מְקוֹרוֹת וְתַרְבּוּת
אגדה
אגדות הן סיפורי עם, סיפורים שעברו מפה לאוזן מדור לדור ויצירות פולקלור, אשר מהוות חלק בלתי נפרד מההיסטוריה התרבותית של עם. לעם היהודי אגדות, סיפורים עממיים ויצירות פולקלור רבות. אספנו עבורכם סיפורים מלאי קסם ואווירה אשר סוחפים את דמיונם של הקוראים למחוזות רחוקים ולזמנים שונים, ומגישים בתבונה, ברגישות ובהומור ערכים חכמים ומשמעותיים לחיים.
סְּפָרִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
האזינו לסיפור "טוב שם טוב"
אנו מזמינים אתכם/ן להאזין להקלטה הקסומה של הסיפור "טוב שם טוב", מאת: עדי זליכוב רלוי | איורים: רותם טפלו | הוצאת: ידיעות ספרים (גנים)
יוצרים ומגישים – ירדן בר כוכבא – הלפרין ודידי שחר
מוזיקה ונגינה – טל בלכרוביץ'
פתיח – דידי שחר
מוכנים/ות? מת – חי – לים!
טוב שם טוב
טיפ לקריאה משפחתית
במהלך הקריאה תוכלו להוסיף קולות שונים ולהזמין גם את הילדים לעשות זאת: איך נשמע אדם שפורץ בבכי? איך נשמעת קדיחה של חור בקיר? גם אם אתם לא שחקנים מקצועיים ההשתתפות הפעילה שלכם בסיפור תוסיף לחוויה ולהנאה המשותפות.
טוב שם טוב
חוכמת הילדים
השופט לומד מהילדה איך לשפוט בין הצדדים. בעקבותיו תוכלו לשוחח על הידע ועל החוזקות שיש לילדים ולילדות שלכם: זה יכול להיות תחביב, תובנה או זיכרון משותף מאירוע שבו הם הביאו מניסיונם ומחוכמתם. כדאי גם שאתם ההורים תשתפו: מה למדתם מהילדה או מהילד שלכם?
טוב שם טוב
מה צף במים?
האם טיפות שמן אכן צפות במים? תוכלו לבדוק בעצמכם בעזרת קערה מלאה במים וכמה טיפות שמן. לאחר מכן אפשר לבדוק מה עוד צף: מה קורה לדף נייר במים? לסירת נייר? למזלג? לעלה? לצעצוע קטן מפלסטיק?
טוב שם טוב
פותרים מחלוקות
כמו בסיפור, גם אתם יכולים לנסות לפתור מחלוקת בנושא שאתם לא מסכימים לגביו: כל אחד מהצדדים מציג את עמדותיו, כולם מאזינים ומציעים פתרונות. תוכלו גם להחליף תפקידים ולבדוק יחד – האם רק אחד מכם צודק? ואולי אפשר להגיע להסכמה מסוג אחר?
טוב שם טוב
כיצד נתמודד עם קנאה לחברים?
ילדות וילדים בגיל הגן כבר מכירים מקרוב סכסוכים ומחלוקות. הם בוודאי יכולים להזדהות עם תחושת קנאה לחבר או חברה שיש להם משהו שהיו רוצים לעצמם. לעיתים זה משהו רגעי כמו צעצוע שגם הם חשקו בו ולעיתים משהו ממושך ופנימי כמו תכונה או יכולת שהיו רוצים לעצמם.
הספר טוב שם טוב משקף את האפשרויות העומדות בפני מי שחש תחושות אלו – האם כדאי לרמות, לצעוק, לפגוע בשמו של חבר, לסלף את האמת? או שאולי כדאי לנסות ולפתור את המחלוקת בדרך ישרה מכבדת והגונה? ומהי הדרך הזאת? תוכלו לשלב את הסיפור בכל פעם שתרצו לעודד את הילדים לפתור סכסוכים ומחלוקות באופן מכבד והוגן.
טוב שם טוב
כיצד נקרא בגן?
הקדמה לגננת –
שפה גבוהה ביצירות ילדים: בסיפור הכתוב בשפה גבוהה קיים לעיתים החשש שילדות וילדים לא יכירו את המילים, ויתקשו להבין ולהנות מהסיפור. אך למעשה חשיפה לשפה עשירה מעוררת עניין ומעשירה את אוצר המילים ועולמם הפנימי של הילדים. גם אם במהלך הקריאה חלק מהמילים לא מוכרות לילדים, לרוב הם יצליחו להבין את הסיפור על פי ההקשר והאיורים הנלווים ולהנות מהעלילה. בקריאות חוזרות של הסיפור יכירו הילדים עוד ועוד מילים חדשות וביטויים שונים שיתווספו לאוצר הלשוני שלהם.
לפני הקריאה כדאי להסביר לילדות והילדים מהו שמן ומהו בושם ומומלץ גם להדגים באופן מוחשי. אפשר להסביר כי מי שמייצר שמן מכונה בסיפור "שמן" ואילו מייצר הבושם מכונה "בשם". בנוסף כדאי להכיר את המושג "בית משפט" – מה עושים בו? מהו שופט? ומהו פסק דין?
קריאה ראשונה – כדאי לקרוא את הספר בפעם הראשונה ברצף, בקבוצות קטנות, עם עותק אישי לכל ילדה וילד. תוכלו להיעזר באיורים ובמחוות ידיים לצורך הקשר של מילים שאינן מוכרות כך שיתאפשר לשמור על המקצב המחורז והנפלא של הסיפור והמתח שבעלילה. כדאי לקרוא את הסיפור בקריאה חוזרת פעילה ולשלב הסבר למילים, מעקב אחר רצף העלילה, התבוננות מעמיקה באיורים ושאילת שאלות המעוררות עניין ומעורבּות כמו למשל: כיצד אתם הייתם נוהגים? מה הייתם מציעים לו לעשות?
טוב שם טוב
על מה נשוחח בגן?
שאלות הבנה – מדוע חנותו של המבשם ריקה? למה הוא לקח את המטבעות ושיקר שגנבו לו אותם? מה רואה השופט שהילדים עושים? מי פתר בסוף את התעלומה ? כיצד החליטה הילדה לבדוק עם מי הצדק? מה היה פסק הדין? ומה קרה עם הילדה הקטנה בסוף הסיפור?
שיח רגשי – בקבוצה קטנה תוכלו לשוחח על רגשות הדמויות שבסיפור ולקרב אותם אל עולמם של הילדים. ניתן לשאול: מדוע קינא המבשם בשמן? מתי אנחנו מקנאים במישהו אחר? כיצד זה מרגיש לקנא? כיצד לדעתכם הרגיש השמן כשהואשם שלא בצדק? קרה לכם פעם שהואשמתם על משהו שלא עשיתם? כיצד נהגתם? אילו עצות הייתם נותנים לבשם במקום לגנוב ולרמות, כשקינא לשכנו?
שם טוב – איננו יודעים מהמסופר, מהו שמם הפרטי של הבשם והשמן – אם כך למה הכוונה ב"שם טוב"? מדוע השכנים מאד מופתעים שהשמן יגנוב משכנו? למה חנותו תמיד הייתה מלאה? האם שמו טוב בשל כך? מה יכול להפוך את שמנו לטוב? למשל, אם אני אם אני מתחשב בחבר שקשה לו האם זה יוסיף לשמי הטוב? ומה עוד לדעתכם? תוכלו לספר ולשוחח על משמעות הביטוי: "טוב שם טוב משמן טוב".
טוב שם טוב
שמן ומים - ניסוי ויצירה
ניסוי שמן ומים – בעקבות הסיפור תוכלו לחקור ולהתנסות בסוגי שמנים שונים – בתחושה, טעם וריח. ניתן לערוך ניסוי ולבדוק: מה קורה כשמערבבים שמן ומים? ומה קורה כשמניחים מטבעות משומנים בקערת מים?
יצירה בשמן ומים – ניתן להכין עם הילדים פעם בצבעי שמן ופעם בצבעי מים ולבדוק יחד מה ההבדל בהרגשה ובביצוע? מה לדעתם האישית היה מהנה יותר?
טוב שם טוב
חכמת ילדים
מועצת החכמים – בהשראת הספר תוכלו לתת במה לידע ולניסיון של הילדות והילדים ע"י הקמת מועצת חכמים המורכבת מכל ילדי הגן. בכל מפגש תוכלו להציג מקרה אחר בפני המועצה ולשמוע מהם עצות ופתרונות למצב. כדאי לייצר אווירה במפגשי המועצה: אפשר להכין לילדים פפיונים או לסדר את כיתת הגן באופן שונה מהרגיל.
דוגמאות למצבים שניתן להציג:
פתרון סכסוכים – גם דני וגם ניר רוצים לשחק בבובת האריה, הם רבים ומושכים את הבובה מהאחד לשני – מה מועצת החכמים מציעה לעשות?
עצות מילדים למבוגרים – אפשר שתציגו מקרה אישי שיוכלו להזדהות עימו אך מעולם המבוגרים – למשל: היום בבוקר מיהרתי להגיע לגן אבל הבת שלי סירבה לצחצח שיניים ולהתארגן ושתינו היינו מאד מתוסכלות – מה מועצת החכמים מציעה לעשות?
שיתוף הורים – "בעזרתה של ילדה שחוכמתה גדולה": ניתן לבקש מההורים לכתוב משהו שלמדו מהילד או הילדה שלהם. להקריא לילדי הגן ולהיזכר יחד במקרים בהם עזרו למצוא פתרון ואולי אף להזמין את ההורים למפגש מועצה להציג את הפתקים שכתבו לילדיהם על לוח גדול שיקשטו יחד ולהמחיז בפניהם את הסיפור.
טוב שם טוב
מקצועות נעלמים מהעולם
מקצועות נעלמים מהעולם: כדאי לשאול את הילדים, האם היום אנו מזמינים מגפיים מסנדלר? ריהוט מנגר? בגד מחייט? בעקבות הסיפור תוכלו ללמוד על מקצועות "של פעם", למשל כורך ספרים, נפח, חלבן, מחלק נפט, שען ועוד, ואף להתנסות בהם! האם אתם מכירים בעלי מלאכה שגם היום עוסקים במקצועות שנעלמים מהעולם? כדאי להזמין אותם לכיתה.
המגפיים שהצילו את ירושלים
כשאהיה גדול
"כשאהיה גדול…": אפשר לשאול את התלמידים על מקצוע שהם היו רוצים לעסוק בו כשיהיו גדולים. האם הוא קיים? האם עוד לא המציאו אותו? תוכלו להמציא יחד מקצועות חדשים שעדיין לא קיימים.
המגפיים שהצילו את ירושלים
מבקרים בירושלים של פעם
מבקרים בירושלים של פעם: איך חיו אנשי האזור בתחילת המאה ה- 20? מה הם לבשו, אילו שכונות ובניינים היו קיימים אז בעיר, מה שונה היום? אפשר להרחיב את הלימוד על ירושלים, לבקש מהילדים לחפש בבית ולהביא לתערוכה בכיתה חפצים או בגדים שאפיינו את התקופה, ולקשט לוח או פינה בחדר ברוח הסיפור.
המגפיים שהצילו את ירושלים
סיפורי סבא וסבתא
סיפורי סבא וסבתא: אילו סיפורים עוברים מדור לדור במשפחות התלמידים? אפשר להכין יחד רשימת שאלות שמעניינות את הילדים לדעת על העבר ולבקש מהם לראיין בן משפחה מבוגר: לשמוע על ילדותם, ללמוד איפה הם חיו ובמה הם עבדו, אפילו לשאול אם הם זוכרים סיפורים משפחתיים שסיפרו להם כשהיו ילדים. תוכלו להוריד מהאתר תבנית מעוצבת להכנת אוסף כיתתי של סיפורים שעוברים מדור לדור. משלבים בתוך התבנית תמונות של הילדים וקרובי המשפחה יחד עם הסיפורים ותמונות של דור הסבים, מדפיסים את הספרים ומחלקים למשפחות – מזכרת אישית ומתנה מיוחדת לסוף שנה!
המגפיים שהצילו את ירושלים
כדאי לקרוא יחד את הסיפור ולשאול את ילדיכם מה דעתם
כדאי לקרוא יחד את הסיפור ולשאול את ילדיכם מה דעתם – האם הסיפור קרה באמת? כיצד ידידות בין סנדלר לאמיר "הצילה" את ירושלים? תוכלו לבחור אדם מבוגר אהוב, בן משפחה או חבר, ולהציע לילדיכם לראיין אותו על ילדותו. את הסיפורים אפשר להקליט, לצייר או לכתוב, כדי לשמר אותם גם לדורות הבאים.
המגפיים שהצילו את ירושלים
הסיפור מתרחש בירושלים של ראשית המאה שעברה
הסיפור מתרחש בירושלים של ראשית המאה שעברה. אילו מאפיינים של ירושלים אפשר לזהות באיורים? תוכלו לחפש תמונות של ירושלים מאותה תקופה ולהשוות לימינו: האם ירושלים נראית כך גם היום? מה נשמר ומה השתנה בה?
המגפיים שהצילו את ירושלים
סבו של מספר הסיפור היה בעל מלאכה, סנדלר
סבו של מספר הסיפור היה בעל מלאכה, סנדלר. אפשר לחקור יחד באילו מקצועות עסקו בני משפחה שלכם בדורות קודמים. האם אותו מקצוע מלווה את המשפחה מדור לדור? אפשר לשרטט אילן יוחסין של המשפחה ולצייר לצד שמות האנשים ציור שמסמל את המקצוע שעסקו בו.
המגפיים שהצילו את ירושלים
בשמות משפחה רבים טמון מידע על תולדות המשפחה
בשמות משפחה רבים טמון מידע על תולדות המשפחה. האם שם המשפחה שלכם מרמז על משלח יד של אחד מאבות המשפחה או על המקום שממנו הגעתם לארץ ישראל? אולי על מאפיין אחר של בני המשפחה בעבר?
המגפיים שהצילו את ירושלים
רשרוש המגפיים מזכיר לאמיר את העזרה שהושיט לו ידידו הסנדלר
רשרוש המגפיים מזכיר לאמיר את העזרה שהושיט לו ידידו הסנדלר. נסו להיזכר באדם שעזר למישהו מבני משפחתכם. מה הזכיר לכם אותו? תוכלו לחשוב יחד על דרכים לשמח אותו.
המגפיים שהצילו את ירושלים
בעלי מקצוע רבים שהיו פעם נעלמים מן העולם
בעלי מקצוע רבים שהיו פעם נעלמים מן העולם – חלבנים, שענים, נפחים, מדליקי פנסים ועוד. אילו עוד בעלי מקצוע כבר אי אפשר למצוא היום? תוכלו לדמיין יחד – אילו מקצועות שמוכרים לכם ייעלמו מן העולם בשנים הבאות? מה יתפוס את מקומם של בעלי המקצוע האלה?
המגפיים שהצילו את ירושלים
לחלק את עותקי הספר לילדים ולאפשר להם לדפדף ולהתבונן באיורים של המאייר שי צ'רקה
כדאי לחלק את עותקי הספר לילדים ולאפשר להם לדפדף ולהתבונן באיורים של המאייר שי צ'רקה. האם התמונות הצחיקו את הילדים? האם משהו הפריע להם? אפשר לשאול את הילדים כיצד בחר המאייר להציג את התנהלותם של אנשי חלם?
נעלי הזהב של המלך
מה מצחיק אתכם?
מה מצחיק אתכם? "נעלי הזהב של המלך" מצטרף לאוסף סיפורי חלם אשר מציגים התנהגויות אנושיות באור משעשע ומגוחך. מעשיות דומות אודות ג'וחא, הרשל'ה וחושם מופיעות במסורת של עדות שונות. אפשר לבקש מהילדים והוריהם לחפש בבית או בספרייה סיפורים נוספים על הדמויות הללו, לחלוק אותם יחד ולהביא אותם לשיתוף ולתצוגה בגן.
נעלי הזהב של המלך
לשוחח על מעשים, על מעמד ועל כבוד
בעקבות הסיפור תוכלו לשוחח על מעשים, על מעמד ועל כבוד. תוכלו לשאול את הילדים מה לדעתם הופך אדם לראוי לכבוד, ומי מכובד בעיניהם. אפשר לקרוא שוב את הסיפור, להתבונן בתמונה של אסיפת אנשי העיירה ולבקש מהילדים להציע לאנשי חלם דרכים אחרות להביע כבוד והערכה למלך.
נעלי הזהב של המלך
להמחיז את הסיפור בגן
הילדים יכולים להמחיז את הסיפור בגן. רצוי גם לצייד את פינת הבובות ותחפושות באביזרים מתאימים לסיפור, כדי לעודד שילוב הסיפור במשחק הסוציו-דרמטי של הילדים.
נעלי הזהב של המלך
לשוחח עם הילדים על המעמד של מלכים
בחברה המודרנית כמעט ולא נותרו מלכים. אפשר לשוחח עם הילדים על המעמד של מלכים, להזכיר להם סיפורים נוספים על מלכים, מלכות, נסיכים ונסיכות – ולהשוות ביניהם. בעקבות הסיפורים השונים הילדים יכולים להיות "מלך/מלכה ליום אחד": אפשר להפוך צעיף או מטפחת לגלימה, לנעול נעליים מיוחדות ולהכין כתר. איך ההרגשה להיות כמו מלך או מלכה, איך מתנהגים, איך מדברים? איך הצוות וילדי הגן האחרים חולקים להם כבוד?
נעלי הזהב של המלך
אל תסתכל בקנקן אלה במה שבתוכו
הצעה קלה להדגים לילדי הגן את הפתגם "אל תסתכל בקנקן אלה במה שבתוכו": לוקחים שתי קופסאות פשוטות ומקשטים אחת בנייר אריזה זוהר ומהודר. אל תוך הקופסה המקושטת מכניסים כמה אבנים פשוטות, ובתוך הקופסה הפשוטה – סוכריות או עוגיות מיוחדות. מעבירים את הקופסאות בין הילדים ושואלים אותם איזו היו רוצים לקבל כמתנה. אחרי שפותחים את הקופסאות ומסבירים את הפתגם, אל תשכחי לחלק לילדים את הממתק!
נעלי הזהב של המלך
לדפדף יחד בספר ולהתבונן באיורים
תוכלו לדפדף יחד בספר ולהתבונן באיורים של המאייר שי צ'רקה. כיצד בחר המאייר להציג את התנהלותם של אנשי חלם? אפשר לבקש מילדיכם להציע לאנשי חלם דרכים אחרות להביע כבוד והערכה למלך.
נעלי הזהב של המלך
מעשיות דומות
מה מצחיק אתכם? סיפורי חלם מציגים התנהגויות אנושיות באור משעשע ומגוחך. מעשיות דומות אודות ג'וחא, הרשל'ה וחושם מופיעות בעדות שונות. האם אתם מכירים סיפורים נוספים על הדמויות הללו? אתם יכולים לחפש בבית או בספרייה אוספי סיפורים ולחלוק אותם עם ילדיכם.
נעלי הזהב של המלך
להמחיז את הסיפור
אתם יכולים לפרוס מגבת או סמרטוט על הרצפה כסמל לבוץ ברחובות חלם ובעזרת תחפושות ואביזרים פשוטים (נעליים, בדים, כובעים) להמחיז את הסיפור.
נעלי הזהב של המלך
לשוחח עם ילדיכם על מעשים, על מעמד ועל כבוד
אנשי חלם מחפשים סימן היכר שיבחין בין המלך ליתר תושבי העיירה, כי חשוב ש"יכבדו אותו כערכו". בעקבות הסיפור תוכלו לשוחח עם ילדיכם על מעשים, על מעמד ועל כבוד. תוכלו לשאול אותם מה הופך אדם לראוי לכבוד.
נעלי הזהב של המלך
מלך ליום אחד
בעקבות הסיפור ילדיכם יכולים להיות "מלך ליום אחד": אפשר להפוך צעיף או מטפחת לגלימה, לשאול זוג נעליים מאמא או מאבא ולהכין יחד כתר. איך ההרגשה להיות כמו המלך בסיפור? איך הקהל (אתם!) חולק לו כבוד?
נעלי הזהב של המלך
לבקש מהילדים לשאול את ההורים ואת סבא וסבתא, אילו דברים - שכיום אפשר לקנות מוכנים - הם נהגו להכין במו ידיהם וכיצד עשו זאת
הנסיכה ג'בטה הייתה רגילה לקבל מן המוכן את כל מה שחפצה, ולא חשבה על העבודה המושקעת בהכנה של הדברים. אפשר לבקש מהילדים לשאול את ההורים ואת סבא וסבתא, אילו דברים – שכיום אפשר לקנות מוכנים – הם נהגו להכין במו ידיהם וכיצד עשו זאת, ולספר על כך בכיתה.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
חשוב יחד עם התלמידים על האנשים סביבכם שפועלים כדי להקל על החיים של כולנו
בסוף הסיפור למדה הנסיכה להעריך את עמלם של עובדי האדמה ואת תרומתם לחייה, ואף למדה להודות להם. תוכלו לחשוב יחד עם התלמידים על האנשים סביבכם שפועלים כדי להקל על החיים של כולנו. אפשר לבקש מכל תלמיד לכתוב מכתב תודה לאחד מהאנשים האלה (שרת בית הספר, נהג ההסעה, המאבטח בכניסה לבית הספר וכו'), ואם הם רוצים – גם למסור את המכתב לאותו אדם.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
לתת לתלמידים לסדר את התמונות לפי סדר הכנת הלחם – משלב הזריעה ועד למוצר המוגמר.
"כל כיכר מתחילה בגרגיר": אפשר לעבור עם התלמידים על השלבים השונים בהכנת לחם, לציין את בעלי התפקידים השונים המשתתפים בתהליך, ולהציג בפניהם תמונות של כל אחד מהשלבים. תוכלו לתת לתלמידים לסדר את התמונות לפי סדר הכנת הלחם – משלב הזריעה ועד למוצר המוגמר.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
אפשר גם לאפות לחם ג'בטה!
תוכלו להביא כמה שיבולים לכיתה, לחלק לתלמידים ולבקש מהם למולל את השיבולת, להפריד ממנה את הגרגרים ולבסוף לטחון אותם לקמח בעזרת מכתש ועלי. אם יש הזדמנות – אפשר גם לאפות לחם ג'בטה!
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
לערוך עם הכיתה ביקור במאפייה
אפשר לערוך עם הכיתה ביקור במאפייה , שם יוכלו התלמידים לצפות בתהליך הייצור ולקבל עליו הסבר, ואף להכיר את בעלי המלאכה.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
לערוך סעודה מהמאכלים שהכינו
אפשר לבקש מהתלמידים להכין מאכל יחד עם ההורים בבית ולהביא לכיתה, ולערוך סעודה מהמאכלים שהכינו. תוכלו לבקש מכל תלמיד שיכתוב את המתכון למאכל שהכין, ובו יפרט את שלבי ההכנה. את המתכונים אפשר לאגד לספר מתכונים כיתתי, להדפיס ולחלק לכל תלמיד.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
להקים בכיתה תערוכה שתיקרא "תוצרת בית"
התלמידים יכולים להכין עם ההורים ולהביא לכיתה כל דבר שאפשר ליצור לבד בבית: תחפושות, בגדים, תכשיטים, צעצועים וכו'. אפשר להקים בכיתה תערוכה שתיקרא "תוצרת בית", ולהזמין אליה את בני המשפחה. ליד כל מוצג בתערוכה יהיה דף המפרט את החומרים ממנו הוא עשוי ואת שלבי הכנתו.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
הנסיכה לא רצתה לאכזב את אביה אך קיוותה שתוכל להיענות לבקשתו ללא מאמץ
הנסיכה לא רצתה לאכזב את אביה אך קיוותה שתוכל להיענות לבקשתו ללא מאמץ. לבסוף היא התגברה על הקשיים והצליחה במשימה. אפשר לשוחח עם התלמידים: למה לדעתם המלך לא היה מרוצה מכיכרות הלחם המוכנות שהביאה הנסיכה? מה מיוחד בכיכר הלחם "האמיתית"? תוכלו לשתף את הילדים בניסיון החיים שלכם ולשאול אותם אם קרה להם מקרה שבו השיגו דבר שהיה חשוב לאחר יגיעה, מאמץ, או ניסיונות חוזרים.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
לבקש מהתלמידים לספר על חברים שלהם, ועל מקרים בהם שיתוף פעולה עם חבר הפך משימה ליעילה ונעימה יותר
במהלך המסע משיגה הנסיכה כיכר לחם, וגם רוכשת חבר! אפשר לשוחח עם התלמידים על החברוּת בין אֵש לבין הנסיכה, ולהשוות אותה ליחסי הנסיכה עם אנשים אחרים בסיפור. אפשר לבקש מהתלמידים לספר על חברים שלהם, ועל מקרים בהם שיתוף פעולה עם חבר הפך משימה ליעילה ונעימה יותר.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
לקרוא עם הילדים את אגדת "השועל והלחם" ולערוך השוואה בין שני הסיפורים.
אפשר לקרוא עם הילדים את אגדת "השועל והלחם" ולערוך השוואה בין שני הסיפורים.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
קישור להצגה הנסיכה והלחם
להלן קישור להצגה הנסיכה והלחם, בה מופיע מחבר הסיפור. גם אתם יכולים להמחיז את הסיפור בכיתה.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
כיצד "מוציאים לחם מן הארץ"
"כל כיכר מתחילה בגרגיר": אפשר לשאול את ילדיכם, כיצד "מוציאים לחם מן הארץ"? אילו כוחות טבע עזרו לחיטה ולשאר החומרים לצמוח? מה צריך האדם לעשות כדי להפוך חיטה ללחם?
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
להכין "ארוחה אמיתית", ארוחה מעשה ידיכם מההתחלה ועד הסוף, כולל הגשה ופינוי.
אפשר להציע לילדיכם לחשוב על חמישה מאכלים אהובים. האם הם יודעים ממה הם מורכבים וכיצד מכינים אותם? יחד תוכלו להכין "ארוחה אמיתית", ארוחה מעשה ידיכם מההתחלה ועד הסוף, כולל הגשה ופינוי. האם הרגשתם סיפוק מהמאמץ ומהתהליך?
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
למה לדעתם המלך לא היה מרוצה מכיכרות הלחם המוכנות שהביאה הנסיכה?
הנסיכה לא רצתה לאכזב את אביה אך קיוותה שתוכל להיענות לבקשתו ללא מאמץ. לבסוף היא התגברה על הקשיים והצליחה במשימה. אפשר לשוחח עם ילדיכם: למה לדעתם המלך לא היה מרוצה מכיכרות הלחם המוכנות שהביאה הנסיכה? מה מיוחד בכיכר הלחם "האמיתית"? האם קרה לכם מקרה שבו השגתם דבר שהיה חשוב לכם לאחר יגיעה, מאמץ, או ניסיונות חוזרים? תוכלו לשתף את ילדיכם בחוויה ובתחושות.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
הילדים בתורם יכולים להתבונן בידיים שלכם ולנחש מה הן עשו היום
המלך באגט התבונן בידיה של הנסיכה כדי לבחון אם היא הביאה לו את כיכר הלחם האמיתית. גם אתם יכולים להתבונן בידיים של ילדיכם, ולנסות לנחש מה הידיים עשו היום. הילדים בתורם יכולים להתבונן בידיים שלכם ולנחש מה הן עשו היום. כפות הידיים של ילדים ושל הוריהם דומות אלו לאלו, אבל גם שונות. תוכלו להשוות אותן, ולשים לב לקווים ש"מצוירים" עליהן. האם יש לכם אותם קווים?
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
למנות את כל האנשים שעזרו לנו במהלך היום
בסוף הסיפור למדה הנסיכה להעריך את עמלם של עובדי האדמה ואת תרומתם לחייה, ואף למדה להודות להם. תוכלו לחשוב יחד עם ילדיכם על האנשים סביבכם שפועלים כדי להקל על החיים של כולנו. אפשר לנסות למנות את כל האנשים שעזרו לנו במהלך היום (למשל מנקי הרחובות, מאבטחים, נהגי אוטובוס, אנשי אחזקת בניינים, ועוד).
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
לשחק ב"משחק התודה"
אפשר לשחק ב"משחק התודה". אחד מבני המשפחה פותח במלים: "אני רוצה לומר תודה ל …", ומסַפר על דבר טוב שהזולת עשה למענו. זה עשוי להיות כל דבר – קטן או גדול, מתמשך או חד-פעמי. הבא אחריו משלים את המשפט כרצונו, וכך הלאה. אפשר לערוך סבב משפחתי של תודה בארוחת הערב או לפני השינה.
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
במהלך המסע משיגה הנסיכה כיכר לחם, וגם רוכשת חבר!
במהלך המסע משיגה הנסיכה כיכר לחם, וגם רוכשת חבר! אפשר לשוחח עם ילדיכם על החברוּת בין אֵש לבין הנסיכה, ולהשוות אותה ליחסי הנסיכה עם אנשים אחרים בסיפור. תוכלו לספר על חברים שלכם ולשתף זה את זה בחוויות.
אנו מאחלים לכם קריאה מהנה ושיחה נעימה!
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
מתכון ללחמניות ג'בטה
מתכון ללחמניות ג'בטה
מרכיבים:
4 כוסות קמח
40 גרם שמרים
1 כפית סוכר
כפית וחצי מלח
כוס וחצי מים פושרים
1/4 כוס שמן זית
אופן ההכנה:
ממיסים את השמרים במים הפושרים, מוסיפים את הסוכר ומניחים לבלילה לתפוח.
מניחים בקערה את הקמח והשמרים המותססים, מוסיפים מלח ושמן זית ולשׁים עד לקבלת בצק אחיד.
מכסים ומניחים לבצק לתפוח במשך כשעתיים.
מעצבים לחמניות ומניחים בתבנית עם נייר אפייה או קמח תירס (למניעת דביקוּת). מניחים לתפיחה נוספת במשך כשלושים דקות.
אופים בתנור 25-30 דקות, בחום של 220 מעלות.
בתיאבון!
הנסיכה וכיכר הלחם האמיתית
הספר "האוצר" חולק במסגרת התוכנית PJ library גם באנגלית - "The Treasure"
הספר "האוצר" חולק במסגרת התוכנית PJ library גם באנגלית – "The Treasure"
https://pjlibrary.org/books/the-treasure/IF337
האוצר
המעשייה לא מגלה מהו האוצר שיצחק מחפש ואותו הוא מגלה בשיבתו הביתה
המעשייה לא מגלה מהו האוצר שיצחק מחפש ואותו הוא מגלה בשיבתו הביתה. מעניין יהיה לשוחח עם הילדים ולשמוע את המחשבות שלהם בעניין. למה לדעתם לא סיפרו לנו מהו האוצר? האם הם התאכזבו מכך? מה יכול להיות טוב בסיפור עם סוף פתוח? ומהו לדעתם האוצר? שיחה זו חשובה מאד לאור ריבוי המסרים החברתיים אשר מועברים לילדים, שדברים בעלי ערך נמצאים רחוק מהיומיום, נקנים בכסף או מושגים באמצעות תחרויות כגון "כוכב נולד" ו"הישרדות".
האוצר
זדמנות לעודד את הילדים להאמין ולחלום!
מפקד משמר המלך צוחק כשהוא שומע את החלום של יצחק. האם קרה לילדים שצחקו מחלומותיהם? זו הזדמנות לעודד את הילדים להאמין ולחלום! אפשר לחבר את המסר עם שירים כגון "מחר" או "אני ואתה נשנה את העולם", עם מילותיו של הרצל – "אם תרצו אין זו אגדה", ועם דמויות בהיסטוריה שהקשיבו לחלומות, יצאו למסע והגיעו רחוק.
האוצר
האוצר לא מתגלה ליצחק מיד
האוצר לא מתגלה ליצחק מיד; עליו לצאת למסע ארוך כדי לגלות אותו. תוכלי לשאול את הילדים למה לדעתם היה עליו לנסוע רחוק כדי למצוא משהו שנמצא קרוב. אפשר להעלות בשיחה דוגמאות להישגים שהגיעו אליהם לאחר השתדלות ומאמץ. האם תחושת ההצלחה המלווה את ההישגים האלה שונה מהסיפוק של השגת דבר ללא מאמץ? איך מרגישים בתחילת המסע, באמצע ובסופו?
האוצר
האיורים של אורי שולביץ מזכירים את אורח החיים במקום אחר ובתקופה אחרת
האיורים של אורי שולביץ מזכירים את אורח החיים במקום אחר ובתקופה אחרת. אפשר לשוחח עם הילדים: אילו הסיפור היה מתרחש היום, מה היה שונה באיורים? איך היה נראה הנוף, אלו חפצים היו בבית, במה היה לבוש יצחק? בעקבות השיחה תוכלו להזמין את הילדים להכין עם הוריהם ספרונים מצוירים של אותה מעשייה, על רקע הסביבה המוכרת של היום.
האוצר
מחפשים את האוצר – בסביבת הגן!
מחפשים את האוצר – בסביבת הגן! אפשר להחביא בתוך הגן מטמון או "אוצר" קטן, אותו ימצאו הילדים בעזרת פתקים מצוירים עם הנחיות וסימני דרך. הילדים ישמחו לעקוב אחר הרמזים שהכנת ולעבור במקומות שונים ונסתרים עד מציאת האוצר. בהמשך הזמיני את הילדים להכין פתקים מצוירים שמובילים אותך ואת חבריהם לחפצים נסתרים בגן.
האוצר
"לפעמים צריך ללכת רחוק כדי לגלות את מה שכל כך קרוב"
"לפעמים צריך ללכת רחוק כדי לגלות את מה שכל כך קרוב": האם שמתם לב לשמחת הילדים בגילוי הגן המוכר עם חזרתם לאחר חופשה או מחלה? מה משמח כל אחד כשנכנסים לגן אחרי היעדרות, למה הילדים יתגעגעו כשיעברו לכיתה חדשה?
האוצר
ילדים רבים אוהבים לאסוף "אוצרות" אותם הם מגלים בדרך לגן או לבית
ילדים רבים אוהבים לאסוף "אוצרות" אותם הם מגלים בדרך לגן או לבית. תוכלי להכין ולקשט עם הילדים תיבות אוצרות מחומרים ממוחזרים, בהן יוכלו לשמור חפצים קטנים. כמו כן, אפשר להזמין את הילדים להביא לגן "אוצרות" מן הטבע אותם מצאו בחוץ, ולהקדיש להם פינה מיוחדת.
האוצר
אוצר אינו תמיד חפץ
אוצר אינו תמיד חפץ, הוא יכול להיות גם חברות או קשר שאנו חשים אחד כלפי השני. תוכלי להזמין את הילדים לציין את הדבר המייחד, או ה"אוצר", שבחברים בגן. אפשר לשבת במעגל ולבקש מכל אחד לאמר משהו יקר ומיוחד בחבר שיושב לצידו. תרשמי את דברי הילדים זה על זה, ואל תשכחי לפרסם את "רשימת אוצרות הגן" על לוח ההורים!
האוצר
האיורים של אורי שולביץ מזכירים את אורח החיים במקום אחר ובתקופה אחרת
האיורים של אורי שולביץ מזכירים את אורח החיים במקום אחר ובתקופה אחרת. אפשר לשוחח עם ילדיכם: אילו הסיפור היה מתרחש היום, מה היה שונה באיורים? תוכלו להכין יחד ספרון מצויר של אותה מעשייה, על רקע הסביבה המוכרת של היום.
האוצר
המעשייה לא מגלה מהו האוצר שיצחק מחפש ומדוע עליו לצאת מביתו למסע שיובילו חזרה לנקודת ההתחלה
המעשייה לא מגלה מהו האוצר שיצחק מחפש ומדוע עליו לצאת מביתו למסע שיובילו חזרה לנקודת ההתחלה. מעניין יהיה לשוחח עם הילדים ולשמוע את המחשבות שלהם בעניין.
האוצר
הקשיב לשאיפות ולחלומות שלהם ולעודד את הילדים לנסות להגשים אותם
זו הזדמנות לשתף את ילדיכם בהישגים שהגעתם אליהם לאחר השתדלות ומאמץ, ובתחושת ההצלחה המלווה את ההישגים האלה. כדאי גם להקשיב לשאיפות ולחלומות שלהם ולעודד את הילדים לנסות להגשים אותם.
האוצר
ילדיכם מוזמנים להוביל אתכם למסע של גילוי נסתרות ברחבי הבית
ילדיכם מוזמנים להוביל אתכם למסע של גילוי נסתרות ברחבי הבית. עצמו עיניים או כרכו מטפחת על עיניכם, ותנו לילדים להוביל אתכם למקומות ול"אוצרות" חבויים בתוך הבית שלא ידעתם על קיומם. הילדים יוכלו גם למסור לכם חפצי בית למשש. האם את מסוגלים לזהות אותם? בתום המסע, החליפו תפקידים והובילו אתם את הילדים בבית.
האוצר
מחפשים את האוצר - בבית!
מחפשים את האוצר – בבית! אפשר להחביא בתוך הבית מטמון או "אוצר" קטן, אותו ימצאו הילדים בעזרת פתקים מצוירים עם הנחיות וסימני דרך. הילדים ישמחו לעקוב אחר הרמזים שהכנתם ולעבור במקומות שונים ונסתרים בבית עד מציאת האוצר.
האוצר
"לפעמים צריך ללכת רחוק כדי לגלות את מה שכל כך קרוב":
"לפעמים צריך ללכת רחוק כדי לגלות את מה שכל כך קרוב": האם שמתם לב לשמחת הילדים בגילוי הבית המוכר עם חזרתם לאחר טיול או חופשה? מהם "האוצרות" בכל חדר בבית, מה משמח כל אחד כשחוזרים הביתה?
האוצר
לצאת יחד למסע גילויים בסביבה
גם בקרבת הבית נמצאים "אוצרות", שהילדים ישמחו לגלות אותם ואף לאסוף אותם. אפשר לצאת יחד למסע גילויים בסביבה. תוכלו לבחור יחד "אוצר" שמתאים, להביאו הביתה ולהקדיש בחדר הילדים פינה מיוחדת לאוצרות.
האוצר
הדברים שאוהבים לעשות עם החברים
כדאי לעקוב אחר הדברים שאוהבים מתן ונח לעשות יחד, לפני המריבה. אפשר לשאול את ילדיכם מה הם אוהבים לעשות עם חבריהם, ומתי גם הם עוזרים זה לזה?
אגדת גשר
התבוננו באיורים
התבוננו בפנים של מתן ונח כפי שהן מופיעות בתמונות בספר: מתי הם נראים שמחים ומתי הם נראים עצובים או כעוסים?
אגדת גשר
כיצד נמנע מריבה?
אילו היו מתן ונח חברים שלכם, מה הייתם מציעים להם לעשות כדי למנוע את המריבה, או כדי להשלים?
אגדת גשר
ספרון בעקבות הסיפור
תוכלו לשאול את ילדיכם: האם פעם מישהו עזר לך להשלים עם חבר? כיצד הייתם רוצים שיעזרו לכם להשלים לאחר מריבה? תוכלו ליצור ספרון ובו לכתוב את הסיפור שלכם, ולאייר יחד את דפיו.
אגדת גשר
כרזה לקידום שלום
אפשר לחבר יחד פרסומת או סיסמה לקידום שלום בין אנשים, לכתוב אותה על כרזה. ולתלות אותה בבית.
אגדת גשר
בניית גשרים
הגשר שבנה אליהו הנגר עשוי מקרשים ומסמרים. אפשר לשאול את ילדיכם אילו גשרים הם מכירים, וממה הם עשויים? אפשר גם לבנות גשר ממקלות ארטיק, קוביות, או לגו. לאחר הרכבת הגשר אפשר להמחיז ביחד את הסיפור בעזרת בובות או דמויות לגו.
אגדת גשר
שירו יחד
האם אתם מכירים את השיר "כל העולם כולו גשר צר מאד"? אפשר לשיר אותו ביחד. להאזנה לשיר >> לחצו
אגדת גשר
הדים לספר
הספר אגדת גשר חולק ל45,000 ילדים במסגרת ספריית פיג'מה לפני חמש שנים (בשנת הלימודים תשע"א) וקיבלנו עליו הדים חיוביים מאוד. אנחנו שמחים לתת הזדמנות לדור חדש של ילדים להכיר את הספר ולהנות מהפעילות סביבו. תוכלו להעזר בשפע הפעילויות והרעיונות שנמצאים באתר.
אגדת גשר
רעיונות לפיוס בגן
מריבות הן חלק מהמציאות. מה קורה אצלנו בגן? מתי אין שלום? באלו מקרים רצונות של ילדים שונים מתנגשים זה בזה? מה דרוש על מנת להיות אוהבי שלום? למי ניגשים כשצריך לערב "רודף שלום" בקונפליקט? מתי הגננת יכולה "לרדוף שלום" ולהשלים בין ילדים ומתי ילדים יכולים? נסו לבקש מהילדים לתת רעיונות לדרכים להביא לפיוס.
אגדת גשר
תורנות של "משכיני שלום"
שני ילדים תורנים בכל יום או בכל שבוע, בתפקיד של רודף שלום בקרב ילדי הגן (בחצר ובכלל). הכינו להם סרט / מדבקה / שלט / כובע מיוחד של "משכיני שלום".
אגדת גשר
על גשרים ומגשרים
הפנו את תשומת הלב של הילדים לעובדה כי כל החומרים הנדרשים להקמת גשר (קרשים, מסמרים) היו במחסן של מתן לפני שהגיע אליהו – אך הוא לא ידע איך להשתמש בהם. אליהו הביא את ה"כלים", אך לא ייבא מבחוץ את החומרים. מה הם החומרים בתוכנו שיכולים לסייע לנו לגשר ולישב מחלוקות? יכולת התחשבות, מוכנות לוותר, הבנת הרצונות של האחר, חיבה, רצון טוב, חכמה ורגישות וכו'.
אגדת גשר
עוד על גשרים
נטע טורם, מדריכה במשרד החינוך, מציעה להרחיב את נושא הגשרים והגישור בגן: בין מה למה בונים גשרים? למה צריך לבנות גשר? האם בסביבה שלכם יש גשרים? למה הם נועדו? מה משמעות הדבר לבנות גשר בין אנשים?
אגדת גשר
יצירה בעקבות שיר
למדו את הילדים את השיר "כל העולם כלו גשר צר מאוד" בנו גשר מקוביות, לגו, גרוטאות או כל חומר אחר ודברו על הדרך בה אנו יכולים להוות גשר לשלום עם אחרים. קשטו את הגשר עם מילים וציורים של דרכים להביא שלום – סליחה, לא התכוונתי, אני מצטערת, לא הבנתי אותך נכון, אולי ננסה לפתור את הבעיה, בואו נתפייס, וכן הלאה.
אגדת גשר
פינת גישור בגן
חשבו האם אפשר להקדיש פינה בגן לדרך בה משכינים שלום. אולי בעזרת חלק מן המילים שהיו על הגשר באופן שבו הילדים יכולים לקחת אותן ולהשתמש בהן במקרה של ברוגז או חילוקי דעות.
אגדת גשר
גיליון עיניים בנושא "גשר"
לתשומת לבך – הגיליון הנוכחי של כתב העת "עיניים" (גליון מס' 125) שיצא בימים אלה מוקדש לנושא גשר. את כתב העת אפשר למצוא בחנויות ספרים, והרבה מרכזי פסג"ה מנויים עליו.
אגדת גשר
משחקי גשר
ניתן להמציא משחק בו שני ילדים מחזיקים ידיים ויוצרים גשר והשאר עוברים מתחתיו בשורה, ולשלב במשחק מילים של גישור- הילד שנלכד משתחרר בעזרת מילת גישור, או יוצר את הגשר בעזרת מילה כזו.
אגדת גשר
חוויות מהשטח
בגן אשל בקיבוץ זיקים ערכה הגננת רונית גיל הגרלה בגן וכל ילד הגריל שם של ילד אחר והכין לו ברכה יפה. דליה גלרון מגן חמניות בנצרת עלית: שלבנו בהמחזה משחקי תפקידים של הדמויות בסיפור ומציאת פתרונות שונים תוך כדי הצגה.
מרינה מנטל מגן רקפות בעפולה: כמה מהילדים התנדבו להכין המחזה לסיפור. הילדים המציגים התכוננו בשעה ששאר ילדי הגן היו בחצר והציגו במפגש סוף היום, שבסיומו חולקו הספרים.
איריס קדוסי מגן תל"י באר שבע: הדגשנו בגן את תפקידו של אליהו הנגר כמגשר בסיפור והחלטנו כי גם בגננו יהיו מגשרים. בכל שבוע נבחר ילד שישמש כמגשר- חברים שיתווכחו יוכלו לגשת אליו לבקשת סיוע.
עידית שלכת מגן אורנים רמאון בגלבוע: יצרנו בגן תורנות "משכיני השלום". כל יום התורנים מקבלים תג ובו כתוב כי הם משכיני השלום והצוות עוזר להם ונעזר בהם כדי לפתור מריבות בגן. הילדים אוהבים את האחריות הזו ולעיתים אף מצליחים לפתור בעיות…
אירית חן גן רקפת בנצרת עילית: אפינו עם הילדים עוגיות בצורת אותיות ויחד הרכיבו מילות פיוס טעימות.
מירב דטרה-תמם חט"צ בית ספר צוקים: יצרנו פסל סביבתי של גשר ותעלה בעקבות הספר בתלת מימד מעיסת נייר.
ענת שפירר גן רימון נצרת עלית: כל ילד צייר גדר והסביר במליאה למה בחר לצייר גדר כזו . איגדנו את כל הציורים לספר "הגדר שלי". אחר כך המשכתי להקריא עד סוף הסיפור והילדים הכינו גשרים מיצירות מחומרים שונים.
אירית ירדני גן ורד בגלבוע: רקדנו לצלילי השיר "בנו גשר מזהב" ופתחנו את הקישור באמצעות מילה של פיוס.
אגדה של שפה הגב' מרים פוזנר, מנהלת ספרית בית אריאלה, מציעה: כדאי לעצור בכפולת העמודים שבה מסופר כיצד מתן ונוח עזרו זה לזה, ולבדוק האם הילדים הבינו: מהי "עונת הקטיף" של המשמשים? [המושג "עונה" כאותו פרק זמן בשנה שבו, ורק בו, מבשיל הפרי]; מה בין "לגזוז" צמר לבין לגזור (או לספר) שיער? [ המילה גזז משמשת הן לגזירת שיער והן לגזיזת צמר, אך צמר "גוזזים" ולא "גוזרים"]; מהו "זמן הגז" [בישראל – בראשית האביב ובסוף הקיץ]; ומה פירוש "לקצור חיטה"?
העבודה של אליהו הנגר כוללת פעולות שונות, כמו "מדד", "ניסר", "דפק" ו"חיבר". אפשר לשחק עם הילדים במשחק של פעלים: להראות לילד פטיש ולשאול מה עשה אליהו בפטיש [דפק]; להראות לילד סרגל או "סנטימטר" ולשאול מה עשה בו אליהו [מדד]; וכד'. אפשר לחפש בבית עוד חפצים שמצטרף אליהם פועל מיוחד להם, כמו כלי מטבח, למשל: עם סכין של לחם – מה עושים? – פורסים, עם סכין של בשר או ירקות – חותכים, עם מסננת מסננים, עם כף מרק או קנקן מיץ מוזגים וכו'.
אגדת גשר