אבא מגיע לאסוף את יונתן מהגן ומגלה שאיבד את מפתח הבית. יחד הם יוצאים למסע חיפושים מלא הפתעות, ובמהלכו יונתן מגלה את עולמו של אביו ואת המפתח החשוב מכולם – זה שפותח את הלב.
נוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
קְבוּצַת גִּיל: גַּנִּים בּוֹגְרִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
"אז נלך לחפש את המפתחות בכל המקומות אמר יונתן. קדימה, אמר אבא, והם יצאו לדרך"
מה עושים אבות כשהם לא נמצאים בבית? אילו הרפתקאות עוברות על אימהות כשהן נמצאות בעבודה? יונתן ואבא שלו מוצאים את עצמם מחוץ לבית, ויוצאים ביחד למסע חיפושים אחר המפתח. בסוף המסע הם מוצאים את המפתח האבוד וגם זה את זה. ההצצה של יונתן לחייו של אביו יוצרת בין השניים קירבה מיוחדת בזכות ההזדמנות להיכנס לעולמו של האב.
נירה הראל [נ. 1936] סופרת ועורכת. כתבה למעלה משישים ספרים לילדים ולנוער, זכתה בשלל פרסים על יצירתה והקימה את אתר "דף דף" המעודד קריאה והיכרות עם ספרות ילדים.
"ספר ילדים טוב [הוא] כזה שחושבים עליו יום אחרי.
שנותן לקורא להרגיש מה שלא הרגיש קודם"
[נירה הראל, ראיון לגלובס, מרץ 2006]
יוסי אבולעפיה [נ.1946] מאייר, קריקטוריסט, אנימטור וכותב ספרי ילדים. זכה בפרסים רבים על יצירותיו. איוריו מרובים בפרטים ועם זאת קלילים, מחויכים ואוהבי אדם וטבע.
סְרָטִים בְּעִקְבוֹת הַסִּפּוּר
הוֹצָאָה לָאוֹר:
זברה
שְׁנַת חֲלֻקָּה:
תשפ״ד 2023-2024
הִמְשִׁיכוּ לִקְרֹא עִם סְפָרִים בַּנּוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
מפתח הלב
לִפְתֹּחַ אֶת הַלֵּב בַּגַּן
חום ואהבה – הספר נותן הזדמנות לעסוק באהבה, בתמיכה ובחום שהמשפחה מרעיפה. יונתן חש שהוא אהוב ומשמעותי, תמונתו מופיעה על מחזיק המפתחות, הוא זה שפותח את הלב של אבא, ואבא מקדיש לו זמן למשחק ומשתף אותו ברוך ובסבלנות בחיפוש אחר המפתח. גם אימא שמה לב לסימנים שהוא נושא ולמשמעותם. הספר מציג כיצד תשומת לב ושיתוף יכולים למלא את הצורך של ילדים בהכרה ובאהבה.
קהילה – הספר מזמין את הילדים להכיר את הקהילה ואת בעלי המלאכה והעסקים שבסביבתה ולהתוודע למקצועות ולעסקים.
היכרות והדדיות – "מה עשית היום בעבודה, אבא? ואיך עבר עלייך היום, אימא?" – הספר מספק הזדמנות להכיר את עולמם של ההורים וליצור הדדיות בשיתוף.
מפתח הלב
לִשְׁהוֹת בַּסִּפּוּר
קריאה בקבוצות קטנות – קריאה שכזו, כשכל ילדה וילד מחזיקים בעותק האישי, עוזרת בהבנת הסיפור וביכולת לשוחח עליו בפתיחות ובתשומת לב. לשהות בסיפור – כדאי לשהות מעט בכל עמוד ולתת לקוראים הצעירים אפשרות להתבונן באיורים. אם הסיפור מורכב מדי בשבילם, כדאי לשקול קריאה בשתי פעימות ולקרוא את חלקו השני של הסיפור ביום המוחרת.
מפתח הלב
שִׂיחָה שֶׁפּוֹתַחַת אֶת הַלֵּב
שאלות הבנה – "מדוע האבא והבן לא יכלו להיכנס הביתה?"; "מדוע הם הלכו לדואר, לפיצרייה ולשאר החנויות?"; "מה קרה בדואר?"; "ומה בקיוסק?"; "מה זה קיוסק?" ; "איך אימא ידעה היכן הם היו?"; "איך הגננת ידעה למי שייך צרור המפתחות?"
שאלות מנבאות – לעיתים כדאי לעצור במהלך הקריאה ולשאול את הילדים שאלות שיאפשרו לחזות את המשך הסיפור ויעודדו חשיבה יצירתית והעמקת הקֶשב לסיפור.
קריאות חוזרות – תוכלו להעמיק בהבנת המסרים הסמויים וההיבטים הרגשיים בסיפור באמצעות עצירה בקריאה ועידוד שיחה: "כיצד נראה יונתן כאשר חיכה לאבא בחצר הגן? מדוע?"; "למה יונתן אוהב לשמוע את התשובה: 'התמונה הזו חשובה מכל המפתחות'?"; "לְמה התכוון אבא כשאמר: 'התמונה שלך פותחת לי את הלב'?"
מה פותח לכם את הלב? – שיתוף הורים – אפשר לבקש מההורים לכתוב מה פותח להם את הלב בַּקשר עם הילדים, לשתף את הילדים בתשובותיהם ולהציג בפני ההורים את היצירות שהילדים הכינו.
קשרי משפחה – אפשר לשאול: "מה עשו יונתן ואבא יחד? "; "מה אתם אוהבים לעשות עם ההורים?"; "ומה, לדעתכם, ההורים אוהבים לעשות איתכם?"
מפתח הלב
הֶכֵּרוּת עִם מֶרְחֲבֵי הַחַיִּים וְהַקְּהִילָה
"אֵילו חנויות ועסקים יש בסביבת הגן שלכם?" – רצוי לצאת לסיור ולהכיר את הסביבה. במהלך הסיור אפשר לבדוק אילו אתרים וחנויות מופיעים גם בסיפור ואילו לא.
מפה – אפשר להציע לילדים לצייר מפה של האזור ולהוסיף את האתרים ואת המקומות שהכרתם.
להעשרה – מפת השכונה – שיחה סביב מפה בעקבות טיול בשכונה אפשר לבקש מהילדים לספר על מקומות שהם מבקרים בהם עם ההורים: גינת משחקים, מוזיאונים, ספרייה, חנויות ושווקים. אפשר להזמין לגן בעלי עסקים מהסביבה, לארח אותם ולבקש מהם לספר על עבודתם.
כל מיני עבודות – תוכלו להזמין הורים, סבים וסבתות לספר על העיסוקים שלהם: היכן הם עובדים ומה הם עושים, מה עושים שם, ומה הם אוהבים בַּמקום.
מפתח הלב
מִשְׂחֲקֵי בִּלּוּשׁ - מְצַלְּמִים וּמְגַלִּים
יונתן אומר לאימא: "את ממש בלשית," כאשר היא מגלה היכן יונתן ואבא ביקרו באמצעות רמזים שמצאה. אפשר להזמין את הילדים לצלם חפצים בתצלום תקריב ובתמונה מלאה, להציג את התקריב בפני יתר ילדי הגן ובקש מהם לנסות לגלות מה צולם.
לפירוט הפעילות – עניין של זווית, צמצום פערים בשפה ואוריינות בגני הילדים.
מפתח הלב
שָׁלוֹם, אֲדוֹנִי הַמֶּלֶךְ
אפשר לשחק במשחק "שלום אדוני, המלך", שבו מַציגים עיסוק בפנטומימה ומתבקשים לגלות מהו.
להוראות המשחק – לא נפסיק לשחק, עמ' 76.
מפתח הלב
הַסּוֹפֶרֶת נִירָה הַרְאֵל
נירה הראל היא סופרת ילדים מוערכת וּוָתיקה. תוכלו להיזכר בספרים שכתבה ויצאו בעבר בספריית פיג'מה:
סבא בישל מרק
צילה וגילה
להעשרה – נירה הראל באתר דףדף
מפתח הלב
הַמְּאַיֵּר יוֹסִי אַבּוּלְעַפְיָה
המאייר יוסי אבולעפיה אייר ספרי ילדים רבים בסגנון קליל ומשעשע. איוריו מרובים בפרטים ומספרים סיפור משל עצמם. כדאי להכיר את יצירתו ולשוב ולעלעל בספרים שאייר וחולקו בספריית פיג'מה:
הטרקטור בארגז־החול
קרמר החתול יוצא אל היער
אנשים טובים באמצע הדרך
התרנגולים והשועל
את זה!
להעשרה – האתר של יוסי אבולעפיה
מפתח הלב
ערכים
כבוד האדם והמשפחה – המשפחה מתאפיינת בהדדיות, באמפתיה, בהקשבה ובשיתופיות.
"מפתח הלב" – התמונה של הילד וחשיבותה בעיני האב ממחישות את האהבה ביניהם ואת הקשר המשפחתי החזק.
לכידות קהילתית – הדמויות בקהילה קשובות ומנסות לסייע.
ערבות הדדית – אזרחות טובה – האחריות של הגננת שמצאה את המפתח והבינה את החשיבות של השבת האבידה בהקדם האפשרי.
מפתח הלב
מיומנויות
מְיֻמָּנוּיוֹת תּוֹךְ־אִישִׁיּוֹת וּבֵין־אִישִׁיּוֹת – מוּדעות לתהליכים שילדים עוברים.
פִּתּוּחַ חֹסֶן וְאֶמְפַּתְיָה –ההתמודדות של יונתן בגן [החשש, הציפייה והאמפתיה של האב מציעות דרכי התמודדות, אמפתיה, הכרה בקושי של האחר, עידוד וחיזוק.
מוּדָעוּת וְהִתְנַהֲלוּת חֶבְרָתִית – מערכת היחסים במשפחה היא מערכת מתגמלת שכוללת היכרות, הערכה, עידוד, שיתוף, התייעצות ותשומת לב.
חֲשִׁיבָה יְצִירָתִית – כחלק מהחיפוש אחר המפתח הנעלם.
אוֹרְיָנוּת מַדָּעִית – איסוף רמזים שמסייעים להסקת מסקנות אמפיריות בהשראת האימא האוספת רמזים ומסיקה מהם מסקנות.
מפתח הלב
יֶדע
ידע מתחומי הליבה –
שפה ואוריינות – מילים וביטויים מופשטים ומילים לא שגרתיות: "חיטט בתיק", "פקיד", "עורף", "אשכפל", "בִּן רגע".
המילה "צרור" מהותית להבנת הסיפור ומתוארת הן על העטיפה באיור והן במהלך העלילה.
שימוש במטאפורה – צירוף המילים "מפתח הלב" הוא מטאפורה מרכזית. המטאפורה מסייעת להעשרת השפה וליכולת הביטוי וההמשגה.
ידע בין־תחומי – שילוב הרמוני בין שפה לאיור ואף איורים שמשקפים נקודות מבט נוספות. איור האֵם הקוראת כשהיא ממתינה, למשל, מעביר מסר של אהבת הספר.
הרחבת ידע העולם – היכרות עם מקומות, אתרים וחנויות: נראוּת, תפקיד וצוות עובדים.
מפתח הלב