מנכ"ליתבפיג'מה
07/03/2024 | 446 צפיות
לכבוד יום האישה ישבנו לשיחה עם אנדריאה ארבל – מנכ"לית קרן גרינספון ישראל בשנים האחרונות, כדי לשמוע על החזון, היעדים, האתגרים והסיפוק הגדול
אנדריאה ארבל, מנכ"לית קרן גרינספון ישראל מזה שלוש שנים, משרה את התחושה שהיא כאן מאז ומעולם. לתפקיד נכנסה ארבל בשיא תקופת הקורונה, את הצוות נאלצה להכיר דרך הזום, ואת לב העשייה של הקרן דרך צוות נשי נלהב וחדור מטרה. "כשנכנסתי לתפקיד גיליתי שתחום ספרי הילדים שעד אותו הרגע היה נראה לי בעיקר חמוד, הוא עולם ומלואו. קריאה עם ילדים צעירים, כן, גם עם פעוטות, אשר איננה בהכרח טבעית לכל הורה– היא קריטית להתפתחותם הרגשית והקוגניטיבית ולכן העשייה שלנו כל כך הכרחית לדור הצעיר."
ספר שהוא חבר
האם קראת כילדה?
"בהחלט. אחד הזיכרונות הראשונים שלי, בתור הילדה הצעירה ביותר במשפחה, הוא מילון מוזהב עם תמונות, שהייתי יושבת איתו שעות וקוראת בזמן שאמא שלי מבשלת. הייתי בוחנת ושואלת את אמא שלי מיליון שאלות, והיא היתה באה עם ידיים מלוכלכות מהבישול, שמה אותן מאחורי הגב ומבקשת ממני להצביע על המילה שעליה אני שואלת. בבית ספר יסודי היינו צריכים לעבוד עם מילונים, ובמידה מסויימת הרגשתי שהמילון היא חבר שלי." כשעליתי לארץ הבאתי איתי שני ספרים, והוא היה אחד מהם.
לקחת מזה גם משהו הלאה?
"כן, כושר ההבעה והביטוי בכתב הם אחד הכלים החזקים ביותר שלי היום בתור מנהלת, ואני מאמינה שזה התחיל כבר שם בילדות."
להפוך כל עובד לכוכב
ארבל עלתה לארץ מארה"ב לגמרי לבדה, בשנת 1986. בעבר עבדה בתחום המחקר והכתיבה ולאחר מכן ניהלה במשך שנים את יחידת השותפויות בסוכנות היהודית, שהייתה אחראית על חיבור וחיזוק הקשר בין יהדות התפוצות לישראל.
"בסוכנות למדתי איזה סוג מנהלת אני ומה חשוב לי בתור אדם ואישה שמנהלת אנשים," מספרת ארבל, "מבחינתי העניין הוא להפוך כל אחד ואחת בצוות לכוכב, להסתכל על החוזקות ועל החולשות, ולהוציא את המיטב כשהמטרה היא לבנות צוות של כוכבים שיודע לעבוד יחד ולשתף פעולה. מי שראיין אותי אז אמר שזו גישה מאוד נשית, עד אז בכלל לא חשבתי על זה ככה."
שותפים לדרך
התפקיד הקודם שלך עסק בשותפויות בארץ ובעולם , ובקרן גרינספון?
אני מאוד מאמינה בשותפויות ולשמחתי לקרן גרינספון יש שותפים נהדרים ונאמנים לאורך שנים. כשאתה עושה משהו לבד, העשייה מוגבלת למידות שלך, אולי טיפה יותר, אבל כשיש שותפים הארגון יכול לעשות הרבה מעבר לגודלו, במקרה הזה 1+1=3 . הפרטנר הראשי שלנו הוא משרד החינוך. הוא שותף לתוכן האיכותי שאנחנו מפיצים עם הספרים ולהשפעה העצומה שיש לתוכניות במימדים ארציים. זוהי שותפות אמיתית שאין מחיר לערך שלה.
בתוכנית החשובה למעונות השותפים הנדיבים שלנו הם הפילנטרופים יחד עם הרשתות והארגונים שאנחנו עובדים איתם, המאפשרים לנו להרחיב את מעגלי ההשפעה שלנו בקהילה.
וכמובן שותף מסוג אחר שהוא האבא והאמא של התוכנית - הרולד גרינספון שיזם בנדיבותו את התוכנית החשובה הזאת תחילה בארה"ב, לאחר מכן בישראל באירופה, ובדרום ומרכז אמריקה!
מה החלומות שלך להמשך עבור התוכנית?
"כרגע אנחנו מגיעים לרוב הילדים במדינה, הייתי רוצה שנגיע לכולם. אני חולמת שהתוכנית תהיה ללא עלות לכלל ילדי וילדות ישראל, ללא קשר למצב הסוציו-אקונומי שלהם, ושנוכל להרחיב את התוכנית בבתי הספר גם לכיתות ג".
איך אתם מתמודדים עם המסכים?
"אנחנו לא מנסים להילחם בקידמה או במסכים" מסבירה ארבל, "אבל, כן מאוד משקיעים בשימור והרבה פעמים אף בפיתוח תרבות קריאה, אהבת הספר והסיפור. אנחנו מעודדים את חוויית הקריאה המשותפת בין הורים וילדים, את השיחות הקרובות ואת זמן האיכות שהקריאה מזמנת. אנו נותנים למשפחות להתנסות בקסם הזה ולהבין שהם מקבלים מתנה שאין לה מחיר - חיזוק הקשר בין ההורה לילד. ואנחנו עושים את כל המאמצים כדי שזה יהיה ברור לציבור כמה שהקריאה תורמת להתפתחות הקוגניטיבית והרגשית של הילדים.
גדלים עם ספריית פיג'מה
מה הדבר שאת הכי גאה בו?
"האיכות הייחוד וההיקף של התוכנית," עונה ארבל ללא היסוס, "אני גאה שאנחנו שולחים ספרים ליותר מחצי מיליון ילדים בשנה, ליותר מ 14 אלף מוסדות חינוך. זו תרומה עצומה. לא רק שכל ילד שמשתתף בתוכנית מקבל ספרים משלו, אלא שגם כל כיתה מקבלת שני העתקים של אותו ספר. אני מאוד גאה בכך שלאורך חמש עשרה השנים האחרונות בנינו אלפי ספריות ביתיות, כיתתיות וקהילתיות ברחבי מדינת ישראל."
"יש ילדים שאין להם כמעט ספרים בבית," ממשיכה ארבל, "ובזכות התוכנית הם מקבלים כ35 ספרים לאורך השנים, שמעשירים אותם ואת הספרייה הביתית של כל המשפחה."
ארבל מציינת גם שלפני שנה הושק פיילוט של התוכנית לגילי שנה עד שנתיים ותוכנית ספריית פיג'מה לקטנטנים היא היחידה בארץ שמעודדת בפועל קריאה מגיל כה צעיר. "יכול להיות שיש אנשים שקוראים את זה עכשיו ולא מבינים למה אנחנו משקיעים בזה," אומרת ארבל, "אבל האמת היא שאחד מהדברים המרכזיים בהתפתחות השפתית הוא אוצר המילים. ילדים יודעים לחשוב ולבטא את עצמם על פי כמות המילים שיש להם. ילד עם אוצר מילים של 300 מילים או של 1000 זה הבדל משנה עולם וזה הבדל שילך איתו הלאה. אני מאוד גאה שאנחנו תורמים לילדים כבר מהגיל הזה ושילדי ישראל גדלים עם ספריית פיג'מה".
תגיות: אנדריאה ארבל | יום האישה