טֶבַע וּסְבִיבָה
אביב ופריחה
הביטו סביב הגיע האביב! הטבע מתחדש, פורח ומלבלב, פרפרים צבעוניים, חיפושיות וחרקים - כמה יופי ועניין! בעזרת ספרים על האביב תוכלו לשים לב לחילופי העונות, לחגוג את בואו ולצבור ידע וחוויות סביב הטבע המשתנה.
סְּפָרִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
סימני חג הפסח
האם ילדיכם יכולים למצוא באיורים את סימני חג הפסח? תוכלו לבקש מהם להצביע על ארבע הכוסות, המצה, ההגדה של פסח והיין. אפשר גם לחפש באיורים רמזים לבוא האביב – הבגדים הקצרים, הפריחה והשמיים הבהירים.
איך יודעים שבא אביב?
האם אתם מכירים את הלחן של השיר?
האם אתם מכירים את הלחן של השיר? תוכלו לשיר ביחד ולרקוד במעגל
איך יודעים שבא אביב?
עונת האביב מזמינה אותנו לצאת החוצה וליהנות מהטבע
עונת האביב מזמינה אותנו לצאת החוצה וליהנות מהטבע. איפה אתם אוהבים לטייל? תוכלו לקחת איתכם את הספר, לצאת לטיול בסביבת הבית ולחפש יחד את סימני חג האביב.
איך יודעים שבא אביב?
תוכלו להכין יחד 'משקפת אביב' ולהביט דרכה סביב
תוכלו להכין יחד 'משקפת אביב' ולהביט דרכה סביב סביב. מקשטים שני גלילי נייר טואלט ריקים במדבקות ובצבעים ומדביקים אותם זה לזה לאורכם. מה אתם רואים דרך המשקפת?
איך יודעים שבא אביב?
מה נשתנה בבית שלכם לקראת חג הפסח?
מה נשתנה בבית שלכם לקראת חג הפסח? גם ילדים צעירים יכולים להשתתף בהכנות לחג ובליל הסדר עצמו. כדאי להזמין אותם לעזור לערוך את שולחן החג, לשיר שירי חג, לשאול את ארבע הקושיות, וכמובן לחפש את האפיקומן!
איך יודעים שבא אביב?
דתיה בן דור כתבה שירים וסיפורים
דתיה בן דור כתבה שירים וסיפורים רבים ואהובים לגיל הרך. כדאי לחפש אותם בבית או בספרייה ולקרוא אותם יחד.
איך יודעים שבא אביב?
מילים ואיורים - לקרוא יחד
אפשר להתחיל בהיכרות עם המילים, לעבור להצגת האיורים ולבסוף לשלב את המילים עם המנגינה. אפשר לבחור גם בסדר הפוך; העיקר הוא ליהנות ממילים וממנגינה גם יחד!
כדאי לקרוא את הספר בקבוצות קטנות ולאפשר לילדים לעיין מקרוב באיורים.
איך יודעים שבא אביב?
אביב הגיע - איך יודעים שבא אביב? מתבוננים באיורים ומחפשים
- פרחים – היכן מופיעים בספר פרחים? מה צבעם? מה הקשר בין פריחה לאביב?
- ילדים – אילו בגדים הילדים לובשים? מה הילדים עושים כאשר הם מחוץ לבית ?
- פרפר – חפשו את הפרפר בין דפי הספר. את מי הפרפר פוגש?
איך יודעים שבא אביב?
פסח בא - מה הם סימני החג? היכן נוכל לפגוש אותם בספר?
- פרחים – היכן מופיעים בספר פרחים? מה צבעם? מה הקשר בין פריחה לאביב?
- ילדים – אילו בגדים הילדים לובשים? מה הילדים עושים כאשר הם מחוץ לבית ?
- פרפר – חפשו את הפרפר בין דפי הספר. את מי הפרפר פוגש?
איך יודעים שבא אביב?
שרים ומנגנים יחד
- לשיר ולנגן – ניתן להדגיש את החריזה בעזרת הקשה על משולש או על פעמונית בסוף כל משפט. בהמשך אפשר לחלק לפעוטות כלֵי הקשה ולצרף אותם לנגינה.
- להאזין כדאי להאזין לשיר "איך יודעים שבא אביב?" מתוך התוכנית "מה פתאום" ולרקוד לצליליו.
- לשלב תנועה – מומלץ לצרף תנועות חוזרות למילים חוזרות בשיר.
איך יודעים שבא אביב?
מה קורה באביב? כדאי לצאת החוצה, להביט סביב-סביב:
- אילו בגדים אנו לובשים באביב?
- מה צבע השמיים? האם חם או קר?
- אילו בעלי חיים אנו פוגשים בחצר? שימו לב לבעלי החיים הקטנים, כמו הפרפר או הנמלה.
- אילו צמחים פורחים ומה צבעם? האם על העצים צומחים עלים?
איך יודעים שבא אביב?
היכרות עם סמלי החג
חג הפסח הוא חג רב-חושי: אנו אוכלים מהמרור ומהמצות, שותים יין, שרים ומספרים את סיפור יציאת מצרים. יש שמסובבים את המצות סביב הראש.
- סלסילה לחג: כדאי למלא בהדרגה את הסלסילה בסמלי החג המופיעים בספר תוך שימת דגש בהתנסות החושית: בטעם, במרקם, בריח, בצבע.
- שיתוף משפחות: כהכנה לסדר הפסח שייערך בבית ניתן לבקש מההורים להביא למעון גביעים, מצות, הגדות שונות וכיסוי למצות או לאפיקומן.
- משפחות מטיילות: לאחר החופשה עודדי את ההורים להביא תצלומים מחופשת הפסח המלווים בתיאור קצר. באופן זה יוכלו הפעוטות לשתף בחוויותיהם ולעבד את חוויות החג.
- מחרוזת שירי פסח: בשיר מוזכרים שלושה שירי חג: "איך יודעים שבא אביב?", "שמחה רבה" ו"אביב הגיע פסח בא". אפשר להכין חוברת עם שירי חג נוספים שנלמדו במעון.
- משפחה מזמרת: ההורים והפעוטות ישמחו לשיר יחד מתוך החוברת במסיבה או במהלך חגיגות החג בבית. אפשר לקשט אותה ולשמור אותה לשימוש בשנה הבאה.
- גם אנחנו מתכוננים לפסח בעזרת ה"ידיים החרוצות" של ילדי המעון: הפעוטות יכולים להשתתף בניקיונות ובהכנות לפסח וכך לפתח תחושת יכולת ועצמאות.
איך יודעים שבא אביב?
הפרח שלי
הפרח שלי כדאי לשבת בנחת ולדפדף יחד בספר. אילו שירים אתם אוהבים במיוחד? ואילו פרחים? בשונה מסיפור רציף, אוסף של שירים ניתן לקרוא בכל סדר שתרצו — לבחור בכל פעם פרח אחר ולקרוא יחד את השיר שלו.
מר סביון וגברת רקפת
איפה הצפרדע?
איפה הצפרדע?
בכל עמוד בספר מופיעים גם בעלי חיים. ילדיכם יכולים לחפש את החיות שמסתתרות באיורים השונים. האם מצאתם את הצפרדע, הדבורים, הזיקית והזחל?
מר סביון וגברת רקפת
מר סביון וגברת רקפת – ההצגה!
מר סביון וגברת רקפת – ההצגה!
תוכלו לצייר ולצבוע את מר סביון, את גברת רקפת ודמויות אחרות מתוך השירים, להדביק אותם על מקלות ארטיק ולהמחיז את השירים.
מר סביון וגברת רקפת
חוזרים על חרוזים:
חוזרים על חרוזים:
כדאי לקרוא את השירים כמה פעמים. עם הזמן הילדים יכירו אותם ויוכלו להשלים את החרוזים.
מר סביון וגברת רקפת
טיול בעקבות פרחים:
טיול בעקבות פרחים:
אילו פרחים גדלים בקרבת הבית שלכם? תוכלו לצאת לטיול ולחפש פרחים: לטעום חמציץ, לחוש את הקוצים של הוורד, לנשוף על סביון הסב ולהריח נרקיס נפלא. האם הפרחים שראיתם דומים לציורים שבספר?
מר סביון וגברת רקפת
ביקור במשתלה:
ביקור במשתלה:
אפשר לבקר במשתלה ולבחור יחד פקעות, זרעים או עציץ עם פרחים. ילדיכם יכולים לעזור להשקות את הפרחים בבית ולעקוב אחר צמיחתם.
מר סביון וגברת רקפת
בובות אצבע
אפשר להכין בובות אצבע של הפרחים והחיות ולהמחיז דרכן את השירים. הנחיות ודוגמאות לבובות תוכלו למצוא באתר.
מר סביון וגברת רקפת
להכין כתרי פרחים
תוכלי להכין כתרי פרחים אותם יקשטו הילדים במדבקות. כאשר הילדים יחבשו את הכתרים, הגן יהפוך לגינה פורחת וצבעונית.
מר סביון וגברת רקפת
להביא אל הגן פרחים אמיתיים
ניתן להביא אל הגן פרחים אמיתיים ולתת לילדים לחקור אותם בעזרת החושים: באיזה צבע הם? האם העלים שלהם חלקים או מחוספסים? האם יש להם ריח?
מר סביון וגברת רקפת
אלו פרחים צומחים סביבנו
אלו פרחים צומחים סביבנו, אילו חיות קטנות אפשר למצוא בחצר או בדרך למעון? השירים מזכירים גם לנו, המבוגרים, את פלאי הטבע. כדאי לצאת החוצה ולחפש פרחים, פרפרים וחיות קטנות אחרות. אפשר לבקש מההורים לצלם את ילדיהם במפגש עם הטבע ולהציג את התמונות על קיר במעון.
מר סביון וגברת רקפת
האם ילדיכם יכולים למצוא בתמונות ארבע כוסות, מצה, הגדה של פסח, אגוזים, בגד חדש?
במילות השיר ובאיורים של הספר מוזכרים סמלי חג שונים. האם ילדיכם יכולים למצוא בתמונות ארבע כוסות, מצה, הגדה של פסח, אגוזים, בגד חדש?
שמחה רבה
להכין יחד ספרון מצויר של שירי פסח אהובים
האם אתם מכירים את מנגינת השיר? אילו שירי אביב ופסח נוספים אתם מכירים? אפשר להכין יחד ספרון מצויר של שירי פסח אהובים, מתוכו תוכלו לשיר שירי חג בליל הסדר.
שמחה רבה
זמן לצאת לטיולים וליהנות מהטבע!
חג פסח הוא גם חג האביב, זמן לצאת לטיולים וליהנות מהטבע! איפה אתם אוהבים לטייל ומה אתם רואים בדרך? כמו הילדה בספר תוכלו לחפש פרחים בדרך ואם מותר – לקטוף אותם ולהכין בבית זר ריחני.
שמחה רבה
לשתף את הילדים בהכנות לחג ובליל הסדר עצמו
הספר מתאר באופן ציורי את האווירה החגיגית של פסח: בגדים חגיגים, אורחים, מאכלים מיוחדים ומנהגים משפחתיים. איך אתם חוגגת את חג פסח? כדאי לשתף את הילדים בהכנות לחג ובליל הסדר עצמו. אפשר לתת להם תפקידים מותאמים לגיל הצעיר: לעזור לסדר את החדר ולערוך את שולחן החג, לשיר שירי חג, לשאול את ארבע הקושיות, וכמובן לחפש את האפיקומן!
שמחה רבה
זכרונות מליל הסדר
אילו חוויות אתם זוכרים מליל הסדר בילדותכם? ילדים צעירים אוהבים לשמוע סיפורים מימים עברו. תוכלו לשתף את ילדיכם בתמונות, בסיפורים, אולי במשהו מצחיק שקרה בליל הסדר כשהייתם ילדים, וכך להמשיך ולחזק את שרשרת הדורות של הפסח הייחודי של המשפחה שלכם.
שמחה רבה
מה נשתנה הלילה הזה?
מה נשתנה הלילה הזה?
כדאי לקרוא את הספר בקבוצות קטנות ולאפשר לילדים לעיין מקרוב באיורים. בספר מופיעים רבים מסמלי החג. אפשר לחפש יחד דברים מוכרים: איפה הגביע? והיין? ופרחי אביב? תוכלי לבקש שיצביעו גם על דברים פחות מוכרים: היכן המצה? ואגוזים? ומי מוצא קערה של פסח והגדה… ולמה אין חלה של שבת וחג על השולחן? הילדים יכולים גם לעקוב אחר הבובות והצעצועים שמלווים את הילדה לאורך השיר. למשל, האם הם שמו לב לפיל שמופיע במגוון מצבים? פעם רואים רק את גבו, פעם הוא מכניס חדק לגביע הגדול ופעם הוא מקושט לחג עם סרטים לאזניו. בסוף הקריאה תוכלי להראות את תמונות הילדה וחבורת הבובות שלה חוגגים ליל סדר על השטיח וסביב השולחן, ולהזמין את ילדי המעון להצטרף לחגיגה. אפשר לשיר יחד "שמחה רבה", "מה נשתנה" ושירי חג נוספים.
שמחה רבה
היכרות עם סמלי
היכרות עם סמלי החג אפשר להכין על מדף החג במעון כמה מסמלי הפסח שהילדים פוגשים בספר. אם מתאים, ניתן לבקש מההורים להביא למעון גביעים, הגדות שונות, כיסוי למצות או לאפיקומן ועוד. הילדים ישמחו לגעת בהם ולראות במה הם דומים ושונים מאלה המופיעים בספר. )שימי לב להציג בפני הילדים רק אגוזי מלך גדולים.( תוכלי להזמין בכל פעם כמה ילדים למשחק דמיוני בפינת הבית, מעין המחזה של הסיפור. ילדים רבים שמחים לערוך את השולחן כמו הגדולים. על המפה החגיגית אפשר להניח הגדה מאוירת, גביע, כיסוי לאפיקומן, "מצות" ו"אגוזים". תוכלי גם להוסיף חפצים שמופיעים בשיר, אותם הילדים ישלבו במשחק החופשי כרצונם.
שמחה רבה
"איך יודעים שבא אביב? מסתכלים סביב סביב!"
"איך יודעים שבא אביב? מסתכלים סביב סביב!" כדאי לחפש עם הילדים בחצר המעון ובסביבתו את סימני האביב: ריחות וצבעים של פריחה, פרפרים, נמלים ומגוון חרקים. בחג הפסח משפחות רבות מטיילות בחיק הטבע. עודדי את ההורים להביא לאחר החופשה מזכרות או צילומים של הילדים עם תיאור קצר איפה היו, עם מי טיילו ומה ראו. באמצעות התמונה הילדים ישמחו לשתף בחוויותיהם.
שמחה רבה
גם אנחנו מתכוננים לפסח
גם אנחנו מתכוננים לפסח במשפחות רבות הימים לפני חג פסח מתנהלים אחרת מיתר השנה: מנקים את הבית ביסודיות, האחים הגדולים בחופשה או בקייטנות, ההורים עסוקים בתכנון החג והחופשה. פעוטות חשים את ההתרגשות ורוצים לעזור, ולא תמיד קל לשתף אותם! במעון הילדים יכולים להשתתף בניקיונות ובהכנות לפסח, ממש כמו הדמויות בסיפור. הם יכולים לנקות את המגירות האישיות, לגרוף עלים, לכבס בגדי בובות ועוד. פעילויות אלה מזמנות לילדים מגע חוזר ומהנה עם מים וסבון, ומפתחות תחושת יכולת ועצמאות.
שמחה רבה
תפרו לי בגד עם כיסים
תפרו לי בגד עם כיסים בספר כיסי הבגד, וגם הכיס של הקנגורו, מלאו באגוזים. ילדים צעירים שמחים להכניס לכיסים אוצרות מגוונים: אבן, צדף ואפילו שבלול. שוחחי עם הילדים על מה הם אוהבים או היו רוצים לשים בכיסיהם. תוכלי להכין לילדים סינרים פשוטים מאל-בד לבן עליהם ניתן להדביק כיסים בגדלים שונים. הילדים ישמחו לקשט את הסינרים בצביעה, לחגור אותם ולהכניס לכיסים חפצים שונים.
שמחה רבה
הגדה לקטנטנים
הגדה לקטנטנים למשפחה תוכלו להכין שירונים מאוירים עם מילות השירים שאתם שרים במעון לקראת החג. אפשר לצרף את השירון לספר "שמחה רבה" שהילד מביא הביתה מהמעון. השירון יאפשר להורים להכיר את השירים שילדיהם למדו במעון, מעין "הגדה של פסח לקטנטנים".
שמחה רבה