בערב חג החנוכה הַשַׁמָּשׁ לא רוצה להדליק את הנרות. הוא חושש שלא תישאר לו אש אם יחלק אותה לשאר הנרות. ספר מיוחד החוגג את חנוכה ואת הטוב שלעולם אינו נגמר גם אם חולקים בו עם אחרים. מבוסס על מקור תלמודי.
נוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
קְבוּצַת גִּיל: גַּנִּים בּוֹגְרִים
פְּעִילֻיּוֹת בְּעִקְבוֹת הַקְּרִיאָה
בימים הקצרים והחשוכים ביותר בשנה מגיע חג החנוכה ומביא איתו אור וחום, ושמחה בלב. בכל יום מימות החנוכה מדליק השַׁמָּשׁ את נרות החג, אור החנוכייה מוסיף ועולה עוד ועוד, ואור השַׁמָּשׁ לא פוחת! האם רק נרות יכולים לתת משלהם ולא לאבד מאורם? חכמים סברו כי אפשר ללמוד מהנרות תובנה לחיינו שלנו, בני האדם: האדם הנותן לחברו ומעניק לו טוב אינו גורע מעצמו דבר. הוא דומה לאותו הנר המעניק מאורו לנרות שלידו:
כְּאָדָם שֶׁמַּדְלִיק נֵר מִנֵּר, הַנֵּר דּוֹלֵק וַחֲבֵרוֹ אֵינוֹ חָסֵר
(במדבר רבה י"ג)
סְרָטִים בְּעִקְבוֹת הַסִּפּוּר
עֳתָקִים שֶׁחֻלְּקוּ:
120,800
הוֹצָאָה לָאוֹר:
ידיעות ספרים
שְׁנַת חֲלֻקָּה:
תשפ"א 2020-2021
הִמְשִׁיכוּ לִקְרֹא עִם סְפָרִים בַּנּוֹשְׂאִים קְשׁוּרִים:
לכבוד החנוכה, משחק קלפים לכל המשפחה!
נשיקה של חנוכה
מדור לדור
סיפור חנוכה הוא סיפור שעובר מדור לדור. האם יש לכם סיפורים, שירים או מאכלים שעוברים אצלכם במשפחה? לאחר הדלקת נרות החג תוכלו לספר על חגיגות החנוכה כשאתם ההורים הייתם ילדים, ולהוסיף ולספר זה לזה סיפורים ששמעתם במשפחה, לשיר שיר משפחתי נושן או להכין יחד מאכל אהוב.
נשיקה של חנוכה
מעבירים אהבה
בזמן הדלקת נרות החנוכה הביטו כיצד הם מעבירים אור מנר אחד לשני. כמו נרות החג, גם אתם יכולים להעביר אהבה במשפחה: עומדים בשורה ומעבירים מאחד לשנייה "אור" של אהבה בדמות חיבוק, נשיקה או מילה טובה. אם מתחשק – אפשר לערוך כמה סבבים שבכל אחד מהם ממציאים דרך חדשה לבטא באמצעותה אהבה ולהעביר אותה למישהו אחר מהמשפחה.
נשיקה של חנוכה
תנועה – מרוץ הנרות
המשחק דומה למרוץ שליחים, כאשר הנר הוא החפץ שעובר בין בנות ובני הבית: בכל פעם אחד מבני הבית רץ עם הנר עד לנקודה מוסכמת, שם מחכה לו בן משפחה נוסף, מקבל את הנר ורץ הלאה כדי להעביר לבן המשפחה הבא בתור. אפשר לבחור מסלול מעגלי שבו משחקים סביב-סביב עד שמתעייפים, ואפשר לבחור מסלול שמסתיים בנקודה שנקבעה מראש. העברתם את הנר? – כל הכבוד! אפשר להעביר ביניכם כריות וכוסות שתייה ולנוח יחד…
נשיקה של חנוכה
שיח רגשי
ילדים וילדות צעירים מתקשים לעתים לחלוק. שיח רגשי מתווך יכול לסייע להם ללמוד לחלוק ולהפנים את ערך הנתינה. תוכלו לשאול:
למה הַשַׁמָּשׁ לא רצה להדליק את הנר? ממה הוא חשש?
האם גם אתם חוששים לתת דברים לאחרים?
איך, לדעתכם, הרגיש הַשַׁמָּשׁ אחרי שהנר נדלק?
איך אתם מרגישים כאשר מעניקים לכם דברים?
איך אתם מרגישים כשאתם מעניקים לאחרים ומשמחים אותם?
בעקבות האיורים
מה ההבדל בין מראה השכונה בתחילת הסיפור ובין המראה שבסופו?
כיצד הָעמידה של השַׁמָּשׁ השתנתה לאורך הסיפור?
האיורים לאורך כל הספר מביעים נתינה מסוגים שונים. נעקוב אחריהם עם הילדים והילדות וננחה אותם להתבונן כיצד מתוארים הנר הנותן והנר המקבל: מהי הבעת הפנים? כיצד כל אחד מהם מרגיש?
נשיקה של חנוכה
מעגל של נתינה -
מה אפשר להעביר לחבר, והוא לעולם לא ייגמר? תוכלו לשבת במעגל ובכל סבב להעביר דבר שכדאי לתת לחברים ולקבל מהם: מחמאה, חיוך, סיפור בדיחה או לחיצת יד. כל ילד או ילדה ישַׂמחו את מי שיושב מימינם עד שיסתיים הסבב ויוכרז הדבר הטוב הבא.
בעקבות הפעילות תוכלו לשוחח על הדברים שאפשר לתת לחבר והם אינם נגמרים לעולם.
נשיקה של חנוכה
מעבירים נר מנר -
בעקבות ההאנשה של הנרות אפשר ליצור חנוכיות אנושיות. בקשו מילדי וילדות הגן להתחלק לקבוצות של שמונה וליצור בגופם חנוכייה עם שמונה "נרות". הילד שייבחר לתפקיד השַׁמַָשׁ "ידליק את הנרות" האנושיים בדרכים מגוונות כמו טפיחה על הגב או מילת קסם. כל "נר" ש"יידלק" יניע את גופו בדרך שיבחר כדי להמחיש את תנועת השלהבת.
נשיקה של חנוכה
ניצני אוריינות -
חריזה – לאורך הסיפור השתמשה הסופרת בחריזה סופית שעניינה צלילים זהים בסופי מילים המופיעות בסוף הטור. לאחר הקראת הסיפור נציע לילדים לאתר את החרוזים. ניתן להציע להם להכין משחקי קלפים המבוססים על החרוזים בשיר.
הצליל "שְׁ" – צליל זה מופיע שוב ושוב בסיפור. בעמ' 12, למשל: דרש/ שַׁמָּשׁ/ אש/התעקש… אפשר להקריא את הפִּסקה ולבקש מהילדים והילדות לנסות להבחין בצליל החוזר על עצמו ובאות שי"ן.
בהמשך יוכלו ילדות וילדי הגן להציע מילים נוספות שבהן הצליל "שְׁ" מורגש.
משחק תנועה – הילדים והילדות עומדים בשורה ומאזינים למילים שנאמרות להם. כאשר הם שומעים מילה הכוללת את הצליל "שְׁ", הם מתקדמים בקפיצה, כך עד שהם מגיעים אל היעד.
נשיקה של חנוכה
רגע של פיוט -
ניתן להשמיע לילדים את הפיוט "אור הנר" מאתר "בואו לגני". הפיוט נכתב על פי דבריו של הרב אברהם יצחק הכהן קוק, ועניינו ההכרה באור האישי הייחודי והפצתו לטובת הקהילה כולה.
לאחר השמעת הפיוט אפשר לשוחח עם הילדים על האור הייחודי להם, המתבטא בתכונות חיוביות וביכולות, ולעלות הצעות לתרומה לקהילה – כל אחד ואחת בעזרת האור המיוחד לו.
נשיקה של חנוכה
העשרה
עלון מקוון לחג החנוכה באתר האגף לחינוך קדם-יסודי
ניסוי מדעי לחנוכה – איך להדליק נר כבוי מְעַשֵּׁן, מכון דוידסון
חנוכה – מידע על החג והצעות ליצירה בעקבות הנרות – אתר הלו"ז העברי
נשיקה של חנוכה
רגע קהילתי -
הסיפור מזמן נתינה לקהילה: בעזרת הילדות והילדים אפשר למפות צרכים של הקהילה במרחבי החיים של הגן ולבדוק כיצד אנו יכולים לתרום לקהילה שלנו.
להשראה צְפו בשני סרטוני גננט המציגים את סיפורם של שני גנים שמצאו דרך להעניק לקהילה הסובבת.
נשיקה של חנוכה