טוב לכלב בובי!"
בוקר טוב!
מתבוננים על העולם
בעיניו של הפעוט כל דבר הוא פלא שמלמד על העולם: הזמן המשותף בדרך אל המעון או בחזרה ממנו הוא הזדמנות להביט יחד במה שמושך את תשומת הלב של הפעוט: נמלים הולכות בשורה, משאית גדולה, ואולי להקת ציפורים שעפה בשמים?
בוקר טוב!
עַל הַסֵּפֶר
"בוקר טוב" מתאר את המסע שעובר פעוט בבוקר מרגע ההתעוררות ועד הגעתו למעון. הילד שבספר מאחל "בוקר טוב" לכל מי שהוא פוגש: לשמש, למברשת השיניים, לחיפושית ולשבלול שבדרך. טקס הברכה מאפשר לו להיפרד מהבית, להרגיש עצמאי ולהתבונן בעולם בסקרנות. בספר מילים מעטות, איורים וחזרתיות, כפי שמתאים לפעוטות, לקצב המיוחד להם ולאופן הרענן שבו הם מתבוננים בעולם ומשתלבים בו.
בוקר טוב!
לְהִתְיַדֵּד עִם סֵפֶר חָדָשׁ
ספר ראשון הגיע למעון. איזו התרגשות! זוהי הזדמנות נהדרת לערוך טקס קטן לכבוד קבלת הספר החדש: אפשר לשים את ארגז הספרים במרכז החדר ולהכיר יחד את הספר: להראות את הכריכה לפעוטות, לשאול: "מה זה? מה יש בפנים?", להדגים כיצד הספר נפתח ונסגר ולקרוא ממנו כדי להמחיש את השימוש בו. לאחר מכן כדאי לחלק לכל פעוט את הספר האישי שלו ולאפשר לו להתיידד עם הספר: למשש אותו, להסתכל בו, לדפדף ולהציץ בספר של החברים למעון.
לָמָּה חָשׁוּב לְהִתְיַדֵּד עִם הַסֵּפֶר? – בעבור רוב הפעוטות הספר הוא דבר חדש ומסקרן, ודרושים להם זמן והתנסות כדי לגלות אותו ולהפוך אותו לחבר. פעוט חוקר את סביבתו באמצעות החושים, לכן המגע האישי עם הספר הוא הצעד הראשון בדרך להפוך לקוראים ולאוהבי ספר.
בוקר טוב!
קוֹרְאִים יַחַד
אחרי שהפעוטות חוקרים את הספר, כדאי להקריא אותו בקבוצות קטנות בפינה נעימה במעון.
לִקְרֹא כַּמָּה פְּעָמִים – כדאי לקרוא לפעוטות את הספר פעם ועוד פעם ועוד פעם, ממש כמו שאת השירים שרים יחד שוב ושוב, עד שהפעוטות כבר מחכים לַמילה המוּכּרת או לצליל החוזר.
לָמָּה חָשׁוּב לִקְרֹא שׁוּב וָשׁוּב? – כי כך מַכירים את הספר, וכשמכירים אותו, נהנים יותר ומרגישים ביטחון: "אני כבר מכיר את הסיפור ויודע מה יקרה בעמוד הבא!" זו גם דרכם של פעוטות ללמוד. בכל הקראה הם יכולים ללמוד משהו חדש: מילים, צלילים, צבעים ובהמשך גם עלילה.
בוקר טוב!
טִקְסֵי בֹּקֶר טוֹב בַּמָּעוֹן
טקסים חוזרים ונשנים אהובים מאוד על פעוטות: הם מַקְנים להם ביטחון והרגשה של מסוגלות. "טקס בוקר טוב" במעון הוא הזדמנות נהדרת לתת לכל פעוט ופעוטה אפשרות להשתתף ולחזק אצלם את ההרגשה שהם שייכים לקבוצה ואהובים. תוכלו לבחור משפט ברכה קבוע לכל מי שמגיע למעון ולאחל "בוקר טוב" בעזרת שיר, תנועה וקריאה בשמם של הפעוטות.
כבר יש לכן "טקס בוקר טוב" משלכן? נשמח אם תשתפו אותנו.
בוקר טוב!
הִתְבּוֹנְנוּת בָּעוֹלָם שֶׁסָּבִיב
בעיני פעוט, כל דבר הוא פלא חדש; פרח, חיפושית או מנוף גבוה מסקרנים אותו ומעוררים בו עניין רב. באמצעות ההתבוננות בכל אלה הוא לומד על העולם. במעון יש הזדמנויות נפלאות להביט בסביבה ולחקור אותה. בחצר, למשל, תוכלו לראות מה מושך את תשומת ליבם של הפעוטות: עלים שנשרו מהעץ? נמלים? ואולי מטוס שעובר בשמיים? כדאי להצטרף אליהם ולקרוא בשם לחוויות: "הינה עלים! עכשיו הֶעלים על החול."
פעילות זו מופיעה גם בהצעות להורים שבסוף הספר, ומטרתה לְקַשר בין המעון לבית. זִכרו: חזָרה על פעילות משמחת את הפעוטות ומעודדת אותם.
בוקר טוב!
שִׁתּוּף הוֹרִים
מומלץ לספר להורים על תוכנית ספריית פיג'מה לקטנטנים, ליידע אותם כשהספר בדרך הביתה ולעודד אותם לקרוא את העמוד האחרון שבו הצעות לפעילות וטיפים לקריאה. כמובן, כדאי לעודד אותם לקרוא את הספר בבית שוב ושוב ושוב.
בוקר טוב!
למה חשוב לקרוא עם פעוטות?
למה חשוב לקרוא עם פעוטות? צְפו בסרטון ושתפו את המשפחות!
בוקר טוב!
קוראים , שרים וזזים
כדאי לתת לפעוט להשלים את המשפט החוזר: "לאן לאן? לגן! "
אפשר להוסיף תנועות, למחוא כפיים או לצרף כלי נגינה!
לאן לאן? לגן!
טקס הבוקר שלנו
טקס בוקר קבוע עוזר לפעוטות להתחיל את היום:
אפשר להכין יחד את הבגדים, לשיר שיר מעודד, לאסוף בדרך עלה או ענף קטן או להיפרד בברכת שלום קבועה ומעודדת.
לאן לאן? לגן!
איורים מספרים
התבוננו יחד ותנו לפעוט למצוא: היכן הציפור? האם היא מופיעה בעמודים נוספים? מי מלווה את הילד או הילדה לגן? כיצד מגיעים לגן – באופניים, בהליכה או בדרך אחרת? מי חובש כובע והיכן מופיע כלב?
כדאי להתבונן בעמוד האחרון ולשאול – "מה עושים הילדים בגן? מה אתם אוהבים לעשות במעון?"
לאן לאן? לגן!
משחק – לאן?
שואלים "לאן לאן?" ובוחרים בכל פעם מקום: ל… אמבטיה, ל…מרפסת, או ל… גן השעשועים? הולכים יחד למקום שבחרתם, מתחבקים וקוראים בקול: "לאן לאן? ל…למקום הבא!
לאן לאן? לגן!
פינטרסט
פינטרסט – יצירות, שירים והפעלות בדף הספר "לאן לאן? לגן!" בפינטרסט של ספריית פיג'מה
לאן לאן? לגן!
מפגש ושיחה במעון
קוראים יחד
בפעם הראשונה כדאי להקריא את הספר לכל הפעוטות.
בקריאות הבאות מומלץ להקריא את הספר בקבוצות קטנות, שבהן כל פעוט ופעוטה מחזיקים עותק משלהם.
כדאי לשאול את הפעוטות את השאלות הבאות:
מה הילדים שבספר רואים בדרכם לגן? מי נוסע במכונית? ומי רוכב על אופניים? מי חובש כובע? את מי מלווה כלב?
מדברים על הבוקר שלנו
תוכלו לעזור לפעוטות להתרגל לשגרת הבוקר: בקשו מהם להציג: כיצד הם מתעוררים בבוקר, מתארגנים ויוצאים לדרך, כיצד הם מגיעים למעון, ומי מלווה אותם, מה הם רואים בדרך למעון, מה קורה בסוף היום, מי בא לקחת אותם ומה הם עושים לאחר שהם מגיעים הביתה.
כדאי לדעת!
המוח של פעוטות מתפתח כאשר מקריאים להם ספר, מתייחסים לאיורים שבו ונותנים להם שהות להסתכל ולחפש פרטים שונים, כמו היכן החתול? מה עושה הילדה? מי יושב על העץ?
לאן לאן? לגן!
לשיר ביחד
את השיר "לאן לאן? לגן!" הלחין סשה ארגוב.
מומלץ להשמיע את השיר וללוות אותו בכלי נגינה ובתנועות קבועות.
השיר "לאן לאן? לגן!" – בביצוע אלי גורנשטיין
שיתוף הורים עולים – השיר עשוי גם לסייע למשפחות שטרם רכשו את השפה העברית: אפשר להשמיע את השיר , לדפדף יחד בספר ולרקוד לאחר מכן.
לאן לאן? לגן!
מציגים והולכים - תהלוכת לאן לאן? לגן!
כדאי ליצור תהלוכה ובכל פעם המחנכת מציעה :
"הולכים לגן!"
"הולכים לגן ומחייכים!"
"עפים לגן עם כנפיים!"
"הולכים לגן עם ידיים על הראש!"
"הולכים לגן יד ביד – בזוגות!"
אם יש בכיתה ארגז תחפושות, אפשר להוסיף כובעים, תיקים ועוד.
לאן לאן? לגן!
מסלול מוטורי בדרך לגן
כדאי ליצור עם הפעוטות מסלול בכיתה ולהציג רגעים שונים שמלווים את הפעוטות בדרך מהבית למעון:
"עכשיו נלך בזהירות על גדר!"
"בואו נעצור. הגענו למעבר חצייה."
"הגענו למעון. בואו נרקוד ריקוד קטן!"
לאן לאן? לגן!
יוצרים ועושים
הדמות שלי – מכינים דמויות מנייר עבה, ולכל דמות מצמידים את תצלום ראשו של הפעוט. כל פעוטה ופעוט מקשטים וצובעים את הדמות שלהם.
קולאז' – האיורים בספר משלבים הדבקות וציורים.
גם הפעוטות יכולים ליצור קולאז' בעזרת הדבקות של עיתונים וניירות.
לאן לאן? לגן!
המחשה
לוח "גם אנחנו הולכים למעון" בשיתוף המשפחות
מכינים מסלול "מהבית אל המעון" ומציגים אותו על לוח הכיתה.
מכינים דמות מצולמת של כל אחד מהפעוטות.
בכל בוקר הפעוטות "מטיילים" על הלוח בעזרת הדמות שלהם עד שהם מגיעים ל"מעון" שעל הלוח.
שיתוף הורים – אפשר לצרף את ההורים לפעילות, וכך ליצור טקס פרידה קבוע ומשותף.
לאן לאן? לגן!
לאן לאן? לגן!
משוחחים
מי החברים שלכם בכיתה? בשכונה? מה אתם אוהבים לעשות ביחד? האם לפעמים אתם מרגישים לבד? כדאי לחשוב ביחד מה אפשר לעשות כשמרגישים לבד.
רוזָלינדה
איורים מספרים
האיורים שבספר מתארים בעלי חיים : חתול, ציפורים, פרפרים וינשוף. האם תוכלו למצוא אותם בין דפי הספר? שימו לב היכן הם מופיעים ולמי הם יכולים לעזור.
רוזָלינדה
מילים של רגש
המכתבים שבספר מתארים רגשות: געגועים, אהבה ,שמחה…
אפשר להכין קלפים עם מילים של רגש ומשפטים המתארים את הרגש, ולחבר בין רגש למשפט המתאר אותו.
געגועים: אני רוצה כבר שניפגש
אהבה: טוב לי כשאנחנו ביחד
שמחה: המנגינה הזו גורמת לי לקפץ ולרקוד
הודיה: כמה טוב שנפגשנו! תודה לך שבאת לבקר!
רוזָלינדה
עושים מסיבה
רוצים לחגוג כמו רוזלינדה ואהרון? כתבו הזמנה בסגנון ההזמנה שבספר, הכינו אחד מהמאכלים שהיו במסיבה, השמיעו מוזיקה משמחת וריקדו יחדיו.
תוכלו לצלם את המסיבה ולשמור את התמונות במעטפה בתוך הספר שקיבלתם.
רוזָלינדה
מפגש ושיחה
המלצות לקריאה בכיתה – מומלץ להקריא את הספר יותר מפעם אחת ובכל מפגש עם הסיפור לשוחח על נושא אחר.
להיות לבד – מה הם הרגעים שבהם אנו מרגישים בודדים? מה אפשר לעשות כשאנו מרגישים כך? איך נזהה חברים שמרגישים לבד? איך אפשר לעזור לחבר או חברה שמרגישים בדידות?
שיחה שכזו מספקת הזדמנות להציע אפשרות ולגיטימציה להיות לבד, שכן ילדים וילדות רוצים להיות לבדם לפעמים, ופעמים אחרות יעדיפו להיות בין חברים:. כדאי לשאול: מה אתם אוהבים לעשות לבד? ומה תעדיפו לעשות עם חברים? מתי אתם רוצים להיות לבד?
פרטיות ואמון – במה אני משתף את חבריי? במה אני לא רוצה לשתף אותם? זו הזדמנות לשיחה על פרטיות ועל חשיבות כיבודה וזמן מתאים להעלאת רעיונות ולהצגת כללים להתנהגות מכבדת אמון בכיתה.
יוזמה – כמה פעמים יצא לנו לשאול: רוצֶה להיות חבר שלי? רוצָה לשחק איתי? רוזלינדה נקטה יוזמה וגילתה אומץ כשפנתה לאהרן והציעה לו להיות חבר שלה. אהרן נענה ברצון, שהרי גם הוא רצה חבר ורק לא העז לפנות אליה…
רוזָלינדה
הטרמה – מכשפה?
כהטרמה לסיפור כדאי לשאול את התלמידים והתלמידות מה הם חושבים כשהם שומעים את המילה "מכשפה": איך אתם מדמיינים שמכשפה נראית? אילו רגשות ומחשבות המילה מעוררת בכם? האם מכשפה היא דמות שלילית? ואולי מכשפות יכולות להיות גם דמויות חיוביות למדי? האם אתם מכירים סיפורים על מכשפות?
הצעה נוספת – אפשר להציג את כריכת הספר ולהתבונן יחד בדמות שעל הכריכה: מה מיוחד בה? האם היא נראית כדמות "רגילה"? למה כן? למה לא? האם השם "רוזלינדה" הוא שם מוכר?
בשלב הבא תוצג דמותה של רוזלינדה כמכשפה: האם היא נראית כמכשפה בעיני הילדות והילדים? אילו ציפיות מעורר בכם ספר העוסק במכשפה?
לאחר קריאת הסיפור כדאי לבחון את מעשי הקסם של רוזלינדה ולבחון את הקסם הגדול מכולם – קסם החברות.
כדאי לחזור לנושאים שעלו בהטרמה ולשאול: מה הקסם שרוזלינדה חוללה בסיפור?
האם הסיפור מעורר בילדים ובילדות רצון לקבל או לשלוח מכתבים? האם הסיפור הילך עליהם קסם? באיזה אופן?
יצירה – ניתן ליצור את דמותה של המכשפה רוזלינדה מחומרים שונים ולתלות את היצירה בכיתה. היא תשמח לארח להם לחברה. 😊
קומיקס רוזלינדה – אפשר לסרוק כמה מעמודי הספר, לתלות אותם על לוח בכיתה ולאפשר לתלמידים ולתלמידות לכתוב בבועות מחשבה מחשבות שחושבות הדמויות: "היא חשבה מחשבה אחת ואחר כך עוד מחשבונת קטנטונת", נכתב על רוזלינדה. מה היא חשבה? מה תוכן המחשבה הקטנטונת?
רוזָלינדה
מה זה מכתב?
מה זה מכתב? ומהו בול? בימינו, בשל עודף האפשרויות לתקשורת כתובה בין אנשים, כדאי להרחיב בנושא: לבדוק אם בקרב משפחות ילדי וילדות הכיתה נותרו מכתבים מעניינים ולבקש מהן לספר את הסיפור שמאחוריהם: מי כתב ומתי? מדוע המכתב נשלח? ומה קרה אחר כך? תלמידים ותלמידות שירצו יוכלו להציג לפני הכיתה את המכתב ואת סיפורו.
ספרים נוספים שכוללים מכתבים: מכתב הקסם, מכתב לביאליק , האיגרת וסדרת ספרי פליקס הארנב, "מכתבים מפליקס".
אפשר גם להראות אוסף בולים ואולי גם להכין בול כיתתי.
להעשרה – אוצרות – היסטוריה במכתבים
רוזָלינדה
כותבים מכתבים
בעקבות הסיפור תוכלו להתנסות בכתיבת מכתבים מסוגים שונים:
מכתבים מהסיפור – כתיבה של המכתבים שנשלחו לאנשים בסיפור: מה היה כתוב במכתב של הנגן? ומה במכתב שכתב הצייר לאימו?
בעקבות החזרה למכתבים שבסיפור מומלץ לחדד את מטרות המכתב: לָמה כותבים ולמי ממענים את המכתב? באילו הזדמנויות כותבים מכתבים?
מכתבים לאנשים שאנו פוגשים יום-יום – השומר/ת בבית הספר, הקופאי/ת בסופרמרקט, חברים וחברות מהכיתה או תיבת מכתבים למורה.
מכתבים לתלמידים מכיתות אחרות בארץ ובעולם כדי להתיידד עם אחרים וללמוד על אורחות חיים שונים.
רוזָלינדה
מעטפה של מילים לכל עת
תוכלו להכין בכיתה מעטפה גדולה ובה מילים שניתן לשלוף בהזדמנויות שונות, מילים שיציעו נחמה, רוגע, תמיכה ושמחה. כדאי לתלות את המעטפה בכיתה ולהיעזר בה כשמתעורר הצורך.
רוזָלינדה
משוחחים
איך אתם מתכוננים לפסח? האם יש מנהג משפחתי שעובר אצלכם מדור לדור? תוכלו לשוחח על כך עם הילדים. סַפּרו להם כיצד אתם, ההורים, חגגתם את פסח בילדותכם, ושתפו אותם במנהג או בסיפור משפחתי שמלווים אתכם משנים עברו.
וורקיטו שוברת כלים
סיפורו של כלי
האם יש לכם בבית כלי שקשור לפסח? התבוננו בו יחד וסַפּרו את הסיפור שלו: מהיכן הגיע? מדוע הוא נשמר במשפחה? מה השימוש שלו בחג הפסח?
וורקיטו שוברת כלים
איורים מספרים
מה מספרים האיורים שבסיפור? האם הם עוזרים לכם לדמיין כיצד חיו וורקיטו ואלמז באתיופיה? תוכלו לבחור איור כלשהו, התבוננו בו וסַפּרו: עם איזו דמות הייתם רוצים לשוחח? מה הייתם שואלים אותה? האם הייתם רוצים להצטרף אליה?
וורקיטו שוברת כלים
מתחדשים
בעקבות הסיפור של וורקיטו, תוכלו לחדש פריטים אהובים שהתיישנו: לצייר על חולצה, לצבוע כובע, לכסות עציץ ישן בפסיפס, לקשט כלי מטבח או ליצור מכלי שבור חפץ חדש לגמרי. האם אתם אוהבים את התוצאה?
וורקיטו שוברת כלים
וורקיטו שוברת כלים
מפגש ושיחה
הטרמה לסיפור – קהילת ביתא ישראל
חשוב לשוחח עם התלמידים ועם התלמידות על הרקע לסיפור המתרחש באתיופיה ולספר על קהילת ביתא ישראל, על התרבות שלה ועל המנהגים השונים של אנשי הקהילה בכלל ועל אלו הקשורים לפסח בפרט.
העשרה – כך חגגנו פסח באתיופיה
זיכרונות מאתיופיה – באיוש מנגסטו, דקה 1:07:36
אחרי קריאת הסיפור –
לפניכם כמה הצעות. כדאי לבחור את המתאימות ביותר לכיתתכם:
מתכוננים לפסח – מה אתם עושים לפני פסח? כיצד אתם מתכוננים לחג? כיצד וורקיטו ובני משפחתה מתכוננים לחג? במה ההכנות דומות לשלכם, ובמה הן שונות? כדאי לעודד את התלמידים ואת התלמידות לשאול את ההורים על ההכנות לחג ולבקש מהם לשתף בזיכרונותיהם מההכנות ומהחג עצמו בהיותם ילדים.
מדור לדור – האם יש חפצים שעוברים אצלכם במשפחה מדור לדור וקשורים לפסח? ניתן להביא לכיתה את החפצים או תצלומים שלהם, לשתף בהגדות משפחתיות מיוחדות ולספר את הסיפור העומד מאחוריהם.
לרשותכם:
תבנית מעוצבת להכנת ספר משפחה ובו סיפורים מדור לדור
"לשבור את הכלים" – ניתן להציג את הביטוי, לשאול: מתי שוברים את הכלים? לשוחח על המשמעות המטפורית שלו: לשנות את מה שהיה נהוג עד עכשיו, ולדבר על משמעותו בסיפור: לקראת פסח שוברים כלים מחרס ומכינים חדשים.
חפץ אהוב – כדאי לשאול: האם גם לכם יש חפץ שאתם קשורים אליו במשך שנים? תוכלו לעמוד על ההבדל בין התגובה של וורטיקו לזו של דודתה בֵּלַיְינֶשׁ על שבירת הכלים: מה הדגישה כל אחת מהן? ומה דעתכם?
תאמין שאפשר לתקן – תוכלו לשוחח עם התלמידים ועם התלמידות על כל אותן הפעמים שדברים נשברו או התקלקלו ועל האפשרות לתקן ולהתחיל מחדש, לפעמים אפילו בצורה טובה יותר.
לעזור ולעודד – אפשר לדבר על דמותה של הדודה אַלְמָז כדמות מבוגרת מכילה ומעודדת. ניתן לשאול את הילדים: למה, לדעתכם, היא לא כעסה על וורטיקו? איך היא עזרה לה להתמודד עם הקושי? האם תוכלו לשתף במקרה שקרה לכם ובו אדם מבוגר עודד אתכם וסייע לכם?
פסח והתחדשות – פסח הוא זמן של התחדשות. הוא נקרא גם "חג האביב" ונחגג בעת פריחה והתחדשות של הטבע. כדאי לערוך דיון ולשאול: מה מתחדש בטבע בעונה זו של השנה? פסח הוא חג שעובר מדור לדור. אם כן, כיצד הוא מתחדש? מה אנחנו עושים ומרגישים בתקופה זו של השנה?
ההצעות לשיחה מתאימות גם ללימוד מרחוק.
ספרים בנושאים קרובים:
וורקיטו שוברת כלים
איורים מספרים
כדאי להזמין את התלמידים ואת התלמידות להתבונן באיורים, לספר על איור שנוגע לליבם במיוחד ולהסביר מדוע בחרו בו.
תוכלו גם לבקש מהם לחזור ולשחזר את רצף הסיפור במילים שלהם בעזרת האיורים.
כדאי להתעכב על הפרטים מחיי קהילת ביתא ישראל שמופיעים באיורים ולבקש מהתלמידות ומהתלמידים לתאר פרטים שהיו מוכרים להם ופרטים חדשים שמהם למדו על חיי הקהילה.
בלמידה מרחוק יוכלו התלמידים והתלמידות לדפדף בספר ולהקליט את עצמם מספרים את הסיפור במילים שלהם.
אומנות – כדאי לעודד את הילדים והילדות למצוא פרטי אומנות באיורים, רקמות וקדרות, למשל. מכאן אפשר להרחיב להיכרות עם האומנות של קהילת ביתא ישראל וליצור בהשראתה.
להעשרה – קדרות ביתא ישראל, ויקיפדיה
אלמז – עידוד וקידום אומנים יוצאי אתיופיה
סדנה לאומנויות יוצאי אתיופיה, מרכז כיוונים באר שבע, בפייסבוק
וורקיטו שוברת כלים
הכול על הכלי
הכלי של וורקיטו
הכלי שוורקיטו יצרה מתואר בסיפור בפרוטרוט. תוכלו לחזור ולקרוא את התיאור ולבקש מהתלמידים ומהתלמידות לדמיין את המראה שלו ולנסות לצייר או לפסל אותו מחֵמר. כדאי להתייחס לאופן יצירת הכלי: חומר שניתן לרסק ולעצב מחדש כחלק מהכנת כלים לפסח בעדת ביתא ישראל. מכאן ניתן להתייחס גם לאופני הכשרת כלים לפסח.
בהמשך, באפשרות התלמידים והתלמידות להוסיף בועת דיבור לכלי שיצרו ולכתוב מה, לדעתם, אומר הכלי לוורקיטו.
הכלי שלי
לקראת החג התלמידים והתלמידות יכולים ליצור מחֵמר כלי משלהם. את הכלים ניתן להציג בתערוכה ולאחר מכן לקחת אןתם הביתה.
בלמידה מרחוק ניתן לבקש מהתלמידות ומהתלמידים לתכנן כלי מיוחד לפסח ולשתף את הכיתה בכלי שתכננו: למה הוא נועד? ממה הוא עשוי? באילו קישוטים הוא מקושט?
משחק – נחשו מהו הכלי – ילד מביא חפץ אהוב לכיתה, אך לא מראה אותו לחבריו, אלא מתאר אותו. התלמידים והתלמידות צריכים לצייר אותו לפי התיאור או לנחש מהו בעזרת 21 שאלות מאתרות.
מתאים גם ללמידה מרחוק.
פינת תיאור החפצים – ניתן להכין בכיתה פינת מילים מתארות שיעזרו בתיאור חפצים שונים. אפשר למיין את המילים המתארות לגודל, לחומר, למרקם, לשימוש או לזמן השימוש.
וורקיטו שוברת כלים
משמעות השמות
"ווֹרְקִיטוּ" הוא שם באמהרית שמשמעותו "זהב שלי". פירוש השם "אַלְמָז" הוא "יהלום". תוכלו לשוחח על כך עם התלמידים והתלמידות ולהזמין אותם לספר על משמעות השמות שלהם.
וורקיטו שוברת כלים
קשר עם קהילת הכיתה
סיפור העלייה לישראל של קהילת ביתא ישראל – סִרקו את קוד ה-QR, צפו בסרטון ושתפו את המשפחות.
וורקיטו שוברת כלים
עלייה למדינת ישראל - משאבי הוראה באתר הספרייה הלאומית
עלייה למדינת ישראל – משאבי הוראה באתר הספרייה הלאומית
https://web.nli.org.il/sites/NLIS/he/Education/Pages/itemPage.aspx?ItemID=NNL03_EDUSP4719
יחפים בחול
"בְּצֵאת יִשְׂרָאֵל ..." – עולים וסיפורים
"בְּצֵאת יִשְׂרָאֵל …" – עולים וסיפורים – הַזמינו לכיתה עולים חדשים וותיקים בני עליות שונות ובגילים שונים שיספרו על חוויות העלייה שלהם לארץ. כדאי שהתלמידים יכינו מראש שאלות שישמשו אותם בזמן המפגש.
יחפים בחול
סיפורו של עולה
סיפורו של עולה – איך האיש שעלה מתימן היה מספר את הסיפור? אפשר לנסות לכתוב את סיפורו ולאייר אותו מנקודת מבטו. התלמידים יוכלו לבחור עולה מארץ אחרת, למשל עולה מארץ המוצא של משפחתם.
יחפים בחול
מדרש תצלומים ועליות
מדרש תצלומים ועליות – תוכלו לאסוף תצלומים של עולים ממשפחות ילדי הכיתה או לבחור כמה מתוך המאגר של אוסף התצלומים הלאומי (תחת החיפוש "עלייה", "עולים חדשים"). אפשר להציג אותם ולשוחח: מה הסיפור של הדמויות שבתצלומים? מהיכן הגיעו? מה הם התקוות והחששות שלהם? אֵילו תחושות התצלומים מעוררים בנו?
יחפים בחול
הסיפור המשפחתי שלנו
הסיפור המשפחתי שלנו: אפשר לראיין את בני המשפחה ולגלות דברים רבים: מי הגיע ארצה? מהיכן? מתי? איך? מה קרה במסע לישראל? מה קרה במהלך ההתאקלמות בארץ? בעקבות הראיונות ניתן לכתוב את הסיפור המשפחתי, לצייר אותו כקומיקס, להכין תערוכת סיפורי קליטה בכיתה או להמחיז כמה מהם.
יחפים בחול
סיפורי עלייה במרשתת
סיפורי עלייה במרשתת – ניתן לקרוא סיפורי עלייה במאגר התוכנית "הקשר הרב-דורי" תחת "מאגר סיפורי מורשת".
יחפים בחול
שרתי לך ארצי
שרתי לך ארצי – דורות רבים חיו יהודים בארצות רחוקות ושרו שירי אהבה וגעגוע לציון, הלוא היא ארץ ישראל. כדאי להכיר את הזיקה לציון באמצעות שירי הכמיהה ושירי העלייה. תוכלו להציע מבחר שירים ולעודד עבודת חקר בזוגות שבה כל זוג יעסוק בשיר אחד, לדוגמה: "פה בארץ חֶמדת אבות", "שְׂאו ציונה נס ודגל", "שיר השיירה", "אח, יא ראבּ", "שב אל אדמתי" ועוד.
יחפים בחול
שרים יחד
שרים יחד – ניתן לאגד את השירים ואת עבודות החקר לשירון כיתתי, להזמין משפחות ולקיים ערב של שירים וסיפורי עלייה.
יחפים בחול
מהו ההַלֵּל?
מהו ההַלֵּל?
ההַלֵל הוא חלק בתפילה היהודית הנקרא בימי חג, בראשי חודשים ובמועדים. הוא מורכב ממזמורי תהילים, ומהותו היא הודיה על יציאת עַם ישראל מעבדות לחירות. בהלל נכלל מזמור קיד בתהילים, המתאר את יציאת מצרים ומתחיל במילים: "בְּצֵאת יִשְׂרָאֵל מִמִּצְרָיִם בֵּית יַעֲקֹב מֵעַם לֹעֵז".
שירה ופיוט – בקהילות ישראל נהגו להלחין את מזמורי ההלל. להאזנה ללחני "בצאת ישראל ממצרים" בקרו באתר הפיוט והתפילה.
יחפים בחול
הספר מבוסס על סיפור אמיתי
הספר מבוסס על סיפור אמיתי. ילדיכם יכולים לקרוא את הספר עם בני הדור הוותיק יותר, למשל עם סבים או דודים. אולי בעקבות הקריאה תגלו סיפורים משפחתיים שלא הכרתם. כדאי להקליט, לצלם או לכתוב אותם!
יחפים בחול
אילו סממנים תקופתיים ניתן למצוא באיורים
כדאי לדפדף יחד בספר ולחשוב אילו סממנים תקופתיים ניתן למצוא באיורים. אפשר לחפש בבית תמונות ישנות של בני המשפחה ולהתמקד בבגדים, בתסרוקות ובחפצים השונים שהיו להם בארצות מוצאם.
יחפים בחול
מאין הגיעה המשפחה שלכם?
מאין הגיעה המשפחה שלכם? כמה דורות מהמשפחה שלכם חיו וחיים בישראל? אתם יכולים לפתוח אטלס, להניח מעליו נייר שקוף ולצייר על המפה חיצים המתארים את הדרך שעברו בני המשפחה עד שהגיעו לישראל. אפשר להשתמש בתוכנות באינטרנט, למשל Maps Google, ולצאת לסיור וירטואלי בארצות המוצא של בני המשפחה.
יחפים בחול
האם גם לכם יש חלום אישי או משפחתי?
האם גם לכם יש חלום אישי או משפחתי? כל אחד מבני המשפחה יכול לכתוב חלום שלו על פתק, להכניס אותו לבקבוק ריק ולחתום את הבקבוק בפקק. תוכלו לפתוח את הבקבוקים בעוד שנה ולבדוק אם החלומות שכתבתם התגשמו.
יחפים בחול
מנהגים, שפה ולבוש
לשני העולים בסיפור יש מנהגים, שפה ולבוש משל עצמם. לפעמים באותה משפחה אפשר למצוא מנהגים שונים, כמה לשונות ומסורות שונות. אתם יכולים ללמד את הילדים מילים בלשונם של הסבים ולהיזכר במנהגים ובניגונים המיוחדים לכם.
יחפים בחול
בצאת ישראל ממצרים בית יעקב מעם לועז
שני העולים החדשים בסיפור שרים יחד מזמור מתוך תפילת ההלל, "בצאת ישראל ממצרים בית יעקב מעם לועז…". האם אתם מכירים לחן של המזמור הזה? תוכלו לשיר אותו יחד. אתם מוזמנים לחפש ולשמוע לחנים נוספים באתר זמרשת zemereshet.co.il .
יחפים בחול
מסיבת פיג'מות בגן
כדאי לערוך מסיבת פיג'מות בגן, יחד עם ההורים אחרי שעות הגן או עם הילדים בלבד בשעות הבוקר, ולקרוא יחד את הסיפור. אפשר לקשט את הגן עם תפאורה של כוכבים וירח ולהזמין את כולם להתכרבל יחד, ליהנות מהאיורים הרכים שמלווים את הסיפור ולעקוב אחר מסע ההתבגרות של נינה.
נינה הולכת
לשוחח עם הילדים על ההבדלים בין חלום ומציאות
"עכשיו לילה, אבל נינה חושבת שהיא ערה". אפשר לשוחח עם הילדים על ההבדלים בין חלום ומציאות: האם גם לכם קרה פעם שלא הייתם בטוחים אם אתם ערים או ישנים? מה יכול לקרות בחלום ולא במציאות? אפשר לתת דרור לדמיון ולצייר ציור שכולו חלום.
נינה הולכת
להשוות את הסיפור
אפשר להשוות את הסיפור עם להיזכר בספר אחר שחולק השנה, "אמיליה" מאת נעמה בנזימן, שגם הוא מתאר עלילה דמיונית.
נינה הולכת
חבריה הצעצועים של נינה
חבריה הצעצועים של נינה חושבים שהיא מוכנה למעבר מזחילה להליכה, אבל נינה לא בטוחה בכך. בכל רגע בחייהם הילדים עומדים בפתח הישג חדש (למשל, מעבר לגן חדש או לכיתה א', רכיבה על אופניים, עצמאות גוברת בפעולות יומיומיות). אפשר לשוחח על כך ולשאול אלו כוחות דרושים כדי לצלוח את המעבר, האם הם חוששים?
נינה הולכת
להמציא המשך לסיפור
הסיפור מסתיים בצעדים הראשונים של נינה. תוכלו להמציא המשך לסיפור: לאן נינה הולכת? האם היא גם מועדת ונופלת? איך מגיבים בני המשפחה והחברים כשהם רואים את נינה הולכת? הציעו לילדים לצייר ולכתוב יחד עמוד המשך לספר.
נינה הולכת
לשוחח עם הילדים על דברים ש'בוגרים' עושים ו'קטנים' עדיין לא
אפשר לשוחח עם הילדים על דברים ש'בוגרים' עושים ו'קטנים' עדיין לא. אפשר לערוך רשימה של הישגים ויכולות: מה יודעים הילדים לעשות היום שלא יכלו לעשות בתחילת השנה, ומה הם רוצים ללמוד לעשות כשיהיו בוגרים יותר.
נינה הולכת
להביא לגן תמונות שלהם כתינוקות
בעקבות הסיפור אפשר לבקש מהילדים להביא לגן תמונות שלהם כתינוקות, ולהציג אותן על לוח יחד עם תמונות שלהם מהשנה. כך כולם יכולים להתגאות ולהתרשם ממסע ההתבגרות של הילדים – וגם להיזכר בצעדים ראשוניים שלהם.
נינה הולכת
להכין יחד עם ילדיהם אלבום של "צעדים ראשונים"
תוכלו להפנות את ההורים לאחת ההצעות בסוף הספר – להכין יחד עם ילדיהם אלבום של "צעדים ראשונים": צילומים של הילדים כתינוקות בזרועותיהם, ובהמשך זוחלים, הולכים, מבקרים לראשונה בגן… ולהציע להשאיר דפים ריקים להמשך ההתפתחות (המעבר לכיתה א', לימוד קרוא וכתוב ועוד הרבה!).
נינה הולכת
סיפורים ושירים לילדים
נורית זרחי כתבה עשרות סיפורים ושירים לילדים. כדאי לחפש אותם ולקרוא אותם יחד, ולערוך פינה בגן של היוצרת ויצירותיה.
נינה הולכת
לשוחח עם ילדיכם על ההבדלים בין חלום ומציאות
"עכשיו לילה, אבל נינה חושבת שהיא ערה". אפשר לשוחח עם ילדיכם על ההבדלים בין חלום ומציאות: האם גם לכם קרה פעם שלא הייתם בטוחים אם אתם ערים או ישנים? מה יכול לקרות בחלום ולא במציאות? אפשר לתת דרור לדמיון ולצייר יחד ציור שכולו חלום.
נינה הולכת
חבריה הצעצועים של נינה
חבריה הצעצועים של נינה חושבים שהיא מוכנה למעבר מזחילה להליכה, אבל נינה לא בטוחה בכך. האם ילדיכם עומדים בפתח הישג חדש? (למשל, מעבר לגן חדש או לכיתה א', רכיבה על אופניים…) אפשר לשוחח על כך ולשאול אלו כוחות דרושים כדי לצלוח את המעבר, האם הם חוששים?
נינה הולכת
לצייר ולכתוב יחד עמוד המשך
הסיפור מסתיים בצעדים הראשונים של נינה. תוכלו להמציא המשך לסיפור: לאן נינה הולכת? האם היא גם מועדת ונופלת? איך מגיבים בני המשפחה והחברים כשהם רואים את נינה הולכת? הציעו לילדיכם לצייר ולכתוב יחד עמוד המשך לספר.
נינה הולכת
לשוחח עם ילדיכם על דברים ש'בוגרים' עושים ו'קטנים' עדיין לא
אפשר לשוחח עם ילדיכם על דברים ש'בוגרים' עושים ו'קטנים' עדיין לא. אפשר לערוך רשימה של הישגים ויכולות של ילדיכם: מה הם יודעים לעשות היום שלא יכלו לעשות לפני שנה, ומה הם רוצים ללמוד לעשות כשיהיו בוגרים יותר.
נינה הולכת
להיזכר בצעדים ראשוניים של ילדיכם
ילדים רבים אוהבים לשמוע סיפורים על ילדותם המוקדמת. לאחר הקריאה אפשר להתכרבל יחד ולהיזכר בצעדים ראשוניים של ילדיכם. האם אתם זוכרים באיזה גיל הם התחילו לזחול, ללכת, אולי לעמוד על רגל אחת בלי ליפול? אפשר לחפש תמונות ישנות ולהכין יחד אלבום של "צעדים ראשונים": צילומים של ילדיכם כתינוקות בזרועותיכם, ובהמשך זוחלים, הולכים, מבקרים לראשונה בגן… אל תשכחו להשאיר דפים ריקים להמשך ההתפתחות (המעבר לכיתה א', לימוד קרוא וכתוב ועוד הרבה!)
נינה הולכת
לצאת ל"טיול לילה"
כמו נינה וחבריה, גם אתם יכולים לצאת ל"טיול לילה". האם הסביבה המוכרת נראית שונה בלילה? מה אתם רואים, אלו קולות אתם שומעים? כדאי לקחת שמיכה ועותק של הספר, לשכב על הדשא ולהביט בשמים. יחד אפשר לחפש את הירח (האם הוא "ורוד ושוטף את העצים באור כסף בהיר", כמו בסיפור?), לִספוֹר כוכבים וללחוש סודות.
לילה טוב וקריאה נעימה מספריית פיג'מה!
נינה הולכת
רוב ילדי הגן כבר מכירים את סדר אותיות האל"ף-בי"ת.
רוב ילדי הגן כבר מכירים את סדר אותיות האל"ף-בי"ת. האם הם גם מבינים את כל מילות השיר, למשל מילים כמו "מן ונופת"? לעתים קרובות מופיעות מילים לא מוכרות בשירים ובספרים. בעקבות השיר וכסיכום שנה תוכלו להיזכר יחד במילים חדשות או יוצאות דופן שהילדים למדו משירים וספרים, ולהשתשע יחד במשחקי מילים.
אלף בית
איוריה של איה גורדון-נוי
איוריה של איה גורדון-נוי עשויים בטכניקת קולאז' ומזמנים פעילות מהנה ויצירתית סביב אותיות ומילים. כדאי להציע לילדים לחפש ולגלות בכל עמוד עצמים, דמויות, צמחים, בעלי חיים ועוד שפותחים באותה האות.
אלף בית
כדאי לשלב את הספר בפעילות בתנועה, ריקוד, תיפוף ועוד.
המנגינה והמקצב של שיר האל"ף-בי"ת מעלים חיוך על פנינו וממש מזמינים אותנו להצטרף בשירה ובמחול! כדאי לשלב את הספר בפעילות בתנועה, ריקוד, תיפוף ועוד.
אלף בית
האותיות שעיצבה איה גורדון-נוי באיורים לשיר עשויות חומרים שונים
האותיות שעיצבה איה גורדון-נוי באיורים לשיר עשויות חומרים שונים: האות כ' מורכבת מחפצים, האות ע' מקרשים והאות ש' מגזרי נייר. גם ילדי הגן יכולים לעצב אותיות ומילים במגוון חומרים וטכניקות: אפשר להכין קולאג', לאפות אותיות שאהובות עליהם מבצק, ללוש אותיות פלסטלינה, לכתוב באבנים בשעת הטיול וליצור אותיות גם בגופם דרך התנועה.
אלף בית
לחפש בספריית הגן ובבתים ספרים שיצאו בספרית פיג'מה בשנים קודמות העוסקים בקריאה
כדאי לחפש בספריית הגן ובבתים ספרים שיצאו בספרית פיג'מה בשנים קודמות העוסקים בקריאה, באותיות ובשפה העברית: "אות בבאר" מאת שהם סמיט, "בן ציון והסביבון הראשון" מאת דבורה עומר ו"אותיות מתוקות" מאת ג'קי לוי. רעיונות לפעילות מהנה בגן ובבית בדפי הספרים ובגלריית תמונות באתר של ספריית פיג'מה.
אלף בית
האם שמת לב ששיר האל"ף –בי"ת מבליט גם את ערך החברות?
האם שמת לב ששיר האל"ף –בי"ת מבליט גם את ערך החברות? יחד עם הילדים תוכלו לחפש לכך רמזים: האותיות השכנות חברות זו לזו- ה' ו-ו' – הדס וורד שפרחו בחולות, ז'-ח'- שתיהן ביחד זר חבצלות, כ'-ל'- כן ולא, מ'-נ'- מן ונופת קח לך ותן גם לו, ובסיום- ש' ות' שלום ותודה. האיור מוסיף לאווירת היחד- בראש האות ח' מופיע חיבוק, הטוב של האות ט' מצויר כחיבוק עם טלה ועוד.
אלף בית
להשוות בין המילים שהילדים שייכו לאותיות ולהכין בגן תערוכה של הספרונים.
ברעיונות לפעילות בבית הצענו למשפחות להכין ספרוני אל"ף—בי"ת משלהם. אפשר להשוות בין המילים שהילדים שייכו לאותיות ולהכין בגן תערוכה של הספרונים.
אלף בית
לשלב את ספריית פיג'מה באירועי סוף השנה בגן.
אנו מזמינים אותך לשלב את ספריית פיג'מה באירועי סוף השנה בגן. בעקבות הספר אפשר לערוך מסיבה סביב השפה העברית או בעקבות יצירותיה של נעמי שמר. כדאי לחפש שירים מאוירים נוספים שלה, שחולקו בספריית פיג'מה בשנים הקודמות: "הטיול הקטן" ו"אנשים טובים". נשמח לשמוע כיצד שולבו התכנית והספרים בסיום שנה בגן שלך!
אלף בית
איה גורדון-נוי איירה את הספר בטכניקת הקולאז'
איה גורדון-נוי איירה את הספר בטכניקת הקולאז', ושילבה ציור וחומרים שונים. בהשראת הספר תוכלו להכין יחד חוברת משלכם תוך שימוש בטכניקת קולאז', עם מילים שמתחילות בכל אות.
אלף בית
האם ילדיכם מכירים את כל מילות השיר?
האם ילדיכם מכירים את כל מילות השיר? בכל עמוד מסתתרות הפתעות, מילים וחפצים שאינם מוזכרים בשיר. האם זיהיתם את כולם? האם תוכלו להוסיף?
אלף בית
את השיר כתבה כלת פרס ישראל נעמי שמר
את השיר כתבה כלת פרס ישראל נעמי שמר. האם אתם מכירים את המנגינה שלו? כדאי לשיר אותו, ואפשר גם להמציא לו תנועות בהתאם למילות השיר. אילו שירים נוספים של נעמי שמר מוכרים לכם? אפשר להכין יחד שירון מצויר של שיריה ולארגן ערב שירה משפחתי.
אלף בית
למצוא אותיות במקומות רבים
אפשר למצוא אותיות במקומות רבים: על שלטי רחוב, בעיתונים, על אריזות מזון, ברשימות קניות ועוד. תוכלו לבחור כל פעם אות אחת ולחפש אותה במקומות שונים בסביבה.
אלף בית
לשחק משחק, לעבור בין חדרי הבית ולחפש מילים שמתחילות באותיות ובצלילים שונים.
בשיר מוזכרות מילים מעולמות תוכן שונים – חיות וצמחים, רגשות ומחוות, איברי הגוף ועוד. אפשר לשחק משחק, לעבור בין חדרי הבית ולחפש מילים שמתחילות באותיות ובצלילים שונים.
אלף בית
אתם זוכרים כיצד למדתם קרוא וכתוב?
אתם זוכרים כיצד למדתם קרוא וכתוב? חגגתם בטקס מיוחד? גם אתם שרתם את שיר האלף-בית? תוכלו לשתף את ילדיכם.
אלף בית
נעמי שמר – אֵם הזמר העברי
נעמי שמר – אֵם הזמר העברי
נעמי שמר נולדה בקבוצת כינרת בשנת 1930. שיריה מלווים את החיים במדינת ישראל לאורך השנים; רבים מהם מתארים את הארץ – את נופיה ואת חיי היום-יום בה, ואחרים היו פסקול לאירועים חשובים ומרגשים בתולדות המדינה. השירים הראשונים של נעמי שמר נכתבו כאשר הייתה גננת ומורה למוזיקה של ילדי הקיבוץ, ושירים רבים שלה מוכרים לילדי הגנים עד היום.
נעמי שמר הייתה פזמונאית פורה מאוד, ועשרות משיריה מוכרים ואהובים על מבוגרים ועל ילדים כאחד. בין שיריה המוכרים: "ירושלים של זהב", "אנשים טובים", "אורחים לקיץ" (אצלנו בחצר), "הכול פתוח" ו"לו יהי". בשנת 1983 זכתה בפרס ישראל לזמר עברי. בשנת 2004 נפטרה ונקברה בבית הקברות בכינרת.
אלף בית
האם ילדיכם יכולים למצוא בתמונות ארבע כוסות, מצה, הגדה של פסח, אגוזים, בגד חדש?
במילות השיר ובאיורים של הספר מוזכרים סמלי חג שונים. האם ילדיכם יכולים למצוא בתמונות ארבע כוסות, מצה, הגדה של פסח, אגוזים, בגד חדש?
שמחה רבה
להכין יחד ספרון מצויר של שירי פסח אהובים
האם אתם מכירים את מנגינת השיר? אילו שירי אביב ופסח נוספים אתם מכירים? אפשר להכין יחד ספרון מצויר של שירי פסח אהובים, מתוכו תוכלו לשיר שירי חג בליל הסדר.
שמחה רבה
זמן לצאת לטיולים וליהנות מהטבע!
חג פסח הוא גם חג האביב, זמן לצאת לטיולים וליהנות מהטבע! איפה אתם אוהבים לטייל ומה אתם רואים בדרך? כמו הילדה בספר תוכלו לחפש פרחים בדרך ואם מותר – לקטוף אותם ולהכין בבית זר ריחני.
שמחה רבה
לשתף את הילדים בהכנות לחג ובליל הסדר עצמו
הספר מתאר באופן ציורי את האווירה החגיגית של פסח: בגדים חגיגים, אורחים, מאכלים מיוחדים ומנהגים משפחתיים. איך אתם חוגגת את חג פסח? כדאי לשתף את הילדים בהכנות לחג ובליל הסדר עצמו. אפשר לתת להם תפקידים מותאמים לגיל הצעיר: לעזור לסדר את החדר ולערוך את שולחן החג, לשיר שירי חג, לשאול את ארבע הקושיות, וכמובן לחפש את האפיקומן!
שמחה רבה
זכרונות מליל הסדר
אילו חוויות אתם זוכרים מליל הסדר בילדותכם? ילדים צעירים אוהבים לשמוע סיפורים מימים עברו. תוכלו לשתף את ילדיכם בתמונות, בסיפורים, אולי במשהו מצחיק שקרה בליל הסדר כשהייתם ילדים, וכך להמשיך ולחזק את שרשרת הדורות של הפסח הייחודי של המשפחה שלכם.
שמחה רבה
מה נשתנה הלילה הזה?
מה נשתנה הלילה הזה?
כדאי לקרוא את הספר בקבוצות קטנות ולאפשר לילדים לעיין מקרוב באיורים. בספר מופיעים רבים מסמלי החג. אפשר לחפש יחד דברים מוכרים: איפה הגביע? והיין? ופרחי אביב? תוכלי לבקש שיצביעו גם על דברים פחות מוכרים: היכן המצה? ואגוזים? ומי מוצא קערה של פסח והגדה… ולמה אין חלה של שבת וחג על השולחן? הילדים יכולים גם לעקוב אחר הבובות והצעצועים שמלווים את הילדה לאורך השיר. למשל, האם הם שמו לב לפיל שמופיע במגוון מצבים? פעם רואים רק את גבו, פעם הוא מכניס חדק לגביע הגדול ופעם הוא מקושט לחג עם סרטים לאזניו. בסוף הקריאה תוכלי להראות את תמונות הילדה וחבורת הבובות שלה חוגגים ליל סדר על השטיח וסביב השולחן, ולהזמין את ילדי המעון להצטרף לחגיגה. אפשר לשיר יחד "שמחה רבה", "מה נשתנה" ושירי חג נוספים.
שמחה רבה
היכרות עם סמלי
היכרות עם סמלי החג אפשר להכין על מדף החג במעון כמה מסמלי הפסח שהילדים פוגשים בספר. אם מתאים, ניתן לבקש מההורים להביא למעון גביעים, הגדות שונות, כיסוי למצות או לאפיקומן ועוד. הילדים ישמחו לגעת בהם ולראות במה הם דומים ושונים מאלה המופיעים בספר. )שימי לב להציג בפני הילדים רק אגוזי מלך גדולים.( תוכלי להזמין בכל פעם כמה ילדים למשחק דמיוני בפינת הבית, מעין המחזה של הסיפור. ילדים רבים שמחים לערוך את השולחן כמו הגדולים. על המפה החגיגית אפשר להניח הגדה מאוירת, גביע, כיסוי לאפיקומן, "מצות" ו"אגוזים". תוכלי גם להוסיף חפצים שמופיעים בשיר, אותם הילדים ישלבו במשחק החופשי כרצונם.
שמחה רבה
"איך יודעים שבא אביב? מסתכלים סביב סביב!"
"איך יודעים שבא אביב? מסתכלים סביב סביב!" כדאי לחפש עם הילדים בחצר המעון ובסביבתו את סימני האביב: ריחות וצבעים של פריחה, פרפרים, נמלים ומגוון חרקים. בחג הפסח משפחות רבות מטיילות בחיק הטבע. עודדי את ההורים להביא לאחר החופשה מזכרות או צילומים של הילדים עם תיאור קצר איפה היו, עם מי טיילו ומה ראו. באמצעות התמונה הילדים ישמחו לשתף בחוויותיהם.
שמחה רבה
גם אנחנו מתכוננים לפסח
גם אנחנו מתכוננים לפסח במשפחות רבות הימים לפני חג פסח מתנהלים אחרת מיתר השנה: מנקים את הבית ביסודיות, האחים הגדולים בחופשה או בקייטנות, ההורים עסוקים בתכנון החג והחופשה. פעוטות חשים את ההתרגשות ורוצים לעזור, ולא תמיד קל לשתף אותם! במעון הילדים יכולים להשתתף בניקיונות ובהכנות לפסח, ממש כמו הדמויות בסיפור. הם יכולים לנקות את המגירות האישיות, לגרוף עלים, לכבס בגדי בובות ועוד. פעילויות אלה מזמנות לילדים מגע חוזר ומהנה עם מים וסבון, ומפתחות תחושת יכולת ועצמאות.
שמחה רבה
תפרו לי בגד עם כיסים
תפרו לי בגד עם כיסים בספר כיסי הבגד, וגם הכיס של הקנגורו, מלאו באגוזים. ילדים צעירים שמחים להכניס לכיסים אוצרות מגוונים: אבן, צדף ואפילו שבלול. שוחחי עם הילדים על מה הם אוהבים או היו רוצים לשים בכיסיהם. תוכלי להכין לילדים סינרים פשוטים מאל-בד לבן עליהם ניתן להדביק כיסים בגדלים שונים. הילדים ישמחו לקשט את הסינרים בצביעה, לחגור אותם ולהכניס לכיסים חפצים שונים.
שמחה רבה
הגדה לקטנטנים
הגדה לקטנטנים למשפחה תוכלו להכין שירונים מאוירים עם מילות השירים שאתם שרים במעון לקראת החג. אפשר לצרף את השירון לספר "שמחה רבה" שהילד מביא הביתה מהמעון. השירון יאפשר להורים להכיר את השירים שילדיהם למדו במעון, מעין "הגדה של פסח לקטנטנים".
שמחה רבה