"גשם גשם בוא!". הגשמים חיוניים לארץ, אבל לא תמיד נוחים לבני האדם. עיבוד חדש לסיפור תלמודי מזמין אותנו לבחון את צורכי הפרט מול צורכי הכלל, סביב דמותו האהובה של רבי חנינא בן דוסא.
נוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
אגדות חז”לחורף וגשםשמירת סביבה
קְבוּצַת גִּיל: גַּנִּים צְעִירִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
הגשמים חיוניים לארץ, אבל לא תמיד נוחים לבני האדם! עיבוד לסיפור תלמודי מעורר מחשבה על האיזון העדין בין צורכי הפרט לבין צורכי הכלל.
וְתֵן טַל וּמָטָר לִבְרָכָה עַל כָּל פְּנֵי הָאֲדָמָה (מתוך תפילת שמונה עשרה)
הציפייה והתפילה לגשם מלוות את היושבים בארץ ישראל לאורך ההיסטוריה. גם היום, במאה ה- 21, אנו נושאים עיניים למרום, עוקבים אחרי מפלס הכנרת ומשווים את כמויות המִמטרים לממוצע הרב-שנתי. במסורת היהודית תפילות, ברכות וסיפורים רבים העוסקים בגשם ובברכה שהוא מביא עמו.
אולם לפעמים הגשם מקלקל תכניות ומכביד על האדם. דמותו המופלאה של רבי חנינא מעוררת אותנו למחשבה ולשיחה על המפגש האישי שלנו עם העולם שסביבנו ועל דרכים לגשר על פערים בין צורכי הכלל וצורכי הפרט.
סְרָטִים בְּעִקְבוֹת הַסִּפּוּר
עֳתָקִים שֶׁחֻלְּקוּ:
132,500
הוֹצָאָה לָאוֹר:
מודן
שְׁנַת חֲלֻקָּה:
תשע"ז 2016-2017
הִמְשִׁיכוּ לִקְרֹא עִם סְפָרִים בַּנּוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
איננו יודעים איך נראה רבי חנינא בן דוסא, אבל אנחנו יכולים לדמיין את אורח החיים באותם ימים ואת הנוף הגלילי.
כדאי לקרוא את הספר בקבוצות קטנות ולאפשר לילדים להתבונן מקרוב באיורים. העלילה פשוטה והילדים יוכלו לספר את הסיפור במילים שלהם על פי רצף האיורים. כדאי להסב את תשומת לב הילדים לדרך שבה איירה המאיירת את הגשם, ולהזמין אותם לחפש בתמונות סימנים למקום ולתקופה. איננו יודעים איך נראה רבי חנינא בן דוסא, אבל אנחנו יכולים לדמיין את אורח החיים באותם ימים ואת הנוף הגלילי.
סיפור על גשם
להכין עם הילדים כלי לאיסוף מי גשם
אפשר להכין עם הילדים כלי לאיסוף מי גשם. חותכים בקבוק פלסטיק ומסירים את החלק העליון שלו. ממקמים את הבקבוק הריק בשטח פתוח בכניסה או בחצר בית הספר, או תולים אותו עם חוט ברזל מחוץ לחלון הכיתה. הילדים יכולים לעקוב אחר הצטברות המים בבקבוק, למדוד כמויות ולבדוק כמה זמן לוקח לו להתמלא. כשהמכל מלא ילדי הכיתה יכולים להחליט כיצד להשתמש במים שהצטברו.
סיפור על גשם
להתבונן יחד באיורים ולבקש מילדיכם לספר את הסיפור במילים שלהם
אפשר להתבונן יחד באיורים ולבקש מילדיכם לספר את הסיפור במילים שלהם. איך מגיבים בעלי החיים השונים לגשמים? כיצד בחרה המאיירת לצייר את הגשם והרוח? איננו יודעים איך נראה רבי חנינא בן דוסא, אבל אנחנו יכולים לדמיין את אורח החיים באותם ימים ואת הנוף הגלילי. נסו לחפש בתמונות סימנים למקום ולתקופה.
סיפור על גשם
להכין קופסת רעיונות למשחק ולבילוי בימים גשומים
תוכלו להכין קופסת רעיונות למשחק ולבילוי בימים גשומים. מבקשים מהילדים לקשט קופסת נעליים ריקה. בתוך הקופסה אפשר לשמור הפתעות קטנות כמו מדבקות, צבעים, גולות, מְכל להפרחת בועות סבון, וגם פתקים מצוירים עם רעיונות לפעילות משפחתית ביום גשום (שעשועי מילים, קריאת ספרים, בישול ואפייה ועוד). את הקופסה מטמינים, ופותחים אותה רק בימים גשומים!
סיפור על גשם
מי היה רבי חנינא בן דוסא?
מי היה רבי חנינא בן דוסא?
רבי חנינא בן דוסא היה תנא – חכם מתקופת המִשנה, שחי בגליל לפני כאלפיים שנה. הוא היה איש מופלא, ואגדות רבות מספרות על תכונותיו המיוחדות. הסופרת רות קלדרון עיבדה את הסיפור על רבי חנינא והגשם על פי סיפור קצר שמופיע בתלמוד הבבלי, מסכת תענית כד ע"ב:
חנינא בן דוסא הוה קא אזיל באורחא [רבי חנינא היה מהלך בדרך]
אתא מיטרא [בא גשם]
אמר לפניו: רבונו של עולם, כל העולם כולו בנחת וחנינא בצער?
פסק מיטרא [פסק הגשם]
כי מטא לביתיה [כאשר הגיע לביתו]
אמר לפניו: רבונו של עולם! כל העולם בצער וחנינא בנחת?
אתא מיטרא [בא הגשם]
סיפור על גשם