הכנו עבורכם להורדה תבנית של הגוזל- אחד החברים שהילדים פוגשים בדרך🐥🐈🐕!
להורדת התבנית ליצירת גוזל היכנסו!
סְּפָרִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
טיפ לקריאה משפחתית
גם בסיפורים קלילים ומחורזים עשוי להיות טמון מסר ערכי ומשמעותי. כדאי לנצל את הספר לשיחה, להבעת דעה ולשאילת שאלות כמו "כיצד לדעתכם אתם הייתם מרגישים במקרה דומה?"
עץ הכוכבים
"...ותזכו באושר!"
סבא שמח לחזור עם כוכביו, הוא קורא להם אוצר ומעריך אותם יותר מכסף. בעקבות הסיפור תוכלו לשוחח עם ילדיכם ולשאול: "מה גורם לכם שמחה ולא ניתן לקנות אותו בכסף?" לצייר ציור? זמן סיפור לפני השינה? ואולי חיבוק בוקר טוב? גם אתם ההורים יכולים לשתף – מהו האוצר שלכם?
עץ הכוכבים
העץ שלנו
אם היה לכם עץ דמיוני משלכם – מה היה צומח עליו? לבבות? בלונים? ואולי גם כוכבים? תוכלו לצייר ולגזור את הצורה שדמיינתם, לקשט ואפילו לכתוב בתוכה משאלות או זיכרונות משותפים. את התוצאה אפשר לתלות על עציץ, על ענף, או על עץ בסמוך לביתכם.
עץ הכוכבים
להביט בכוכבים
אולי לא נמצא עץ כוכבים אמיתי, אבל תמיד אפשר לצאת לטיול ערב ולהתפעל ממראה הכוכבים הנוצצים בשמים. תוכלו לקחת איתכם את הספר ולקרוא אותו יחד לאור הכוכבים.
עץ הכוכבים
האזינו לשיר
המשורר לייב מורגנטוי 1905-1979, יליד העיירה פינסק שבפולין, כתב את השיר ביידיש בשנת 1938. יורם טהרלב תרגם אותו, והוא הולחן על ידי נורית הירש ויצא לאור בביצועה של חווה אלברשטיין בשנת 1969.
האזינו לשיר
עץ הכוכבים
ערכם של דברים שבלב
נהנים מ"עץ הכוכבים" – ילדים וילדות יודעים שעצים צומחים באדמה ושכוכבים נמצאים בשמיים, ואינם גדלים על עצים, ובכל זאת הם נהנים לתת דרור לְדמיון שבו עץ כזה אפשרי. זהו חלק גדול מקסמו של השיר, שכעת הפך לספר. עובדה זו לצד המקצב, החריזה ונקודת המבט הילדית מאפשרת להם להתחבר אליו ביתר קלות ולחזור לקרוא בו שוב ושוב לשם הנאה.
"הפירות סופם לִרְקוֹב": קטפתם פעם חיבוק מעץ? וזיכרונות מרגשים? כמו הכוכבים של הסבא בשיר, יש דברים שאין להם ערך כספי, אי אפשר לקנות אותם, והם לעולם לא נרקבים ונעלמים כלא היו.
ניתן לשלב את השיר ולקרוא אותו בכל עת שיעלה הצורך להדגיש את ערכם של דברים שבלב, למשל אחרי שעוזרים יחד לחבר, יוצרים בכפיים מתנה למשפחה או משמחים את קשישי השכונה במחווה משותפת, ולאחר מכן לשאול: "איך הרגשתם? איך, לדעתכם, הרגיש מי ששימחנו אותו? האם ניתן לקנות את ההרגשה הזאת בחנות?"
עץ הכוכבים
כיצד כדאי לקרוא את השיר?
כדאי לקרוא את השיר במלואו ובקבוצות קטנות כשלכל ילד עותק משלו. כך יתאפשר לילדים להתבונן באיורים הנלווים לשיר ולהבין את המתרחש על אף מילות השיר שחלקן פחות מוכרות.
ניבוי – עצירה מתודית לצורך ניבוי מקדמת ציפייה אצל הילדים ומפתחת את הדמיון. בשיר זה מתאים לעצור כבר בתחילתו ולשאול את הילדים: "מה יכול להיות מופלא בעץ של סבא, לדעתכם?".
שימו לב: אם בוחרים לעצור לשם שאלת ניבוי, מומלץ לא לציין את שם השיר. לאחר העצירה והשיח מומלץ לקרוא את השיר מראשיתו כדי לשמור על הרצף ועל המצלול, וכחלק מכך לציין את שמו.
קריאה חוזרת פעילה – לאחר קריאה ראשונה רציפה כדאי לחזור ולקרוא את השיר. הפעם ניתן לעצור ולהבהיר מילים וביטויים לא מוכרים, כמו "שעת כושר", "ממילא", "יריד" ו"חופן".
עץ הכוכבים
על מה נשוחח בגן?
מְנַטְרִים הבנה – לאחר הקריאה ניתן לשאול: "מה צומח על העץ של סבא בשיר? מה רוצה סבא לעשות בכוכבים? איך מגיבים האנשים בעיר על הצעתו של סבא? מה הם מעדיפים לקנות? לדברי סבא, במה זוכה מי שקונה כוכב? איך מרגיש סבא כשלא קונים ממנו והוא נאלץ לחזור הביתה עם כל הכוכבים?".
ניתן לחזור לחלק בשיר שנכתב בו: "עיניהם ודאי עיוורות ואוזנם חירשת". תחילה נברר אם הילדים מבינים מהו עיוור ומהו חירש. לאחר מכן אפשר לשאול אותם: "מה, לדעתכם, הכוונה במילים 'עיניהם ודאי עיוורות ואוזנם חירשת'? מדוע זו דעתו של סבא? מה האנשים לא מבינים?"
לאחר השיח כדאי לסכם ולומר שסבא חושב שהאנשים לא מבינים מה הם מפסידים בכך שהם לא קונים כוכבים.
ומה אתם הייתם עושים? לאחר שאלות לניטור ההבנה של השיר כדאי לשאול שאלות שיקרבו אותו לעולמם הפנימי של הילדים ויעודדו אמפתיה וחשיפה לנקודות מבט: ראשית, חִזרו לשיר, התבוננו באיור שבעמוד השלישי מהסוף, וקִראו: "הביתה שב הוא עם סלו בלי טיפה של עצב / האוצר נשאר אצלו ואצלם הכסף". לאחר מכן שאלו את הילדים: "למה, לדעתכם, סבא לא עצוב כשהאנשים ביריד לא קונים ממנו את הכוכבים? איך אתם חושבים שהייתם מרגישים במקרה כזה? אילו הייתם רואים שמוכרים כוכבים, האם הייתם רוצים לקנות כוכב? למה כן?/למה לא?".
"כוכבים תקנו בזול ותזכו באושר": כדי להדגיש את ההשוואה בין דברים בעלי ערך כספי לדברים בעלי ערך אישי תוכלו לשאול: "האם אפשר לקנות בובה או כדור? ומה לגבי רגע מצחיק עם חבר או חיבוק אוהב? איך מרגישים כשמישהו מצחיק אותנו או אוהב אותנו? אֵילו עוד דברים עושים אותנו שמחים ואי אפשר לקנות אותם בכסף?"
עץ הכוכבים
אוצרות
"האוצר נשאר אצלו": אֵילו אוצרות יש לילדות ולילדים? מה ייחשב בעיניהם לאוצר יקר ערך?
אוצרות – תוכלו להזמין את הילדים להביא לגן "אוצרות" שיקרים לליבם ולהציג אותם. האוצר יכול להיות בובה ישנה שנהגו לישון איתה בעבר, צֶדף שמצאו על חוף הים, כפתור מבגד שאהבו ללבוש או סתם עלה נושר שמצאו בדרך לגן ושימח אותם.
אפשר לקשט יחד ארגז גדול ולהפוך אותו לתיבת האוצרות של הגן. הילדים יכולים להוסיף לתיבה אוצרות בכל זמן שהוא. מדי פעם אפשר לחזור אל השיר, להציץ יחד בתיבה, לבחון את האוצרות החדשים שנוספו ולדון לְאֵילו מהם יש ערך כספי ולְאֵילו מהם יש ערך אישי. ייתכן שתגלו חפצים שהם גם וגם, למשל בובה, שניתן לקנות בכסף, אך יש לה ערך אישי כי ליוותה את אחד הילדים במשך זמן רב.
עץ הכוכבים
מעניקים כוכבים של אושר
הכוכבים של סבא בסיפור מעניקים אושר. אפשר לחשוב עם הילדים למי בקהילה אפשר להעניק כוכב של אושר, ויחד לקדם עשייה מיטיבה שתגרום אושר לָאַחֵר. את הרעיונות אפשר לכתוב על כוכבים מנייר או מקרטון, לחלק את הילדים לקבוצות ובכל פעם להגשים את אחד הרעיונות.
להשראה – הסרטון "חלומות מתגשמים" במרחב הפדגוגי גני ילדים ומעונות
עץ הכוכבים
חוקרים את עץ הכוכבים
האם הכוכבים על העץ של סבא אמיתיים?
האם ניתן למצוא פירות שנראים כמו כוכבים?
כוכבים מהעץ – האם ראיתם פעם עץ קָרַמְבּוֹלָה? בגלל צורתו של הפרי יש שמכנים אותו "פרי כוכב" או "כוכבית". אפשר להכיר לילדים את עץ הקרמבולה ואת פירותיו הכוכביים.
להעשרה – עץ הקרמבולה
עץ הכוכבים
מאזינים לשיר "עץ הכוכבים"
המשורר לֵייבּ מוֹרְגֶנְטוֹי (1979-1905) יליד העיירה פִּינְסְק שבפולין, כתב את השיר "עץ הכוכבים" ביידיש ב-1938.
יורם טהרלב תרגם את השיר ועיבד אותו.
נורית הירש הלחינה את השיר, והוא יצא לאור בביצועה של חוה אלברשטיין בשנת 1969.
לאחר הקריאה והשיח בעקבות השיר כדאי להחזיק בעותק האישי ולהאזין לשיר.
עץ הכוכבים
יֶדַע בִּתְחוּמֵי דַּעַת שׁוֹנִים
שפה ואוריינות
היכרות עם לשון השירה – קידום הבנה של מסרים גלויים וסמויים בשירים, חשיפה למשלב גבוה ולמילים וביטויים מופשטים. השיר אומנם קצר, אך הוא חושף את הילדים לשפה גבוהה.
חזרה לשיר וקידום הבנת הביטויים והבנת המסרים תטפח את ניצני האוריינות שבעתיד עשויים לקדם את הבנת הנקרא.
חריזה
אפשר לחזור ולחפש את החרוזים בשיר.
עץ הכוכבים
מְיֻמָּנוּיוֹת
מודעות עצמית והכוונה עצמית
הסב בוחר לראות את מחציתה המלאה של הכוס, ועל אף חוסר ההצלחה במכירת הכוכבים הוא חוזר מאושר הביתה.
התנהלות חברתית
איוריה של המאיירת נעמה בֶּנזימן מציגים בפני הילדים מערכת יחסים מתגמלת ואוהבת בין הסב לנכדתו. באמצעות האיורים רוקמת נעמה את מהות האושר ששניהם חווים בעקבות עשייה משותפת וקִרבה.
הילדה אינה מתרשמת מלעגם של האנשים בשוק וממשיכה להאמין בכוחם של הכוכבים לגרום אושר. גם החזרה על הפתיחה בסיום השיר מחזקת זאת.
חשיבה יצירתית ופיתוח הדמיון
עלילת השיר מזמינה את הילדים לדמיין, להתחבר לשיר ולמילים ולטפח חשיבה יצירתית.
עץ הכוכבים
עֲרָכִים
"איזהו עשיר השמח בחלקו"
השיר מחזק את הערך של אושר כדבר שאינו תלוי בחומריות, אלא מושתת על חשיבה חיובית.
כבוד האדם והמשפחה
מערכת היחסים בין הסב לנכדה מבוססת על יחסי קִרבה, אהבה ואמון, ואלה עומדים בסתירה ליחס שהסב מקבל מקהל הקונים ביריד, אשר לועגים לו.
טיפוח המורשת הלאומית
השיר נכתב במקור ביידיש. כתב אותו המשורר היהודי לֵייבּ מוֹרְגֶנְטוֹי, שלימים עלה ארצה. את השיר תִרגם ועיבד יורם טהרלב והלחינה נורית הירש, והוא נחשב קלסיקה ישראלית מובחרת.
עץ הכוכבים
טיפ לקריאה משפחתית
שיר מולחן שהופך לספר מאויר מעניק לקוראים הזדמנות לחוות אותו באופן שונה, להבין או להכיר אותו מחדש. לכן, בקריאה ראשונה של ספרים מסוג זה, כדאי לא להתפתות "לשיר את הספר" אלא להקריאו כסיפור לכל דבר.
מה עושים העצים?
הזמן עובר ככה
שאלות מעודדות שיח ומחשבה. תוכלו להתבונן באיורי הספר ולשאול: מה עושה הילד בכל עמוד? כיצד הוא נראה בתחילת הספר? ובסופו? בהשראת האיורים אפשר להביט יחד בתמונות שלכם מפעם, לראות כיצד גדלתם מאז ולשאול שאלות – מה עשיתי בגיל שנה? ומה אני עושה עכשיו? מה גיליתי ולמדתי מאז?
מה עושים העצים?
מה עושים?
מה עושה מכונת הכביסה? ומה התקרה עושה? בעקבות הסיפור תוכלו להסתובב ברחבי הבית ובחוץ ולשאול על דברים שאתם רואים סביבכם "מה הם עושים?"
מה עושים העצים?
מגלים עולם
בספר שאלות רבות ולהן תשובות מגוונות ומשעשעות. הספר מזמין גם אתכם להעמיק ולחקור יחד; תוכלו לשאול את ילדיכם – מה עוד עושים העצים? ומה עוד עושים העננים? אפשר גם להכין יחד ספר שאלות ותשובות משלכם. כתבו אותן וציירו, ובכל פעם שתצוץ שאלה נוספת תוכלו להוסיף אותה לַסֵּפר ולחפש לה תשובה.
מה עושים העצים?
האזינו לשיר
שירו המוכּר והאהוב של ע. הִִלל הולחן בידי נעמי שמר והפך זה כבר לקלאסיקה ישראלית. להאזנה לחצו.
מה עושים העצים?
מה עושים העצים?
טיפ לקריאה: משפטים חוזרים
בספרי פעוטות רבים יש משפט חוזר שעוזר לפעוטות לעקוב אחר הסיפור ולהצטרף לקריאה. את המשפט החוזר אפשר להדגיש בזמן הקריאה בעזרת קול מיוחד, תנועת גוף או שינוי קצב הקריאה. לדוגמה: כשאומרים "בוא איתנו" אפשר להוסיף תנועת ידיים מזמינה, או להאריך את סוף המשפט "ויש אצלנו מ-ק-ו-ם".
ילדה אחת ומטריה אחת
לארח חברים
הילדה בספר מזמינה את הילדים להיכנס תחת המטרייה ו"להתארח" אצלה. אפשר לשאול את הילדים אם הם אוהבים לארח אצלם בבית ואת מי היו רוצים לארח.
לפעוטות קשה לפעמים לחלוק את המשחקים שלהם כשהם מארחים בביתם. תוכלו לשוחח על כך ולהסביר שכמו שהמטרייה בספר נשארה של הילדה גם כשהזמינה ילדים להיכנס תחתיה, כך גם החפצים האישיים שלהם נשארים שלהם.
ילדה אחת ומטריה אחת
האזינו לשיר
תוכלו להאזין לשיר מתוך התוכנית "פרפר נחמד" בכאן חינוכית ולהצטרף לשירה בקול ותנועה. מילים ולחן: דתיה בן דור.
ביצוע: אסתר רדא, אורי בנאי, מיטל רז, עמי ויינברג.
ילדה אחת ומטריה אחת
משפחה אחת ומטרייה אחת
כמה בני משפחה יכולים להיכנס מתחת למטרייה אחת? וכמה מתחת לשמיכה? ומתחת לשולחן האוכל? בהשראת הספר תוכלו לבדוק איך תצליחו להצטופף כולכם יחד במקומות שונים בהנאה ובצחוק.
ילדה אחת ומטריה אחת
טיול גשם
ביום גשום תוכלו להצטייד במגפיים, מעיל ומטרייה ולצאת לטיול בגשם! אפשר להיכנס לשלוליות ולהתבונן בדברים המיוחדים שמשתנים בסביבה בזמן הגשם – כמה אנשים יש בחוץ? איך נראים השמיים? מה קורה כשהגשם פוגש באדמה או במדרכה? איזה ריח יש באוויר?
ילדה אחת ומטריה אחת
ילדה אחת ומטריה אחת
על הספר
הספר על פי שירה האהוב של דתיה בן דור, מתאר טיול בגשם שהופך להתנסוּת בחברוּת ובראיית צורכי האחר. כשהילדה רואה ילד ללא מטרייה, היא מייד מזמינה אותו להצטרף אליה. בעזרת חריזה ומהלך חוזר עוד ילדים מצטרפים לטיול בגשם בהנאה ובקלילות.
ילדה אחת ומטריה אחת
משפטים חוזרים
המשפטים בספר חוזרים על עצמם, בכל פעם בשינוי קל (ילדה אחת/שני ילדים/שלושה ילדים…). הדגשת המשפטים החוזרים תסייע לפעוטות להכיר את המילים ולהצטרף בפעמים הבאות.
הדגשת סיומות של מילים מסוימות בספר וחזרה עליהן ("מטרייה-יה", "שלום-לום") עוזרות לפעוטות לפתח מודעות ורגישות לצלילים.
ילדה אחת ומטריה אחת
מפגש ושיחה במעון
כדאי להתחיל בשאלות הבנה: "מה עשתה הילדה? מה היא החזיקה בידה? את מי היא פגשה בדרך? מה היא עשתה כשהיא ראתה ילד או ילדה בלי מטרייה? מה זה 'יבש'? מה ההֶפך של 'יבש'? מה קרה בסוף, כשהשמש עלתה?"
חורף – "יצאתם פעם לטיול בגשם? מה ראיתם בטיול? באיזו עונה יורד גשם? מה קורה בחוץ כשהגשם יורד? מה קורה לאדמה? לְמה משמשת מטרייה? מה אתם אוהבים בעונת החורף? מה אתם לא אוהבים בעונה זו?"
להזמין חברים – "הלכתם פעם עם מישהו מתחת למטרייה? מי זה היה? היה נעים ללכת יחד? לְמה עוד מזמינים חברים להצטרף? איך מזמינים חברים להצטרף לְמשחק? הזמנתם פעם חבר או חברה הביתה? מה עשיתם יחד?"
ילדה אחת ומטריה אחת
מטרייה ותנועות
לאחר הקריאה הראשונה תוכלו להביא למעון מטרייה ולהראות לפעוטות איך היא נפתחת ונסגרת וממה היא עשויה ולצרף אותה לקריאה.
תוכלו גם לצרף מֶחֱווֹת גוף שיסייעו להבנת הסיפור, לדוגמה: ציון מספר הילדים בכל עמוד באמצעות האצבעות ותנועות ידיים המסמנות "בוא".
ילדה אחת ומטריה אחת
משחקי מטריות
כולם ביחד – הַזמינו כמה פעוטות לנסות להיכנס יחד מתחת למטרייה גדולה שתחזיקו. בכל פעם הגדילו את מספר הילדים שינסו להיכנס מתחתיה.
אפשר לשחק במשחק דומה באמצעות חישוקים או מַצנח.
פעילות זו תוכל לעזור לפעוטות להבין את משמעות המילה "מתחת".
מי מתחבא מאחורי המטרייה – בזמן שהפעוטות עוצמים עיניים, הַזמינו ילד או ילדה להיכנס מתחת למטרייה גדולה. הַחזיקו אותה בצורה אנכית (כמו וילון) כך שתסתיר אותם. כעת בקשו מהפעוטות לפקוח עיניים ולנחש מי מאחורי המטרייה.
מטרייה עוברת – בזמן שהפעוטות יושבים במעגל, השמיעו מוזיקה (מומלץ שתשמיעו את השיר) ובקשו מהם להעביר את המטרייה מאחד לשני. עִצרו את המוזיקה מדי פעם. מי מחזיק עכשיו את המטרייה?
למשחק זה כדאי לבחור מטרייה קטנה וקלה המותאמת לילדים מבחינה בטיחותית.
ילדה אחת ומטריה אחת
היכרות עם פריטי חורף
הָביאו כמה פריטי חורף, כמו מטרייה, מעיל, כפפות, מגפיים, וכמה פריטי קיץ, כמו בגד ים, מכנסיים קצרים ומשקפי שמש. הַניחו את הפריטים בשורה ושאלו: "מה שייך לחורף ומה לא?". לאחר המיון תוכלו לעבור על כל פריט, להדגים מה עושים בו וללמד את הפעלים המתאימים לו: כפפות – עוטים, כובע – חובשים, מגפיים – נועלים וחולצים.
ילדה אחת ומטריה אחת
ממשולשים יחידים למטרייה משותפת
גִזרו עיגול גדול למשולשים מאורכים שמספרם כמספר הילדים במעון. גִזרו בצורה מעוגלת את הבסיס של כל משולש כך שתיווצר צורה של מטרייה פתוחה, כפי שהיא נראית מלמעלה. הפעוטות יקשטו את המשולשים ולאחר שיסיימו, תוכלו לחבר את כולם על הלוח למטרייה גדולה תחת הכותרת "אצלנו במעון יש מקום לכולם".
ילדה אחת ומטריה אחת
שילוב הספר בחיי היום-יום במעון
עושים מקום – פעוטות עוסקים פעמים רבות בשאלה אם יש או אין מקום, וחשים לעיתים שהמקום של האחר עלול לגזול את מקומם. במהלך היום, כשהם נתקלים בקונפליקט סביב מקום ישיבה או מִתקן שהם לא רוצים לחלוק את המשחק בו, אפשר להציע: "אולי אפשר לעשות מקום כמו מתחת למטרייה?" או "תוכלו לשחק ביחד כמו הילדים שטיילו ביחד מתחת לאותה מטרייה?"
הזמנה להצטרף – אם אתן מבחינות בפעוט או פעוטה שמתקשים להצטרף למשחק, תוכלו להציע לפעוטות האחרים להזמין אותם כמו שעושה הילדה שבספר.
ילדה אחת ומטריה אחת
מהנעשה במעון
אפשר להציע להורים לשלוח תמונות משפחתיות מתחת למטרייה.
כדאי לשתף את ההורים בתמונות ובסיפורים מהפעילות במעון בעקבות הספר, כך שיוכלו להמשיך את השיח ואת הפעילות בבית.
ילדה אחת ומטריה אחת
טיפ לקריאה
ספרים העוסקים במנהגים, סמלים ומאכלי חג מעשירים את חוויית החג ומסייעים לפתח ציפייה וסקרנות לקראתו. כדאי לקרוא את הספר עם הפעוטות גם במהלך החג, ואפילו אחריו – ולהיזכר יחד ברגעים היפים, במנגינות, בצבעים, בטעמים ובריחות.
מה? מה? תפוח אדמה!
מבשלים ונהנים ביחד
תוכלו לשוחח על מאכלים שאתם אוהבים להכין בבית ועל תהליך ההכנה – באילו מצרכים משתמשים? באילו כלים? מה עושים בכל שלב?
מה? מה? תפוח אדמה!
האזינו לשיר
האזינו לשיר "מה, מה? תפוח אדמה!" תוכלו להצטרף בשירה ובריקוד, ולהמציא תנועות משלכם.
מה? מה? תפוח אדמה!
מה באיורים
בכל קריאה חפשו פרטים מעניינים חדשים באיורים שבספר – איפה התוכי? מה הוא עושה בכל איור? מה עושים האבא והילדים? אילו פריטים ומצרכים יש על השולחן? ואילו חפצים אתם מזהים במטבח? אולי תמצאו אותם גם בבית ובמטבח שלכם.
מה? מה? תפוח אדמה!
מתכון ללביבות
מצרכים:
5 תפוחי אדמה
בצל גדול
2 ביצים
חצי כוס קמח
חצי כפית סוכר
כפית מלח
שמן לטיגון
הוראות הכנה:
1. קולפים ומגרדים את הבצל ותפוחי האדמה בפומפייה. סוחטים היטב את הנוזלים ומניחים בקערה.
2. מוסיפים לקערה את כל שאר המצרכים – ביצים, קמח סוכר ומלח (ועוד תבלינים אם רוצים), ומערבבים היטב.
3. מטגנים בזהירות בשמן חם את הלביבות (כף או כף וחצי לכל לביבה) עד להזהבה, משני הצדדים.
4. מניחים על נייר סופג, ובתיאבון!
מה? מה? תפוח אדמה!
שלב אחרי שלב
בזמן הכנת לביבות, או מאכל אהוב אחר, תוכלו לצלם את תהליך ההכנה. מהתמונות אפשר להכין אלבום קטן שיעזור לחזור על השלבים ועל שמות הפעולות והמצרכים.
מה? מה? תפוח אדמה!
מה? מה? תפוח אדמה!
על הספר
הספר "מה מה תפוח אדמה", על פי שירה האהוב של לאה נָאוֹר, מתאר את תהליך ההכנה של לביבות חנוכה. בספר יפְגשו הילדים בפעלים חדשים, ברכיבים מגוּוָנים ובכלי מטבח שונים. באמצעות חריזה שמחה וקצבית ואיורים עדינים וצבעוניים יגלו הפעוטות את החדווה וההנאה שבהכנה המשותפת של מאכל החג ויפַתחו ציפייה והתרגשות לקראת חנוכה.
מה? מה? תפוח אדמה!
טקס קבלת הספר, קריאה בקבוצות קטנות בשילוב תנועות ידיים
זהו הספר הראשון שמגיע השנה אל המעון, ומומלץ לחגוג עם הפעוטות את הוצאת הספרים מהארגז. תוכלו לחזור על כך עם קבלת כל אחד מהספרים. כך יֵדעו הפעוטות בוודאות: ספר הוא חגיגה!
איפה לקרוא? – כדאי למצוא פינה נעימה במעון ולקרוא לפעוטות את הספר בקבוצות קטנות שיאפשרו לכל אחד ואחת מרחב נעים ושקט להיכרות איתו.
מה? מה? תפוח אדמה!
שיחה ומפגש במעון
כדאי להתחיל בשאלות הבנה: "מה מכינים הילדים והאבא בספר? איפה הם נמצאים? איזו חיה מופיעה בספר? אילו כלים וחפצים יש במטבח? באיזה חג מכינים לביבות? מה יש על שולחן החג שבאיור?" ואז לעבור לשאלות המקשרות את הספר לחיי הפעוטות: "טעמתם פעם לביבות? איזה טעם יש להן? מה עוד אוכלים בחנוכה? אילו מאכלים אתם מכינים בבית? עם מי אתם מכינים מאכלים במטבח? מה כל אחד עושה אצלכם בבית כשמכינים מאכלים יחד?".
מה? מה? תפוח אדמה!
מצרכים, כלים ותנועות ידיים
תוכלו להמחיש לפעוטות את המתרחש בספר בעזרת מצרכים וכלים, כמו סינר, קערה, כף, פומפייה, מחבת, שמן וכמובן תפוח אדמה.
את הפעולות המוזכרות בספר כדאי ללוות בתנועות ידיים. הפעוטות יוכלו לחקות אותן וכך להצטרף לקריאה.
מה? מה? תפוח אדמה!
מתפוח אדמה ללביבה
תוכלו לעשות עם הפעוטות פעילות שמדגימה את התהליך שבו ירק טרי הופך למאכל. מומלץ לחלק את הפעוטות לקבוצות קטנות ולהושיב אותם סביב שולחן. אפשר לתת להם להתנסות בחיתוך של תפוח אדמה מבושל מראש (כדי שיהיה מרוכך) באמצעות סכיני פלסטיק ולהדגים להם את הפעולות השונות תוך שִיוּם הכלים והפעולה: "עם קולפן מקלפים", "בעזרת פומפייה מרסקים".
אפשר גם להתייחס להבדל בין תפוח אדמה מבושל לתפוח אדמה לא מבושל ולבדוק עם הפעוטות אילו ירקות מצריכים בישול לפני האכילה ואילו לא.
מה? מה? תפוח אדמה!
שילוב הספר בחיי היום-יום במעון
בעקבות הספר אפשר להציע לפעוטות "להכין לביבות" בפינת הבית או בחצר, ואפילו "לטגן" אותן בעצמם במחבת הפלסטיק.
במהלך ארוחת הצוהריים תוכלו לשאול: "האם אחד המאכלים שאנחנו אוכלים היום, למשל הלביבות, עשוי מתפוחי אדמה?" או "האם האוכל חם כמו לביבה?".
אפשר גם להשתמש בצירוף "מה מה?" ולהציג באמצעותו מאכלים שונים: "מה מה? עגבנייה אדומה", "מה מה? לחם עם גבינה", או להשתמש בו כשקוראים לפעוטות לחזור מהחצר: "מה מה? חוזרים אל הכיתה", "מה מה? מתחילה הארוחה".
מה? מה? תפוח אדמה!
שיתוף הורים ולוח "מבשלים יחד"
מומלץ לספר להורים על תוכנית ספריית פיג'מה לקטנטנים, לעדכן אותם בכל פעם שספר נמצא בדרך הביתה ולעודד אותם לקרוא את העמוד האחרון שבו הצעות לפעילות וטיפים לקריאה.
כדאי לשתף אותם במידע על התוכנית באמצעות הסרטון מהי ספריית פיג'מה לקטנטנים.
תוכלו לשלוח להורים תמונות מהפעילות, להזמין אותם לשלוח תמונות שלהם ושל ילדיהם מכינים מאכלים יחד בבית ולהכין לוח תמונות "מבשלים יחד".
מה? מה? תפוח אדמה!
שיר
באמצעות סריקת הקוד תוכלו להשמיע את השיר "מה מה תפוח אדמה", לרקוד, לשיר וליהנות.
(את השיר מבצעים ישראל גוריון, נירה עדי, צ'ומפי ואֵֵינְְשֵֵם בתוכנית "שלוש, ארבע, חמש וחצי".)
מה? מה? תפוח אדמה!
ספר חנוכה נוסף וסרטון
הספר חג מדליק מאת לאה נאור עוסק גם הוא בחנוכה.
הסרטון חוגגים עם הקטנטנים ייתן לכם השראה ורעיונות להעצמת חוויית החג בקרב הפעוטות.
מה? מה? תפוח אדמה!
מַמְחִיזִים וְנֶהֱנִים - המחשה להורדה!
המחשה – תוכלו להדגים עם אשת צוות נוספת החלפה של בובה או של חפץ.
המְחזה – אפשר להמחיז את הספר עם הפעוטות. הָביאו לפעילות בובות של חיות, תנו לפעוטות להחזיק בהן ולהחליף אותן ביניהם לפי הסיפור, ובמשפט החוזר "אז תכף נהיה שותפים בכל הדברים היפים" בקשו מהם להחזיק יחד בבובות.
הצעה זו מופיעה גם ב"הצעות למשפחות" שבסוף הספר.
תוכלו לשלוח להורים תמונות מהפעילות שבמעון ולהזכיר להם את ההצעות שבסוף הספר מהן הם יכולים להנות גם בבית.
שותפים
טיפ לקריאה: שותפים לחוויה
ספרים רבים מתארים אתגרים מחיי היום-יום של הפעוטות: הקושי לחלוק, הקושי להיפרד, אתגר המעבר מיום ללילה, ועוד רבים אחרים. כאשר מזהים שהפעוט מתמודד עם אתגר, כדאי לבחור ספר שעוסק בנושא ולקרוא יחד. הספר מזמין לשתף בתחושות ובחוויות ויכול להציע הזדהות, עידוד ורעיונות להתמודדות.
שותפים
שיחה – מה שלי ומה שלנו?
אפשר לשוחח על הדברים שמשותפים לכל בני הבית לעומת הדברים ששייכים לכל אחד בנפרד. למשל: "לכל אחד יש מברשת שיניים משלו – איך נראית מברשת השיניים שלך?", "הבית הוא של כולנו ביחד, מי גר בבית שלנו?"
שותפים
ממחיזים ומתחלפים
תוכלו להמחיז את הספר בעזרת בובות של חיות וליהנות יחד: החליפו ביניכם את הבובות בהתאם לשיר, ובמשפט החוזר "אז תכף נהיה שותפים בכל הדברים היפים" תוכלו להחזיק ביחד בבובה, ולהדגים מה זו שותפות.
שותפים
איורים ובעלי חיים
חתול, יונה, צב, כלבלב וגוזל – כולם בספר אחד! אפשר להתבונן באיורים, לבחור יחד חיה, לחקות את הקול שלה ולהתנהג כמוה לפי התיאור שבספר. למשל אם בוחרים בצב "עם בית שלם על הגב" – אפשר להניח כרית על הגב וללכת על ארבע. ואיך מכשכש הכלבלב עם הכתם בזנב?
שותפים
עַל הַסֵּפֶר
גיבורי הספר "שותפים" הם ילדים שמחליפים ביניהם בובות ולומדים להיות שותפים.
"זה שלי!" – כחלק מתהליך ההתפתחות של הפעוטות, הם עסוקים בהבנה ובגילוי של החפצים השייכים להם ושל החפצים השייכים לאחרים, ולא תמיד קל להם לחלוק בהם. הספר מציע לפעוטות אפשרות לשתף במה ששייך להם, לחלוק בו וליהנות יחד.
פעוטות אוהבים סיפורים עם חרוזים ועם משפטים חוזרים כמו בספר זה. ניתן להזמין אותם "לקרוא" איתכן ולומר בקול את המילים החוזרות. אפשר להזמין אותם גם לשיר על פי הלחן המצורף של השיר "שותפים" מ"זרעים של מסטיק".
שותפים
אֵיךְ לִקְרֹא אֶת הַסֵּפֶר בַּמָּעוֹן?
לפני הקריאה תוכלו לחלק לפעוטות את הספר האישי שלהם, לתת להם לדפדף בו, להתבונן באיורים ולזהות בהם פרטים: "היכן המגלשה?", "מי אוהב לגלוש במגלשה?".
בזמן הקריאה כדאי להתחלק לקבוצות קטנות ולהתיישב על כיסאות סביב שולחן. כך יהיה לפעוטות קל יותר להחזיק את הספרים ולדפדף בהם. ברגע המתאים כדאי לומר בקול שהופכים דף ולוודא שהפעוטות אכן עשו זאת.
בקריאות חוזרות כדאי להדגיש את המשפטים החוזרים שבספר, כך שהפעוטות יכירו אותם ויוכלו להשלים אותם בעצמם: "אז תכף נהיה ___ [שותפים] בכל הדברים ה____ [יפים]."
שותפים
שִׂיחָה וּמִפְגָּשׁ בַּמָּעוֹן
מה זה אומר להיות שותפים? – כדאי להסביר זאת לפעוטות באמצעות דוגמאות שהם מכירים: "לכל אחד ואחת מכם יש דברים שהם רק שלכם, למשל תיק או בקבוק. מה עוד יש לכם שהוא שלכם?". לאחר מכן אפשר להתייחס לדברים המשותפים לכולם: "יש דברים ששייכים לכולנו יחד, דברים שכולנו שותפים בהם, למשל המִתקנים שבחצר והמשחקים שבגן. מה יש לנו בחצר? איך אנחנו משתתפים יחד במתקנים שבחצר? במשחקים שיש לנו בגן? בכיסאות?".
אפשר להרחיב גם לשותפות בעשייה, למשל: "כולנו שותפים להכנות לכבוד שבת".
החלפות – "מה זה אומר להחליף?" – אפשר לקרוא את אחת משורות הספר המתארות החלפה, למשל: "אם אמצא חתול קטן, אז אתן לדן. דני לי ייתן כלבלב…", ולשאול: "מה מחליפים הילדים שבסיפור?".
עוד ספרים על שותפות – הספר "חלה לשבת", שחולק השנה, מדגים כיצד הפעוטות שותפים בהכנת חלה וחולקים ביניהם את העבודה. תוכלו לחזור לַספר ולהדגים באמצעותו מהי שותפות.
גם הספר "שלי מהבית", שיצא בספריית פיג'מה לקטנטנים, עוסק ביכולת לחלוק ואפשר לחזור ולקרוא בו.
שותפים
חַיּוֹת וְקוֹלוֹת
בספר מופיעות חיות שתוכלו להכיר לפעוטות, להסביר להם מה מיוחד בהן ולהדגים זאת: "לצב בית על הגב", "לגוזל יש מקור קטן". כדאי להיעזר באיורים ולהתייחס גם לקולות: "החתול משמיע יללה. בואו ניילל איתו."
שותפים
אֵיךְ חוֹלְקִים בַּמָּעוֹן?
בעזרת הספר תוכלו להכיר לפעוטות את האפשרות לחלוק בחפצים ובעשייה. זהו נושא שמאתגר פעוטות. פעמים רבות שומעים במעון את המילים: "שלי!" או "הוא לקח לי!". בהשראת הספר אפשר להציע שותפוּת: "אני רואה ששניכם רוצים לשחק בסיר. אולי תהיו שותפים ותשחקו יחד?".
גם אם לפעוטות יהיה קשה לשתף, הם ילמדו שהאפשרות קיימת ויוכלו לבחור בה בהמשך.
תוכלו לשלב את הנושא בשגרת היום במעון: "כולנו שותפים במשחקים, לכן כולנו אוספים אותם."
כדאי לזכור שהיכולת לשתף ולחלוק היא יכולת מתפתחת. היא מושפעת מחיקוי, אך בעיקר מיכולות אישיות, ואלה מתפתחות אצל כל אחד ואחת בקצב שונה.
שותפים
הַסִּפּוּר שֶׁל הַמָּעוֹן שֶׁלָּנוּ
תוכלו להחליף את שמות הילדים שבספר לשמות ילדי המעון, ואת שמות החיות – לשמות חפצים, בובות ומשחקים שיש במעון וליצור סיפור ייחודי למעון שאפשר לקרוא ולהמחיז. הפעוטות יתרגשו לשמוע את שמם ולהרגיש חלק מהסיפור.
שותפים
טיפ לקריאה משפחתית - למצוא את הדרך שלכם
מי אמר שחייבים לקרוא סיפור לפני השינה? אולי אתם בכלל מעדיפים לקרוא אחר הצהריים? אולי לשכב יחד על השטיח או לצרף דובי לקריאה? לכל פעוט ישנם אופי וצרכים משלו, וכמובן גם למבוגרים ישנן העדפות שונות. כדאי לחפש את הזמן והאופן הנכונים ביותר עבורכם ועבור ילדכם לקריאה וליצור את שעת הסיפור המיוחדת שלכם.
לאיבוד הלך לי זבוב
קוראים עם תנועה
במהלך הקריאה תוכלו לגרש זבוב יחד עם הפעוט, ממש כמו הילד בסיפור: אפשר למחוא כף באוויר, לקפוץ עם כל הגוף או רק עם כף היד או להתעטש ב"אפצ'י" גדול, ולבסוף להסתכל מצד לצד ולחפש את הזבוב שנעלם.
לאיבוד הלך לי זבוב
"לאיבוד הלך לי זבוב"
רוצים לשיר עם הזבוב שהלך לאיבוד? הקשיבו יחד לשיר "לאיבוד הלך לי זבוב". תוכלו גם לרקוד יחד, לעופף ולזמזם.
לאיבוד הלך לי זבוב
האצבע המזמזמת
גם האצבע שלכם יכולה להפוך לזבוב: השמיעו קול זמזום והניעו את האצבע באוויר כאילו היא זבוב. שימו לב שהפעוט מצליח לעקוב אחרי האצבע ש"עפה". תוכלו להניח את האצבע בכל פעם על איבר אחר של הפעוט: האף, הלחי, היד או האוזן. אפשר לומר בקול: "בזזזזזז על המצח", לתרגל כך את שמות האיברים ולצחוק ביחד. אחרי שהפעוט הכיר את המשחק, תוכלו להזמין גם אותו לעופף עם האצבע שלו כמו זבוב.
לאיבוד הלך לי זבוב
עַל הַסֵּפֶר
מה קורה כשפעוט וזבוב נפגשים? – הילד שבספר מנסה לגרש את הזבוב בדרכים שונות, אך זה לא עוזר… ולמרות זאת, המפגש עם הזבוב מלמד אותו על עצמו ועל העולם שמסביב: בעזרת החושים . הוא רואה, שומע ומרגיש את הזבוב. כך הוא מבין מה נעים לו ומה לא נעים. כמו גיבור הספר שפוגש פתאום בזבוב שמעורר אצלו אי נחת, גם פעוטות צריכים להתמודד עם מצבים שלא בשליטתם. כך הם מגלים פרטים חדשים ומפתיעים, מכירים את היכולות שלהם, לומדים שבחיים לא הכול בשליטתם ושלפעמים צריך להיפרד.
לאיבוד הלך לי זבוב
"עוד פעם!" - קוֹרְאִים יַחַד
בזזז… לעורר סקרנות – לפני שאתן מתחילות לקרוא את הספר תוכלו לסקרן את הפעוטות בעזרת קול זמזום: "בזזז, משהו מסתובב פה… אתם שומעים? בזזז… בואו נקשיב יחד. הגיע לביקור זבוב מזמזם – בואו נשמע סיפור על זבוב".
לקרוא פעם ועוד פעם ו… עוד פעם – פעוטות נהנים לשמוע את אותו הסיפור שוב ושוב ושוב. כדאי לחזור ולהקריא ספר פעמים רבות. החזרתיות מאפשרת לפעוטות להרגיש בטחון והנאה: "אני מכיר את הספר הזה!", "אני יכולה להשתתף ולחזור על מילים בקול!". ההיכרות עם הספר יוצרת ציפייה והתרגשות ומלמדת להקשיב לספרים בסבלנות, וכך בכל פעם היכולת להקשיב הולכת ומתארכת.
לאיבוד הלך לי זבוב
קְרִיאָה מַפְעִילָה
בקריאת הספר כדאי לעצור את הקריאה וכך לאפשר לפעוטות להצטרף אל הילד שבספר. תוכלו לומר: "זבוב עמד לי על ה……" ולתת לפעוטות להשלים את המילה לפי האיור ולגעת בעצמם ביד. אחר כך תוכלו לשאול: "איך נגרש עכשיו את הזבוב?" ולעודד אותם להציג: האם ננפנף בידיים? נרקע ברגליים? נאמר לו ללכת? .
גם אנחנו זבובים – לאחר הקריאה אפשר לחקות את התנועה של הזבוב ולהפוך לזבובים שמזמזמים ברחבי הכיתה ומנפנפים בידיים ממש כמו בכנפיים.
לאיבוד הלך לי זבוב
הַמְחָשׁוֹת – מִי עָף?
ההיכרות עם הזבוב היא הזדמנות ללמוד על עוד בעלי חיים שעפים. תוכלו להביא בובות של חיות מעופפות נוספות כמו: ציפורים, פרפר, דבורה, ולהדגים איתן את המילה "לעוף", להראות את הכנפיים, להדגים את התנועה שלהם כשהם עפים ולהסביר שכשבעל חיים עף הוא נמצא באוויר ולא דורך על האדמה כמונו.
לאיבוד הלך לי זבוב
הָאֶצְבַּע הַמְּזַמְזֶמֶת
להיות זבוב במעון וגם בבית – האצבע יכולה להפוך לזבוב לאורך היום: בזמן ההחתלה, במהלך פעילות תנועה או בחצר מזמזמים כמו זבוב, מניעים את האצבע בחלל כך שהפעוט עוקב אחריה ומפתח את הקשב שלו ולבסוף מניחים אותה בעדינות, בכל פעם במקום אחר על גופו של הפעוט: על האף, על הלחי, על היד או על האוזן. אפשר לומר בקול – "בזזזזזז על המצח", לתרגל כך את שמות האיברים ולצחוק ביחד. בהמשך תוכלו להזמין את הפעוט לעופף עם האצבע שלו כמו זבוב ולהניח את האצבע על האיבר עליו תכריזו. הפעילות הזו מופיעה גם בהצעות למשפחה שבסוף הספר, כך יוכלו הפעוטות להמשיך במשחק המהנה גם בבית עם ההורים ולהרגיש שהם יודעים ושיש קשר בין המעון לבין הבית.
לאיבוד הלך לי זבוב
וּמָה עִם הַמִּשְׁפָּחָה? – שִׁתּוּף הוֹרִים
הורים בוודאי כבר מצפים לספר הבא וישמחו לדעת אילו פעילויות מהנות אתן עושות במעון עם הפעוטות בעקבות הספר. המשיכו לעדכן את ההורים בתצלומים ובהודעות והיו גאות בעבודה הנפלאה שאתן עושות.
לאיבוד הלך לי זבוב
שיר – לאיבוד הלך לי זבוב
גלו את השיר "לאיבוד הלך לי זבוב" עם מנגינה כיפית שאפשר לשמוע במעון עוד ועוד, לרקוד וליהנות עם הפעוטות וגם ללמוד את שמות האיברים: אפשר לגעת באף, ביד ובברך כשהם מוזכרים בשיר, להסתובב בזמן ש"הזבוב עשה סיבוב" וכש"זבוב הלך לי לאיבוד" לנסות לחפש אותו ברחבי הגן.
לאיבוד הלך לי זבוב
שיר עם כל הגוף
תוכלו ללוות את השיר בתנועות. למשל בשיר "בוא אלי פרפר נחמד" אפשר להזמין את הפרפר בתנועת "בוא", לעופף עם הידיים ולטפוח על כף היד של הפעוט. ואיזו תנועה תתאימו לקוף המתפוצץ מצחוק? או לדב העולה בסולם?
אני וכל מיני חיות
איך קוראים ספר שירים?
איך קוראים ספר שירים? צפו בסרטון וגלו רעיונות להקראת ספר שירים בדרכים מגוונות!
אני וכל מיני חיות
אנחנו וחיות אחרות
בספר תפגשו בעלי חיים שונים, חלקם מוכרים לפעוטות וחלקם חדשים ומלהיבים. כשאתם פוגשים בבעל חיים בסביבתכם הקרובה תוכלו להפנות את תשומת ליבם של הפעוטות למיוחד בבעל החיים – "לציפור יש מקור", "הנמלים הולכות בשיירה" או "לחילזון בית על הגב".
אני וכל מיני חיות
טיפ לקריאה
כשקוראים ספר שירים אפשר להתמקד בכל פעם בשיר אחד, לקרוא אותו מספר פעמים או לשיר אם יש לו מנגינה. כדאי להביט יחד באיורים ולראות לאן נמשכת תשומת הלב של הפעוט או הפעוטה. מדי פעם אפשר לשלב שיר נוסף מהספר ולראות אילו תגובות הוא מעורר והאם הוא מהנה ומסקרן.
אני וכל מיני חיות
הדרכה קצרה על הספר
חיפושית קטנטנה, חמור נחמד וקיפוד שרוצה לרקוד – כל אלה ועוד מחכים לכן בקובץ שירים שכיף לשיר ולספר.
למה שירים? – כי כיף לשיר ולדקלם שירים! שירים עוזרים לפעוטות ללמוד מילים חדשות וליהנות מהקצב, מהחרוזים ומכך שהם יכולים להצטרף לדקלום, לשיר ולרקוד.
למה בעלי חיים? – כי בעלי החיים מסקרנים את הפעוטות: החיות זזות, מגיבות וצבעוניות, וכל זה כל כך חדש ומעניין!
לפניכם הדרכה קצרה על הספר, הזדמנות להכיר אותו ולקבל רעיונות והצעות לפעילות לפני, בזמן ולאחר הקריאה עם הקטנטנים!צפו בהדרכה!
אני וכל מיני חיות
להתיידד עם ספר
העותק האישי הוא הזדמנות להכיר ספר מקרוב: הפעוטות במעון חולקים בכל כך הרבה דברים, והינה, לכל אחד ואחת ספר משלו! פעוטות ממששים את הספר, "טועמים" אותו בפה, סוגרים ופותחים. בזמן שהפעוטות "חוקרים" את הספר, כדאי להתבונן ולגלות מה מעניין אותם ולהגיב בהתאם: אם, למשל, פעוטה מתבוננת בריכוז בָּאיור של השיר "הקוף", תוכלו לומר: "הינה קוף!" / "איפה הקוף?" / "הינה עץ. על העץ יושב קוף".
אני וכל מיני חיות
איך לקרוא ספר שירים
בכל פעם שיר אחד – כדאי להתמקד בכל פעם בשיר אחד לפרק זמן מסוים ובמהלכו לחזור עליו, להוסיף תנועות וקולות ואם אפשר – גם לשיר ולרקוד. תוכלו לשלב את השיר בחיי היום-יום בכיתה: לשיר במפגש הבוקר, לדקלם בזמן החלפה ולשלב את השירים במהלך פעילויות גם לאחר שהספר חולק למשפחות.
שילוב שפת השיר בחיי הכיתה – כדאי לשלב מילים מהשירים בדיבור עם הפעוטות וכך להרחיב את אוצר המילים שלהם, למשל: "אנחנו מתרוצצים" מהשיר "הקוף" / "מי ראה? מי ראה את…?" מהשיר "מי ראה את שועל הכסף?" / "סולם" מ"אַת עולה בסולם גבוה כמו הדוב?"
למה פעוטות נהנים להקשיב לשירים ולדקלומים? – כי הם מזהים את השיר ומרגישים ביטחון, כי המקצב מרגיע אותם, כי המנגינה משמחת אותם ומעודדת תנועה, וכי בכל פעם הם לומדים עוד קצת: מילים חדשות, משפט חדש ואפילו שיר שלם. בדיוק כמו המבוגרים, גם הם אוהבים לשמוע שיר מוכר ולהצטרף לשירה.
להמשיך עם השירים – שני עותקים של הספר נשארים במעון, וכדאי לחזור מדי פעם אל שירים אהובים. כדאי להתייחס להעדפות של הפעוטות, ואם יש שיר שהם מבקשים לשמוע שוב ושוב, להצטרף אליהם לשירה ולדקלום.
אני וכל מיני חיות
חיות וחוויות
השיר עוזר לפעוטות לתת שם לחוויה שלהם ולהרגיש שהם לא לבד ושגם אחרים נמצאים במצבים דומים. השירים אומנם מתארים חיות, אבל מתאימים לעולמם של הפעוטות: הקיפוד רקד לבד כי לא מצא חברים, הדוב מגלה עולם, האריה קצת מפחיד. באמצעות השירים תוכלו לעזור לפעוטות להבין רגשות וחוויות, למשל: "את צוחקת – את שמחה כמו הסייח?" / "האריה שאג וזה היה מפחיד. כולם מפחדים לפעמים. בוא נקבל חיבוק".
אני וכל מיני חיות
פעילות עם שיר – "מי ראה את שועל הכסף?"
תנועות ידיים עושות את כל ההבדל – תנועות ידיים עוזרות לפעוטות לתקשר, ללמוד, להשתתף ולחוש סיפוק, שמחה והצלחה. כך, למשל, בכל פעם שחוזר המשפט "מי ראה, מי ראה את שועל הכסף?" אפשר להדגיש את המילים, ללוות אותן בתנועות ידיים ולהזמין את הפעוטות להצטרף ובהמשך לרשרש עם האצבעות כמו העשב.
אני וכל מיני חיות
פעילות עם שיר – פָּרָש ("רוץ בן סוסי" / חיים נחמן-ביאליק)
השיר "פרש", הידוע בשם "רוץ בן סוסי", הוא מהשירים האהובים על פעוטות בכל הזמנים: תוכלו לשיר יחד, לדהור על גבי סוסים דמיוניים ולהיות פרשים בני חַיִל ובנות חיל.
אני וכל מיני חיות
אנחנו וחיות אחרות
נעים מאוד – חילזון! – בספר מופיעים בעלי חיים, אחדים מוּכָּרִים לפעוטות ואחדים חדשים. כשאתם פוגשים בבעל חיים בסביבת המעון, תוכלו לספר לפעוטות על בעל החיים ועל מה שמיוחד בו, למשל: "לציפור יש מקור", "הנמלים הולכות בשיירה" או "לחילזון יש בית על הגב".
פעילות גם בבית – פעילות זו מופיעה גם בהצעות להורים שבסוף הספר. החיבור בין הבית למעון מעניק לפעוטות תחושה שהם יכולים להשתתף ולשתף: "אבא מראה לי נמלה, כמו שהראו לי במעון!"
אני וכל מיני חיות
המחשות
בערכה שקיבלתן יש בובות כפפה של חתול, של כלב ושל חילזון. שימוש בהמחשות לפני הקריאה או במהלכה יכול להעצים את חוויית הקריאה, לעורר סקרנות ולמקד את תשומת הלב של הפעוטות. עם זאת הוא לא הכרחי: שימו לב כיצד הכי נוח לכן לקרוא, ואיך ההמחשה משפיעה על הפעוטות.
אני וכל מיני חיות
שיתוף הורים
מומלץ לשתף את ההורים בתמונות מִפּעילות עם הספרים וליידע אותם כשהספרים בדרכם הביתה.
אני וכל מיני חיות
בתוך ארון הבגדים
חולצה? בגד ים? אולי שמלה? – כדאי להציץ בארון הבגדים, למצוא בגדים שאתם אוהבים ולספר מתי אתם נוהגים ללבוש אותם: בחורף או בקיץ, באירועים חגיגיים או סתם כשמתחשק.
למה לובשת הזברה פיג'מה?
השבת שלנו
סיפורה של הזברה הוא הזדמנות לדבר על המיוחד שמביאה איתה השבת. תוכלו לשאול את הפעוטות מה הם אוהבים לעשות בשבת, ולשתף אותם בדברים האהובים עליכם, ההורים.
למה לובשת הזברה פיג'מה?
איורים, זברה וחברים
החברים של הזברה מופיעים באיורים שבספר. אפשר לדפדף ביחד, למצוא את החברים, לומר יחד את שמות בעלי החיים ולהציג אותם. בשלב הבא אפשר לציין שם של בעל חיים מוכּר, ולחפש אותו באיורים שבספר.
למה לובשת הזברה פיג'מה?
הכינו פינת תחפושות חלומית
הכינו פינת תחפושות חלומית מול מראה – וממש כמו הזברה, החליפו והתאימו לפי מצב הרוח והנוחות!
למה לובשת הזברה פיג'מה?
טיפים לקריאה במעון
דפדוף אישי – תוכלו לחלק את העותקים לפעוטות ולאפשר להם לדפדף ולהתבונן באיורים. אפשר להקריא את הספר לקבוצה ואחר כך לחלק את העותקים האישיים ולתת לפעוטות אפשרות לדפדף בספר. פתיחה קבועה לקריאה – משמיעים מוזיקה קבועה או נעזרים בבובה המלווה את הקריאה ומלמדת את הפעוטות כי שעת הקריאה מתחילה. מראים את האיורים – קוראים בקבוצה ומציגים את דפי הספר לפני הפעוטות כדי שיראו את האיורים. קוראים בקבוצה קטנה סביב השולחן, כך שכל פעוט ופעוטה יוכלו לדפדף בעותק האישי שלהם. שרים יחד – קוראים תוך כדי שירה ומלמדים לשיר את השיר "למה לובשת הזברה פיג'מה?". עוד פעם! – קוראים כמה פעמים בזמנים קבועים. החזרה אהובה על הפעוטות וחשובה להבנתם ולהתפתחותם. לפני קריאת הסיפור – היכרות עם הזברה כדאי להכיר לפעוטות את הזברה: להציג תמונה של זברה ולהראות להם את הפסים השחורים שעל גופה. בשלב מתקדם כדאי להציג גם פיג'מת פסים, ולבסוף כדאי להראות את הזברה שעל הכריכה ולהתייחס לפסים שעל גופה. קישורים *תצלומים בדף הספר באתר ספרי פיג'מה לקטנטנים שיחה בעקבות הספר מתי לובשים פיג'מה ומתי לובשים בגד ים? מי מבין הפעוטות לובש חולצה ומי לובש מכנסיים? איזה בגד אוהבים הפעוטות? ומה הם אוהבים לעשות בשבת?
למה לובשת הזברה פיג'מה?
מסיבת פיג'מות!
כדאי לחגוג את פתיחת השנה עם קבלת הספר הראשון במסיבת פיג'מות, בפתיחה חגיגית של ארגז הספרים או בשיתוף הורים בחגיגה מקרוב או מרחוק.
למה לובשת הזברה פיג'מה?
לשיר יחד
המילים שבספר הן גם שיר שאפשר לשיר יחד. מומלץ להשמיע את השיר וללוות אותו בכלי נגינה, בתנועה ובריקוד. (לחן: דובי זלצר, ביצוע: מיקי קם ואלי גורנשטיין) שיתוף הורים עולים – השיר יכול לסייע למשפחות שלא מדברות עברית באופן מלא. כדאי להציע להן לשמוע את השיר כשהן מדפדפות יחד בספר.
למה לובשת הזברה פיג'מה?
מה לובשים?
הזברה לובשת בגדים שונים. זו הזדמנות טובה להכיר בגדים, לקשר אותם לאיברי הגוף ולבדוק מתי לובשים אותם: כובע – חובשים על הראש, מכנסיים לובשים על הרגליים, ומה עם נעליים, גרביים או חצאית? דוגמה – חולצה: מראים כמה סוגים של חולצות. שואלים: "למי יש חולצה?" ומתבוננים בחולצות השונות של הפעוטות. שואלים: "על איזה חלק בגוף לובשים חולצה?" ועונים: "על הבטן ועל הגב." אפשר גם לשאול: "מתי נלבש בגדים שונים: שמלה חגיגית, בגד ים או מעיל?" עוד פעם! – כדאי לחזור על הפעילות בכמה הזדמנויות בזמנים קבועים ובכל פעם לחזור על פרטים שהוצגו בפעילות הקודמת ולהוסיף פריט חדש: חגורה, כפפות ואולי צעיף? בגדים בספר – כדאי לעיין באיורים בקבוצות קטנות ולחפש עם הפעוטות פריטי לבוש: מה לובשת הזברה? היכן באיור רואים שמלה? חשוב לתת להם שהות לחפש את הפריטים ולנקוב בשמם. פינת תחפושות – כדאי להכין פינת בגדים לתחפושת ולמשחק ולשלב בה פריטים המופיעים בספר.
למה לובשת הזברה פיג'מה?
מי במראָה?
הזברה לומדת להכיר את עצמה – מה מיוחד בה? מה היא אוהבת ללבוש? כדאי לעמוד עם הפעוטות מול מראה ולהקדיש זמן להיכרות שלהם עם עצמם: מה אני לובשת? איזה צבע יש לשיער שלי? האם אני לובשת חולצה? איך אני נראה כשאני מחייך?
למה לובשת הזברה פיג'מה?
ע. הלל
ע. הלל כתב ספרים רבים לילדים, רבים מהם על הטבע ועל בעלי חיים. ספרי ע. הלל בספריית פיג'מה לקטנטנים: מעשה בארנב וזנב אמבטיה לשבתיה לאן לאן לגן כדאי להציג את ספרי ע. הלל בפינת הקריאה, לספר לפעוטות על הסופר, לקרוא יחד מספריו ולאפשר להם לדפדף בספריו.
למה לובשת הזברה פיג'מה?
תיבת פעילות
מה נשים בתיבת הפעילות? פריטי לבוש שונים המופיעים בספר ואביזרים שונים הקשורים לסיפור: משקפת לבריכה, בובה לשינה ופריטים לקבלת שבת.
למה לובשת הזברה פיג'מה?
פינטרסט
למה לובשת הזברה פיג'מה?
קריאה בספר שירים
ספר שירים מספר סיפורים קטנים מעולם החוויה, הדמיון והרגש של ילדוֹת וילדים. לא חייבים לקרוא את השירים לפי הסדר, ולא חייבים לקרוא את כולם. אפשר לבחור שיר על פי איור מסקרן, לפי כותרת שמעניינת אתכם או לפי מצב הרוח שלכם. אפשר לקרוא רק שיר אחד בכל פעם, או לקרוא בדילוגים. כדאי לשוחח על השיר: האם אהבתם את השיר ומדוע?
נעים מאוד – נחום גוטמן
הוא צייר את ארץ ישראל בצבעים בהירים, וסיפר סיפורים לילדים במילים ובאיור. סרקו את הקוד ותוכלו להכיר את הספרים והציורים של נחום גוטמן, ולבקר וירטואלית במוזיאון נחום גוטמן שבתל אביב.
אני אוהב לצייר
משחק – איזה שיר אני?
בכל סבב אחד מבני המשפחה בוחר שיר ומציג אותו ללא מילים בפני המשפחה. שאר בני הבית מנסים לנחש מהו השיר. אפשר גם לבחור שיר שכולם אוהבים ולהציג אותו יחד, או לקרוא בקול ולהוסיף תנועות מתאימות למילות השיר.
אני אוהב לצייר
יוצרים ומספרים
בעמודים הריקים שישנם בסוף הספר תוכלו גם אתם לצייר ולהמציא סיפורים בעקבות הציורים, כמו שעשו הצייר נחום גוטמן והסופרת מירה מאיר. ואולי תרצו ליצור יחד סיפור בהמשכים?
אני אוהב לצייר
מִפְגָּשׁ וְשִׂיחָה בַּכִּתָּה
איך כדאי לקרוא ספר שירים?
בחירת שיר לפי כותרת – תוכלו להכין מראש את רשימת השירים ולאפשר לכל תלמיד לרשום את שמו לצד כותרת השיר שמוצאת חן בעיניו. כך ייווצרו קבוצות לימוד שיתמקדו בשיר שמסקרן אותם, יקראו אותו ויציגו אותו לפני הכיתה בדרך יצירתית לבחירתם.
בחירת שיר לפי איור – יכולה להיעשות באופן דומה.
קריאת השירים אינה חייבת להיות לפי סדר הופעתם בספר, אלא לפי רצון התלמידים.
שירים לאורך השנה – כדאי לחזור אל ספר השירים שוב ושוב לאורך השנה ובכל פעם לגלות משהו חדש!
כדאי לבחור שיר מותאם לקבוצה, לנושאים שעולים בכיתה, לאירועים חברתיים, לעולמם של הילדים ולתחומי העניין שלהם.
השיר "גרוטאות" – ניתן לשילוב בלימודי סביבה או כשעוסקים במִחזור וביצירה ממוחזרת.
השיר "לבקר את סבא" – ניתן לשילוב לקראת יום המשפחה, כשעוסקים בסבים ובסבתות, באוספים או בסיפורים אהובים שמספרים במשפחה.
השירים "הטיול" ו"שעה בין ירוק לסגול" – ניתנים לשילוב כחלק מיום המשפחה.
אומנות ויצירה – הספר כולו יכול לשמש כחלק מעיסוק ביוצרים מירה מאיר ונחום גוטמן.
שיח רגשי – תוכלו לעודד את הילדים והילדות לשוחח על רגשותיהם בעקבות השירים באמצעות שאלות פתוחות שאינן מכוונות לתשובה אחת בהכרח, לדוגמה: מיהו הדובר בשיר? מה הוא מרגיש, לדעתכם? מה הרגשתם כשקראנו את השיר? מה הכי אהבתם בשיר? האם קרה לכם מקרה דומה או מקרה הפוך? האם תרצו לשתף אותנו?
אני אוהב לצייר
פעילות זו יכולה לסייע להעניק לשיר חיוּת ולברוא אותו מחדש באמצעות טביעת היד המיוחדת של כל ילד וילדה.
ציור מחפש סיפור – בסוף הספר מוענקים לנו כמה מציוריו הנפלאים של גוטמן שנשארו ללא מילים. התלמידים יוכלו לבחור אחד מהם ולהוסיף לו כותרת, תיאור או שיר קצר. אפשר גם להוסיף לו בועות דיבור ובועות מחשבה ולבקש מהתלמידים למלא אותן על פי דמיונם.
סיפור מחפש ציור – אפשר להתנסות בחוויה הפוכה: המורה מקריאה את השיר כשהעותק האישי אינו בידי התלמידים ומבקשת מהם לצייר בהשראת השיר.
שיחה – לאחר ההתנסות אפשר לשוחח על החוויה: ממה נהניתם יותר: מהשיר או מהפעילות בעקבותיו? מה היה מאתגר יותר? מדוע?
אני אוהב לצייר
וּמָה קוֹרֶה בְּכִתָּתֵנוּ?
שיח רגשי מלמד את הילדים לחפש משמעות אישית בשיר. משנוצר החיבור בין הילדים לשיר, נוכל לבדוק כיצד לחבר את השיר לאקלים הכיתתי ולחיי היומיום.
נדגים זאת באמצעות השיר הפותח, "אני אוהב לצייר":
נוכל לקחת כמה משפטי מפתח מהשיר ולהדגיש אותם, למשל:
"אני לוקח דף חלק ובשתי תנועות הופך אותו למגרש משחק";
"כשחם נורא – אני מצייר בריכה קרירה";
"כשאותי מרגיזים – אני יכול לצייר ארמון פלאים…"
שיחה – נשאל: איך הילד הופך דף חלק למגרש משחקים? האם, לדעתכם, כשהוא מצייר בריכה קרירה, זה באמת מצנן אותו? מה בציור עוזר לו לשנות את התחושות שלו? מה מלבד ציור יכול לעזור לבטא רגשות?
דמיון – השיר יוצר הזדמנות פז ללמוד על הדמיון ככלי מעשיר ומעצים וככלי עֵזר בשלל מצבים ובמגוון תחושות בחיי הכיתה ומחוץ להם.
הילד בשיר אוהב לצייר. בציור הוא מפעיל את… הדמיון! כשהוא משועמם, עצוב או כועס, כשקר לו או חם לו, הוא מדמיין מצב אחר, נעים יותר – "מה שרק מתחשק" – ומצייר אותו.
כדאי לשאול: האם אפשר לבטא דמיון רק דרך ציור? באילו עוד דרכים אפשר לבטא דמיון?
"תיבת דמיון" – כדאי לאסוף את התשובות וליצור "תיבת דמיון" עם הוראות לשימוש בדמיון שהציעו התלמידים, למשל: "לעצום את העיניים", "לנשום עמוק", "לקרוא סיפור", "לרקוד" ו"לשחק ב'כאילו'".
אפשר להיעזר בתיבה ברגעים שונים בחיי הכיתה ולפי הצרכים האישיים של התלמידים.
מה אני אוהב לעשות? – בעקבות השיר נוכל להתייחס לעולמם האישי של התלמידים ולשאול: מה אתם אוהבים לעשות? מה אתם עושים שעוזר לכם להרגיש טוב יותר?. גם כאן אפשר ליצור "תיבת רעיונות".
תרגיל בדמיון מודרך משותף – נבדוק יחד את כוחו של הדמיון: נעצום עיניים ונדמיין… גלידה! נעודד השתתפות בחוויה הדמיונית: אילו צבעים יש לגלידה? אילו טעמים? האם היא בגביע או בכוס? האם היא מטפטפת? האם יש עליה קצפת? נטעם. מממ… מה אנחנו מרגישים עכשיו?
אפשר לשלב דמיון מודרך בשגרת הכיתה.
משחק בכרטיסיות – "מה אני יכול לדמיין כשאני…" – המשחק מבוסס על כרטיסיות שכל אחת מתארת תחושה ו/או מצב: התרגשות לקראת אירוע חגיגי, קוצר רוח לקראת טיול, געגועים, פחד, מתח לקראת משימה מאתגרת, ביישנות. בכל סבב אחד המשתתפים מרים כרטיסייה ומציע הצעות למה שאפשר לדמיין בעקבות המתואר בה, למשל: מה אני יכול לדמיין כשאני כועס? אני יכול לדמיין חוף ים וגלים שקטים ומרגיעים.
כדאי לשחק בקבוצות של עד ארבעה משתתפים.
להעשרה – דמיון מודרך לילדים: איך זה עובד?
אני אוהב לצייר
הַדְּבָרִים שֶׁאֲנַחְנוּ אוֹהֲבִים
השירים שבספר מציגים דברים שילדים אוהבים: לצייר, לאסוף גרוטאות, לטייל, חיות מחמד, לבקר את סבא וסבתא, להירטב בגשם… ומה תלמידי הכיתה אוהבים לעשות?
אלבום משותף – תוכלו להכין יחד אלבום כיתתי שמורכב מתמונה שכל תלמיד יביא מפעילות או מעיסוק בתחביב אהוב. אפשר לבקש בכל פעם מאחד התלמידים לספר לכיתה על הבחירה שלו.
שיתוף משפחתי – כדאי לשתף את ההורים באלבום.
אני אוהב לצייר
נַחוּם גּוּטְמָן
נחום גוטמן (1898-1980) – זוכה פרס ישראל לספרות ילדים, צייר, מאייר, פסל וסופר. תוכלו להזמין את התלמידים להכיר יצירות נוספות מיצירותיו הרבות בציור, באיור ובכתב.
להעשרה – נחום גוטמן והמוזיאון
חוות דעת – עודדו את התלמידים לבחור יצירה מיצירותיו ולחוות את דעתם: האם יש יצירה שהם אוהבים במיוחד? מדוע בחרו דווקא בה? האם יש יצירה שלא אהבו?
קוביית משחק – כותרת לציור – כדאי להכין קובייה מקופסת קרטון ולהדביק עליה תמונות מיצירותיו של נחום גוטמן. בכל סבב מטילים את הקובייה וממציאים כותרת לציור שמופיע על הפאה העליונה.
אני אוהב לצייר
עידוד קריאה משפחתית
כדאי ליידע את ההורים שספר שירה מיוחד במינו בדרך אליהם, לעודד אותם לסרוק את הקוד ולגלות פרטים מעניינים על יוצר ישראלי חשוב – נחום גוטמן.
טיפ לקריאה משפחתית – כדאי ליידע את המשפחות שבספר כמה שירים שעוסקים במשפחה: "לבקר את סבא", "הטיול", "כשהייתי קטן ופעוט".
אני אוהב לצייר
פינטרסט
משחקים, שירים והשראה ליצירה מחכים לכם בדף הספר "אני אוהב לצייר" בפינטרסט של ספריית פיג'מה.
אני אוהב לצייר
לקרוא שירים
השירים בספר מציגים רגעי חיים קטנים. בכל קריאה משותפת כדאי לבחור שיר אחר ולקרוא ביחד. האם השיר מזכיר לכם משהו שקרה לכם? זו הזדמנות עבורכם, ההורים, לשתף בחוויות מהיַלדוּת שלכם וכך ליצור קִרבה ושיתוף עם הילדות והילדים.
למה תמיד מזכירים לי
היכרות עם חגית בנזימן
מתי התחילה הסופרת חגית בנזימן לכתוב? על מה היא כותבת, ומדוע? – אם תסרקו את קוד הקיו-אר תוכלו להכיר את היוצרת ואת יצירתה.
למה תמיד מזכירים לי
להתבונן באלבום משפחתי
כדאי להתבונן יחד באלבומי תמונות של ההורים ולחפש רגעים מיוחדים מתקופת היַלדוּת. אפשר להתבונן גם בתצלומים מוקדמים של הילדות והילדים ולשתף ברגעים שצולמו. אילו זיכרונות הם מעוררים בכם?
למה תמיד מזכירים לי
להמחיז ביחד
איזה שיר אהבתם במיוחד? – תוכלו להציג אותו יחד, כשהמבוגרים מציגים את תפקיד הילדים, ולהפך.
למה תמיד מזכירים לי
למה תמיד מזכירים לי
מִפְגָּשׁ וְשִׂיחָה בַּכִּתָּה
איך כדאי לקרוא? בחירה אישית ועבודה קבוצתית – בטרם הקריאה אפשר לחלק לתלמידים את הספר ולבקש מהם לעיין בו. זו הזדמנות להתבוננות של המורה: מי מהתלמידים מדפדף? מי קורא את השירים? מי מתעכב על האיורים? מי מתייעץ? ניתן לבקש מהתלמידים לבחור שיר לפי איור או כותרת מסקרנים במיוחד. תוכלו לשאול: מדוע בחרתם בשיר זה? מה אהבתם בו? וכך לאפשר גם לילדים שמתקשים בבחירה להיחשף לאפשרויות שטמונות בשירים השונים.
שיר ואיור – כדאי לבחון את הקשר בין האיור לשיר: איזה חלק מהשיר מופיע, לדעתכם, באיור? האם האיור מתאר, לדעתכם, את הכתוב בשיר? האם הייתם בוחרים לאייר אחרת? בעבודה על השירים ניתן לשלב איורים משל התלמידים.
למה תמיד מזכירים לי
אֵיךְ לִבְחֹר שִׁיר?
בחירת שירים לפי נושא – תוכלו לחזור אל הספר ולבחור שירים המתאימים למצבים שונים בכיתה, לתקופה מסוימת בשנה או לאירוע מסוים, כמו: קיץ, יום הולדת, ליל הסדר ויום המשפחה.
כל שיר מציג חוויית ילדות אחרת ומְזמן שיחה שונה – כדאי לנהל שיח רגשי ולשאול: האם אהבתם את השיר? למה? האם חוויתם חוויה דומה? מה מצא חן בעיניכם בשיר ו/או באיור? איזה רגש עלה בכם בשעת הקריאה?
למה תמיד מזכירים לי
שִׁלּוּב הַסֵּפֶר בְּחַיֵּי הַכִּתָּה
"למה תמיד מזכירים לי?" – שם הספר מזמן שאלה שמאתגרת את התפיסה שלפיה תקופת הילדות מורכבת מאוסף של רגעים קסומים ומרגשים. הכותרת מביעה תחושה שרוב הילדים והילדות מורגלים בה, משום שהם נתונים להוראות ולתזכורות מצד מבוגרים. הספר מציג בכנות, בחן ובהומור את חיי הילדים, הכוללים גם רגעי תסכול, בלבול, מבוכה ותהיות בנוגע להתנהגויות מקובלות ולנימוסים. הוא מאפשר הזדהות ומבטא מצבים שלא תמיד קל להם לבטא במילים.
איך מרגיש ילד? – בהשראת הספר ניתנת לילדים ההזדמנות לבטא את עולמם האישי. אפשר ליצור בשגרת הכיתה מעגל שיתוף קבוע שבו נפגשים בקבוצות קטנות ומשתפים בחוויות, במחשבות וברגשות. אפשר לשאול אותם, למשל: מה הם, לדעתכם, היתרונות הטמונים בהיותכם ילדים ומה הם החסרונות? באילו מצבים עדיף להיות מבוגר? מתי עדיף להיות ילד? מה מרגש אתכם במיוחד? מה מכעיס אתכם? מה מצחיק אתכם? מה אהבתם פעם והיום כבר פחות? ומה להפך?
להרחבה – מעגל השיח שלנו.
למה תמיד מזכירים לי
שִׁירִים וִיצִירָה
עידוד יצירה אישית בעקבות השירים – אפשר לעודד את הילדים לתכנן יצירה משלהם או לצלם תמונה בהשראת השיר או לחבר מנגינה לשיר הנבחר.
משחק המְחָזה או פנטומימה –בכל פעם קבוצה קטנה רומזת לשיר מסוים או לשמו, ושאר המשתתפים מנסים לנחש מהו השיר.
למה תמיד מזכירים לי
עַל הַיּוֹצְרִים
כדאי להכיר את יוצרי הספר:
חגית בנזימן (נ' 1940) – סופרת ומשוררת ילדים מוערכת וכן פסיכולוגית קלינית.
ספר נוסף מאת חגית בנזימן שיצא בספריית פיג'מה: קיש קיש קריא.
דודו גרשטיין (נ' 1944) – אומן ישראלי העוסק באיור, בציור ובפיסול, זוכה פרס מוזיאון ישראל לאיור.
להעשרה – חגית בנזימן: אתר דףדף; דודו גרשטיין: ויקיפדיה.
למה תמיד מזכירים לי
שִׁירָה עַל יְלָדִים
ספרה של חגית בנזימן הוא חלק ממגמה בספרות הילדים המתארת את עולמם של הילדים "בגובה העיניים". חודשים מספר לאחר שפורסם ספרה "למה לאמא מותר?" יצא לאור ספרו של יהודה אטלס, "והילד הזה הוא אני", העוסק גם הוא בהתבוננות בעולם מנקודת מבטו של ילד. אפשר להתוודע לשירים שכתב אטלס, להשוות בין היוצרים ולהרחיב את מנעד ההיכרות עם ספרי שירה המתארים את העולם מנקודת מבטם של ילדים.
למה תמיד מזכירים לי
עִידוּד קְרִיאָה מִשְׁפַּחְתִּית
אילו סיפורים משפחתיים ההורים יכולים לספר לילדיהם מתקופת ילדותם-שלהם? כדאי ליידע את המשפחות על הגעת הספר ולעודד אותן לקרוא אותו עם הילדים ולעיין בדף ההצעות לפעילות שבסוף הספר.
למה תמיד מזכירים לי
קוראים , שרים וזזים
כדאי לתת לפעוט להשלים את המשפט החוזר: "לאן לאן? לגן! "
אפשר להוסיף תנועות, למחוא כפיים או לצרף כלי נגינה!
לאן לאן? לגן!
טקס הבוקר שלנו
טקס בוקר קבוע עוזר לפעוטות להתחיל את היום:
אפשר להכין יחד את הבגדים, לשיר שיר מעודד, לאסוף בדרך עלה או ענף קטן או להיפרד בברכת שלום קבועה ומעודדת.
לאן לאן? לגן!
איורים מספרים
התבוננו יחד ותנו לפעוט למצוא: היכן הציפור? האם היא מופיעה בעמודים נוספים? מי מלווה את הילד או הילדה לגן? כיצד מגיעים לגן – באופניים, בהליכה או בדרך אחרת? מי חובש כובע והיכן מופיע כלב?
כדאי להתבונן בעמוד האחרון ולשאול – "מה עושים הילדים בגן? מה אתם אוהבים לעשות במעון?"
לאן לאן? לגן!
משחק – לאן?
שואלים "לאן לאן?" ובוחרים בכל פעם מקום: ל… אמבטיה, ל…מרפסת, או ל… גן השעשועים? הולכים יחד למקום שבחרתם, מתחבקים וקוראים בקול: "לאן לאן? ל…למקום הבא!
לאן לאן? לגן!
פינטרסט
פינטרסט – יצירות, שירים והפעלות בדף הספר "לאן לאן? לגן!" בפינטרסט של ספריית פיג'מה
לאן לאן? לגן!
מפגש ושיחה במעון
קוראים יחד
בפעם הראשונה כדאי להקריא את הספר לכל הפעוטות.
בקריאות הבאות מומלץ להקריא את הספר בקבוצות קטנות, שבהן כל פעוט ופעוטה מחזיקים עותק משלהם.
כדאי לשאול את הפעוטות את השאלות הבאות:
מה הילדים שבספר רואים בדרכם לגן? מי נוסע במכונית? ומי רוכב על אופניים? מי חובש כובע? את מי מלווה כלב?
מדברים על הבוקר שלנו
תוכלו לעזור לפעוטות להתרגל לשגרת הבוקר: בקשו מהם להציג: כיצד הם מתעוררים בבוקר, מתארגנים ויוצאים לדרך, כיצד הם מגיעים למעון, ומי מלווה אותם, מה הם רואים בדרך למעון, מה קורה בסוף היום, מי בא לקחת אותם ומה הם עושים לאחר שהם מגיעים הביתה.
כדאי לדעת!
המוח של פעוטות מתפתח כאשר מקריאים להם ספר, מתייחסים לאיורים שבו ונותנים להם שהות להסתכל ולחפש פרטים שונים, כמו היכן החתול? מה עושה הילדה? מי יושב על העץ?
לאן לאן? לגן!
לשיר ביחד
את השיר "לאן לאן? לגן!" הלחין סשה ארגוב.
מומלץ להשמיע את השיר וללוות אותו בכלי נגינה ובתנועות קבועות.
השיר "לאן לאן? לגן!" – בביצוע אלי גורנשטיין
שיתוף הורים עולים – השיר עשוי גם לסייע למשפחות שטרם רכשו את השפה העברית: אפשר להשמיע את השיר , לדפדף יחד בספר ולרקוד לאחר מכן.
לאן לאן? לגן!
מציגים והולכים - תהלוכת לאן לאן? לגן!
כדאי ליצור תהלוכה ובכל פעם המחנכת מציעה :
"הולכים לגן!"
"הולכים לגן ומחייכים!"
"עפים לגן עם כנפיים!"
"הולכים לגן עם ידיים על הראש!"
"הולכים לגן יד ביד – בזוגות!"
אם יש בכיתה ארגז תחפושות, אפשר להוסיף כובעים, תיקים ועוד.
לאן לאן? לגן!
מסלול מוטורי בדרך לגן
כדאי ליצור עם הפעוטות מסלול בכיתה ולהציג רגעים שונים שמלווים את הפעוטות בדרך מהבית למעון:
"עכשיו נלך בזהירות על גדר!"
"בואו נעצור. הגענו למעבר חצייה."
"הגענו למעון. בואו נרקוד ריקוד קטן!"
לאן לאן? לגן!
יוצרים ועושים
הדמות שלי – מכינים דמויות מנייר עבה, ולכל דמות מצמידים את תצלום ראשו של הפעוט. כל פעוטה ופעוט מקשטים וצובעים את הדמות שלהם.
קולאז' – האיורים בספר משלבים הדבקות וציורים.
גם הפעוטות יכולים ליצור קולאז' בעזרת הדבקות של עיתונים וניירות.
לאן לאן? לגן!
המחשה
לוח "גם אנחנו הולכים למעון" בשיתוף המשפחות
מכינים מסלול "מהבית אל המעון" ומציגים אותו על לוח הכיתה.
מכינים דמות מצולמת של כל אחד מהפעוטות.
בכל בוקר הפעוטות "מטיילים" על הלוח בעזרת הדמות שלהם עד שהם מגיעים ל"מעון" שעל הלוח.
שיתוף הורים – אפשר לצרף את ההורים לפעילות, וכך ליצור טקס פרידה קבוע ומשותף.
לאן לאן? לגן!
לאן לאן? לגן!
קוראים ספר שירים
מה עושות האיילות בלילות? ואיך קוראים ספר שירים? ספרה של לאה גולדברג עשיר בשירים, וכל אחד מהם הוא עולם קטן בפני עצמו. תוכלו לדפדף בין השירים, לבחור שיר לפי האיור, לפי היכרות קודמת וטעם אישי, או לפי כותרת מסקרנת. כדאי לקרוא יחד את השיר, ולשוחח: האם אהבתם את השיר? מה אהבתם בו? מומלץ לחזור לשירים אהובים מדי פעם, וליהנות יחד מן היצירות.
מה עושות האילות
שרים ביחד
חלק מהשירים שבספר מולחנים. אפשר למצוא אותם בערוצי המדיה ולהקשיב. אפשר גם לשיר אותם ביחד, לנגן בכלי נגינה אמיתיים או מאולתרים וללוות את השירה בתנועות ידיים מתאימות, . אפשר לצרף מנגינה אהובה לשיר שמצא חן בעינכם.
מה עושות האילות
לצייר בשלושה צבעים
האיורים בספר צוירו על-ידי חמישה מאיירים שונים. כדאי לדפדף בספר ולחפש איורים שונים ולנסות לשער מה מוסיף או מדגיש האיור בשיר? האיורים בכל הספר נצבעו בצבעי ירוק, לבן וורוד. אפשר להתנסות בציור בשני צבעים ודף לבן וליצור ציור משותף משני צבעים: לערבב ביניהם, ליצור משבצות וקווים ולקבל השראה מהאיורים שבספר.
מה עושות האילות
שיר וצילום
שלולית? אור וצל? ואולי ירח או ציפור? תוכלו לקחת מצלמה ולצאת לצלם בעקבות השירים. את התמונות ניתן להוסיף לספר או לערוך תערוכה משפחתית ולשלוח תמונות ושירים למשפחה המורחבת.
מה עושות האילות
מה עושות האילות
מפגש ושיחה
מתי קוראים את הספר?
מומלץ לחזור ולקרוא בספר בכל זמן מתאים, גם בכיתה ב'.
תוכלו להקדיש פינה שבועית קבועה ל"שיר מאת לאה גולדברג", שבה תקראו בכל פעם שיר נבחר. כדאי לשוב ולחזור לקרוא שירים אהובים במיוחד, ואם השיר מולחן, לשיר אותו.
בחירת שירים לקריאה בכיתה:
כשהספר מגיע, כדאי לעיין בו ולבחור שירים שיתאימו לקריאה ולפעילות בכיתה:
שירים לתקופה מסוימת בשנה
שירים על נושאים שדיברתם עליהם בכיתה
שירים המשיקים לתחומי לימוד מסוימים
שירים מולחנים שכדאי להשמיע בכיתה
בכל פעם תוכלו להציג לפני התלמידים והתלמידות שירים מסוימים ולעודד אותם לבחור בעצמם את השיר שירצו לשוחח עליו בכיתה לפי הסקרנות המתעוררת בהם עם קריאת הכותרת, התבוננות באיור הנלווה לו או מידת ההיכרות המוקדמת עם השיר.
רעיונות לשיחה בעקבות הספר:
– אילו ספרים נוספים של לאה גולדברג אתם מכירים? האם יש בספר יצירות שכבר הכרתם?
– מדוע, לדעתכם, השם שנבחר לספר הוא "מה עושות האיילות"?
כדאי להקדיש זמן לקריאה בקול ולשוב ולקרוא שירים שהתלמידים והתלמידות אהבו במיוחד.
מה עושות האילות
היכרות עם שיר – הדגמה
"מה עושות האיילות"
לפני קריאת השיר – כדאי להציג תמונה של איילה, למשל אייל הכרמל, ולהתוודע לבעל החיים. כדאי גם להאזין למנגינת השיר ללא מילים, ואם מתאים, לשאול אם מישהו מזהה את השיר.
שאלת פתיחה – מה אתם עושים בלילות? כדאי לכתוב את התשובות השונות של התלמידים והתלמידות ולשאול: מה, לדעתכם, עושות האיילות בלילות? כדאי לכתוב את התשובות השונות לצד התשובות על השאלה הקודמת ואז לקרוא את הבית הראשון. אפשר לבקש מהתלמידות ומהתלמידים להדגים כיצד האיילות ישנות בלילות.
התבוננות באיור – תוכלו להתבונן יחד באיור ולבחון כיצד האיילות ישנות. בשלב זה אפשר לבחון: אילו דמויות נוספות נמצאות באיור מלבד האיילות? כיצד מופיעות הדמויות השונות: כדמויות של ממש? כצלליות?
המשך השיר – כדאי להציג את השאלה שבפתח הבית השני: "מי שומר על חלומן המתוק?" וממנו להמשיך ולקרוא את הבית כולו.
מי הם הכּוֹֹס והתַּן? כדאי להציג את בעלי החיים הליליים הללו לפני הכיתה ולהאזין לקולות יללת התנים וקריאות הכוס. אפשר לשאול: האם אילו קולות נעימים? כדאי לעמוד על כך שבחשכת היער הקולות הללו עלולים להפחיד את האיילות הישנות, ושהירח, הוא שדואג לשנתן של האיילות.
חלומות – כדאי לשאול: על מה אתם חולמים בלילה? האם אתם זוכרים חלום טוב? האם ישנו חלום ששב ומופיע? על מה, לדעתכם, האיילות יכולות לחלום?
קריאת הבית השלישי – לאחר הקריאה כדאי לשוב לאיור ולחפש בו את החלום. ייתכן שיהיו שיאמרו, "זה לא ייתכן", "זה לא קורה באמת". במקרה כזה כדאי לעצור ולחשוב יחד: האם השיר הוא רק על מה שקורה במציאות? מה מאפשר לנו השיר כשהוא מציג לפנינו חלום ודמיון? האם החלום של האיילות מוכר לכם מעולמכם?
להתעורר – אפשר לשאול: מי מעיר אתכם בבוקר? איך אתם מתעוררים? לעבור לבית האחרון ולשאול: מי היא איילת השחר?
להרחבה – כדאי להציג את הביטוי "איילת השחר" ולחשוב יחד מדוע כך נקראת תחילת הזריחה.
קריאה רציפה ושירה – לאחר ההיכרות עם השיר כולו כדאי לחזור ולקרוא אותו ברצף, להכיר את הלחן שיצר יוני רכטר ולשיר אותו יחד בתום הפעילות ובהזדמנויות שונות.
מה עושות האילות
בעקבות השירים
שימו לב להסברים שמלווים חלק מהשירים. הם מספרים על הרקע לשיר ועל מקורות ההשראה של המשוררת. כדאי לקרוא את ההסברים ולהכיר אותם לתלמידים ולתלמידות. כדאי לקרוא את השיר פעם נוספת לאחר החשיפה להסבר ולחשוב יחד על הקשר בין ההסבר לבין השיר.
כדי להעצים את החוויה ניתן ליצור בעקבות השירים: להכין כובע קסמים, להתבונן בסרטוני טבע המתעדים איילות או חסידות, לצאת לטבע ולחלוק סיפורים אישיים על חלומות אישיים, על אגדות אהובות או על קשר לבעלי חיים. אפשר גם לשיר את השירים המולחנים ולחשוב על ההתאמה בין המילים לשיר: האם אתם אוהבים את המנגינה? האם היא מתאימה, לדעתכם, לשיר?
העשרה: מה עושות האיילות? – שיר מונפש
ניתן להתאים ללמידה מרחוק.
מה עושות האילות
איורים
כמחווה ללאה גולדברג ולמאייר המקורי של הספר, אריה נבון, נבחרו ארבע מאיירות ומאייר אחד שיאיירו את הספר מחדש. כדאי לקרוא עליהם בסוף הספר.
הצעות בעקבות האיורים:
איורים אהובים – מדפדפים בספר בזוגות וכל אחד ואחת משתף באיור שאהב במיוחד. מתבוננים בפרטים ומשוחחים: מה אהבת באיור? מה גילינו מהתבוננות משותפת?
מציירים בעקבות שיר – כל תלמיד בוחר שיר ומצייר ציור בהשראתו. התלמידים והתלמידות מתבוננים בציורים של חבריהם ומנסים לנחש לאיזה שיר מתאים כל ציור.
מאיירים בשני גוונים – כדאי להתבונן בצבעים המעטים שנבחרו לאיור השירים ולהתרשם מהמגוון העשיר של איורים שניתן לייצר באמצעות שני צבעים ודף לבן. כדאי לתת לתלמידות ולתלמידים להתנסות באיור במגוון צבעים ולאחר מכן לצייר את אותו איור בשני גוונים בלבד. לאחר מכן אפשר לבחון את החוזקות של איור רבגוני ואת החוזקות של איור בעל גוונים אחדים.
מי המאייר או המאיירת? מציגים לפני הכיתה כמה איורים נבחרים של כל מאייר/ת ומתבוננים בסגנון האיור של כל אחד ואחת. בשלב הבא ניתן לדפדף בספר בזוגות ולעקוב אחרי האיורים של אחד ממאיירי הספר. ניתן לנסות לזהות מי אייר שירים נבחרים מהספר.
מתאים גם ללמידה מרחוק.
מה עושות האילות
לאה גולדברג
תוכלו להזמין את התלמידים והתלמידות ללמוד על תולדות חייה של לאה גולדברג, לספר על יצירותיה ולשאול: מה מעניין אתכם לדעת על היוצרת? היכן ניתן להשיג על כך מידע? האם יש יצירה מסוימת שאתם קשורים אליה במיוחד?
התלמידות והתלמידים יכולים לשתף את המידע בדרכים מגוונות: לכתוב, להקליט, לצייר ציור רגיל או קומיקס או להציג.
העשרה – שרגא בישגדא – לאה גולדברג
הירושה שהותירה לאה גולדברג לכל ילדי ישראל
ספרים מאת לאה גולדברג שיצאו בספריית פיג'מה:
יקינתון – ספר על כתיבת השיר "פזמון ליקינתון" ועל הלחנתו
גלילאה – ספר בהשראת השיר "כובע הקסמים" מאת לאה גולדברג
מה עושות האילות
אמבטיה לשבתיה
לקרוא יחד – לחוות יחד
שיר שהוא ספר
השורות הקצרות, החרוזים והמקצב האחיד מאפשרים לפעוטות לעקוב אחרי השיר וגם להצטרף לקריאה באופן פעיל: להשלים חרוז, מילה או שורה או לתאר בתנועה את מעשיה של בתיה בזמן רחצת הבובה קטיה. בעקבות השיר תוכלו להשתעשע בהמצאת מילים כמו 'שבתיה' וליהנות מהצלילים ומהחריזה.
אמבטיה לשבתיה
לקראת שבת
משפחות שונות מציינות את השבת בדרכים מגוונות, כדאי לשוחח עם הילדים ולשאול: מה אתם אוהבים לעשות בשבת? אם נהוג במשפחה לערוך הכנות מיוחדות לשבת, כדאי למנות אותן יחד ולשתף באופן פעיל את הפעוט או הפעוטה.
אמבטיה לשבתיה
כיף במים
רחצה באמבטיה יכולה ליצור רגעי קסם לרוב: אפשר להתנסות במרקמים של סבון וספוג רחצה, אפשר לשיר שירים, ולהתנסות במזיגת מים מכוס לכוס, הפרחת בועות סבון וצביעה בצבעים מיוחדים לשימוש בזמן הרחצה.
ומה אם ילדיכם לא אוהבים אמבטיה? אפשר לחוות את הקסם הזה גם לצד גיגית של מים או ברחצה של בובה…
אמבטיה לשבתיה
מכירים אברי גוף
בספר מופיעים אברי גוף שונים וזו הזדמנות להעשיר את אוצר המילים של ילדיכם.. תחילה אפשר לשאול איפה נמצאים איברי הגוף – איפה האוזניים? איפה העיניים? ולאחר מכן להצביע על איבר בגוף ולבקש מהפעוט להגיד מה שמו.
אמבטיה לשבתיה
מפגש ושיחה בגן
כשהשבת מתקרבת, כל אחד ואחת מתכוננים בדרכם-שלהם. כיצד מתכוננים לשבת במעון? אפשר לשוחח על כך עם הילדים ולשלב בשיחה את החושים השונים: מה טועמים בקבלת השבת במעון? מה מריחים בזמן קבלת שבת או בסמוך לה? מה שרים? איך נראים? האם לובשים לבוש מיוחד? וכיצד מתכוננים לשבת בבית? כדאי לשוחח עם הפעוטות גם על הבובות האהובות עליהם: מה שמה של הבובה? מה הם עושים איתה? כיצד הם מטפלים בה?
אמבטיה לשבתיה
הבובה שלי
בעקבות הבובה קטיה תוכלו להזמין את הפעוטות ליום בובות שבו יביאו מגוון בובות לגן. תוכלו לשבת במעגל, ובכל פעם פעוט או פעוטה ידגימו מה אפשר לעשות עם הבובה שבחרו: לחבק, לנשק, לרקוד…
אמבטיה לשבתיה
מילים מילים
בספר ישנן מילים מיוחדות כמו "מקרצפת" ו"מפשילה שרוולים". כדאי להמחיש מילים אלו בעזרת תנועות גוף. האיורים שבספר מסייעים גם הם להבנת רצף הפעולות של בתיה והבובה קטיה. בהמשך כדאי להעשיר את אוצר המילים של הפעוטות ולחזק את הקשר בין המילים באמצעות המשחק "מה עושים עם…?" – במברשת מברישים, במטאטא מטאטאים, ובמסרק מסרקים.
אמבטיה לשבתיה
יצירה
תוכלו לשחק במשחקי יצירה ודמיון כמו הכנת אמבטיה לבובה, הלבשת בובה, תליית כביסה, האכלת בובה ועוד. רעיונות נוספים מצויים בדף הספר "אמבטיה לשבתיה" באתר ובפינטרס של ספריית פיג'מה.
אמבטיה לשבתיה
לקרוא יחד – לחוות יחד
קראו יחדיו את השירים והתבוננו באיורים. אילו איורים מושכים את תשומת הלב של הילדים? על איזה איור הם מתעכבים? אפשר לבחון יחד: מה מופיע באיור ומה קורה בו?
איך אתם עוזרים לילדיכם כשאתם קוראים ביחד? >> לקריאה עברו למגזין שלנו
מי כמונו הדובים
מילים ומנגינות
שירים לכל עת
כל אירוע וחוויה הם הזדמנות לְשיר. אתם יושבים בגינה? – זו הזדמנות לשיר יחד את השיר 'גינה לי חביבה'. מתכוננים לאכול סלט? דפדפו לשיר 'מלפפון ירוק' ושירו את השיר לקראת הארוחה. ולפעמים אפשר לשיר "סתם" בלי סיבה, רק כי נעים לשיר ביחד…
שירים ותנועות
איך הולכים הדובים? ואיך מתקתק השעון? כדאי ללוות את השירים בתנועות גוף: ללכת כמו דוב, לטפוף על קצות האצבעות כמו טיפות, או לתקתק כמו שעון.
מילים ומנגינות
בשירים ישנן מילים או שורות שחוזרות על עצמן. ניתן ללוות אותן בתנועת גוף קבועה וליצור מעין פזמון חוזר של מילים ותנועה.
רבים מהשירים בספר הולחנו. תוכלו לקחת תוף מרים, כפות עץ או מכסים של סירים, ולחגוג יחד בשיר, מנגינה וריקוד. לאחר שהילדים יכירו את השירים היטב, תוכלו לשחק במשחק ניחושים: התחילו לזמזם את המנגינה ותנו לילדים לנחש את ההמשך ולהצטרף אליכם.
מי כמונו הדובים
איך קוראים ספר שירים?
ניתן לקרוא את כל השירים ברצף או לבחור בכל פעם בשיר המתאים לחיי הכיתה במעון.
דקלום – מומלץ להתחיל להכיר את השירים בעזרת דקלום ורק לאחר מכן לשיר אותם. הדקלום תורם רבות להתפתחות השפה בגיל הרך.
מי כמונו הדובים
"עוד פעם!" לשיר שוב ושוב
כדאי לשוב אל אותו השיר כמה פעמים, בכל פעם באופן אחר: בקריאה, בדקלום עם הפעוטות ובשירה, שכן החזרה על שיר כמה פעמים היא הדרך של פעוטות ללמוד בהנאה.
כשהפעוטות כבר מכירים כמה שירים, כדאי לשתף אותם בבחירת השיר האהוב עליהם ולשיר אותו יחד.
מי כמונו הדובים
יצירתו של לוין קיפניס
לוין קיפניס (1989-1890) הוא מחלוצי המשוררים והסופרים לילדים בעברית בארץ ישראל. לוין קיפניס כתב ותרגם מאות שירים וסיפורים לילדים, היה שותף להקמת הוצאת ספרים לילדים ותיאטרון לילדים וערך כתבי עת, מקראות וספרי לימוד.
לוין קיפניס היה יוצר פורה במיוחד וזכה בפרסים רבים. "המטרייה הגדולה של אבא", "שלושת הפרפרים", "שישה בשקיק אחד" ו"אליעזר והגזר" הם כמה מסיפוריו ומשיריו המוכרים והאהובים עד היום.
מי כמונו הדובים
שירים ומחשבות
"הכבש השישה עשר" הוא אוסף שירים וסיפורים שאפשר לקרוא ברצף או לבחור בכל פעם שיר או סיפור אחר בהתאם לזמן, לחוויה שעברתם או סתם כשמתחשק. האם תוכלו לכתוב יחד סיפור או שיר על חוויה יומיומית שלכם? ואולי תוסיפו עוד בית לאחד השירים שבספר?
הכבש השישה-עשר
זה קרה גם לי
במהלך הקריאה כדאי לשוחח יחד ולבחון – אילו מחשבות ורגשות עולים אצלכם, ילדים ומבוגרים, בעקבות השיר? האם הוא מזכיר לכם חוויות שחוויתם? תוכלו לשתף זה את זה בתחושות ובחוויות שלכם כיום ובתקופת הילדות שלכם, ההורים.
הכבש השישה-עשר
כשאהיה גדול אהיה זמר
רבים מהשירים שבספר מולחנים, וזו הזדמנות להאזין להם, לשיר אותם יחד וליהנות מהלחנים של יוני רכטר ושל מוזיקאים נוספים. אפשר להקליט את עצמכם שרים יחד, ללוות את השירה בנגינה ולהמציא תנועות לשירים אהובים.
הכבש השישה-עשר
מתכון כדורי השוקולד של רות סירקיס!
האם גם אתם/ן אוהבים ואוהבות שוקולד? צפו במתכון המפורסם של רות סירקיס לכדורי שוקולד והכינו אותו בבית!
הכבש השישה-עשר
כשאהיה גדול אהיה צייר
בעקבות שירים שאהובים עליכם תוכלו ליצור במגוון דרכים: לצייר בגוונים ירוקים את האיש הירוק, לאייר כיצד אתם נראים מאחור, לצלם גן סגור, או ליצור את הכבש השישה עשר מצמר גפן. כשתסיימו תוכלו להציג את היצירה ולָחוד חידה: איזה שיר או סיפור עומדים מאחורי היצירה?
הכבש השישה-עשר
מפגש בגן ובכיתה
"הכבש השישה-עשר" הוא אחד מספרי הילדים המוכרים והמצליחים ביותר שכתב יהונתן גפן – משורר, פזמונאי, סופר, מחזאי, מתרגם, עיתונאי וסטיריקן. אתן מוזמנות ליהנות מהספר לאורך השנה כולה ולבחור בכל פעם שיר או סיפור לאור הנושא שנלמד בגן באותה עת, לאור חוויות שעברתם, לפי עונת השנה או סתם כך, ללא סיבה.
להעשרה – שיח סביב השיר "אני אוהב" מאת יהונתן גפן, גן לוטם, יבנה
יהונתן גפן משוחח עם ילדים על השירים – הטלוויזיה החינוכית
הכבש השישה-עשר
מה אני אוהב?
מי אוהב שוקולד? מי אוהבת ימי הולדת? תוכלו לשיר את השיר "אני אוהב" ולבקש מהילדים לקום כששרים על דבר-מה שהם אוהבים. תוכלו גם לשאול את הילדים מה עוד הם אוהבים ולחבר לשיר בתים נוספים.
הכבש השישה-עשר
מרגיש לי....
בעקבות השיר "כשאומרים" תוכלו לשחק במשחקי אסוציאציות. יושבים במעגל ושואלים את הילדים:
- מה מרגישים כשאומרים… אבטיח? (קיץ, קר, כיף…)
- מה מרגישים כשאומרים… לחם? (בית, חוֹם…)
לחלופין, תוכלו לשאול:
- מה אומרים כדי להרגיש… קיץ?
- מה אומרים כדי להרגיש… בית?
כדאי להדגים וללוות את הפעילות בתמונות ממחישות.
הכבש השישה-עשר
רעיונות נוספים בעקבות השירים
עצמאות – בעקבות השיר "הֵי, אני כבר לא תינוק" הילדים יכולים לספר ולהדגים דברים שהם יכולים לעשות בעצמם.
נקודות מבט – בעקבות השיר "לג'ירף יש צוואר ארוך" ניתן לעמוד על קובייה ולספר איך נראה העולם מלמעלה, ומה רואה "מי שמביט בי מאחור".
הכבש השישה-עשר
יוצרים ביחד
כל שיר הוא הזדמנות ליצירה:
תערוכה – יוצרים תערוכה של איורים בהשראת שירים אהובים.
שרים ומקליטים – מקליטים את ילדי הגן שרים יחד שיר אהוב.
שרים בתנועה – ממציאים תנועות מיוחדות לשיר ומסריטים את הילדים בשיר ובריקוד.
הכבש השישה-עשר
טבע ומדע
"ברקים ורעמים בליל חורף קר…" – מהו ברק ומהו רעם, ואיך הם נוצרים?
להעשרה – איך נוצרות תופעות החורף
הכבש השישה-עשר
קשר עם קהילת הגן
תוכלו להעניק להורים שירון, ובו איורים של הילדים ותמונות של הילדים רוקדים ושרים ולשלוח להורים פסקול של הילדים השרים יחד.
להעשרה – איך קוראים ספר שירים?
הכבש השישה-עשר
איפה הילד הזה שהוא אני ואיפה הילד הזה שהייתי פעם?
תוכלו לדפדף ולחפש בספר את השיר שמדבר עליכם: על איזה שיר תוכלו לומר בוודאות "הילד הזה הוא אני"? או היה אני? זו ההזדמנות שלכם, ההורים, לספר על הילדים שהייתם. תוכלו לחפש תמונת יַלדוּת ולספר את סיפור היַלדוּת שלכם סביב התמונה: איזה ילדה או ילד הייתם? מה אהבתם ומה הצחיק אתכם? ממה פחדתם ומה הרגיז אתכם
והילד הזה הוא אני
מה רואים מהחלון שלכם?
ומה אפשר לראות רק אצלכם בבית? האם אפשר לראות אותו דרך החלון? במה עוד אתם מיוחדים כמשפחה? האם יש לכם שיר אהוב, או פעילות שאתם נהנים לעשות יחד? האם יש טקס קבוע בחגיגות המשפחתיות או משהו שמצחיק אתכם שוב ושוב? אולי יש לכם משפט או מילה שהמצאתם, או שיש מילה בעלת משמעות מיוחדת שרק אצלכם במשפחה מבינים? ומה חסר לכם והייתם רוצים להוסיף, משהו שיציץ מהחלון שלכם: דמות, חפץ, חיה, או אולי בכלל להשמיע ממנו שיר?
והילד הזה הוא אני
משחק – הילד הזה הוא...
מיהי הילדה הזאת? ומיהו המבוגר הזה? – ניתן לשחק במשחק משפחתי שמשתף ילדים וילדות, מבוגרים וצעירים: בכל סבב אחד מבני המשפחה חושב על אחד המשתתפים ומתאר אותו באופן עקיף. למשל: "הילד הזה שאני חושבת עליו אוהב לשחק בכדור", או: "האדם שאני חושב עליו אוהב לשתות קפה אחר הצהריים". לאחר התיאור צריכים המשתתפים לנחש מי הילד הזה, הילדה הזו או המבוגר הזה שעליו רמזו הרמזים במשחק. תוכלו להוסיף קרובים וחברים המוכרים לכולם ואינם נמצאים לידכם.
והילד הזה הוא אני
מפגש ושיחה בגן -
יהודה אטלס הפליא לכתוב מנקודת המבט של ילדים. תוכלו לשוחח עם הילדים והילדות ולשאול שאלות המעודדות שיח רגשי, כגון:
מה אהבתם?
מה מצחיק אתכם?
אילו דברים מאלה המתוארים בשירים קרו גם לכם?
מה הייתם רוצים שיקרה לכם?
חזרה לספר לאורך השנה – הספרים אומנם מחולקים למשפחות, אך השירים יכולים להמשיך וללוות את הילדים והילדות. מומלץ לחזור ולקרוא את השירים לאורך השנה בעקבות אירועים בחיי הגן ומחוצה לו ולחזור על שירים שהילדים אוהבים במיוחד.
לשיר ביחד – אפשר לשיר את שירי הספר שהולחנו וללוות אותם בתנועות המחשה. "והילד הזה הוא אני" – יואל לרנר ואפי בן ישראל
והילד הזה הוא אני
חלונות מְספרים -
"הייתי רוצה שיֵדעו כולם…" – מה כל ילד וילדה היו רוצים שידעו עליהם? מה מייחד אותם? בהשראת החלונות שבספר תוכלו להכין לוח, ובו חלון אישי לכל אחד מילדי וילדות הגן. בכל חלון יופיעו תצלום אישי ופרטים אישיים שכל ילד וילדה רוצים לשתף בהם את כולם. במהלך השנה אפשר להוסיף פריטים.
והילד הזה הוא אני
משחקים – "והילד הזה הוא..." -
תוכלו לבקש מהילדים ומהילדות לעצום עיניים בזמן שאחד מהם מתחבא מאחורי חלון מדומה מקרטון. הילד המתחבא יחשוף יד, ישלח רגל או יציץ מבעד לחלון, והקבוצה תנסה לנחש מיהו. כדאי לבקש מהילד המתחבא לספר על נושא אחד הקשור לעצמו: בעל חיים אהוב, שאלה שאני לא אוהב ששואלים אותי וכד'.
והילד הזה הוא אני
"והילד הזה הוא אתה" -
כדי להעמיק את תחושת השייכות והקהילה בגן כדאי לערוך ריאיון עם הילדים והילדות על החברים והחברות שלהם. ניתן לשלב שאלות, כמו:
– באילו משחקים החבר או החברה אוהבים לשחק?
– מה החבר או החברה אוהבים לעשות בחצר: להתגלש? לאכול?
ביום הולדת של אחד מילדי וילדות הגן כדאי לשתף את הקבוצה בתשובות וכך להעמיק את ההיכרות בין כולם ולצד זה להעניק תשומת לב לכל אחד ואחד.
והילד הזה הוא אני
"הילדים והילדות האלה הם אנחנו" -
לאחר היכרות עם שיר ניתן להמחיש אותו באמצעות קבוצה קטנה של ילדים וילדות ולצלם אותם באותו הזמן. כך תיצרו מאגר תצלומים הקשורים לשירים שבאמצעותו אפשר להכין כרטיסיות שיזכירו לילדים ולילדות את השירים ויאפשרו להם לבחור שירים לשמיעה חוזרת.
כדאי להכין מהתצלומים מצגת וספרון משותף.
והילד הזה הוא אני
בחירת השיר האהוב -
לאחר היכרות מעמיקה עם השירים ניתן לערוך בחירות לשיר האהוב ביותר שיתקיימו ביום שיא, יום הבחירות! ההכנות לכך יכללו היכרות עם מושגים וערכים דמוקרטיים, יעודדו ביטוי אישי ושיתופיות ויכולות לכלול שיחות שבהן הילדים והילדות ינמקו את בחירתם בעל-פה ובכתיבה ופעילויות יצירתיות כמו הכנת כרזות עידוד לשיר האהוב. אפשר גם לשלב בחירות באשכול גנים בפעילות ממשית או וירטואלית.
והילד הזה הוא אני
העשרה -
סרטון גננט – מפגש אישי רגשי בין הגננת לבין ילד או ילדה לשם יצירת "קשב לטובת קשר".
והילד הזה הוא אני
פעילות יצירה מהנה לכל המשפחה
פעילות יצירה מהנה לכל המשפחה בעקבות "הילד הזה הוא אני".
הוציאו להדפסה, גזרו, הוסיפו תמונות וצרו לכם לוח של המשפחה שלכם ♥
והילד הזה הוא אני
והילד הזה הוא אני
קוראים אחרת
קוראים אחרת: קריאת ספר שירה שונה מקריאת סיפור. השירים שבספר קצרים וקליטים, ונלווים להם איורים צבעוניים ושמחים שיצרה שולמית צרפתי. כדאי להזמין את ילדיכם לדפדף בספר ולבחור בכל פעם שיר אחר. עם הזמן הם יכירו את המילים ויוכלו לדקלם את השירים לבד.
רק אני ואתה – שירים לפעוטות
שרים יחד
שרים יחד: כמה מהשירים המופיעים בספר הולחנו. אם אינכם מכירים את הלחנים, אפשר לחפש אותם באינטרנט, להאזין למנגינה ולשיר עם ילדיכם. תוכלו לצרף לשירה כלים פשוטים: תוף, פעמון, מפוחית או שתי כפות עץ.
רק אני ואתה – שירים לפעוטות
מעלים הצגה
מעלים הצגה: אפשר להציע לילדים לאסוף בובות וחיות צעצוע ולהמחיז באמצעותן שירים אהובים. תוכלו גם לשלב תנועות: לרכוב על מטאטא ולשיר יחד את השיר "פָּרָש", להקים תזמורת סירים ולצאת במחולות עם השיר "מקהלת נוגנים" או לעופף בבית כמו פרפרים בעקבות "הפרח לפרפר".
רק אני ואתה – שירים לפעוטות
כי עוד נמשכת השרשרת
כי עוד נמשכת השרשרת: האם אתם זוכרים שירים שלמדתם בילדותכם? בעקבות הקריאה בספר תוכלו לנסות להיזכר בשירים שידעתם בעל-פה, לשיר אותם ולהכיר גם אותם לילדיכם.
רק אני ואתה – שירים לפעוטות
מילים ומנגינה
מילים ומנגינה: לחלק מהשירים בספר יש מנגינה. כדאי ללמד אותם לילדים ולשיר יחד. האם הורי הילדים מכירים את המנגינות? אפשר לחפש בערוץ יוטיוב ובאתרי אינטרנט את המנגינות לשירים שבספר ולהפיץ להורים את הקישורים. כך הם יוכלו לשיר אותם עם הילדים בבית.
רק אני ואתה – שירים לפעוטות
שירי אצבעות
שירי אצבעות: האצבעות שלנו יכולות להפוך לפרפר מעופף – יד אחת היא הפרפר והיד השנייה היא הפרח אליו הוא ניגש; כפות ידיים קעורות הופכות לקן לגוזלים; כפות הידיים עולות ויורדות כמו נדנדה; תנועות ידיים גם הופכות לכלי נגינה – תוף, חצוצרה וכינור.
רק אני ואתה – שירים לפעוטות
תמונה מספרת
תמונה מספרת: כדאי לקרוא את הספר כמה פעמים במעון, לאפשר לילדים להחזיק בספרים ולהציע להם לחפש את השירים על פי האיורים. אפשר להזמין כל פעם ילד אחר לבחור את השיר שתשירו או תדקלמו יחד. כשהילדים יקחו הביתה את העותקים האישיים שלהם, הם כבר ידעו לזהות את השירים לפי התמונות, "לקרוא" את הספר ולדקלם או לשיר את השירים לבד!
רק אני ואתה – שירים לפעוטות
לשיר ולנוע – לדהור, לצהול, לעופף ולצייץ
לשיר ולנוע – לדהור, לצהול, לעופף ולצייץ: שיריו של באליק מלאים בעלי חיים וקרבה לטבע. יחד עם הילדים תוכלו להמחיז בתנועות את השירים: לעופף כציפורים, לדהור ברחבי החדר כסוסים, לרקוע ברגליים כדובים כבדים. כשיוצאים לחצר אפשר לחפש ציפורים, פרחים ופרפרים.
רק אני ואתה – שירים לפעוטות
שיר ומשחק בגן הירק
שיר ומשחק בגן הירק: בעקבות השיר: "בגינת הירק" כדאי להכיר לילדים את מגוון הירקות שבשיר. אפשר להביא סלסלה עם ירקות שונים למעון. מה מיוחד בכל ירק? באיזה צבע הוא? איזו צורה יש לו? תנו לילדים למשש, להריח וכמובן לטעום. חפשו יחד, האם יש לכם בין המשחקים במעון ירקות מפלסטיק או בד שמופיעים גם הם בשיר? מומלץ להכין סלט או ירקות חתוכים וליהנות יחד מארוחה בריאה.
רק אני ואתה – שירים לפעוטות
אמצעי המחשה - מכינים פרפרים
אמצעי המחשה – מכינים פרפרים: הכיני עם הילדים פרפרים מנייר איתם אפשר להמחיז את השיר "הפרח לפרפר". העתיקי את כפות הידיים של כל ילד על נייר צבעוני וגזרי – אלה יהיו כנפיי הפרפר. את השדרה אפשר להכין מכפית חד פעמית, ולהדביק לה עיניים מתגלגלות ומחושים ממנקי מקטרות. כעת ניתן לצבוע ולקשט במדבקות. תני לילדים להחזיק בכפית, לנער את הכנפיים ולעוף
רק אני ואתה – שירים לפעוטות
בחיבור לנושא השנתי
בחיבור לנושא השנתי: שומרים על ייחודיות שומרים על אחדות: האם לכולם אותו יחס לגשם ומים? אפשר לשאול את הילדים, מי אוהב להירטב? מי אוהב להיות בחוץ בגשם? מי לא? איזו עונה עדיפה עליכם – קיץ או חורף? אפשר לקשט לוח קיר בדעותיהם של הילדים.
הספר הרטוב
שעשועי מילים וחרוזים
שעשועי מילים וחרוזים: שירה נכתבת בשפה שונה מסיפורים, לרוב שירים קצרים והם נכתבים בשפה "רזה", כאשר ניתנת חשיבות רבה למקצב ולחריזה. אפשר ללוות את הקריאה בכלי הקשה או במחיאת כפיים, להמציא חרוזים משלכם ולהשתעשע במשחקי מילים.
הספר הרטוב
משחקי מים
משחקי מים: גשם בחוץ, החצר מוצפת ואין אפשרות לשחק בחוץ או לצאת לטיול. מה עושים? מכריזים על "חגיגות הספר הרטוב" בתוך הגן!
כדאי לבחור את הפעילויות שמתאימות לך ולילדים – וכמובן, לשלוח לנו תיעוד ותמונות מחגיגות הספר הרטוב בגן שלכם!
– ממלאים קערות עם מים ונוזל כלים ומפריחים בועות סבון
– עורכים ניסויים מדעיים, מה צף ומה שוקע?
– מקימים מסלול מכשולים של "שלוליות בגן": מפזרים חישוקים על הרצפה ולפי ההוראות מדלגים מעליהם, נעים כמו חיות שונות, הולכים בהליכת עקב בצד אגודל, קופצים על רגל אחת…
– מביאים לגן מגפיים גדולים ומשחקים מרוץ שליחים של הליכה במגפיים הגדולים
– מציירים בצבעי מים
– שרים שירי מים וחורף
– מכבסים צעצועים ובגדי בובות בתוך גיגיות מים
– משחקים "מחבואים" או "נחש מי" מאחורי מטריות
– מקימים תזמורת "מנגנים גשם" בעזרת נקישה בלשון, תיפוף על כפות הידיים ורקיעות ברגליים
– מכינים מקלות גשם מחומרים שונים
– עורכים תערוכה של ספרי חורף וגשם: כדאי לבקש מההורים והילדים להביא מהבית ספרים, לערוך תצוגה ולקרוא אותם יחד.
הספר הרטוב
להבדיל מסיפור, אוסף שירים אפשר לקרוא בכל סדר שרוצים
להבדיל מסיפור, אוסף שירים אפשר לקרוא בכל סדר שרוצים. אילו שירים אתם וילדיכם אוהבים במיוחד? אתם מוזמנים לקרוא את השירים בספר שוב ושוב, להתבונן יחד באיורים, ובכל פעם לבקש מילדיכם לבחור שיר אחר.
הספר הרטוב
אפשר לשוחח עם ילדיכם
אפשר לשוחח עם ילדיכם: האם הם אוהבים להירטב? האם נוכל להסתדר בלי מים? כיצד המשפחה שלנו תורמת לחיסכון במים?
הספר הרטוב
תוכלו לצאת יחד לטיול שלוליות והשפרצות
תוכלו לצאת יחד לטיול שלוליות והשפרצות. אל תשכחו להצטייד במטרייה ובמגפיים! אחרי שתתייבשו תוכלו לשוב ולקרוא בספר שירים רטובים.
הספר הרטוב
כשהגשם יורד לא תמיד אפשר לצאת מהבית
כשהגשם יורד לא תמיד אפשר לצאת מהבית. תוכלו להכין קופסת משחקים לימים גשומים. מבקשים מהילדים לקשט קופסת נעליים ריקה. בתוך הקופסה שומרים הפתעות ל להפרחת בועות ְ קטנות: מדבקות, צבעים, מָכ סבון, וגם פתקים מצוירים ובהם רעיונות לבילוי משפחתי ביום גשום )שעשועי מילים, קריאת ספרים, אפייה ועוד(. את הקופסה מטמינים, ופותחים אותה רק בימים גשומים!
הספר הרטוב
האם כבר ירד היורה?
האם כבר ירד היורה? כמה גשם יֵרֵד השנה? ילדיכם יכולים להיות שותפים לציפייה ולמעקב אחר הגשם ולהכין איתכם לוח מעקב. בכל ערב בחודשי החורף מציינים בציור אם ירד גשם באותו היום. בתום העונה אפשר לספּור יחד את הימים שירדו בהם גשמי ברכה.
הספר הרטוב
האם אתם מַכירים עוד שירים וסיפורים על גשם ומים (למשל "שלולי" מאת מירה מאיר, "מגפיים" מאת מרים רות, "סיפור על גשם" שעיבדה רות קלדרון)? אפשר לחפש אותם בבית או בספרייה להתכרבל יחד בפינה חמה (ויבשה) של הבית ולקרוא אותם.
הספר הרטוב
המלצת הסופרת
המלצת הסופרת – יצירת ספרונים "נפגשים באמצע הדרך": שהם סמיט ממליצה גם לתלמידים ליצור ספרים על חברות ויצירה. לוקחים שלושה דפים בגודל A4 ומקפלים אותם לשניים. כל אחד מתאר מפגש מקרי והידידות, האהבה או היצירה שצמחו מהמפגש (למשל, שני ילדים שנפגשו בגן והפכו לחברים טובים, היכרות עם חבר או חברה בחוג או בקייטנה, אפילו על גבר ואשה שהגיעו כל אחד מארץ אחרת, נפגשו ויצרו משפחה). קו האמצע של הספרון משמש חייץ בין חיי הדמויות, לפני ואחרי המפגש ביניהם.
יקינתון
הסיפור מאחורי השיר
הסיפור מאחורי השיר: כדאי לצפות עם התלמידים בראיון עם רבקה גווילי (החל מהדקה 19.50 בתוך הקלטה), בו מספרת רבקה על הידידות שלה עם לאה גולדברג ועל השיר "פזמון ליקינטון". סקרנים לשמוע עוד הסיפורים שמאחורי השירים? תכלו למצוא עוד דוגמאות באתר התכנית "שיר של יום" של משרד החינוך.
יקינתון
חקר על הפרח יקינתון
חקר על הפרח יקינתון: היקינתון המזרחי פורח בימים אלה ממש בגליל העליון והתחתון, בכרמל בחרמון. אולי אחד התלמידים ראה אותו בטיול? כדאי לעודד פעילות חקר על הפרח. מידע בוטני, וסיפורי עמים מעניינים על הפרח תוכלו למצוא
באתר צמח השדה
יקינתון
מציירים בהשראת הכריכה
מציירים בהשראת הכריכה: באיורי הספר בולט השימוש בטכניקה של נקודות צפופות. בשיתוף עם המורה לאומנות אפשר להציג לתלמידים ציורים של אמנים שיצרו בסגנון זה, הנקרא בלועזית "פוינטליזם". גם התלמידים יכולים להתנסות בציור בסגנון: מציירים בעזרת עיפרון ציור, ואחר כך בעזרת צבעי מים ומקלות אוזניים צובעים את הציור בטכניקה של נקודות, נקודות. תוכלו לתלות תערוכה על הקיר בעקבות הספר.
יקינתון
בחיבור לנושא השנתי
בחיבור לנושא השנתי: "שומרים על האחדות שומרים על הייחודיות", הצטרפו למיזם השנתי:
"הסיפור שלי הסיפור של כולנו!"
"לילה לילה": האם שרו לכם את השיר "פזמון ליקינתון" מילדותכם? אילו שירים שמעו ילדי הכיתה לפני השינה? אפשר להזמין את ההורים והתלמידים לערב שירי ערש, בו ישירו יחד שירי ערש מארצות שונות, של פעם ושל היום. תוכלו גם לבקש מכל משפחה לתרום שיר ערש וליצור יחד שירון של הגן.
כאן
תוכלו להוריד תבנית מעוצבת לספר שירי ערש של הכיתה. אל תשכחו להוסיף בו גם את השיר שלכם!
יקינתון
כדאי לחפש באיורים רמזים להבדלים ולדמיון בנסיבות החיים של לאה ורבק
כדאי לחפש באיורים רמזים להבדלים ולדמיון בנסיבות החיים של לאה ורבקה. תוכלו לקרוא או לספר את הסיפור יחד ולחלק ביניכם תפקידים: אחד מספר רק את סיפור חייה של לאה, והשני – את של רבקה.
יקינתון
לאה ורבקה שלטו בשפות רבות, ובהן שפת המוזיקה ושפת הציור!
לאה ורבקה שלטו בשפות רבות, ובהן שפת המוזיקה ושפת הציור! אפשר לבחור מילה, רגש או חפץ ולחשוב על דרכים שונות בהן ניתן לבטא אותם – במילים, בתנועה או בציור.
יקינתון
מה יודעים ילדיכם על שנות הילדות שלכם?
מה יודעים ילדיכם על שנות הילדות שלכם? אפשר לקבוע זמן ל"מפגש היכרות מחדש" ולהזמין את הילדים לשאול אתכם שאלות. תוכלו להכין ספרון ביוגרפי משותף ובו ציוני דרך במסלול החיים שלכם ושל ילדיכם..
יקינתון
האם אתם אוהבים לשיר?
האם אתם אוהבים לשיר? האם אתם מנגנים בכלי נגינה? אפשר להכין שירון של שירים אהובים ולהזמין חברים ומשפחה לערב שירה וריקודים.
יקינתון
האם אתם מכירים יצירות נוספות שכתבה לאה גולדברג
האם אתם מכירים יצירות נוספות שכתבה לאה גולדברג? אפשר לחפש בבית או בספרייה עוד סיפורים שלה, כמו "המפוזר מכפר אז"ר", "מר גוזמאי הבדאי", "ניסים ונפלאות", ועוד.
יקינתון
האזינו לסיפור "הדלת הירוקה"
אנו מזמינים אתכם/ן להאזין להקלטה הקסומה של הסיפור "הדלת הירוקה", מאת: רינת הופר | איורים: רינת הופר | הוצאת: כנרת זמורה (כיתות א')
יוצרים ומגישים – ירדן בר כוכבא – הלפרין ודידי שחר
מוזיקה, עיבודים ונגינה – טל בלכרוביץ'
פתיח ולחן לשיר "אסור" – דידי שחר
מוכנים/ות? מת – חי – לים! ▶️
הדלת הירוקה
לשיר ולשחק
לשיר ולשחק אפשר לקיים פעילות של יצירה ומשחק בהשראת השירים. למשל, נתין להכין רשימה של הדברים ש"מותר" בכיתה שלנו בעקבות השיר "אסור", לכתוב יומנים סודיים לאורך כמה ימים בעקבות השיר "יומן סודי", לבנות אוהל בכיתה בעקבות "ארמון" או לצייר ציור משותף בוורוד בלבד בעקבות "ורוד".
הדלת הירוקה
איורים עם קריצה לאמנים מפורסמים
איורים עם קריצה לאמנים מפורסמים: אם תתבוננו מקרוב באיורים, תגלו כי חלק מהם רומזים על ציורים של אמנים מפורסמים, למשל "מחכה עם חכה" (סלבדור דלי), "קשקוש" (ווסילי קנדינסקי), "חלום" (מוריץ קורנליס אשר). ומי עוד? מומלץ לשתף את המורה לאמנות, להכיר לילדים את האמנים ולהציג את ציוריהם, ואפילו להתנסות באיור בהשראתם.
הדלת הירוקה
ספר ברכבת
ספר ברכבת: בעקבות השיר תוכלו לקשט פינה בכיתה כמו קרון ברכבת ולהכניס אליה מדף או סלסלה לספרים. אפשר להזמין את הילדים לפי התור להביא ספרים אהובים מהבית או מהספרייה, להציג את הספרים שבחרו לחברי הכיתה ולקרוא אותם "בתוך הרכבת".
הדלת הירוקה
אילו עוד ספרים של רינת הופר אתם מכירים?
אילו עוד ספרים של רינת הופר אתם מכירים? רינת הופר, סופרת אהובה, כתבה ספרי ילדים רבים ומצליחים. כדאי לבקש מהתלמידים לחפש בבית ובספריה ספרים נוספים שלה ולהביא אותם לכיתה. אפשר להיזכר יחד בספרי ילדות ולהשוות בין האיורים. תוכלו לערוך תערוכה בכיתה או בספרייה הבית-ספרית.
הדלת הירוקה
מאיפה באים רעיונות?
מאיפה באים רעיונות? בחלק מהשירים היוצרת שותלת רמזים לתהליך היצירה. לפעמים רעיונות טובים מתגלים דווקא בזמן שיושבים ומחכים, או מתוך השעמום, והסחת הדעת. תוכלו למצוא דוגמאות לכך בשירים "מחכה עם חכה", "שעמום" ו"פקעת". אפשר לשוחח על "שעמום" ויצירה ולשאול את הילדים, האם פעם צמח להם רעיון מצוין בזמן שהשתעממו? מומלץ לשתף גם בחוויה אישית משלך.
הדלת הירוקה
כדאי לשבת בנחת ולקרוא יחד את השירים. אילו שירים אתם וילדיכם אוהבים במיוחד? האם אתם אוהבים את אותם השירים? עם מי מהדמויות הזדהיתם? האם השירים עוררו בכם זיכרונות של חוויות שעברתם?
הדלת הירוקה
תוכלו לחפש בין האיורים את השעונים
תוכלו לחפש בין האיורים את השעונים, חפשו את אלה האמיתיים שתלויים על הקיר, ואת אלה הדמיוניים שמופיעים כתלתלים של ילדה או כפקעות של בצל. מתי מסמנים השעונים את השעה ומתי את הזמן שעובר? האם לפעמים אתם או ילדיכם מרגישים שהזמן לא זז? מתי הוא "עף" ונעלם בלי ששמתם לב?
הדלת הירוקה
גם רגעים יומיומיים שגרתיים ו"קטנים" יכולים להפוך לשיר, לציור או לסיפור
גם רגעים יומיומיים שגרתיים ו"קטנים" יכולים להפוך לשיר, לציור או לסיפור. אפשר לבחור עם ילדיכם רגע כזה מהיום שעבר עליכם, לשוחח עליו וליצור בעקבותיו.
הדלת הירוקה
רינת הופר מרבה לכתוב ולצייר על חוויית הכתיבה והציור
רינת הופר מרבה לכתוב ולצייר על חוויית הכתיבה והציור. אפשר לדפדף יחד בספר ולחפש את העפרונות שבאיורים. האם מצאתם עיפרון שהוא שרביט קסמים? עיפרון שהוא מפתח? ומה עם אגרטל שהעפרונות שבו הופכים להיות עציץ פורח צבעוני? ויש עוד, נסו למצוא אותם.
הדלת הירוקה
תוכלו לשוחח על הקסם שבתהליך היצירה ולחשוב יחד
תוכלו לשוחח על הקסם שבתהליך היצירה ולחשוב יחד: אילו היה לכם עפרון קסמים, מה הייתם עושים בו?
הדלת הירוקה
באיורי הספר משולבים דפים עליהם אותיות דפוס כמו דפי עיתון ודפים מספרים ישנים
באיורי הספר משולבים דפים עליהם אותיות דפוס כמו דפי עיתון ודפים מספרים ישנים. אפשר ליצור עם הילדים תמונת קולאז' שמורכבת מדפי טיוטה שאין בהם שימוש או מעיתונים ישנים. מה נולד מהשילוב הזה?
הדלת הירוקה
רינת הופר כתבה עוד סיפורים ושירים רבים
רינת הופר כתבה עוד סיפורים ושירים רבים, ובהם "חנן הגנן", "מישו", ו"מפלצת סגולה". כדאי לחפש אותם בבית או בספרייה ולקרוא אותם יחד.
הדלת הירוקה
גם ילדי הגן יכולים לרקום
באיורי הספר משובצות עבודות רקמה של אלינה זשקביצ́ה, גם ילדי הגן יכולים לרקום. לוקחים נייר קשיח, יוצרים בו רצף חורים בעזרת מחורר והילדים יכולים לרקום בו שרוכי נעליים. אפשר להכין כרטיסי רקמה ברמות שונות, ניתן לחורר נקבים קטנים יותר ולהשתמש בחוטים עדינים וצבעוניים, הילדים הגדולים יוכלו לרקום במחט גובלן לא חדה
הצבע השמיני
משיריה של שלומית כהן-אסיף
רבים משיריה של שלומית כהן-אסיף הולחנו עבור ילדים. אפשר ללמד את ילדי הגן את אחד השירים המולחנים וכך להרוויח היכרות עם עוד שיר. הנה כמה רעיונות:
יופי של צפרדע,
זברה ג'ירף וצב ושותפים.
הצבע השמיני
לשחק עם הילדים "חבילה עוברת"
"מה שבחוץ זה לא מה שבפנים". בעקבות השיר "בבטן האבטיח" אפשר לשחק עם הילדים "חבילה עוברת". בכל סיבוב יורדות עטיפות של נייר עיתון עד שבפנים מוצאים הפתעה משמחת. כל ילד יוכל להכין מתנה להוריו בה החוץ אינו מעיד על הפנים – ציור יפה ומלא אהבה עטוף בניירות ישנים.
הצבע השמיני
להכין ציור ולהכניס אותו מגולגל אל תוך בקבוק
בשיר "ליטוף ברוח" הילד עצוב כי הליטוף שלו לא חזר. אפשר, כמו באיור השיר, להכין ציור ולהכניס אותו מגולגל אל תוך בקבוק. כל ילד ייתן את הבקבוק שלו ויקבל בקבוק מילד אחר.
הצבע השמיני
לקרוא בכל סדר שתרצו
בשונה מסיפור, אוסף שירים ניתן לקרוא בכל סדר שתרצו. אילו שירים אתם וילדכם אוהבים במיוחד? אתם מוזמנים לקרוא את הספר שוב ושוב, בכל פעם לבקש מילדיכם לבחור שיר או שניים ולחזור על שירים אהובים פעם אחר פעם. עם הזמן ילדיכם יכירו את השירים ויוכלו להצטרף לקריאה ולהשלים את החרוזים.
הצבע השמיני
כל אחד משירי הקובץ ניתן להמחזה בעזרת חפצים שבבית
כל אחד משירי הקובץ ניתן להמחזה בעזרת חפצים שבבית. תוכלו לבחור שיר אהוב ולהמחיז אותו יחד. אפשר גם להמציא לחן או קצב לשיר, להיעזר בכלי נגינה או להוסיף תנועות ריקוד לשיר שאהבתם.
הצבע השמיני
לדמיין את השיר
אתם מוזמנים לבקש מהילדים להניח את הראש על הברכיים שלכם ולעצום עיניים. בזמן הקריאה בקשו מילדיכם לדמיין את השיר ולנסות לחשוב איך הם היו מאיירים אותו. כאשר הילדים פוקחים עיניים ופוגשים באיור של ענבל לייטנר, אפשר לשאול אם הם ראו בדמיונם את השיר באופן דומה לענבל? אתם מוזמנים לצייר את האיור שחשבתם עליו.
הצבע השמיני
לרקום שם
אם תתבוננו באיורים תבחינו בעבודת הרקמה מעשה ידיה של אלינה זשקביצ´ה. אתם יכולים לבחור עם הילדים חוטי רקמה צבעוניים, ולרקום עבורם את שמם על תיק בד או לעטר ציפה של כרית.
הצבע השמיני
הצצה אל עולמו הפנימי של הילד והזמנה לשיחה פתוחה על רגשות
שיריה של שלומית כהן-אסיף מאפשרים הצצה אל עולמו הפנימי של הילד והזמנה לשיחה פתוחה על רגשות. לדוגמה, בשיר "הפחד שישב על הכסא הכחול" אפילו הפחד מפחד להיות לבדו. תוכלו לשתף זה את זה בפחדים ולנסות למצוא יחד דרכים להתגבר.
הצבע השמיני
"דף לבן, מה תהיה?"
"דף לבן, מה תהיה?" תנו לדמיון להשתולל מול הדף הלבן, אפשר לכתוב, לצבוע, לקשקש, לגלגל לכדור, להכין כתר, עפיפון, או סירה של שודדי ים, וליצור בעקבות שירי הספר.
הצבע השמיני
ספריה של שולמית כהן אסיף
שולמית כהן אסיף כתבה למעלה מ-70 ספרים. האם אתם מכירים יצירות נוספות שהיא כתבה? אפשר לחפש בבית, בספריית הגן או בספריה המקומית ספרים ושירים פרי עטה ולקרא אותם בהנאה.
הצבע השמיני
שלומית כהן-אסיף
שלומית כהן-אסיף נולדה בשנת 1949 בעיראק ועלתה ארצה עם משפחתה בהיותה בת שנה וחצי. היא כתבה עשרות ספרים לילדים ובהם אגדות, סיפורים ושירים. בין ספריה האהובים: "הארנב ממושי", "מסיבה בגן העכברים" "מעשה בכוכב שנפל לשלולית" ועוד רבים אחרים. שלומית כהן-אסיף היא יוצרת אהובה ומוערכת, רבים משיריה הולחנו, תורגמו לשפות זרות ואף עובדו להצגות. לאורך השנים זכתה כהן-אסיף בפרסים רבים על יצירתה, ביניהם פרס זאב לספרות ילדים ונוער, פרס ביאליק, ופרס אקו"ם על מפעל חיים בתחום ספרות הילדים והנוער.
הצבע השמיני
הפרח שלי
הפרח שלי כדאי לשבת בנחת ולדפדף יחד בספר. אילו שירים אתם אוהבים במיוחד? ואילו פרחים? בשונה מסיפור רציף, אוסף של שירים ניתן לקרוא בכל סדר שתרצו — לבחור בכל פעם פרח אחר ולקרוא יחד את השיר שלו.
מר סביון וגברת רקפת
איפה הצפרדע?
איפה הצפרדע?
בכל עמוד בספר מופיעים גם בעלי חיים. ילדיכם יכולים לחפש את החיות שמסתתרות באיורים השונים. האם מצאתם את הצפרדע, הדבורים, הזיקית והזחל?
מר סביון וגברת רקפת
מר סביון וגברת רקפת – ההצגה!
מר סביון וגברת רקפת – ההצגה!
תוכלו לצייר ולצבוע את מר סביון, את גברת רקפת ודמויות אחרות מתוך השירים, להדביק אותם על מקלות ארטיק ולהמחיז את השירים.
מר סביון וגברת רקפת
חוזרים על חרוזים:
חוזרים על חרוזים:
כדאי לקרוא את השירים כמה פעמים. עם הזמן הילדים יכירו אותם ויוכלו להשלים את החרוזים.
מר סביון וגברת רקפת
טיול בעקבות פרחים:
טיול בעקבות פרחים:
אילו פרחים גדלים בקרבת הבית שלכם? תוכלו לצאת לטיול ולחפש פרחים: לטעום חמציץ, לחוש את הקוצים של הוורד, לנשוף על סביון הסב ולהריח נרקיס נפלא. האם הפרחים שראיתם דומים לציורים שבספר?
מר סביון וגברת רקפת
ביקור במשתלה:
ביקור במשתלה:
אפשר לבקר במשתלה ולבחור יחד פקעות, זרעים או עציץ עם פרחים. ילדיכם יכולים לעזור להשקות את הפרחים בבית ולעקוב אחר צמיחתם.
מר סביון וגברת רקפת
בובות אצבע
אפשר להכין בובות אצבע של הפרחים והחיות ולהמחיז דרכן את השירים. הנחיות ודוגמאות לבובות תוכלו למצוא באתר.
מר סביון וגברת רקפת
להכין כתרי פרחים
תוכלי להכין כתרי פרחים אותם יקשטו הילדים במדבקות. כאשר הילדים יחבשו את הכתרים, הגן יהפוך לגינה פורחת וצבעונית.
מר סביון וגברת רקפת
להביא אל הגן פרחים אמיתיים
ניתן להביא אל הגן פרחים אמיתיים ולתת לילדים לחקור אותם בעזרת החושים: באיזה צבע הם? האם העלים שלהם חלקים או מחוספסים? האם יש להם ריח?
מר סביון וגברת רקפת
אלו פרחים צומחים סביבנו
אלו פרחים צומחים סביבנו, אילו חיות קטנות אפשר למצוא בחצר או בדרך למעון? השירים מזכירים גם לנו, המבוגרים, את פלאי הטבע. כדאי לצאת החוצה ולחפש פרחים, פרפרים וחיות קטנות אחרות. אפשר לבקש מההורים לצלם את ילדיהם במפגש עם הטבע ולהציג את התמונות על קיר במעון.
מר סביון וגברת רקפת
האזינו לסיפור "מעשה בחתוליים ושאר החיות"
אנו מזמינים אתכם/ן להאזין להקלטה הקסומה של הסיפור "מעשה בחתוליים ושאר החיות", מאת: ע. הלל | איורים: אלונה פרנקל | הוצאת: כתר (כיתות ב')
יוצרים ומגישים – ירדן בר כוכבא – הלפרין ודידי שחר
מוזיקה, עיבודים ונגינה – טל בלכרוביץ'
פתיח ולחן לשיר "השועל והחסידה" – דידי שחר
מוכנים/ות? מת – חי – לים! ▶️
מעשה בחתולים ושאר החיות
לקרוא את השיר בקבוצות קטנות
כדאי לקרוא את השיר בקבוצות קטנות. אפשר להעניק לכל אחד הזדמנות להקריא בקול ולשים לב למקצב, לצלילים ולחרוזים (המשעשעים, לעתים) של ע. הלל. בתום הקריאה תוכלו לשוחח יחד: האם פעם רציתם להיות כמו מישהו אחר? אולי חלמתם על שיער מתולתל או בצבע אחר, להיות גבוהים יותר או נמוכים יותר, לגור במקום שונה מזה שבו אתם גרים?
מעשה בחתולים ושאר החיות
פאות, איפור ותחפושות
בעזרת פאות, איפור ותחפושות אפשר להתחפש ולחוש איך זה להיראות אחרת. בסוף המשחק כדאי להדגיש את היופי ואת התכונות האהובות של כל אחד בקבוצה, ולעודד את הילדים לשמוח במי שהם ולראות את היופי בכל אחד.
מעשה בחתולים ושאר החיות
שיעור באיור - חתול!
למדו לצייר חתול יחד עם נעם נדב!
מגוון שיעורים באיור עם נעם נדב בעמוד היוטיוב שלנו, לצפייה לחצו >>
מעשה בחתולים ושאר החיות
לשוחח עם הילדים על תחושת העלבון
בעקבות העלבון והכעס סומרים החתולים את עורם, זוקפים את זנבם ונמנעים מלדבר זה עם זה. תוכלו לשוחח עם הילדים על תחושת העלבון. כיצד אפשר להבחין אם חבר נעלב מאיתנו? מה כדאי לעשות במקרה כזה, וכיצד כדאי להגיב כאשר מישהו מעליב אותנו?
מעשה בחתולים ושאר החיות
לשוחח על כעסים ומריבות בין חברים, ועל התפייסות
"נמשך הברוגז יום יומיים כי עקשנים היו השניים": אפשר לשוחח על כעסים ומריבות בין חברים, ועל התפייסות. שני החתולים מצליחים להתפייס לבד, ללא עזרה מבחוץ. אך לפעמים בן אדם שלישי, שאינו מעורב רגשית, יכול לסייע לחברים שרבו. כיצד פותרים מריבות בכיתה שלכם? מתי פונים למורה, מה תפקידם של ילדי הכיתה בגישור בין שני חברים שרבים, מתי אפשר להסתדר לבד? רצוי לחזק את יכולתם של הילדים להתפייס לבד וגם להשכין שלום בין חברים שרבו. בעקבות הסיפור אפשר להעצים את הילדים ולהנחיל נהלים חדשים בכיתה שיסייעו להתמודד עם כעסים, עלבונות ומריבות.
מעשה בחתולים ושאר החיות
להכין בובות-יד בעזרת גרב ישן
הילדים יכולים להכין בובות-יד בעזרת גרב ישן, בדים וכפתורים ולהמחיז את הסיפור – פעם במילים שלהם, פעם עם החרוזים של השיר. האם קשה לזכור את כל המילים בעל-פה?
מעשה בחתולים ושאר החיות
להכיר עוד סיפורים או שירים מאת ע' הלל או אלונה פרנקל
זו הזדמנות להכיר עוד סיפורים או שירים מאת ע' הלל או אלונה פרנקל. בעקבות הקריאה תוכלו לבקש מהילדים לחפש בבית או בספרייה המקומית ספרים נוספים שלהם, להציג אותם בכיתה ולערוך תערוכה.
מעשה בחתולים ושאר החיות
השיר מתאים לנושא השנתי "האחר הוא אני"
השיר מתאים לנושא השנתי "האחר הוא אני". ניתן למצוא מידע רב בקישורים הבאים:
אתר משרד החינוך – נושא "האחר הוא אני": http://cms.education.gov.il/EducationCMS/Units/ui/
תכנית מפתח הלב לחודש כסלו – על הערך "שונות": http://cms.education.gov.il/EducationCMS/Units/Yesodi/Hevra/MafteachHalev/Kislev.htm
מעשה בחתולים ושאר החיות
האם פעם רציתם להיות כמו מישהו אחר?
האם פעם רציתם להיות כמו מישהו אחר? אולי חלמתם על שיער מתולתל או בצבע אחר, להיות גבוהים יותר או נמוכים יותר, לגור במקום שונה מזה שבו אתם גרים? בעקבות השיר "מעשה בחתולים" נסו להתחפש ולחוש איך זה להיראות אחרת. בסוף המשחק כדאי להדגיש את היופי ואת התכונות האהובות של כל אחד מבני המשפחה ולעודד את ילדיכם לשמוח במי שהם ולראות את היופי בכל אחד.
מעשה בחתולים ושאר החיות
לדפדף בספר ולעיין יחד באיורים
כדאי לדפדף בספר ולעיין יחד באיורים מלאי החן של אלונה פרנקל שמלווים את השירים השונים. האם כך דמיינתם את גיבורי השירים? גם אתם וילדיכם יכולים לצייר את החתולים, את הדוכיפת, את הנמלה ואת שאר החיות וליצור מהדורה משפחתית וייחודית של אוסף השירים.
מעשה בחתולים ושאר החיות
כיצד אפשר להבחין אם חבר או בן משפחה נעלבים מאיתנו?
בעקבות העלבון והכעס סומרים החתולים את עורם, זוקפים את זנבם ונמנעים מלדבר זה עם זה. תוכלו לשוחח עם ילדיכם על תחושת העלון. כיצד אפשר להבחין אם חבר או בן משפחה נעלבים מאיתנו? מה כדאי לעשות במקרה כזה, וכיצד כדאי להגיב כאשר מישהו מעליב אותנו?
מעשה בחתולים ושאר החיות
נמשך הברוגז יום יומיים כי עקשנים היו השניים
"נמשך הברוגז יום יומיים כי עקשנים היו השניים": בעקבות השיר אפשר לשוחח על כעסים ומריבות בין חברים ועל התפייסות. תוכלו לשתף זה את זה במריבות שהיו לכם ולהיזכר בדרכים שבהן התפייסתם.
מעשה בחתולים ושאר החיות
להכין יחד בובות-יד בעזרת גרב ישן
תוכלו להכין יחד בובות-יד בעזרת גרב ישן, בדים וכפתורים ולהמחיז את הסיפור – פעם במילים שלכם, פעם עם החרוזים של השיר. האם קשה לזכור את כל המילים בעל-פה?
מעשה בחתולים ושאר החיות
האם ילדיכם מכירים עוד סיפורים או שירים מאת ע' הלל או אלונה פרנקל
האם ילדיכם מכירים עוד סיפורים או שירים מאת ע' הלל או אלונה פרנקל? בעקבות הקריאה תוכלו לחפש אצלכם בבית או בספרייה המקומית ספרים נוספים שלהם ולקרוא גם אותם יחד.
מעשה בחתולים ושאר החיות
לחלק לילדים את הספרים ולאפשר להם לדפדף בהם באופן עצמאי
כדאי לחלק לילדים את הספרים ולאפשר להם לדפדף בהם באופן עצמאי. מה מגלים בכל עמוד?
הטיול הקטן
מה נמצא בסביבת הגן שלך?
בשיר "הטיול הקטן" מתוארים הנוף והצמחיה בסביבת קבוצת כנרת. מה נמצא בסביבת הגן שלך? אפשר לצאת לטיול עם ילדי הגן (ויחד עם משפחותיהם, אם מתאים) ולגלות את הצמחים, הפרחים, הבניינים, בעלי החיים ועוד הרבה דברים שמאפיינים את האזור בו אתם חיים.
הטיול הקטן
השיר "הטיול הקטן" מתאר טיול בעונת האביב
השיר "הטיול הקטן" מתאר טיול בעונת האביב. לכל עונה צבעים ונופים משלה. מה מאפיין את התקופה הנוכחית בטבע בסביבת הגן שלכם? תוכלי להכיר לילדים את שמות הפרחים שפורחים בעונה זו, ולחזור לשיר ולספר (זכרי, שני עותקים נשארים בספריית הגן!) בעוד כמה חודשים כדי לגלות את השינויים בסביבה.
הטיול הקטן
לבקש מההורים לרשום יחד עם ילדיהם חוויות מטיולים משפחתיים
משפחות רבות יוצאות לטיולים משפחתיים, בעיקר בסופי שבוע ובחגים. תוכלי לבקש מההורים לרשום יחד עם ילדיהם חוויות מטיולים משפחתיים ולערוך בגן "חוברת הטיולים שלנו". אפשר לבקש מההורים לצלם את הילדים ולצייר יחד את הנופים והחוויות, ולשלב את התמונות והצילומים בחוברת.
הטיול הקטן
כדאי ללמד את המנגינה, לשיר את השיר יחד ולעסוק בתנועה ובריקוד.
האיורים של ליאת יניב עשויים מלאכת מחשבת של הדבקת פיסות נייר צבעוניות. גם ילדים צעירים יכולים להכין תמונה בהדבקה של פיסות נייר. תוכלו לקרוע או לגזור פיסות של נייר עיתון, ולהכין מהן קולאז' צבעוני.
לשיר "הטיול הקטן" יש מנגינה קלה וקצבית, המתאימה ממש לקצב של הליכה ברגל. כדאי ללמד את המנגינה, לשיר את השיר יחד ולעסוק בתנועה ובריקוד.
הטיול הקטן
שירון מאוייר של שירי נעמי שמר
אלו שירים נוספים של נעמי שמר אתם שרים בגן? תוכלו להכין עם הילדים שירון מאוייר של שירי נעמי שמר ובמהלך השנה להוסיף לו שירים חדשים.
הטיול הקטן
מה שנמצא בטבע נשאר בטבע
הידעת? בנוסח המקורי של השיר היה כתוב "אלף רקפות כל אחד אסף". לפני חמישים שנה לא הייתה מודעות להגנה על פרחי בר, וילדי הגן קטפו פרחים רבים. כאשר נהיו הפרחים מוגנים נענתה נעמי שמר לבקשה להחליף את המילה "אסף" ב"ספר". תוכלו לחלוק את המידע הזה עם ילדיכם ולעורר את הרגישות שלהם ל"מה שנמצא בטבע נשאר בטבע".
הטיול הקטן
נצייר את הטיול ברצף מתחילתו ועד סופו
המלצות של יהודית פינקיאל, מדריכה ארצית למוסיקה, האגף לחינוך קדם יסודי:
נקרא את הספר ונשים לב לדברים שפגשנו בטיול, נכין כרטיסיות בהן נצייר את הדברים שפגשנו, נאזין לשיר ונסדר את הכרטיסיות על פי סדר הופעתם
נמחיז בדרמה יוצרת את השיר כשנעזר בכרטיסיות שהכנו, נחלק כרטיס לכל ילד. כל אחד בתורו יניח את הכרטיסייה המתאימה לפי השיר
נצייר את הטיול ברצף מתחילתו ועד סופו, נצטרף בשירה תוך כדי דפדוף בספר
הטיול הקטן
כדאי "לצאת לטיול"
כדאי "לצאת לטיול" עם ילדיכם בין דפי הספר, להתבונן היטב באיורים ולגלות בהם את המתואר במילות השיר. המאיירת ליאת יניב הוסיפה עוד פרטים, שאינם מוזכרים בשיר. נסו למצוא גם אותם.
הטיול הקטן
גם ילדים צעירים יכולים להכין תמונה בהדבקה של פיסות נייר
האיורים עשויים מלאכת מחשבת של הדבקת פיסות נייר צבעוניות. גם ילדים צעירים יכולים להכין תמונה בהדבקה של פיסות נייר. תוכלו לקרוע או לגזור פיסות של נייר עיתון, ולהכין מהן קולאז' צבעוני.
הטיול הקטן
לשיר את השיר יחד
לשיר "הטיול הקטן" יש מנגינה קלה וקצבית, המתאימה ממש לקצב של הליכה ברגל. אם אתם מכירים את המנגינה, תוכלו לשיר את השיר יחד. אפשר גם להיזכר בשירים נוספים שכתבה נעמי שמר ולהכין שירון של שירי נעמי שמר לערב שירה משפחתי.
הטיול הקטן
איך הסביבה הקרובה שלכם נראית?
מילות השיר משקפות את נוף ילדותה של נעמי שמר בקבוצת כינרת. איך הסביבה הקרובה שלכם נראית?
הטיול הקטן
לצאת לטיול קצר בסביבת הבית
כמו הילדים בשיר, אפשר לצאת לטיול קצר בסביבת הבית. כל אחד בתורו מודיע מה הוא רואה, למשל "אני רואה נמלה!" "אני רואה ציפור!" האם אתם שמים לב לאותם הדברים?
הטיול הקטן
הליכה משותפת היא זמן נהדר לשיחה
הליכה משותפת היא זמן נהדר לשיחה. תוכלו לשוחח עם ילדיכם לשאול מה מרגש אותם וממה הם מתפעלים, ולשתף אותם בתחושות שלכם.
הטיול הקטן
לצייר את הדרך מהבית אל הגן
לאחר הטיול תוכלו לצייר את הדרך מהבית אל הגן ולהוסיף ציורים של החי ושל הצומח שפגשתם לאורך המסלול.
הטיול הקטן
"פעוטרון"-תאטרון סיפור של כ-45 דקות ובו נחשפים הילדים בהדרגה למכלול מיצירותיה של נעמי שמר. לפרטים נוספים לחצ/י כאן
הטיול הקטן
דוד פולונסקי המאייר
דוד פולונסקי המאייר – פרופיל אמן באתר "הפנקס"
פרח נתתי לנורית
לבחור שיר אחד או שניים בלבד ש"מדברים אלייך"
לפני שאת מתייחסת לספר בגן, כדאי לקחת אותו הביתה ולקרוא בעיון את השירים השונים. אין הכרח לקרוא את כל היצירות בגן! אפשר לבחור שיר אחד או שניים בלבד ש"מדברים אלייך". האם יש שיר שאת זוכרת מילדותך? האם שיר אחד אהוב עלייך יותר מאחרים, או מתאים במיוחד למציאות של ילדי הגן בתקופה זו?
פרח נתתי לנורית
לקרוא את השירים בקבוצות קטנות
מומלץ מאד לקרוא את השירים בקבוצות קטנות ולעודד שיחה פתוחה שמחברת אותם למצבים חברתיים ורגשיים של הילדים.
פרח נתתי לנורית
לחזור על הקריאה מספר פעמים ואף לעודד את הילדים ללמוד לדקלם אותם בעל-פה.
קריאת שירה בגיל הרך מזמינה התייחסות לצלילים, חרוזים, ושעשועי מילים. כדאי לחזור על הקריאה מספר פעמים ואף לעודד את הילדים ללמוד לדקלם אותם בעל-פה.
פרח נתתי לנורית
"איך שיר נולד?"
"איך שיר נולד?" גם ילדים צעירים יכולים ליצור שירה מקורית, שמבטאת את הרגשות וההווי שלהם ואת הסתכלותם על העולם. ילדים צעירים יותר "חופשיים" ממבוגרים ומטבע הדברים הם "משוררים מלידה". בעקבות השירים באוסף, הילדים יכולים ליצור ולצייר שירים שלהם.
פרח נתתי לנורית
אפשר ללמד את הילדים את המנגינה של השירים
לחלק מהשירים באוסף מנגינה, אחרים מזמינים המחזה בעזרת בובות או תחפושות. אפשר ללמד את הילדים את המנגינה של השירים המולחנים, לשיר, להציג ולרקוד יחד.
פרח נתתי לנורית
להזמין את ההורים והילדים לערב "שירים של פעם"
כדאי להזמין את ההורים והילדים לערב "שירים של פעם" בגן. זו הזדמנות להכיר לכולם יצירות שהן "נכס צאן ברזל" של המורשת הישראלית, וגם לבקש מהורים שלא נולדו בארץ ללמד כמה שירי ערש מתרבויות שונות. אפשר לקשט את הגן עם כוכבים, לשיר ולהמחיז את השירים, להגיש שוקו חם, וכמובן – לבוא לבושים בפיג'מה!
פרח נתתי לנורית
רוב ילדי הגן כבר מכירים את סדר אותיות האל"ף-בי"ת.
רוב ילדי הגן כבר מכירים את סדר אותיות האל"ף-בי"ת. האם הם גם מבינים את כל מילות השיר, למשל מילים כמו "מן ונופת"? לעתים קרובות מופיעות מילים לא מוכרות בשירים ובספרים. בעקבות השיר וכסיכום שנה תוכלו להיזכר יחד במילים חדשות או יוצאות דופן שהילדים למדו משירים וספרים, ולהשתשע יחד במשחקי מילים.
אלף בית
איוריה של איה גורדון-נוי
איוריה של איה גורדון-נוי עשויים בטכניקת קולאז' ומזמנים פעילות מהנה ויצירתית סביב אותיות ומילים. כדאי להציע לילדים לחפש ולגלות בכל עמוד עצמים, דמויות, צמחים, בעלי חיים ועוד שפותחים באותה האות.
אלף בית
כדאי לשלב את הספר בפעילות בתנועה, ריקוד, תיפוף ועוד.
המנגינה והמקצב של שיר האל"ף-בי"ת מעלים חיוך על פנינו וממש מזמינים אותנו להצטרף בשירה ובמחול! כדאי לשלב את הספר בפעילות בתנועה, ריקוד, תיפוף ועוד.
אלף בית
האותיות שעיצבה איה גורדון-נוי באיורים לשיר עשויות חומרים שונים
האותיות שעיצבה איה גורדון-נוי באיורים לשיר עשויות חומרים שונים: האות כ' מורכבת מחפצים, האות ע' מקרשים והאות ש' מגזרי נייר. גם ילדי הגן יכולים לעצב אותיות ומילים במגוון חומרים וטכניקות: אפשר להכין קולאג', לאפות אותיות שאהובות עליהם מבצק, ללוש אותיות פלסטלינה, לכתוב באבנים בשעת הטיול וליצור אותיות גם בגופם דרך התנועה.
אלף בית
לחפש בספריית הגן ובבתים ספרים שיצאו בספרית פיג'מה בשנים קודמות העוסקים בקריאה
כדאי לחפש בספריית הגן ובבתים ספרים שיצאו בספרית פיג'מה בשנים קודמות העוסקים בקריאה, באותיות ובשפה העברית: "אות בבאר" מאת שהם סמיט, "בן ציון והסביבון הראשון" מאת דבורה עומר ו"אותיות מתוקות" מאת ג'קי לוי. רעיונות לפעילות מהנה בגן ובבית בדפי הספרים ובגלריית תמונות באתר של ספריית פיג'מה.
אלף בית
האם שמת לב ששיר האל"ף –בי"ת מבליט גם את ערך החברות?
האם שמת לב ששיר האל"ף –בי"ת מבליט גם את ערך החברות? יחד עם הילדים תוכלו לחפש לכך רמזים: האותיות השכנות חברות זו לזו- ה' ו-ו' – הדס וורד שפרחו בחולות, ז'-ח'- שתיהן ביחד זר חבצלות, כ'-ל'- כן ולא, מ'-נ'- מן ונופת קח לך ותן גם לו, ובסיום- ש' ות' שלום ותודה. האיור מוסיף לאווירת היחד- בראש האות ח' מופיע חיבוק, הטוב של האות ט' מצויר כחיבוק עם טלה ועוד.
אלף בית
להשוות בין המילים שהילדים שייכו לאותיות ולהכין בגן תערוכה של הספרונים.
ברעיונות לפעילות בבית הצענו למשפחות להכין ספרוני אל"ף—בי"ת משלהם. אפשר להשוות בין המילים שהילדים שייכו לאותיות ולהכין בגן תערוכה של הספרונים.
אלף בית
לשלב את ספריית פיג'מה באירועי סוף השנה בגן.
אנו מזמינים אותך לשלב את ספריית פיג'מה באירועי סוף השנה בגן. בעקבות הספר אפשר לערוך מסיבה סביב השפה העברית או בעקבות יצירותיה של נעמי שמר. כדאי לחפש שירים מאוירים נוספים שלה, שחולקו בספריית פיג'מה בשנים הקודמות: "הטיול הקטן" ו"אנשים טובים". נשמח לשמוע כיצד שולבו התכנית והספרים בסיום שנה בגן שלך!
אלף בית
איה גורדון-נוי איירה את הספר בטכניקת הקולאז'
איה גורדון-נוי איירה את הספר בטכניקת הקולאז', ושילבה ציור וחומרים שונים. בהשראת הספר תוכלו להכין יחד חוברת משלכם תוך שימוש בטכניקת קולאז', עם מילים שמתחילות בכל אות.
אלף בית
האם ילדיכם מכירים את כל מילות השיר?
האם ילדיכם מכירים את כל מילות השיר? בכל עמוד מסתתרות הפתעות, מילים וחפצים שאינם מוזכרים בשיר. האם זיהיתם את כולם? האם תוכלו להוסיף?
אלף בית
את השיר כתבה כלת פרס ישראל נעמי שמר
את השיר כתבה כלת פרס ישראל נעמי שמר. האם אתם מכירים את המנגינה שלו? כדאי לשיר אותו, ואפשר גם להמציא לו תנועות בהתאם למילות השיר. אילו שירים נוספים של נעמי שמר מוכרים לכם? אפשר להכין יחד שירון מצויר של שיריה ולארגן ערב שירה משפחתי.
אלף בית
למצוא אותיות במקומות רבים
אפשר למצוא אותיות במקומות רבים: על שלטי רחוב, בעיתונים, על אריזות מזון, ברשימות קניות ועוד. תוכלו לבחור כל פעם אות אחת ולחפש אותה במקומות שונים בסביבה.
אלף בית
לשחק משחק, לעבור בין חדרי הבית ולחפש מילים שמתחילות באותיות ובצלילים שונים.
בשיר מוזכרות מילים מעולמות תוכן שונים – חיות וצמחים, רגשות ומחוות, איברי הגוף ועוד. אפשר לשחק משחק, לעבור בין חדרי הבית ולחפש מילים שמתחילות באותיות ובצלילים שונים.
אלף בית
אתם זוכרים כיצד למדתם קרוא וכתוב?
אתם זוכרים כיצד למדתם קרוא וכתוב? חגגתם בטקס מיוחד? גם אתם שרתם את שיר האלף-בית? תוכלו לשתף את ילדיכם.
אלף בית
נעמי שמר – אֵם הזמר העברי
נעמי שמר – אֵם הזמר העברי
נעמי שמר נולדה בקבוצת כינרת בשנת 1930. שיריה מלווים את החיים במדינת ישראל לאורך השנים; רבים מהם מתארים את הארץ – את נופיה ואת חיי היום-יום בה, ואחרים היו פסקול לאירועים חשובים ומרגשים בתולדות המדינה. השירים הראשונים של נעמי שמר נכתבו כאשר הייתה גננת ומורה למוזיקה של ילדי הקיבוץ, ושירים רבים שלה מוכרים לילדי הגנים עד היום.
נעמי שמר הייתה פזמונאית פורה מאוד, ועשרות משיריה מוכרים ואהובים על מבוגרים ועל ילדים כאחד. בין שיריה המוכרים: "ירושלים של זהב", "אנשים טובים", "אורחים לקיץ" (אצלנו בחצר), "הכול פתוח" ו"לו יהי". בשנת 1983 זכתה בפרס ישראל לזמר עברי. בשנת 2004 נפטרה ונקברה בבית הקברות בכינרת.
אלף בית
לקרוא את השירים בקבוצות קטנות ולאפשר לילדים לעיין מקרוב באיורים
כדאי לקרוא את השירים בקבוצות קטנות ולאפשר לילדים לעיין מקרוב באיורים. האיורים לעיתים מספרים לנו סיפורים שלא כתובים בשירים עצמם. עודדי את הילדים למצוא סיפורים באיורים )למשל: ב'כדורסל' – הילדים שיושבים על הספסל, מה אומר המבט של סבא בשיר 'ארמון ממתקים', מה עושים בעלי החיים בשיר 'אל ראש ההר'?(. תוכלו להמציא יחד דקלומים קטנים העוסקים בסיפורים שבאיורים.
פעם ניצחתי שלושה ענקים
השינון מסייע בפיתוח הזכרון.
השינון מסייע בפיתוח הזכרון. תוכלי לחלק את הילדים לקבוצות. כל קבוצה תוכל לשנן את אחד השירים, ולאחר מכן – לדקלם בפני הגן.
פעם ניצחתי שלושה ענקים
הפעלת הדמיון יכולה להוות מקור שעשוע ועונג לילדים ולמבוגרים
הפעלת הדמיון יכולה להוות מקור שעשוע ועונג לילדים ולמבוגרים. אפשר לשחק יחד ולהגיע לארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות – תוכלו להמציא או להגזים בכיף: "אילו הייתי גבוה כמו ג'ירפה…", "לו יכולתי לטוס בשמיים…", או "אילו יכולתי להיות בשני מקומות באותו זמן…". תוכלו לצייר את המצבים הדמיוניים ולהכין לעצמכם אלבום "אילו הייתי…".
פעם ניצחתי שלושה ענקים
האם אתם מכירים ספרים נוספים העוסקים בגוזמה או במשאלות הלב?
האם אתם מכירים ספרים נוספים העוסקים בגוזמה או במשאלות הלב? בקשו מהילדים וההורים לחפש בבית או בספריה ספרים כאלה. תוכלו לקרוא אותם ביחד בגן ולערוך תערוכת ספרים, או לייחד לכך מדף בפינת הספרים. ספרים לדוגמה: "מר גוזמאי הבדאי" ו"כובע קסמים" מאת לאה גולדברג, ו"ככה נעשיתי שודד ים" מאת מלינדה לונג.
פעם ניצחתי שלושה ענקים
להשתעשע במילים ולהמציא חרוזים משלכם
בעקבות השירים המחורזים תוכלו להשתעשע במילים ולהמציא חרוזים משלכם. האם יש חרוז לשמכם הפרטי ולשמות בני המשפחה האחרים?
פעם ניצחתי שלושה ענקים
בעולם הדמיון כל חפץ יכול לקבל תפקיד חדש.
בעקבות השיר 'ספגטי': בשיר הילד מושך ספגטי מתוך קערה והופך אותו לחבל. בעולם הדמיון כל חפץ יכול לקבל תפקיד חדש. הניחי במרכז המעגל חפצים שונים בגדלים שונים (כף, כסא, חרוז…) ותני לילדים להפליג עם הדמיון ולמצוא לחפצים שימושים חדשים.
פעם ניצחתי שלושה ענקים
בעקבות השיר 'חדר סודי'
בעקבות השיר 'חדר סודי': בשיר לילד יש חדר סודי שאין אליו כניסה להורים. שם הוא מכניס אולי דברים שהוא לא יכול להכניס הביתה – כלבים, חתולים ועכברים. ילדים אוהבים סודות. ומבוגרים לא תמיד ערים לחשיבות של שמירה על הפרטיות של הילדים. הכיני עם הילדים קופסת סודות שהם יכולים להחביא בה דברים קטנים. תוכלי לנצל את ההזדמנות גם לדבר על סודות שאסור לשמור בלב.
פעם ניצחתי שלושה ענקים
מה החברים עושים בכל תמונה?
כדאי לעיין באיורים ולחפש את שלושת החברים של הילד ואת הכלב הנלווה אליהם, שמופיעים כמעט בכל דף. מה החברים עושים בכל תמונה? האם הם שותפים להרפתקאות של הילד?
פעם ניצחתי שלושה ענקים
לדפדף יחד בספר ולהקריא בקול את השירים
אפשר לדפדף יחד בספר ולהקריא בקול את השירים. בשונה מסיפור עלילתי, קובץ שירים ניתן לקרוא בכל סדר שתרצו. האם אחד השירים מוצא חן בעיניכם במיוחד? תוכלו ללמוד לדקלם אותו.
פעם ניצחתי שלושה ענקים
להמציא שירים דמיוניים קצרצרים
גם אתם יכולים להמציא שירים דמיוניים קצרצרים על משהו שכביכול עשיתם או על דברים שקרו לכם.
פעם ניצחתי שלושה ענקים
בעקבות השירים המחורזים תוכלו להשתעשע במילים ולהמציא חרוזים משלכם
בעקבות השירים המחורזים תוכלו להשתעשע במילים ולהמציא חרוזים משלכם. האם יש חרוז לשמכם הפרטי ולשמות בני המשפחה האחרים?
פעם ניצחתי שלושה ענקים
לילד בשירים קורים דברים מצחיקים ובלתי-צפויים
לילד בשירים קורים דברים מצחיקים ובלתי-צפויים: הוא רוכב על ענן, מתעמת עם ענקים, מטייל עם פיל ברחוב. אפשר לדמיין: אילו הייתי הילד, למה היה הופך הספגטי שלי? את מי הייתי מרכיב על פיל? מה ומי הייתי מכניס לחדר סודי? תוכלו לצייר יחד את השירים הדמיוניים שלכם, או את החדר הסודי שלכם.
פעם ניצחתי שלושה ענקים
הפעלת הדמיון יכולה לסייע להתמודד עם מגבלות או קשיים במציאות
הפעלת הדמיון יכולה לסייע להתמודד עם מגבלות או קשיים במציאות. אפשר לחשוב יחד על מצבים בהם הדמיון היה עוזר לנו ביומיום, ולשאול למשל "אילו הייתי גבוה כמו ג'ירפה…", "לו יכולתי לטוס בשמיים…", או "אילו יכולתי להיות בשני מקומות באותו זמן…" תוכלו לצייר את המצבים הדמיוניים ולהכין לעצמכם אלבום "אילו הייתי…".
פעם ניצחתי שלושה ענקים
קוראים אחרת
קוראים אחרת
קריאת ספר שירה שונה מקריאת סיפור. השירים שבספר קצרים וקליטים, וכדאי לקרוא אותם שוב ושוב. כדאי להזמין את ילדיכם לדפדף בספר ולבחור כל פעם שיר אחר. עם הזמן הם יכירו את המי־ לים ויצליחו לדקלם אותן לבד.
דוד ירח בשמיים
שרים ביחד
שרים ביחד
חלק מהשירים בספר הולחנו. אם אינכם מכירים את הלחנים אפשר לחפש אותם באינטרנט, להאזין למנגינה ולשיר יחד. תוכלו גם לצרף לשירה כלים פשוטים: תוף, פעמון, מפוחית או שתי כפות עץ.
דוד ירח בשמיים
מעלים הצגה
מעלים הצגה
לחיות בספר אופי אנושי: הדובי מרפא את הבובה, הירח מתקרח, והארנבת יוצאת לקניות. אפשר להציע לילדים לאסוף בובות וחיות צעצוע ולהמחיז באמצעותם שירים אהובים.
דוד ירח בשמיים
נזכרים בחרוזים
נזכרים בחרוזים
האם אתם זוכרים שירים שלמדתם לדקלם בילדותכם? בעקבות הקריאה בספר תוכלו לנסות להיזכר בשירים שידעתם בעל-פה ולהכיר גם אותם לילדיכם.
דוד ירח בשמיים
לשירים יש מקצב
לשירים יש מקצב. כדאי ללוות את קריאת השירים בטפיחה על הברך להדגשת המקצב. תוכלי לחלק לילדים כלי הקשה ולהזמין אותם להצטרף.
דוד ירח בשמיים
משחקי חרוזים
משחקי חרוזים: את יכולה להפנות את תשומת ליבם של הילדים לחרוזים שבשירים, בזכותם קל לנו ללמוד שירים בעל פה. את יכולה לבחור שיר אחד שתקראו יחד מספר פעמים עד שהילדים ידעו את השיר בעל פה. תוכלו גם למצוא בעצמכם חרוזים, אמרי לילדים מילה שמופיעה באחד מהשירים בספר ונסו יחד למצוא לה חרוז, למשל קטנטנה-מסכנה, לברוח-כוח.
דוד ירח בשמיים
לבחור כמה שירים באותו נושא ולהרחיב בו
ניתן לבחור כמה שירים באותו נושא ולהרחיב בו. לדוגמה, בעקבות שירים בנושא עננים והירח ('דוד ירח בשמיים', 'על ענן-כביש', 'דניאל מטפס') תוכלו לצאת יחד לחצר ולהקריא את השירים בזמן שהילדים שוכבים עם הפנים לשמיים. האם יש עננים? האם רואים את הירח? תוכלי לעבור בין הילדים ולשמוע את תשובותיהם. בהמשך הילדים יכולים לעצב יצירות של שמיים ועננים בעזרת צמר גפן ודבק.
דוד ירח בשמיים
לאפשר לילדים להתבונן באיורים היפים שציירה אורה איתן
כדאי לאפשר לילדים להתבונן באיורים היפים שציירה אורה איתן. האיורים מזמינים את הילדים לדמיין ולחוות בעצמם את המתואר בשיר. בעזרתם הילדים יוכלו גם לזהות את השירים, ועם הזמן הם יכירו את סדר השירים ו"יקראו" אותם לבד.
דוד ירח בשמיים
להאזין ללחן ולשיר יחד, לצרף תוף, פעמון, רשרשן או שתי כפות ידיים
חלק מהשירים הולחנו. אתם יכולים להאזין ללחן ולשיר יחד, לצרף תוף, פעמון, רשרשן או שתי כפות ידיים.
דוד ירח בשמיים
קישור לשיר
האם אתם מכירים את הלחן של השיר? >> אתם מוזמנים לשיר אותו יחד, כשאצבעות כפות הידיים צמודות ומדמות ראשי ברווזים, ואמות הידיים מדמות את צוואריהם.
קישור לשיר
בַּרְוָזַיִם
עוד שירי אצבעות
זו הזדמנות להיזכר בעוד שירי אצבעות: >> 'סבתא בשלה דייסה' (עממי) ו'עשר אצבעות לי יש' (מאת רבקה דווידית), שירי דגדוג ושירי הקפצה על הברכיים. האם אתם זוכרים שירים ששרו לכם בילדותכם? שירים בשפות אחרות?
בַּרְוָזַיִם
השוו את אמות הידיים
אפשר לגרוב גרביים על הידיים שלכם ושל ילדיכם ולדקלם יחד את השיר. השוו את אמות הידיים (צווארי הברווזים) שלכם ושל ילדיכם, מי הארוך מהשניים?
בַּרְוָזַיִם
שוחחו עם ילדיכם על הדברים שהם אוהבים לעשות עם חברים או עם אחים
הברווזים מוצגים כזוג חברים, שונים זה מזה אך נהנים לעשות הכל יחד. שוחחו עם ילדיכם על הדברים שהם אוהבים לעשות עם חברים או עם אחים.
בַּרְוָזַיִם
בדקו היכן סבתא מחפשת את הברווזים
המאיירת רעיה קרס פיתחה באיוריה את נושא החיפוש. דפדפו עם ילדיכם בספר ובדקו היכן סבתא מחפשת את הברווזים. האם שמתם לב שכל ׳אתרי החיפוש׳ [ארובה, מריצה, ספסל, כד, ארגז תפוחים] מופיעים כבר באיור בראשית הספר (בעמודים 2-3)?
בַּרְוָזַיִם
משחקי הסתתרות
כמו בשיר תוכלו ליהנות ממשחקי הסתתרות- קוקו, החבאת חפצים בחדר, וכמובן – מחבואים בבית ובחוץ.
בַּרְוָזַיִם
פוגשים את השפה העברית במיטבה
במפגש עם העלילה הפשוטה פוגשים הילדים גם את השפה העברית במיטבה (מילים כגון 'איה', 'טבלו', 'אפיים'). זוהי דרך נהדרת להעשיר את השפה כבדרך אגב, כחלק מהחוויה השלמה.
בַּרְוָזַיִם
האם ילדיכם פגשו ברווזים אמיתיים?
האם ילדיכם פגשו ברווזים אמיתיים? כדאי לבקר בגן החיות או להתבונן בספרי תמונות, להכיר סוגי ברווזים שונים ולהשוות אותם לאיורים בספר. במה הם דומים ושונים? מה צבעם? האם גם צווארם ארוך?
בַּרְוָזַיִם
להמחיז את השיר
להמחיז את השיר: בהתחלה חברות הצוות משחקות את סבתא ושני הברווזים, ובהמשך מזמינות את הילדים להמחיז אותו. כדאי להכין מראש ולהיעזר בתחפושות פשוטות (כובע-מקור לצמד הברווזים, וסינר לסבתא).
בַּרְוָזַיִם
להתבונן באיורים
להתבונן באיורים: האם שמתם לב שכל מקומות החיפוש המופיעים לאורך העלילה- ארובה, מריצה, ספסל, כד, ארגז תפוחים- מופיעים באיור כבר בראשית הסיפור? והיכן סבתא עצמה הופכת ל'שובבה' ומתחבאת לקוראים? גם הציור שעל הסינר של סבתא מעורר לשיחה
בַּרְוָזַיִם
להעשיר את השפה
להעשיר את השפה: העלילה הפשוטה מתקשרת לעולמם הפנימי של הילדים, המזדהים בשמחה עם הברווזים השובבים. כדאי לבאר מילים שאינן מוכרות לילדים: מילים גבוהות (איה, טבלו, אפיים) וספרותיות (ברווזיים, צוואריים).
בַּרְוָזַיִם
מה דומה, מה שונה?
מה דומה, מה שונה? תוכלי לשוחח עם הילדים במה הברווזים דומים ושונים ובמה ילדי הקבוצה דומים ושונים. זוהי עוד הזדמנות עבורך לחזק את תחושתו של כל ילד וילדה שהם מיוחדים ואהובים.
בַּרְוָזַיִם
איך נראה ברווז אמיתי?
איך נראה ברווז אמיתי? האם ילדי המעון פגשו ברווזים אמתיים? כדאי לתאר את מאפייני הברווזים – נוצות, מקור, כנפיים – ולשאול, ולמי עוד יש איברים אלה? ומי עוד יודע ללכת על היבשה וגם לשחות במים? נוכל ללכת הליכת ברווז?
בַּרְוָזַיִם
להקדיש פינה במעון לברווזים
להקדיש פינה במעון לברווזים: בעזרת ההורים אפשר לאסוף ספרים, צעצועי ברווזים ותמונות של ברווזים. אפשר גם להציע להורים לצלם את ילדיהם עם ברווזים אמיתיים בביקוריהם במשק חי או בגן החיות ולהציג תערוכה של תמונות.
בַּרְוָזַיִם
לשחק משחק אצבעות
לשחק משחק אצבעות: הילדים נהנים גם מהביצוע הפשוט של השיר- כשאצבעות כפות הידיים צמודות והופכות להיות ראשי הברווזים. גרב אפורה וגרב לבנה על הידיים שלכם ושל הילדים יוסיפו לשמחה המשותפת. זו יכולה להיות פתיחה משמחת למפגש בוקר או לחגיגות ימי הולדת במעון.
בַּרְוָזַיִם
לשתף את ההורים
לשתף את ההורים: תוכלו להזמין הורים/סבים לסדנה להכנת בובות-גרב, שתסתיים להנאת כולם בשירי ברווזים עם הבובות שהכינו. אפשר גם לארגן סלסלה לגרביים בודדות. לגרביים בסלסלה מגוון שימושים: דרכן אפשר להכיר צבעים, לשחק משחקי מיון ולזמן לילדים התנסות עצמאית בלבישת גרב על היד. תוכלו גם להוסיף עוד בתים 'צבעוניים' לשיר: "לסבתא של אפרים.. אחד ירוק אחד כחול"..
בַּרְוָזַיִם
לשחק משחקי הסתתרות וחיפוש
לשחק משחקי הסתתרות וחיפוש: משחקי קוקו עם צעיפים, החבאת ברווז משחק בחדר וחיפוש שלו ע"י רמזים כמו קר-חם, וכמובן מחבואים בחצר. העיקר במשחקים אלה הוא "הסוף הטוב"- המפגש המהנה לאחר שהסתתרנו. הנה! מצאו אותי!
בַּרְוָזַיִם