מההסיפורשלהחוסןהזה?
21/11/2024 | 53 צפיות
על הקשר בין חוסן, ספרים ויצירתיות
לא נגזים אם נאמר שהמילה "חוסן" הפכה בשנים האחרונות לחלק בלתי נפרד מאוצר המילים שלנו, בוודאי בכל הנוגע למציאות הישראלית מאז היום הנורא ההוא, שבעה באוקטובר 2023. מטבע הדברים, רובנו נחשפנו להגדרות שונות של מושג זה המתייחסות ליכולת להתמודד עם מצבים קשים ומאתגרים ולאמירות על החשיבות של פיתוח חוסן אצל ילדים.
פנינו לישראל ורד, פסיכולוג חינוכי המלווה ילדים, הורים וצוותי גנים, כדי לברר איך הוא מגדיר את המושג "חוסן" וכדי לדבר על הקשר בין חוסן ובין ספרי ילדים.
"המילה 'חוסן'," אומר ישראל, "נשמעת כל כך הרבה בזמן האחרון, עד שלפעמים אני מרגיש שהיא כבר שחוקה, ובכל זאת זו מילה רבת-משמעות. כדי להגדיר באופן פשוט את המילה חוסן אני שואב השראה מהפסיכולוג והתיאורטיקן דונלד ויניקוט, ממפתחי הטיפול הפסיכולוגי בילדים דרך משחק". ההצעה של ישראל להמשגת המילה חוסן היא: "היכולת לשמור על תנועה ועל יצירתיות גם ברגעים קשים."
ומה בין תנועה ויצירתיות לספרים?
"מצבים של דחק ומשבר עלולים להביא לידי תסמינים שונים: פחד, חרדה ותחושת חוסר אונים. במצבים כאלה מתרחש איזשהו צמצום ביכולת החשיבה והתפקוד, ועלול להיווצר קיפאון. תנועה היא ההפך מקיפאון, ויצירתיות היא שיא התנועה. הילדים יצירתיים כל הזמן, גם בדמיון וגם במשחק," הוא מסביר. "יצירתיות היא עדות לחיים, היא שיא התנועה – פתאום יש לי רעיון חדש, אז אני אצייר ואבנה ואשחק..."
"ספר מייצג אזור יצירתי ומשחקי מאוד, וילד שאומר בהתלהבות: 'כן, אני רוצה סיפור,' נמצא באזור יצירתי, כי הוא בעצם אומר כן לכניסה לעולם אחר."
קריאת ספרים היא פעילות שיש בה יצירתיות רבה. כדי לצלול לתוך עולם של ספר צריך להפעיל יכולות כמו דמיון, הומור, סקרנות וחשיבה מופשטת, וקשה יותר להפעיל את היכולות האלה בזמנים שנחווֹת בהם מצוקה או חרדה. כדי לסייע לילדים לפתח את היכולת להתמודד עם אתגרי החיים ולהגדיל את החוסן הנפשי, כדאי לעודד אותם לעסוק בפעילות יצירתית ומשחקית בַּשִגרה."
ישראל מציע לראות בקריאת ספרים גם כלי עֵזר לזיהוי מצבים רגשיים אצל הילדים: "כשילדים חשים ביטחון ורוגע, הם בדרך כלל ישדרו את זה באמצעות יצירתיות – משחק ודמיון. על פי רוב ילדים אוהבים מאוד לקרוא ספרים ולצלול לתוך העולם המשחקי. אם הצעתם לילד או לילדה לקרוא והם לא רוצים, כדאי לברר קודם כול את הצרכים הבסיסיים שלהם – אולי הם עייפים? אולי הם רעבים? – אבל אם הכול תקין והם עדיין לא רוצים לקרוא, כדאי לנסות לברר מה עובר עליהם."
להכנס לתוך עולם דמיוני. איור: נעמה בנזימן, מתוך "עץ הכוכבים"
ספר במרחב המוגן הוא כמו ערכת עזרה ראשונה
לקריאת ספר במצבי דחק יש גם איכויות מרפאות. הספר מצליח לחלץ אותנו מתקיעויות בעזרת המעבר לאזור היצירתיות, מקיפאון – לתנועה. ישראל ממליץ לצייד את המרחב המוגן או את התיק שלנו, ההורים, בדפים ובצבעים ליצירה, במשחקים וכמובן בספרים.
"ספר הוא ממש כמו ערכת עזרה ראשונה" הוא אומר. הוא מספק מרחב מוגן במובן הנפשי, במיוחד בזמן מלחמה, כשהכול מאוד מבהיל. אתן דוגמה: אם רגע אחרי אזעקה אני מציע לילד לקרוא, אני משדר לו: 'נכון, היה רגע מפחיד ואולי גם ראית אותי מודאג, אבל הינה אנחנו קוראים עכשיו את "האריה שאהב תות" בדיוק כמו שקראנו אתמול, ואתה יכול להיכנס לתוך יער עם אריות מדברים.'"
איכות נוספת של קריאת ספר לילד היא השפעתה המיטיבה על המבוגרים. "ילדים קולטים את האווירה בגן או בבית," אומר ישראל, "הם מרגישים אם המבוגרים משדרים דאגה רבה וחוסר אונים, ותחושת הביטחון שלהם מתערערת. הפעולה של קריאת ספר לילד מאלצת אותנו לעזוב לרגע את גלילת החדשות בטלפון ולהתכנס לתפקיד. גם אם בהתחלה זה נראה מאולץ ואין לנו חשק לקרוא לילד, האקטיביות שנדרשת מאיתנו בהקראה תעזור גם לנו להוריד את מפלס החרדה."
בשורה התחתונה, לספרים יש כוח אדיר לסייע לכולנו, מבוגרים וילדים, ברגעי לחץ וחרדה, להעשיר את המרחב הנפשי שלנו ולפתח בנו את היכולת להתמודד עם מצבים מאתגרים.